Gezondheidsklachten

Laatste Update: 30 juli 2020

Voedselintolerantie

Steeds meer mensen zijn allergisch ofwel intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit noemen we ook wel voedselintolerantie. Mensen die een voedselintolerantie hebben ontwikkelen een allergische reactie, worden ziek of krijgen klachten nadat ze een bepaald voedingsmiddel eten (1).

Er is een groot verschil tussen voedselallergie en een voedselintolerantie.

Op het moment dat de reactie (klacht) wordt veroorzaakt door het immuunsysteem spreekt men van een voedselallergie. Wanneer een reactie niet wordt veroorzaakt door het immuunsysteem spreekt men van een voedselintolerantie. Dit is een groot verschil wat door de meeste mensen toch vaak door elkaar wordt gehaald. Sterker nog, ik wist zelf niet eens dat er een verschil bestond.

Oorzaken van intolerantie voor jong en oud

Een voedselintolerantie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals de genen of een lekkende darm (2). Allereerst is het belangrijk om te weten dat het mogelijk is dat je voor elk soort voedingsmiddel intolerant kan zijn/worden.

De meest veroorzaakte voedselintolerantie's voor kinderen zijn; melk, eieren, vis, noten en pinda's. De hiervoor beschreven voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor 75% van de voedingsmiddelen waar kinderen intolerant voor zijn.

Bij volwassenen zijn dit andere voedingsmiddelen namelijk pinda's, tarwe, noten, soja en schaaldieren. Alle hiervoor genoemde voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van aller voedselintolerantie's.

Zoals eerder gezegd kan het voorkomen dat je intolerant bent voor fruit, dit is echter een heel erg klein percentage. Zo zijn er mensen die intolerant zijn voor bijvoorbeeld kiwi's.

Primaire en secundaire
Er zijn 2 verschillende soorten voedselintolerantie's namelijk een primaire voedselintolerantie en een secundaire voedselintolerantie. Deze 2 verschillen nogal met elkaar alleen dat is een vrij technisch verhaal.

Je zou denken dat het helemaal niet moeilijk is om met een voedselintolerantie te leven. Maar deze gedachte klopt niet helemaal. Het hebben van een voedselintolerantie beïnvloed je hele leven als je hier niet goed mee om weet te gaan. Een voedselintolerantie vergt veel discipline en wilskracht. Dit steeds groter wordende probleem is jammer genoeg niet te genezen. Dit betekent niet dat er niet mee te leven is, dit is zeer zeker mogelijk.

Hoe gevaarlijk is een voedselintolerantie?

GevaarlijkAls je een voedselintolerantie hebt ken je natuurlijk als geen ander de gevaren die het met zich meebrengt. De meeste mensen die een voedselintolerantie hebben, zijn hier pas achter gekomen op het moment dat het eigenlijk te laat is.

Zo wordt een voedselintolerantie vaak gelinkt aan het geïrriteerde darm syndroom(3).

Je hoort mensen wel eens zeggen dat je moet leren van je fouten en gelukkig doen de meeste mensen dit ook. Als je eenmaal zo'n reactie hebt gehad omdat je een voedselintolerantie hebt, zorg je er wel voor dat het niet meer voorkomt.

Het kan voorkomen dat je alleen maar blaasjes om je mond krijgt, slecht kan ademen, een rode keel krijgt of iets dergelijks. Maar in sommige gevallen kan een voedselintolerantie zelf levensbedreigend zijn. Zelf zorg je er wel voor dat je geen voedingsmiddelen eet waar je niet tegen kan. Maar het is niet geheel onbelangrijk, dat je ook de mensen inlicht waarmee je vaak in contact komt.

Ondanks dat je voorzichtig bent, kan het voorkomen dat je toch nog een voedselintolerantie reactie krijgt maar hoe komt dit? Dit komt vaak omdat de voedingsindustrie bepaalde eigenschappen van de desbetreffende voedingsmiddelen veranderen. Hier moet je dus ook altijd van bewust zijn.

Behandeling van een voedselintolerantie!

Dit klinkt een beetje krom en daarom hoop ik dat je dit niet letterlijk hebt genomen, maar jammer genoeg is er niet echt een behandeling voor een voedselintolerantie waardoor je hier voorgoed van af bent. De enige behandeling hiervoor klinkt dom maar het werkt wel.

Heb je een voedselintolerantie dan zul je hiermee moeten leren leven en de enige behandeling hiervoor is, is dat jij zelf de oorzaak gaat opsporen.

Weet je deze oorzaak, dan is het niet al te moeilijk om deze oorzaak voorgoed uit je leven te bannen.Hiermee experimenteren kan gevaarlijk zijn en daarom moet je dit ook niet zomaar doen. Ga niet elke soort voedingsmiddel proberen en kijken of je er tegen kan of niet.

Als je al weet waar je niet tegen kan kun je het best een soort van beperkend dieet voor jezelf opstellen (ik kan je hier ook bij helpen) waarbij je de voedingsmiddelen waarvoor je intolerant bent te beperken/weghalen. Sommige voedingsmiddelen kun je heel simpel vervangen. Als je bijvoorbeeld allergisch voor vis en noten bent, zorg er wel voor dat je nog altijd voldoende omega 3 vetten binnen krijgt. Hiervoor zul je dus een alternatief moeten vinden. Dit kunnen bijvoorbeeld natuurlijke supplementen zijn.

De conclusie over voedselintolerantie

De conclusie die uit dit artikel kan worden getrokken is eigenlijk vrij simpel. Steeds meer mensen hebben last van een voedselintolerantie en dit is bijna niet te voorkomen en al helemaal niet te genezen.

Het kan wel voorkomen dat de intolerantie over de jaren afneemt en zelfs helemaal verdwijnt. Heb je een voedselintolerantie, dan zul je er simpelweg mee moeten leren leven. Als je een voedselintolerantie hebt ken je zelf de gevaren hiervan.

Sommige mensen krijgen alleen een rood hoofd of opgezette nek. Maar voor sommige mensen kan het heel dramatisch zijn. Hierbij kun je denken aan ziekenhuis opname´s en er zijn zelfs gevallen geweest waarbij de intolerantie echt levensbedreigend is. Hierdoor is het uiterst belangrijk dat wanneer je een voedselintolerantie hebt, dat je daadwerkelijk goed op je voedingspatroon let.

Een voedselintolerantie hebben is niet leuk maar er valt helaas niets aan te doen. Je zult er simpelweg mee moeten leren leven. Sommige medicijnen kunnen een voedselintolerantie reactie voorkomen maar het risico zal altijd blijven bestaan. In plaats van medicijnen te slikken is het beter om zo snel mogelijk je voedselintolerantie te accepteren.

Het kan voorkomen dat je door een voedselintolerantie af een toe wat "down" bent. Ik kan helaas niets aan je voedselintolerantie doen, maar wel kan ik je een aantal tips geven waardoor jij je weer wat vrolijker voelt. Heb je een voedselintolerantie en ben je hierdoor down, dan heb ik hier een aantal leuke tips voor je!

Lees meer: Gezondheids blog
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S156899721830212X
 2. https://www.researchgate.net/profile/Aziz_Koleilat3/publication/319388354_Food_Intolerance/links/5c907b1b92851c1df94a7128/Food-Intolerance.pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6474711/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  Ik heb zelf een lactose/eiwit intolerantie, alleen is het nu zelfs het geval dat ik ook niet meer tegen soepgroente kan en ook niet meer tegen worteltjes. Kan het zo zijn dat je op het laatst intolerant bent voor voedsel? Want ik heb het zelfs zo erg dat ik dan als ik wat verkeerds heb gegeten, alleen nog maar kan spugen en heel mijn gezicht zit dan onder de uitslag. Vooral rond om mijn mond en richting mn kaaklijn. De artsen kunnen niet zoveel doen maar wat moet ik nu?
  Gr Madeleine

  1. Klink lastig. Ernstige lactose-intolerantie kan echter je darmen zo erg aantasten, dat andere overgevoeligheden het gevolg zijn. Voor zelf klooien lijkt me je klacht te ernstig. Misschien dat keac.nl iets kan betekenen. Die weten veel van allergieën. Zal echter niet goedkoop zijn, want vergoeding lijkt twijfelachtig. Reisafstand kan ook een probleem zijn.

 2. hallo Ik ben Ineke,
  Sinds 1993 kan ik slecht medicijnen verdragen. I.v.m. suikerziekte. In 1993 ben ik geopereerd. En vroeg ik of men in het Ziekenhuis mijn suikerspiegel wilde controleren.
  Dag na mijn operatie kreeg ik al eerste medicijnen. Mijn hele buik stond te trillen en ik
  had hoge koorts. Samen de verpleegkundige sloten te stoppen. Waardoor grote wond tot
  rust kon komen. Omdat de specialisten een congres hadden kwamen zij pas na het weekend. Men liet een onderzoek doen! Uitslag nooit gehoord. om een lag verhaal kort
  te maken. De eerste medicijnen ging dus toen al niet. 4 weken later terug naar ziekenhuis
  naar Internist. Was kwaad ik moest maar andere dr. zoek? Waarom omdat ik de medicijnen niet kon verdragen? Gelukkig kreeg ik diamicron. Die ik in de jaren met moeite kon gebruiken. De Apotheker zei ga eens naar een Allegoloog? Die goede man zei dat ik een Medicijnallergie had die in de toekomst voor veel problemen zou gaan zorgen! Inderdaad dat heb ik ondervonden. Omdat mijn tandvleesging openstaan. Liet
  ik me opereren flap operatie. Die diamicron had er voor gezorgd dat mijn hele tandvlees
  weg is. Toen met de huisarts overleg Lantus te gaan spuiten Na 4weken gingen mijn tanden en kiezen losstaan alles bloed. 7 laten trekken. De allergoloog zei in 2005 al dat
  dit zou gebeuren. Ik moest bij ieder nieuw medicijn terug moeten komen. Mijn suikerziekte is er natuurlijk nog! Ik kan niet met niet zonder. Nu ook voedselallergie!
  mijnallergie is Benzocaine en Formaldehyde. Kleurstoffen E172 en E233. En nu ook
  problemen met conserveeringsmiddelen!
  Kan alleen natuurlijk voedsel eten.
  Niemand kan mij nog helpen!! Je staat alleen.
  Ik kan niet met en niet zonder.
  48 jaar gewerkt en nu slecht leven met alle dagen en nachten pijn.
  Wie weet een oplossing?
  Met vr.groet
  Ineke Bosveld

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share