Cellulite

Laatste Update: 1 november 2015

16 Tips tegen cellulite

Tips tegen celluliteEen sinaasappelhuidje, een maanlandschap, putjes en meer. Er zijn allerlei andere benoemingen voor cellulite dan de daadwerkelijke naam. Bij cellulite heb je last van putjes in de huid waardoor het er een beetje uit kan zien als een sinaasappelhuid.

Vooral vrouwen hebben last van cellulite, maarliefst 85 procent, dat in meer dan 8 van de 10 vrouwen.

Dit komt doordat vrouwen het vet anders opslaan in de huid dan mannen. Daarbij hebben ontstekingen en vet ook te maken met het ontstaan van die lelijke putten op je billen en dijen.

De doorbloeding en de functie van het verwijderen van gevaarlijke stoffen met het lymfesysteem is ook minder goed daar dan je zou willen om cellulite te voorkomen of weg te krijgen.

Cellulite is niet altijd even zichtbaar. Bij de ene vrouw wordt cellulite pas zichtbaar als je de huid samendrukt, zoals wanneer je gaat zitten. Bij andere vrouwen is de cellulite altijd zichtbaar.

Het is daarnaast typisch dat blanke/westerse vrouwen meer last hebben van cellulite dan Aziatische vrouwen.

Verbeter de doorbloeding

Daarom is de eerste tip om iets aan cellulite te doen de doorbloeding te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren.

Tip 1: Ga sporten

Door te sporten wordt je lichaamstemperatuur verhoogd. Om af te koelen gaat het bloed meer naar de oppervlakten en dringt het door tot je huid, vandaar dat je soms zo rood kunt worden van sporten. Dat is in dit geval precies de bedoeling. Daardoor verbeter je namelijk de doorbloeding van de microcirculatie in je huid en vetopslag waardoor afvalstoffen beter verwijderd kunnen worden.

Een paar keer zumba of een andere aerobicsklas volgen kan geen kwaad. Wil je juist alleen sporten? Dan is joggen of HIIT ook een goede oefening voor een betere bloedcirculatie.

Als extra voordeel bouw je extra spiermassa op waardoor je kunt afvallen, dit helpt vaak ook iets tegen cellulite.

Tip 2: Ga naar de sauna

Een andere manier om de doorbloeding te stimuleren is door de sauna te bezoeken. De sauna zorgt ook voor een hogere temperatuur waardoor je lichaam de hitte kwijt probeert te raken door het bloed dicht onder je huidoppervlak te laten stromen. Door de hitte af te wisselen met een koud bad of koude douche verbeter je ook de doorbloeding en samentrekkende beweging die je bloedvaten kunnen maken. Het uitzetten van de vaten wordt door de hitte bevordert.

Als tweede voordeel ga je van de sauna flink zweten waardoor je gifstoffen kwijt kunt raken.

Tip 3: Massage

Een massage is ook een goede manier om je bloedsomloop te stimuleren. Als je een partner hebt kun je hem mooi om hulp vragen voor de plaatsen met cellulite.

Daarnaast kun je ook met een massage de functie van je lymfesysteem stimuleren. Op internet heb ik een handige website gevonden met een afbeelding over de beweging waarop je moet masseren om het gif naar je lymfeklieren te krijgen.

http://movementhealsyou.com/category/body-care/dry-skin-brushing/

Verminder de ontstekingswaarden in je lichaam

Juist omdat veel ongezonde stoffen in je vet worden opgeslagen kunnen daar ook ontstekingen ontstaan die op hun beurt cellulite veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je lichaam van voeding te voorzien die ervoor zorgen dat ontstekingen nauwelijks de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Tip 4: Eet meer rauwe knoflook

In knoflook zit een natuurlijke ontstekingsremmer, allicine, die verdampt als je het kookt. Voeg daarom rauwe knoflook toe aan een salade of als pittig ingrediënt bij broodbeleg.

Tip 5: Eet minder bewerkte voeding

Een tijd terug werd door de WHO (world health organisation) bekend gemaakt dat bewerkt vlees de kans op kanker verhoogt. Bewerkte voeding heeft vaak ingrediënten waar het lichaam niet veel mee kan of die ontstekingen juist laten toenemen.

Door minder bewerkte voeding te eten voorkom je ontstekingen. Dus laat koekjes, chips en chocola met minder dan 70% cacao voortaan staan.

Tip 6: Drink groene thee

In groene thee zitten veel polyfenolen die een ontstekingsremmende werking hebben.

Let wel op dat bij meer dan 5 koppen thee per dag de kans op nierstenen groter wordt, dus maximaal vijf koppen groene thee.

Tip 7: Eet minder koolhydraten

Koolhydraten worden gezien als de schuldige voor sommige cellulaire veranderingen waardoor je last van cellulitis kunt krijgen. Een dieet rijk aan koolhydraten wordt vooral als schuldige gezien. Dit kan komen doordat koolhydraten de suikerwaarden verhogen en de kans op ontstekingen laat toenemen.

Dus eet je vaak brood, rijst, pasta en aardappels? Dan is het een idee om pasta, rijst en aardappels uit je dieet te schrappen of alleen voor volkoren te gaan en de aardappel te vervangen voor een zoete aardappel.

De koolhydraten kun je ook vervangen door extra groente.

Omstandigheden in levensstijl hebben ook invloed op cellulite. Stress, weinig beweging, gewichtstoename en de anticonceptie worden gezien als factoren die cellulite kunnen verergeren of laten ontstaan. Daarom een aantal levensstijl tips.

Verminder stress

Stress heeft volgens onderzoekers invloed op cellulite. Dit kan komen doordat stress het immuunsysteem verzwakt waardoor ontstekingswaarden hoger kunnen zijn dan wanneer je geen stress hebt. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen:

  • Meditatie
  • Delegeren
  • Nee zeggen

Tip 8: Mediteer

Dagelijks tien minuten mediteren kan helpen tegen stress. Er zijn verschillende soorten meditatie waaruit je kunt kiezen. Zo kun je zittend of liggend mediteren. Daarbij kun je je alleen focussen op de ademhaling of juist focussen op alles wat er op dat moment om je heen gebeurt en je heel bewust te zijn van het hier en het nu.

Tijdens het mediteren kunnen gedachten door je hoofd gaan spoken, dat is heel normaal, maar als je hier niet tegen kunt is yoga ook een goede oplossing.

Tip 9: Yoga

Yoga is een iets actievere vorm van meditatie die als verschil heeft dat je ook aan je flexibiliteit en spierkracht werkt. Omdat je je ook moet focussen op de vorm zullen je gedachten meer daarop slaan dan andere dingen.

Tip 10: Delegeer

Een to do list die telkens langer wordt of dit nu thuis is of op je werk kan een bron van stress zijn. Probeer taken daarom als het mogelijk is te delegeren. Als je kinderen hebt kunnen zij misschien (met passende klussen voor hun leeftijd) helpen in het huishouden.

Heb je een leidinggevende functie? Kijk dan eens of er iemand in je organisatie is die taken van je kan overnemen zodat je dat alleen nog hoeft na te kijken en verder niet zelf hoeft op te zetten.

Tip 11: Zeg eens nee

Krijg je taken die anderen ook kunnen uitvoeren? Zeg dan eens nee. Er zijn manieren om de nee te verzachten zodat het minder raar overkomt en je zelf ook met meer vertrouwen nee kunt zeggen om je to-do-list haalbaar te houden.

Beweging en gewicht en cellulitis

In je levensstijl kunnen ook te weinig beweging en je gewicht de oorzaak zijn van cellulite.

Tip 12: Werk staand

Om te veel zittend werk te voorkomen kun je jouw werkplek zodanig inrichten zodat je ook staand kunt werken. Bij woonwinkels zijn bijvoorbeeld kleine plateaus te koop die je op je bureau kunt zetten om een paar uur per dag of afwisselend staand en zittend te werken.

Daarnaast kun je ook de printer verder weg zetten dan op of naast je bureau zodat je in ieder geval die meters lopend moet afleggen.

Tip 13: Houd je gewicht in de gaten

Door omstandigheden kun je soms sneller aankomen dan je in de gaten hebt. Het is daarom verstandig om je gewicht met een weegschaal of meetlint in de gaten te houden. Het meetlint is vooral handig als je bezig bent met krachttraining, daardoor kun je zwaarder worden terwijl je juist slanker wordt. De weegschaal is dan niet altijd de beste raadgever.

Tip 14: Ga afvallen bij een te hoog BMI

Een vriendin van mij had op gegeven moment een BMI van 30. Daar schrok ze zo van dat ze direct stappen ondernam om af te vallen. Inmiddels heeft ze een BMI van 26 en dat heeft ook al gescheeld in de cellulite waar ze last van had toen ze echt een veel te hoog BMI had. Nu heeft ze nog steeds cellulite, maar het is al een stuk minder dan toen.

Een gezond BMI zit tussen de 20 en 25. Zit je BMI tussen 25 en 30 dan heb je last van overgewicht. Als je BMI hoger is dan 30 heb je last van obesitas, ernstig overgewicht en bij een BMI hoger dan 40 heb je last van morbide obesitas, ziekelijk overgewicht.

Crèmes voor cellulite

Een wetenschappelijk onderzoek naar retinoidencrème (vitamine A) laat zien dat het verbetering had ten opzichte van een placebogroep. De proefpersonen moesten wel zes maanden de crème gebruiken. Echter, de onderzoekers geven ook aan dat dit volgens de proefpersonen zelf was en dit niet goed gemeten kon worden met een MRI of ander absoluut observatiemiddel.

Tip 15: Gebruik Vitamine A

Vitamine A is goed voor je je weefsels. Daarom kunnen creme’s met die vitamine invloed hebben op de mate van cellulite. Vitamine A in je voedingspatroon, zoals door een Appel, kan ook geen kwaad.

Tip 16: Gebruik cremes van of met ….

  • Zwarte peper
  • De schil van een sinaasappel
  • Gember extract
  • Kaneel extract
  • Capsaïcine (zit in paprika)

Uit een onderzoek bleek dat 62 procent van de deelnemers die de crème met deze ingrediënten gebruikten hier baat bij had.

Een ander onderzoek met extracten van de Terminalia seracea (vaalboom), Visnaga vera, Plectreinthus barbatus en cola lipa liet significante resultaten zien bij het verminderen van cellulite.

Cafeïne wordt ook vaak gebruikt tegen cellulite. In het onderzoek staat dat je dan ook eerst de geur moet inhaleren om bepaalde receptoren aan te wakkeren waardoor ze beter reageren op de crème met cafeïne en dan ook op die plaats vet gaan verbranden.

Tot slot…

Cellulite kan dan wel geen dodelijke aandoening zijn. Het is vervelend genoeg om er iets aan te willen doen. De oorzaken van cellulite liggen in ontstekingen en de vervorming van vetcellen. Dit kan weer komen door minder goede doorbloeding en een verminderde werking van het lymfesysteem. Dat kun je door extra doorbloeding aanpakken via sport of verhitting.

Ontstekingswaarden hebben ook invloed op het ontstaan van cellulite. Daarom is het belangrijk om gezonde voeding te eten die ontstekingswaarden verlagen en voeding, zoals bewerkte voeding, te laten staan die ontstekingen juist laten ontstaan.

De levensstijl en overgewicht kan cellulite erger laten lijken dan het is. Daarom is het verstandig om bij overgewicht af te vallen en meer te bewegen als je dagelijks veel zit. Door bijvoorbeeld staand te werken of de printer verder weg van de werkplaats te zetten.

Er bestaan ook veel crèmes om iets te doen tegen cellulite. Vooral retinoids of vitamine A houdende crèmes lijken goed te werken.

Bronnen:

http://journals.lww.com/dermatologicsurgery/Citation/1997/12000/Purported_Cellulite_Treatments_.11.aspx

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764170410003057

http://www.webmd.com/beauty/aging/retinoid-gel-and-cream-treatments

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x/pdf

 

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share