Laatste Update: 2 juli 2020

10 tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Vrouwelijke schimmelinfectie

Er staat al heel veel informatie over de candida-infectie op de site. Allemaal informatie die diep op de materie ingaat en waar iedereen haar voordeel mee kan doen. Toch wil ik in dit artikel de vaginale schimmelinfectie behandelen, en dan weer vanaf de basis.

Voor de beginners, zeg maar. Aan het einde geef ik je een tiental nuttige tips om te voorkomen dat je (weer) last krijgt van een candida infectie.

Wat is een vaginale schimmelinfectie, ofwel candida

candida
candida albicans

De gistbacterie candida albicans is een gist die van nature voorkomt in de darmen, en daarnaast in hele kleine hoeveelheden in de mond en in de vagina. In de darmen wordt de candida in toom gehouden door de darmflora, zeg maar de collectie goede bacteriën die onder andere belangrijk zijn voor je spijsvertering.

Als er, door een verandering in bijvoorbeeld het voedingspatroon, een verandering plaatsvindt in de samenstelling van je darmflora, dan kan het gebeuren dat de normale gistvorm van de candida overgaat in een schimmelvorm. De schimmel kan zich dan via het bloed door het hele lichaam verplaatsen en voor veel ongemakken zorgen.

Ongemakken die kunnen variëren van een tijdelijk probleempje tot een hardnekkig probleem die soms wel jaren kan duren.

Eenzelfde probleem kan zich ook voordoen in de vagina. Ook daar leeft de gistvorm van de candida. Daarnaast leeft er een hele cultuur aan goede bacteriën in de vagina, die constant bezig zijn om de slechte bacteriën een kopje kleiner te maken.

Maar als, door wat voor omstandigheid dan ook, daar een kink in de kabel komt, lukt het niet meer om de candida in toom te houden, en zal de gistvorm veranderen in een schimmelvorm. De vaginale schimmelinfectie is een feit!

Het is vrij logisch om te stellen dat een candida schimmelinfectie een geslachtsziekte is, maar hiermee gebruik ik een heel beladen woord, waarbij meestal de link wordt getrokken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Dit is in de meeste gevallen niet waar. Toch zou het kunnen gebeuren dat de schimmelinfectie wordt overgedragen.

Het is belangrijk om te zeggen dat een candida-infectie helemaal niets te maken heeft met een gebrek aan hygiëne. In sommige gevallen kan het wél te maken hebben met een teveel aan hygiëne. Dat wil zeggen, vrouwen die zich wassen/douchen en die niet alleen de buitenkant van de vagina schoon willen maken, maar ook de binnenkant doen.

Dit is begrijpelijk, maar beslist niet nodig, nog sterker: helemaal niet wenselijk.

Tijdens het wassen van de vagina, zeker met zeep, raakt de bacteriële balans in de vagina verstoord. Door deze verstoring kan het zomaar gebeuren dat de candida niet meer in toom kan worden gehouden door de goede bacteriën, waardoor je last krijgt van een schimmelinfectie. Was dus je geslachtsdelen aan de buitenkant met water, eventueel aangevuld met een speciale zeep.

De meest belangrijke symptomen

Op het moment dat je last krijgt van een candida schimmelinfectie, kun je dit duidelijk herkennen aan de hand van de volgende symptomen:

Pijn

De candida is vreselijk irritant voor de gevoelige huid rondom en vooral in de vagina. Deze pijn voel je ook duidelijk op die plaatsen. Daarnaast kun je ook duidelijk zien dat de schaamlippen en de vagina op kunnen zwellen, rood worden en branderig aanvoelen. Je kunt ook pijn ervaren bij het plassen, en bij het vrijen.

Jeuk

Vreselijk irritant, en ook heel erg gênant: De jeuk! Je kunt/wilt vaak niet in gezelschap gaan krabben, maar je kunt jezelf niet inhouden. Die jeuk is zo vreselijk irritant, dat je wel moét! Alles om maar van die jeuk af te komen. Bij sommigen blijft het beperkt tot een inwendige jeuk, maar deze jeuk kan ook voorkomen rondom de vagina en de schaamlippen.

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te wrijven of te krabben. De huid is op die plek erg kwetsbaar en door te krabben zal het probleem alleen maar groter worden.

Een veranderende afscheiding

In normale gevallen is de vaginale afscheiding witachtig of doorzichtig van kleur, en vloeibaar. In opgedroogde vorm kan het wat gelig worden. De geur kan variëren van geurloos tot een beetje zurig. De hoeveelheid afscheiding is niet aan te geven. Dit verschilt van vrouw tot vrouw.

Maar het is belangrijk om er op te letten of deze afscheiding verandert. Ruikt het plotseling anders? Is de kleur anders? Is de hoeveelheid anders? Allemaal symptomen die zouden kunnen duiden op een candida schimmelinfectie.

Als het inderdaad een candida schimmelinfectie is, dan heb je vaak last van een witte afscheiding, die vaak ook wat brokkelig is. Een vrij droge afscheiding die niet erg sterk ruikt.

Er kunnen ook andere bacteriën actief zijn. Als je bijvoorbeeld last hebt van een stinkende, grijswitte afscheiding, is er waarschijnlijk sprake van een versterkte activiteit van de bacterie gardnerella. Ook kun je last hebben van de tri-chomonasbacterie. In dat geval is er sprake van een vervelend geurende afscheiding die geel groenig van kleur is.

Maar natuurlijk kun je candida beter voorkomen. Niet alleen voorkomen als je er nog nooit last van gehad hebt, maar ook voorkomen dat de schimmelinfectie ooit weer terug komt. Hiervoor wil ik je een aantal belangrijke tips geven hoe je dit het beste aan kunt pakken.

10 tips om Candida te voorkomen

Het voorkomen van candida houdt in dat je op een aantal zaken moet letten. De belangrijkste hiervan is om de binnenzijde van je vagina met rust te laten, tenminste als je (nog) geen infectie hebt. De binnenkant wassen en schrobben heeft helemaal geen zin, en werkt averechts. Maar laat ik alle voorzorgsmaatregelen even voor je op een rijtje zetten:

Minder suiker

te veel suikers zijn ongezondHet is een bewezen feit dat vrouwen die overmatig suiker eten, veel vaker last hebben van een vaginale schimmelinfectie. Suiker is een hele belangrijke voedingsstof voor candida. In feite zou je alle suikers moeten laten staan. Niet alleen tegen een vaginale infectie, maar voor je algehele gezondheid.

De suikersoorten die je wél veilig kunt eten zijn Stevia en Xilitol. Let er wel op dat je de pure vorm koopt, en niet een mix met bijvoorbeeld Maltitol of een andere, goedkopere, zoetstof.

Meer yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt van gewone melk waaraan melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Hierdoor krijgt yoghurt zijn typische smaak. Het zijn juist deze melkzuurbacteriën die een vaginale schimmelinfectie kan voorkomen, of in ieder geval een bijdrage hieraan kan leveren.

Géén vaginale douche

Voor je gevoel zal een vaginale douche het hoogtepunt zijn van hygiëne, maar het effect van een vaginale douche is eigenlijk averechts. Een vaginale douche reinigt de vagina gewoon té goed waardoor een sterke onbalans ontstaat in de fragiele balans binnen je vagina. Niet alleen worden de slechte bacteriën weggespoeld, maar ook de goede bacteriën.

En juist deze goede bacteriën heb je gewoon nodig om de zich snel ontwikkelende slechte bacteriën aan te kunnen pakken. Zie ook de tip voor een reiniging met een Ph Neutrale zeep.

Gebruik glijmiddel zonder glycerine

Voor het geval je een glijmiddel gebruikt tijdens het vrijen, moet je even de samenstelling bekijken. Gebruik een glijmiddel dat géén glycerine bevat. Glycerine is namelijk een soort suiker en, zoals we weten, suiker is een belangrijke voedingsstof voor candida.

Wissel niet té vaak met de pil

Wisseling van de pil betekent over het algemeen sterke schommelingen in de hormoonspiegel in de overgangsperiode van de ene pil naar de andere. Het zijn ook deze wisselingen die een trigger kunnen zijn voor een vaginale schimmelinfectie.

Voorkom lang rondlopen met een natte bikini

Het is zo verleidelijk om na het zwemmen nog even lekker te zonnen of iets anders te doen, zonder dat je je meteen om hoeft te kleden. Toch moet je hiermee oppassen, want een nat of vochtig bikinibroekje of badpak zorgt er voor dat de Candida zich fors sneller kan ontwikkelen.

Gebruik een pH-neutrale zeep

Ok, de vaginale douche mocht niet, maar wat dan wel? In ieder geval niet je vagina aan de binnenzijde reinigen. In normale omstandigheden houdt het lichaam de vagina zelf schoon. Wat je wel kunt, en moet, doen is de omgeving van de vagina reinigen met water en een Ph-neutrale zeep.

Draag katoenen ondergoed

Draag bij voorkeur katoenen ondergoed, in plaats van synthetisch. Deze laatste stof zweet namelijk meer. Het gevolg is een vochtig klimaat rondom je vagina waarin de schimmel zich heel goed voelt en snel tot ontwikkeling kan komen. Katoen ademt veel meer. Niet alleen goed tegen een schimmelinfectie, maar het voelt ook veel prettiger.

Regelmatig verwisselen van inlegkruisje of maandverband

Wissel regelmatig van inlegkruisje of maandverband. Meestal zijn deze producten voor een groot deel gemaakt van synthetische stoffen, en ademen daarom heel slecht. Dus regelmatig wisselen om dezelfde redenen als vermeld bij het gebruik van katoenen ondergoed.

Vermijd strakke kleding

Strakke kleding zorgt ook voor een vochtig klimaat rondom je vagina. Zo nu en dan een strakke spijkerbroek is niet erg, maar wissel dit ook af met luchtiger kleding.

Mijn persoonlijk advies

Als je weet dat je erg gevoelig bent voor een vaginale schimmelinfectie, raad ik je beslist aan om de bovenstaande tips goed in acht te nemen. Vooral niet de Ph-waarde in je vagina verstoren met zeep en het eten van de juiste voeding is belangrijk. Als je de candida namelijk niet voorziet van brandstof, suiker, dan is je lichaam vaak zelf in staat om de schimmelinfectie op te ruimen. 

Heb je nog vragen of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten!

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Bacteriele Vaginose + 7 natuurlijke tips
Veel vaginale afscheiding - wat kan dat zijn?
20 tips tegen schimmelinfectie bij vrouwen

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een beetje een inkopper.... Maar lage weerstand door weinig slaap helpt niet. En zorgt er vaak bij mij voor dat de candida weer terugkomt. Vaak ook bij een nachtje stappen. Alcohol (lees:suikers) drink ik nauwlijks, maar als ik dan een keertje uit ga, wordt er een paar glaasjes meer gedronken en een paar uurtjes minder geslapen.
  Ik heb veel last van blaasontstekingen gehad. Toen was het aldoor raak en zit je op een gegeven moment in een spiraal. Rare is dat ik de laatste tijd heel weinig geraffineerde suikers neem. Tja dan toch de stress of slechter slapen maar proberen aan te pakken....

  1. Hallo Kyra,

   Stress en slecht slapen zorgt voor een slecht functionerend immuunsysteem. Hierdoor krijgt de candida-schimmel steeds weer nieuwe kansen. Suikers vermijden is een hele goede start, maar beslist niet het enige...

   Succes,
   Jack

 2. Ik lees me suf over deze problematiek. Ik lees weinig over sex bedrijven in relatie met candida.
  Als ik sex heb gehad of zelfs aan eigen bevrediging doe, krijg ik vlak daarna altijd last van candida problemen. Rode opgezwollen huid , gevoelige vagina.. geirriteerdheid.
  Opn14 jarige leeftijd kwam ik als jong meisje voor het eerst in aanraking met candida infectie. Ben nu 50 + en het beheerst nog steeds mijn leven.
  Ik denk dat sexueel contact, of in ieder geval lichamelijk contact aan mijn vagina direct gerelateerd is aan candida problemen. Witte afscheiding heb ik nu niet, vroeger wel. Ik heb 10 jaar tussendoor geen enkele klacht gehad, omdater geen sexueel contact was. Nu weer opgepakt en de klachten komen weer terug.
  Ik lees helaas heel weinig over gevoelige slijmvliezen in relatie tot candida klachten.
  Heeft iemand de gouden tip, waardoor een sexuele relatie weer "gewoon"kan zijn .

 3. Ik denk dat ik ook last heb van een schimmelinfectie.
  Ik heb al enkele weken last van enorme jeuk in en rond mijn vagina, veel witverlies en af en toe korreltjes. Ik dacht dat het vanzelf ging over gaan maar blijkbaar niet...
  Nu, ik schaam me er echt voor en ik weet niet wat ik moet doen. Naar een huisarts/gynaecoloog gaan durf ik niet.

  1. Hallo Emely,

   Als jij inderdaad het vermoeden hebt van een schimmelinfectie, dan moet je echt even naar de huisarts gaan. Hoe moeilijk dat misschien ook voor je zal zijn. Maar wees gerust: Het zijn artsen, professionals. Voor hen is het dagelijks werk en kijken echt niet raar op. Heel veel vrouwen hebben last van een schimmelinfectie, je bent echt niet de enige.
   Daarbij komt dat het meestal niet vanzelf overgaat. De schimmelinfectie wordt vaak alleen maar erger waardoor de schimmel in je lichaam gaat groeien wat op de lange duur gevaarlijk kan zijn.
   Stoute schoenen even aantrekken en naar de huisarts. Je zult zien dat het meevalt, en daarna ben je wel weer vrij van alle vervelende symptomen.

   Heel erg veel succes,
   Jack

 4. Hey ik al best lang jeuk Aan me vagina en het is helemaal open van het krabben enzo maar het jeuk echt heel erg alleen ik durf niet naar de dokter te gaan help me

  1. Hallo Francis,

   Hoe vervelend het ook mag zijn voor jou, toch is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Het vervelende van de jeuk is vast erger dan het gênante bij de huisarts. Gewoon doorzetten, dan ben je snel van die irritante jeuk af!

   Heel veel succes!
   Jack

 5. Spoelen met een oplossing van natriumbicarbonaat (baking soda) en water. Dit helpt je zuurgraad weer op peil te brengen en waardoor je schimmelinfectie dus weggaat.

 6. Elke dag een lepel (biologische troebel) appelazijn drinken. Doodt diverse schimmels in het lichaam. Vooral als je er regelmatig last van hebt, is dit naar mijn mening de beste oplossing. Succes

 7. Ik ben een meisje van 14 en ik denk dat ik hier ook last van heb. Ik durf het niet aan mijn ouders te vertellen. gaat dit over met alle tips hierboven?

  1. Hoi Sanne,

   Dit zijn een tiental tips om een schimmelinfectie te voorkomen. Ze zijn minder geschikt om de infectie kwijt te raken.
   Ik snap heel goed dat dit vervelend is, maar het is erg belangrijk om hierover met je ouders te praten, of in ieder geval naar de huisarts te gaan.
   Als je een schimmelinfectie niet, of niet juist, behandelt, dan kan de schimmel je lichaam in trekken met alle gevolgen van dien.

   Ik wens je heel veel sterkte en succes!
   Jack

  1. Dit is erg vervelend om te horen, Souad. Volgens mij is er altijd wat aan te doen. Een beetje gemakkelijk antwoord van de huisarts.

   Neem eerst even een kijkje op de speciale blog over Candida: https://www.optimalegezondheid.com/candida/
   Mocht je daarna nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag van je!

   Fijne dag!

 8. De baker heeft 18 jaar geleden aangeraden om geen champignons meer te eten... Ten slotte ook (schimmel-) paddenstoelen.
  Bij elke keer zondigen is het nu mis.. daarmee is feilloos in welk pakje of zelfs tablet chocolade wat paddenstoelen zitten.. helaas.

 9. Hey,
  Okay dit is ontzettend stom maar ik zit momenteel hartstikke hard te huilen want ik heb hier nu al 1 jaar elke maand last van en ik kan er echt niet meer mee omgaan. Ik doe al alles wat wordt geadviseerd. Niet wassen met zeep, katoen ondergoed en savonds geen ondergoed, ik eet weinig suikers enz enz. MAAR NIKS HELPT. Ik wordt er zo ongelukkig van. Heel mijn leven en vooral mijn relatie (en sexleven natuurlijk) worden hierdoor beheerst en er lijkt gewoon niks aan te doen. Ik heb elk trucje gebrobeert elk medicijn gehad en zelfs de huisarts zegt geen verdere oplossingen meer te hebben. Mijn partner heeft zich al 3 keer behandeld als voorzorg en ik weet door ervaring dat het niet altijd na sex komt. Vaak is het de week voordat ik ongesteld wordt wat betekend dat ik gewoon 2 weken (candida en ongesteld) per maand geen sex kan hebben, jeuk en pijn heb en daar bovenop is een capsule tegen candida ook nog eens erg duur voor een 18 jarige om maandelijks aan te schaffen. Als ik dan verhalen hoor van mensen die er al 10 jaar last van hebben wordt ik alleen maar banger en ik zie om heel eerlijk te zijn het leven hierdoor gewoon echt niet meer zitten. Alsjeblieft heeft iemand nog tips of concrete antwoorden wat te doen. Ik voel me verschrikkelijk...

 10. Beste Lea,

  Wat vreselijk om te horen, ik ken het helaas, ook een jaar lang last gehad, steeds was het over, ws dan zo goed als, even later was het er weer, naar mijn idee ook rond mijn menstruatie.
  De h.a heeft me toen doorgestuurd naar een dermatoloog.
  Deze heeft een monster genomen van mijn slijmvlies daaronder.
  De uitslag was dat er een bacterie bij de schimmel infectie zat die de boel steeds weer aanwakkerde.
  N.a.v die uitslag kreeg ik een zalf die daarbij paste, binnen de kortste keren was mijn schimmel/bacterie over/weg! En bleef weg.
  Ik blijf nu, jaren later, wel gevoelig voor schimmel, alleen kan ik daar wel mee dealen, zo'n 3x per jaar, olé!

  Succes!

 11. Voor iedereen die niet naar dokter durft, je kunt ook bij de apotheek vragen voor creme tegen schimmelinfectie, dan is het wel zelf betalen..

 12. Ik heb hier ook regelmatig last van gehad. Gebruik nu Multi-gyn flora plus. Werkt perfect en is lang niet zo duur als die capsules. Blijft het ook veel langer van weg.

 13. Ik heb ook wel vaker last gehad van een schimmel infectie. Deze keer heb ik het opgelopen tijdens de vakantie. Vervelend dacht ik, moet ik weer zo'n duur ding kopen. In de winkel was alleen nog de Canesten GYNO creme te koop. Dus had die gehaald. Dat zou een kuur zijn van 6 dagen. 6 dagen later heb ik er nog steeds last van! Begrijp niet helemaal waarom het niet werkt. Maar weet ook niet hoe slecht het is om nu een andere te halen en dan zoveel clotrimazol binnen te krijgen. En dan is er misschien ook nog een kans dat die dan ook niet werkt en heb ik zowat 25 euro kunnen weggooien.
  Iemand enig idee wat ik het beste kan doen?

 14. Beste,ik kamp al even.met vaginale schimmelinfectie. Dit is begonnen sinds ik gestopt ben met de pil,ok ben 48 jaar en in begin overgang. Ik wil ook geen nieuwe pil meer nemen nu,maar om de 2 a 3 maand komt de infectie terug...ik wil er zo graag vanaf maar weet ook niet hoe. Ik slik elke keer 10 dagen diflucan plus 10 dagen gyno-daktarin vaginaal dan gaat het wel weg maar komt steeds terug. Mss kun jij mij verder helpen,alvast dank je wel,groetjes Angke.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
4 Shares
Tweet
Pin4
Share