Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

De 14 eczeemzalven getest + 8 tips

eczeemzalven getestEczeem is ontzettend vervelend. Je huid wordt op sommige plaatsen wat dikker en gevoeliger.

Tip van Robert Jan:
Wil je de allerbeste eczeemzalf gebruiken? Deze heb je nodig >>

Hierdoor krijg je jeuk waardoor je een ontzettende neiging krijgt om te gaan krabben. Dat is juist bij eczeem iets dat je niet moet doen. Ik weet nog dat ik als kind eczeem aan de binnenkant van mijn ellenbogen had en ik dit ontzettend vervelend vond en lastig om er niet aan te krabben. Daarnaast beperkte het ook de beweging die mijn arm kon maken doordat de huid niet lekker meebewoog.

Als kind maakt dit nog niet altijd super veel uit, maar als je hier als volwassene last van hebt kan dit je dagelijks functioneren behoorlijk beschadigen. Door de jeuk en beperking van je beweging wordt je afgeleid en kun je wellicht je werk niet optimaal uitvoeren.

80 procent van de kinderen krijgt weleens last van eczeem. Ongeveer 1 op de 10 volwassenen blijft hier last van houden. De meeste mensen die last hebben van eczeem hebben een geschiedenis van allergieën of een familie waarbij allergieën veel voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat jij weer zo snel mogelijk van je eczeem af bent ga ik in dit artikel in op wat eczeem is, het nut van eczeemzalven, onderzoeken die ernaar zijn uitgevoerd en geef ik je tips voor het gebruik van de eczeemzalven.

Eczeem is een verzamelnaam

Er bestaat eigenlijk niet 1 soort eczeem. Het is een verzamelnaam voor een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een ontstekingsreactie van de huid. Hierdoor krijg je rode plekken, een hele droge huid, schilfers en jeuk.

Door het krabben kan je huid die is aangetast door eczeem openbarsten en gaan bloeden. Dit is erg pijnlijk.

Eczeem komt vaak voor bij kinderen, maar is niet leeftijdgebonden. Je kunt er op elk moment in je leven last van krijgen. Soms is het ook een hele tijd weg voordat je er opeens weer last van krijgt. Die onvoorspelbaarheid kan super vervelend zijn.

Eczeem is een reactie van het immuunsysteem op een prikkel. Dit kan van alles zijn, bij kapsters en schoonmakers komt eczeem aan de handen vaak voor doordat ze veel contact hebben met zeep. Het kan ook door bijvoorbeeld wasverzachter komen of een stof waarvan je kleding gemaakt is.

Daarnaast zijn er ook redenen om aan te nemen dat eczeem erfelijk is.

Waarom eczeemzalven gebruiken?

Als je last hebt van eczeem is dat stukje huid uitgedroogd en vaak gebarsten. Hierdoor kan de huid niet de beschermende functie uitvoeren. De huid vormt een grens tussen wat er zich binnen je lichaam afspeelt en wat daar leeft en wat zich erbuiten bevindt.

Door de beschadigingen van eczeem kunnen bacteriën je lichaam binnendringen die dat normaal niet kunnen.

Met het gebruiken van eczeemzalven die je huid soepel en gehydrateerd houden voorkom je dat de huid barst en voorkom je ook veel jeuk waardoor de neiging om te krabben minder groot wordt. De prikkels die voor eczeem zorgen worden door de gehydrateerde huid ook beter genegeerd.

Als je medicinale eczeemzalven met hormonen gebruikt wordt dit gedaan om de immuunreactie in de huid te onderdrukken. Hierdoor krijg je minder snel last van eczeem dan als je dit zonder hormonen doet en gaat het eczeem ook sneller weg.

Wat voor eczeemzalven zijn er?

Als je last hebt van eczeem hoef je niet altijd direct te grijpen naar een medicinale zalf waar hormonen in zitten. Door de medische wereld worden er twee soorten zalven van elkaar onderscheiden, namelijk:

 1. Basiszalven
 2. Medicinale zalven

De basiszalf wordt puur gebruikt om de huid gehydrateerd en rustig te houden. Deze wordt gebruikt zowel als je last hebt van eczeem als in de rustigere periodes daartussen. Basiszalven kun je krijgen op recept van je arts, maar je kunt ze ook krijgen in een drogisterij.

Medicinale zalven worden gebruikt als je daadwerkelijk last hebt van eczeemplekken op en rondom deze plaatsen. Misschien denk je eerst dat alle medicinale zalven tegen eczeem hormoonzalven zijn, maar dat is niet zo.

Naast hormoonzalven zijn er ook antibioticazalf en tacrolimus- en pimecrolimuscreme. De laatste twee zalven onderdrukken de ontstekingsreactie van de huid, zonder dat de huid hiervan dunner wordt zoals bij hormoonzalven. Er zijn wel andere mogelijke bijwerkingen zoals huidirritatie, ontstoken haarzakjes en infecties.

De antibioticazalf doodt bacteriën die de eczeemplaats kunnen infecteren en neemt daarmee eigenlijk de beschermende functie van de huid gedeeltelijk over.

Eczeemzalf met hormonen

In hormoonzalf tegen eczeem wordt vaak gebruik gemaakt van cortisol dat een synthetische vorm van steroïde is. Er zijn meerdere soorten eczeemzalf met hormonen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid cortisol die in de zalf zit.

De sterkte die je krijgt voorgeschreven hangt af van het soort eczeem dat je hebt. Je huisarts zal je hiervoor onderzoeken en de crème voorschrijven met een sterkte waarvan hij/zij denkt dat die bij je past.

Hormonen hebben invloed op de werking van je lichaam en dus ook de werking van de huid. Ondanks dat het goed werkt tegen eczeem heeft hormoonzalf wel een paar ernstige bijwerkingen, namelijk:

 • Een dunner wordende huid
 • Couperose
 • Striae
 • Huidverkleuring
 • Sneller/dikker groeiend haar

Eczeemzalven bij de drogist (Kruidvat, Etos e.d.)

Basiszalven kun je vaak zonder recept halen bij je apotheek. In sommige gevallen moeten ze wel door je arts worden voorgeschreven. Er zijn verschillende zalven die de huid goed hydrateren.

Volgens de consumentenbond zijn er een aantal zalven die zijn aan te raden tegen eczeem, namelijk:

 • Calmurid
 • Cremor cetomacrogol
 • Cremor lanette
 • Cremor vaseline cetomacrogolis
 • Cremor vaseline lanette
 • Koelzalf
 • Unguentum cetomacrogolis
 • Unguentum lanette
 • Unguentum urei
 • Vaseline
 • Vaseline/paraffinezalf

Om erachter te komen hoe de consumentenbond erop is gekomen waarom deze zalven aan te bevelen zijn heb ik het internet afgespeurd naar onderzoeken en ervaringen van mensen met eczeem die deze over de toonbank verkrijgbare crèmes gebruiken. De consumentenbond is over het algemeen wel een betrouwbare bron als het gaat om de kwaliteit van producten, dus ik vertrouw wel op deze lijst.

Op een aantal crèmes in deze lijst ga ik dieper in.

Calmurid

Calmurid is een middel dat de huid weker maakt en ervoor zorgt dat je huid vocht beter in zich opneemt. Vooral als je door eczeem een harde huid hebt gekregen wordt dit gebruikt. De werkzame stof in calmurid is ureum. Als je daarvoor allergisch bent kun je het niet gebruiken. Je kunt je huisarts vragen om dit te testen. Daarbij wordt ook afgeraden om deze crème op je gezicht en rondom de ogen te gebruiken.

Uit ervaringen die op het internet staan blijkt dat calmurid wisselend effect heeft. De een is er super tevreden mee, terwijl de ander het verschrikkelijk spul vindt. Dit hangt ook af van de plaats waarop je last hebt van eczeem. Als je bijvoorbeeld de crème op je handen moet gebruiken geven ervaringsdeskundigen aan dat deze crème te verkiezen is boven de vettige crèmes waardoor je niets meer kunt.

Bijwerkingen zijn wel dat het kan prikken en er een geur aan zit.

Uit Fins onderzoek dat is uitgevoerd in 2016 blijkt dat het gebruik van een crème met 5% van de actieve stof ureum bevat dit kostenbesparend is voor de behandeling van eczeem. Dit kan erop duiden dat je door het gebruik van deze crème tussen de eczeem oplevingen door minder last krijgt van eczeem in het algemeen. De tussenperiodes kunnen langer duren en de opleving kan korter zijn, dit kunnen mogelijke oorzaken zijn waarom het Finse onderzoek aangeeft dat een crème met minstens 5% van ureum kostenbesparend werkt voor de behandeling van eczeem.

Cremor vaseline cetomacrogolis

De cremor vaseline cetomacrogolis wordt op het internet door veel gebruikers aangeprezen als de oplossing als je al jaren met eczeem te kampen hebt. In deze crème zitten meerdere werkzame stoffen, namelijk: cetomacrogol, cetostearyl-alcohol, paraffine en vaseline.

Iemand met eczeem op de handen geeft aan dat als ze deze zalf gebruikt ze nauwelijks nog hormoonzalf nodig heeft. Een man geeft aan dat hij deze zalf helemaal geweldig vindt ter onderhoud van zijn ook al droge huid naast het eczeem en nu ook maar af en toe hormoonzalf nodig heeft.

Koelzalf

Koelzalf heeft op het internet wisselende reacties. Afhankelijk van de droogheid van je huid kan het de perfecte crème voor je zijn of juist niet. De ene persoon noemt zichzelf een “in plastic gemummificeerde mummy” de andere persoon geeft juist aan dat de schilfers van het lichaam afvliegen en de huid mooi zacht wordt.

Het hangt dus echt van de ernst van je eczeem af of deze koelzalf crème voor jou geschikt is.

unguentum cetomacrogolis

In unguentum cetomacrogolis, merknaam: Triamcinolon, zitten meerdere actieve stoffen namelijk Cetostearyl-alcohol, cetomacrogol, isopropyl-myristaat, paraffine en witte vaseline. Ook bij dit middel zijn de ervaringen wisselend. Bij zwemmerseczeem en mensen die eczeem die langere tijd heeft aangehouden zijn de ervaringen positief, maar er zijn ook reacties die aangeven dat de crème voor hen juist niet werkt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat dit soort over de counter medicatie kan helpen om de terugkomst van eczeem uit te stellen en de periode van eczeem korter te maken.

eczeemzalven

Eczeemzalven met recept

Naast de basiscrèmes wordt eczeem als het er eenmaal is ook vaak behandeld met medicinale zalven. Dat zijn dus hormoonzalven, antibioticazalven en tacrolimus- en pimecrolimuscreme.

Hormoonzalf

Hormoonzalf met cortisol wordt vaak gebruikt om handeczeem mee te behandelen. Meestal moet de zalf 2 keer per dag worden aangebracht, maar er zijn ook artsen die 1 keer per dag aanraden. Deze twee methoden zijn in 2011 met elkaar vergeleken in een wetenschappelijke test waaraan 44 personen meededen.

De ene groep moest ’s ochtends en ’s avonds de handen insmeren met de crème waarin een hoog gehalte cortisol zat. De andere groep moest ’s ochtends een crème gebruiken waarin ureum zat en alleen ’s avonds de hormoonzalf. Uit dit onderzoek bleek dat als je maar 1 keer per dag cortisol crème gebruikte dit veel beter werkte om het eczeem weg te krijgen dan bij de groep die 2 maal daags de crème aanbracht, maar dus wel in combinatie met een crème waarin ureum zit.

Dit verschil werd gedurende een week lang gemeten en het verschil was vooral te zien bij mensen met een gemiddelde vorm van eczeem.

Antibioticazalf

Er wordt vaak gebruik gemaakt van antibioticazalf bij infecties omdat orale antibiotica voor de beschadigde huid vaak geen nut heeft. Bij een onderzoek waarbij er een zalf is getest met antibiotica en cortisol blijkt dat deze soort zalf kan helpen om de infectie te verminderen en daarmee ook de kwaliteit van het leven te verbeteren. 80% van de patiënten vond de behandeling dan ook erg goed, maar 3% procent vond het een onacceptabele behandeling.

Dit onderzoek ging wel om een specifieke infectie. Net als bij antibioticabehandelingen in de darmen hangt de effectiviteit af van het soort infectie dat optreedt en welke bacteriën daarbij betrokken zijn.

Tacrolimus- en pimecrolimuscreme

Als je chronisch last hebt van eczeem, zoals op de handen, kan een hormoonzalf op gegeven moment de oplossing niet meer zijn omdat dit de huid dunner kan maken. In dat geval zijn tacrolimuszalf en pimecrolimuscreme alternatieven die de bijwerking van een dunner wordende huid niet hebben. Onderzoekers geven ook aan dat dit kan helpen om terugkerend eczeem aan de handen te behandelen. Uit onderzoek bleek dat een crème met maar 0,1% tacrolimus het eczeem binnen 2 weken met 50% kan verminderen.

Uit ander onderzoek blijkt ook dat als een topicale crème niet werkt dit kan liggen aan een allergie voor de werkzame stof, dit geldt zowel voor de basiscrèmes als voor de medicinale crèmes.

Tips voor het gebruik van eczeemzalven

Er zijn dus eczeemzalven die je gebruikt tussen oplevingen van eczeem en zalven die je gebruikt als het eczeem een daadwerkelijk probleem wordt. Ik ga nu een aantal tips geven die je helpen om het leven aangenamer te maken als je last hebt van eczeem.

 1. Laat je testen op allergieën

Niet elke zalf werkt even goed. Sterker nog, als je allergisch bent voor een stof in de zalf kan je eczeem er erger door worden. Laat je daarom testen op allergieën zodat je weet welke zalf je moet vermijden en welke je wel moet gebruiken.

 1. Geef niet op na 1 crème

Zoals je kon zien bij de reacties die ik op het internet heb gevonden en uit de onderzoeksresultaten zijn de werkingen van de basiscremes verschillend per persoon. Het hangt allemaal af van het type eczeem dat je hebt en of je van jezelf een kurkdroge huid hebt of toch nog een beetje talg hebt aangemaakt.

Geef daarom niet direct op en probeer verschillende crèmes uit totdat je de perfecte crème voor jouw lichaam hebt gevonden.

 1. Hydrateer tot je erbij neervalt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat als je last hebt van eczeem en je dagelijkse je huid hydrateert je significant minder vaak last hebt van eczeem oplevingen dan als je dit niet doet. Na zes maanden dagelijkse hydratatie was het risico op een eczeem opleving zelfs met bijna de helft (44,1%) lager geworden dan bij de groep die zich niet hydrateerde, maar alleen regelmatig hun huid schoonmaakte.

Daarnaast werd ook de tijd van de opleving van eczeem verminderd doordat de huid goed gehydrateerd werd. Het ging in dit onderzoek om lichaam crème die je gewoon bij de drogist kunt kopen en waar geen hormonen aan zijn toegevoegd.

 1. Vermijd stress

Stress kan ervoor zorgen dat je allergie erger wordt. Probeer stress op je werk en in je privéleven daarom zoveel mogelijk te vermijden. Neem regelmatig rust, mediteer, delegeer als het kan en regelmatige beweging kunnen helpen om stress te verminderen.

 1. Houd een eetdagboek bij

Soms kan eczeem veroorzaakt worden door een allergische reactie op voeding. Door een eetdagboek bij te houden kun je nagaan welke voeding ervoor zorgt dat je last van eczeem krijgt. Je houdt bij wat je eet en wanneer je eet en wanneer je last krijgt van eczeem. Na verloop van tijd is het mogelijk een patroon vast te stellen, zo niet dan ligt het waarschijnlijk niet aan je dieet.

 1. Koop de juiste zeep

Zeep die je huid nog verder uitdroogt kan ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van eczeem. Het is daarom verstandig om een zeep te halen met de juiste pH-waarde en die ook een hydraterende functie heeft. Dit geldt zowel voor de zeep die je gebruikt om jezelf te wassen als de zeep die je in de keuken of bij het toilet hebt staan.

 1. Vermijd krabben

Probeer echt niet te krabben als je jeuk hebt. Dit beschadigt je huid en kan ervoor zorgen dat infecties zich in je huid kunnen nestelen. Als je dit artikel leest omdat je kind/baby last heeft van eczeem probeer dan wantjes aan te trekken zodat hij/zij zichzelf niet kan krabben. Bij oudere kinderen kun je dit ’s nachts proberen.

 1. Geniet van de zon

UV licht kan helpen tegen eczeem, maar daarbij moet je je niet verbranden dan maak je het alleen maar erger.

Tip van Robert Jan:
Wil je de allerbeste eczeemzalf gebruiken? Deze heb je nodig >>

Tot slot…

Eczeem is ontzettend vervelend en hydratatie van de huid speelt een grote rol voor het voorkomen en verminderen van eczeem. Er zijn meerdere basiszalven die je bij de drogist of apotheek kunt halen om je huid goed te hydrateren. Omdat niet elke huid hetzelfde is kan het nodig zijn om meerdere zalven uit te proberen voordat je de perfecte zalf voor jezelf hebt gevonden.

Als je last hebt van eczeem zijn er drie soorten zalven die het eczeem kunnen verminderen. In eerste plaats zal er waarschijnlijk hormoonzalf of tacrolimus- en pimecrolimuscremes voorgeschreven worden. Als je last hebt van een infectie op de plaats van de eczeem wordt er ook antibiotische zalf gebruikt waar eventueel een van de bestanddelen van de andere zalven in zit.

Bronnen:

https://www.mijnmedicijn.nl/aambeien-en-vaatscheurtjes/calmurid

http://www.rug.nl/research/portal/files/14269847/Chapter_10.pdf

http://europepmc.org/abstract/med/25942666

http://www.ingentaconnect.com/content/mjl/adv/2016/00000096/00000002/art00005

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.2011.04128.x/abstract?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

http://europepmc.org/abstract/med/22777230

http://www.jaad.org/article/S0190-9622(02)20678-7/abstract

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/tc/atopic-dermatitis-topic-overview

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. U schrijft dat triam cinolon een merknaam is, dit is m.i. niet juist triam cinolone acetonide ook wel tca genoemd is een hormoon preparaat uit groep1.

 2. Wat veel mensen (nog) niet weten is Dat hormoonzalf maar ook protopic en elidel je hele systeem overhoop halen. Ik kreeg ooiteen lichte hormoonzalf voor een klein beetje uitslag. In de haren daarna kreeg ik langzaam op steeds meer plaatsten uitslag met meer, vaker en sterkere zalf smeren tot gevolg. Al googled kwam ik op de site van Itsan en leerde ik over red skin syndrome (rss) en topical steroid withdrawal (Tsw). Ik bleek al die jaren geen 'eczeem' te hebben maar was slachtoffer van hormoonzalf. Ben nu een jaar gestopt en het gaat langzaam beter. Doe je onderzoek!

 3. Ik mis hier heel erg de lange termijn effecten van hormoonzalf. Veel mensen ontwikkelen een afhankelijkheid voor hormoonzalf, waardoor deze niet meer goed werkt. De optie die je daatna krijgt zijn stootkuren prednison die ik maar tijdelijk helpen. Het ontwennen van hormoonzalf is een hrls ptoces en neemt gemiddeld 2 tot 4 jaar van je leven in beslag. Wellicht goed om eens op itsan te kijken!

  1. Wellicht een idee voor een nieuw onderzoek en artikel, Brenda. Bedankt voor de tip!

 4. Ruim een jaar heb ik last gehad van ernstig eczeem met fikse ontstekingen aan beide onderbenen, Uiteraard met de bijbehorende jeuk.
  Ik heb van alles geprobeerd, ook antibioticazalf en corticosteroïdenzalf van de huisarts. Ik heb ook goed op mijn voeding gelet.
  Vaak werden de klachten wat minder, maar regelmatig was er een nieuwe uitbraak. Vooral tijdens warm, broeierig weer.
  Geen enkel middel verhielp de vervelende kwaal. De jeuk kon ik goed onderdrukken met een paar CBD druppels op de nuchtere maag.
  Anderhalve maand geleden ontdekte ik GLADSKIN CRÈME tegen eczeem. Deze crème bevat een bacteriofaag die de stafiloccus aureus bestrijdt. Deze schijnt vaak de veroorzaker te zijn van deze hardnekkige kwaal.
  En waarachtig ... al na twee dagen zag ik echte verbetering en na een week was ik van de pukkels, roodheid en jeuk af.
  Mijn huid is helemaal glad en rustig, ook met warm weer en als ik in de zon zit. Geweldig.

 5. Ik vond een zeer goede zalf met de basis van adeps suillus en werkt erg goed. Het is hun beste maar eczeem is hennepzalf. Ik adviseer om toe te voegen aan de tekst van de basis voor zalf Adeps suillus.

 6. Onder wat valt de protopic? Ik heb meerdere allergieën zoals sodium benzoate, dexpanthenol en soms abitol of paraben mix.. hier onderzoek voor gehad. Daarnaast heb ik hooikoorts en een tarwe allergie (wat ook eczeem op kan wekken naast buikpijn) ontzettend moeilijk. Het was een aantal maanden vrijwel onder controle maar naast een volle neus lijkt hooikoorts mijn gezicht over te nemen qua uitslag.. de protopic die ik 2x mag smeren werkt niet.. het brandt juist. Ik smeer lanettecreme om te onderhouden en heb een roodwerende creme van clinique... die zal ik nu even mijden maar hielp de laatste x wel. Ik ben radeloos wat ik nog meer kan doen. Het voelt alsof elke zalf of crème die ik smeer het erger maakt. Rondom mijn ogen. Hals en voorhoofd

 7. Veel eczeem begint bij een slechte darmwerking. Doe hier iets aan en de resultaten zullen volgen.
  Mijn recept; dagelijks op nuchter maag 1 soeplepel ciderazijn in een bodempje water en opdrinken.
  Ik doe dit nu een 6-tal maanden, en merkte al snel dat mijn darmwerking normaal werd, en na een maand dat mijn eczeem verdween. Proberen waard.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share