10 tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Er staat al heel veel informatie over de candida-infectie op de site. Allemaal informatie die diep op de materie ingaat en waar iedereen haar voordeel mee kan doen. Toch wil ik in dit artikel de vaginale schimmelinfectie behandelen, en dan weer vanaf de basis.

Voor de beginners, zeg maar. Aan het einde geef ik je een tiental nuttige tips om te voorkomen dat je (weer) last krijgt van een candida infectie.

Wat is een vaginale schimmelinfectie, ofwel candida

candida

candida albicans

De gistbacterie candida albicans is een gist die van nature voorkomt in de darmen, en daarnaast in hele kleine hoeveelheden in de mond en in de vagina. In de darmen wordt de candida in toom gehouden door de darmflora, zeg maar de collectie goede bacteriën die onder andere belangrijk zijn voor je spijsvertering.

Als er, door een verandering in bijvoorbeeld het voedingspatroon, een verandering plaatsvindt in de samenstelling van je darmflora, dan kan het gebeuren dat de normale gistvorm van de candida overgaat in een schimmelvorm. De schimmel kan zich dan via het bloed door het hele lichaam verplaatsen en voor veel ongemakken zorgen.

Ongemakken die kunnen variëren van een tijdelijk probleempje tot een hardnekkig probleem die soms wel jaren kan duren.

Eenzelfde probleem kan zich ook voordoen in de vagina. Ook daar leeft de gistvorm van de candida. Daarnaast leeft er een hele cultuur aan goede bacteriën in de vagina, die constant bezig zijn om de slechte bacteriën een kopje kleiner te maken.

Maar als, door wat voor omstandigheid dan ook, daar een kink in de kabel komt, lukt het niet meer om de candida in toom te houden, en zal de gistvorm veranderen in een schimmelvorm. De vaginale schimmelinfectie is een feit!

Het is vrij logisch om te stellen dat een candida schimmelinfectie een geslachtsziekte is, maar hiermee gebruik ik een heel beladen woord, waarbij meestal de link wordt getrokken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Dit is in de meeste gevallen niet waar. Toch zou het kunnen gebeuren dat de schimmelinfectie wordt overgedragen.

Het is belangrijk om te zeggen dat een candida-infectie helemaal niets te maken heeft met een gebrek aan hygiëne. In sommige gevallen kan het wél te maken hebben met een teveel aan hygiëne. Dat wil zeggen, vrouwen die zich wassen/douchen en die niet alleen de buitenkant van de vagina schoon willen maken, maar ook de binnenkant doen.

Dit is begrijpelijk, maar beslist niet nodig, nog sterker: helemaal niet wenselijk.

Tijdens het wassen van de vagina, zeker met zeep, raakt de bacteriële balans in de vagina verstoord. Door deze verstoring kan het zomaar gebeuren dat de candida niet meer in toom kan worden gehouden door de goede bacteriën, waardoor je last krijgt van een schimmelinfectie. Was dus je geslachtsdelen aan de buitenkant met water, eventueel aangevuld met een speciale zeep.

De meest belangrijke symptomen

Op het moment dat je last krijgt van een candida schimmelinfectie, kun je dit duidelijk herkennen aan de hand van de volgende symptomen:

Pijn

De candida is vreselijk irritant voor de gevoelige huid rondom en vooral in de vagina. Deze pijn voel je ook duidelijk op die plaatsen. Daarnaast kun je ook duidelijk zien dat de schaamlippen en de vagina op kunnen zwellen, rood worden en branderig aanvoelen. Je kunt ook pijn ervaren bij het plassen, en bij het vrijen.

Jeuk

Vreselijk irritant, en ook heel erg gênant: De jeuk! Je kunt/wilt vaak niet in gezelschap gaan krabben, maar je kunt jezelf niet inhouden. Die jeuk is zo vreselijk irritant, dat je wel moét! Alles om maar van die jeuk af te komen. Bij sommigen blijft het beperkt tot een inwendige jeuk, maar deze jeuk kan ook voorkomen rondom de vagina en de schaamlippen.

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te wrijven of te krabben. De huid is op die plek erg kwetsbaar en door te krabben zal het probleem alleen maar groter worden.

Een veranderende afscheiding

In normale gevallen is de vaginale afscheiding witachtig of doorzichtig van kleur, en vloeibaar. In opgedroogde vorm kan het wat gelig worden. De geur kan variëren van geurloos tot een beetje zurig. De hoeveelheid afscheiding is niet aan te geven. Dit verschilt van vrouw tot vrouw.

Maar het is belangrijk om er op te letten of deze afscheiding verandert. Ruikt het plotseling anders? Is de kleur anders? Is de hoeveelheid anders? Allemaal symptomen die zouden kunnen duiden op een candida schimmelinfectie.

Als het inderdaad een candida schimmelinfectie is, dan heb je vaak last van een witte afscheiding, die vaak ook wat brokkelig is. Een vrij droge afscheiding die niet erg sterk ruikt.

Er kunnen ook andere bacteriën actief zijn. Als je bijvoorbeeld last hebt van een stinkende, grijswitte afscheiding, is er waarschijnlijk sprake van een versterkte activiteit van de bacterie gardnerella. Ook kun je last hebben van de tri-chomonasbacterie. In dat geval is er sprake van een vervelend geurende afscheiding die geel groenig van kleur is.

Maar natuurlijk kun je candida beter voorkomen. Niet alleen voorkomen als je er nog nooit last van gehad hebt, maar ook voorkomen dat de schimmelinfectie ooit weer terug komt. Hiervoor wil ik je een aantal belangrijke tips geven hoe je dit het beste aan kunt pakken.

10 tips om Candida te voorkomen

Het voorkomen van candida houdt in dat je op een aantal zaken moet letten. De belangrijkste hiervan is om de binnenzijde van je vagina met rust te laten, tenminste als je (nog) geen infectie hebt. De binnenkant wassen en schrobben heeft helemaal geen zin, en werkt averechts. Maar laat ik alle voorzorgsmaatregelen even voor je op een rijtje zetten:

Minder suiker

te veel suikers zijn ongezondHet is een bewezen feit dat vrouwen die overmatig suiker eten, veel vaker last hebben van een vaginale schimmelinfectie. Suiker is een hele belangrijke voedingsstof voor candida. In feite zou je alle suikers moeten laten staan. Niet alleen tegen een vaginale infectie, maar voor je algehele gezondheid.

De suikersoorten die je wél veilig kunt eten zijn Stevia en Xilitol. Let er wel op dat je de pure vorm koopt, en niet een mix met bijvoorbeeld Maltitol of een andere, goedkopere, zoetstof.

Meer yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt van gewone melk waaraan melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Hierdoor krijgt yoghurt zijn typische smaak. Het zijn juist deze melkzuurbacteriën die een vaginale schimmelinfectie kan voorkomen, of in ieder geval een bijdrage hieraan kan leveren.

Géén vaginale douche

Voor je gevoel zal een vaginale douche het hoogtepunt zijn van hygiëne, maar het effect van een vaginale douche is eigenlijk averechts. Een vaginale douche reinigt de vagina gewoon té goed waardoor een sterke onbalans ontstaat in de fragiele balans binnen je vagina. Niet alleen worden de slechte bacteriën weggespoeld, maar ook de goede bacteriën.

En juist deze goede bacteriën heb je gewoon nodig om de zich snel ontwikkelende slechte bacteriën aan te kunnen pakken. Zie ook de tip voor een reiniging met een Ph Neutrale zeep.

Gebruik glijmiddel zonder glycerine

Voor het geval je een glijmiddel gebruikt tijdens het vrijen, moet je even de samenstelling bekijken. Gebruik een glijmiddel dat géén glycerine bevat. Glycerine is namelijk een soort suiker en, zoals we weten, suiker is een belangrijke voedingsstof voor candida.

Wissel niet té vaak met de pil

Wisseling van de pil betekent over het algemeen sterke schommelingen in de hormoonspiegel in de overgangsperiode van de ene pil naar de andere. Het zijn ook deze wisselingen die een trigger kunnen zijn voor een vaginale schimmelinfectie.

Voorkom lang rondlopen met een natte bikini

Het is zo verleidelijk om na het zwemmen nog even lekker te zonnen of iets anders te doen, zonder dat je je meteen om hoeft te kleden. Toch moet je hiermee oppassen, want een nat of vochtig bikinibroekje of badpak zorgt er voor dat de Candida zich fors sneller kan ontwikkelen.

Gebruik een pH-neutrale zeep

Ok, de vaginale douche mocht niet, maar wat dan wel? In ieder geval niet je vagina aan de binnenzijde reinigen. In normale omstandigheden houdt het lichaam de vagina zelf schoon. Wat je wel kunt, en moet, doen is de omgeving van de vagina reinigen met water en een Ph-neutrale zeep.

Draag katoenen ondergoed

Draag bij voorkeur katoenen ondergoed, in plaats van synthetisch. Deze laatste stof zweet namelijk meer. Het gevolg is een vochtig klimaat rondom je vagina waarin de schimmel zich heel goed voelt en snel tot ontwikkeling kan komen. Katoen ademt veel meer. Niet alleen goed tegen een schimmelinfectie, maar het voelt ook veel prettiger.

Regelmatig verwisselen van inlegkruisje of maandverband

Wissel regelmatig van inlegkruisje of maandverband. Meestal zijn deze producten voor een groot deel gemaakt van synthetische stoffen, en ademen daarom heel slecht. Dus regelmatig wisselen om dezelfde redenen als vermeld bij het gebruik van katoenen ondergoed.

Vermijd strakke kleding

Strakke kleding zorgt ook voor een vochtig klimaat rondom je vagina. Zo nu en dan een strakke spijkerbroek is niet erg, maar wissel dit ook af met luchtiger kleding.

Mijn persoonlijk advies

Als je weet dat je erg gevoelig bent voor een vaginale schimmelinfectie, raad ik je beslist aan om de bovenstaande tips goed in acht te nemen. Vooral niet de Ph-waarde in je vagina verstoren met zeep en het eten van de juiste voeding is belangrijk. Als je de candida namelijk niet voorziet van brandstof, suiker, dan is je lichaam vaak zelf in staat om de schimmelinfectie op te ruimen. 

Heb je nog vragen of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten!