Sport

Laatste Update: 30 oktober 2014

De gezondheidsvoordelen van zwemmen

Voordelen van zwemmen

Zwemmen doe je om verschillende redenen: Je gaat lekker zwemmen om je te ontspannen, anderen gaan zwemmen om aan hun gezondheid en conditie te werken en ja, er zijn ook mensen die zwemmen omdat het op de één of andere manier met hun werk te maken heeft. Maar we hebben ooit allemaal leren zwemmen als kind, omdat het zo ongeveer ingebakken is in de Nederlandse cultuur.

We leven met z’n allen in een zeer waterrijk landje en daarom is het leren zwemmen zo ontzettend belangrijk: Als je om de één of andere reden in het water terecht komt, moet je kunnen zwemmen om eenvoudigweg te kunnen overleven.

Zo was ooit, nog niet eens zo lang geleden, het schoolzwemmen een verplichting op de scholen. Op deze manier wilde men bereiken dat letterlijk iedereen in ieder geval de basis van het zwemmen onder de knie zou krijgen. Als gevolg van het schoolzwemmen gingen veel kinderen door met diplomazwemmen. Sinds een aantal jaren is de verplichting van het schoolzwemmen helaas afgeschaft en moet nu geregeld worden vanuit de school, eventueel in samenspraak met de gemeente.

Maar gezien het structurele tekort in het budget van beide instellingen, komt het hele schoolzwemmen op een veel lager niveau te staan. Het directe gevolg is dat kinderen nu minder zwemvaardigheden hebben dan 10 of 20 jaar terug. Volgens de overheid moet deze verantwoordelijk bij de ouders liggen. Akkoord, maar ook voor particulier initiatief is het budget niet onbeperkt om dezelfde redenen dat de overheid, de gemeente en de school ook geen geld meer hebben.

Gelukkig zien nog wel veel ouders het belang in van het leren zwemmen, en nemen dus zelf het initiatief om hun kind op te geven voor zwemlessen, vaak al op hele jonge leeftijd.

Maar het feit blijft dat de zwemvaardigheden en het plezier in zwemmen bij jongeren duidelijk minder is. En dat is jammer, want zwemmen kan gerekend worden tot één van de meest laagdrempelige sporten die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. In iedere stad zijn zwembaden beschikbaar, en qua uitrusting heb je alleen maar een zwembroek, een handdoek en eventueel een zwembrilletje nodig. Dit kun je allemaal zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt.

Aan de andere kant is zwemmen, of in ieder geval in het water bewegen, toch wel populairder geworden door de komst van exotische zwemparadijzen wat voor zowel kinderen als voor ouderen een aangenaam vermaak is. Op deze manier wordt er weer meer jeugd naar het zwembad getrokken, wat natuurlijk een hele goede zaak is, maar dat zegt nog helemaal niks over de zwemvaardigheden.

Maar naast het belang van het aanleren van de benodigde zwemvaardigheden, is zwemmen ook vooral een fantastische manier om aan je conditie en je gezondheid te werken. En als je het goed doet, kun je ook nog afvallen door regelmatig te zwemmen.

De voordelen van het zwemmen

Zwemmen is één van de weinige sporten die een indrukwekkende lijst met (gezondheids-)voordelen kent. Laten we deze voordelen eens overzichtelijk op een rijtje zetten:

Zwemmen zorgt voor ontspanning

Zwemmen is een bijna ideale vorm van ontspanning. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Natuurlijk moet je je inspannen, maar door het gevoel van gewichtsloosheid in het water is de hele beleving van het inspannen totaal anders. Je werkt wel degelijk met je spieren, en door de weerstand van het water is het in sommige opzichten zwaarder, maar aan de andere wordt dit méér dan gecompenseerd door de opwaartse druk van het water. Maar ook geestelijk werkt zwemmen ontspannend.

Als je veel met stress te maken hebt, ben je met zwemmen in staat om alles even aan de kant te zetten en je hoofd helemaal leeg te maken. En door de stress even achter je te laten, geef je je lichaam de kans om weer normaal te functioneren, want zoals we allemaal weten heeft stress op de lange termijn een verwoestende invloed, tenminste als we geen ontspannende momenten inlassen.

Zwemmen zorgt voor sterkere rugspieren

Als je last hebt van een zwakke rug, is zwemmen een hele goede remedie om deze weer sterk te maken. Dit heeft natuurlijk te maken met de gewichtsloosheid in het water. Hierdoor hoeft je rug helemaal niets te dragen, geen gewicht te dragen. Daarnaast hoeft je rug ook niet de schokken op te vangen wat normaal wel het geval zou zijn als je aan het lopen of aan het rennen bent. Een ideale combinatie, want je bent wel degelijk aan het bewegen waardoor je rugspieren steeds weer een beetje sterker worden.

Zwemmen zorgt voor een grotere longinhoud

Als je regelmatig sport, dan heb je een grotere longinhoud dan de mannen en vrouwen die niet of nauwelijks bewegen. Dit is niet alleen voorbehouden aan zwemmers, maar dit geldt voor alle sporten. Als je bijvoorbeeld 1 x per week gaat zwemmen, ga je al snel merken dat je minder snel buiten adem zal zijn als je bijvoorbeeld een trap op loopt.

Zwemmen kent nagenoeg géén blessures

Er zijn heel weinig sporten die nagenoeg géén blessureleed kennen. En dan bedoel ik de bewegende sporten. Schaken en dammen tel ik nu even niet mee. Zwemmen is zo’n sport. In het water is het nagenoeg onmogelijk om je enkel te verstuiken of een verkeerde stap te zetten zodat er spieren in het gedrang komen. De enige echte blessure die ik me bij zwemmen kan voorstellen is een forse uitglijder op de gladde tegelvloer. Maar dat is met goede slippers op te lossen.

Zwemmen geeft je een gelukkig gevoel

Sporten in het algemeen, en dus ook zwemmen, zorgen voor de vrijgave van endorfine in je hersenen. Endorfine zijn de stofjes die je een gelukkig gevoel geven, die je een goed humeur kunnen geven. Daarnaast levert de inspanning méér energie op dan het je kost. Dat wil zeggen dat je na het sporten direct weer energie beschikbaar hebt voor andere activiteiten, energie die je een paar daarvoor helemaal niet meer had omdat je net uitgeput van je werk thuiskwam.

Zwemmen hoeft niet duur te zijn

Zoals al eerder gezegd: Zwemmen is één van de goedkoopste sporten die je maar kunt bedenken. Je hebt alleen een zwembroek/bikini nodig, eventueel aangevuld met een zwembrilletje en een paar goede slippers. En dit kun je allemaal zo duur maken als jij zelf wilt. In principe kun je met een budget van 20 euro alles aanschaffen en direct starten.

Zwemmen en afvallen: Werkt dat?

Het is algemeen bekend dat je moet gaan sporten als je af wilt vallen. Zwemmen is hiervoor heel erg geschikt, maar dan moet je je wel aan een strak en redelijk intensief schema houden. Zwemmen valt onder de duursporten, net zoals fietsen, hardlopen en wandelen. En bij duursporten moet je met een bepaalde regelmaat gedurende een steeds langer wordende periode, het opbouwen, inspanningen leveren. Alleen dan ga je uiteindelijk vet verbranden. Er zijn ook veel explosieve sporten zoals hockey en fitness, maar daarbij verbrand je eigenlijk alleen maar koolhydraten. Om vet te verbranden moet je langer doorzetten, wat een kenmerk is van een duursport.

Het is dus belangrijk om je aan een schema te houden waarbij je regelmatig je eigen grenzen kun verleggen. Algemene stelregel is dat je pas na een half uur intensieve en regelmatige beweging vet begint te verbranden. Daarvoor ben je alleen nog maar koolhydraten aan het verbranden. Is op zich niets mis mee, want door koolhydraten te verbranden vermijd je dat er nieuw vet wordt opgeslagen, maar pas na een half uur ga je ook daadwerkelijk bestaand vet verbranden waarna je af gaat vallen.

Zitten er nadelen aan zwemmen?

Echte nadelen zijn er eigenlijk bij zwemmen. Er zijn natuurlijk wel een paar zaken waar je even extra op moet letten. Gebruik bijvoorbeeld altijd slippers, om te voorkomen dat je vervelende uitglijders gaat maken op de natte tegelvloer. En slippers dragen is ook erg belangrijk om te voorkomen dat je last gaat krijgen van zwemmerseczeem.  Dit is een schimmelinfectie die je heel snel op kunt lopen als je op blote voeten door openbare ruimtes loopt. De schimmel bevindt zich in de huidschilfers die overal kunnen liggen. Deze schimmels dringen heel snel via je voeten het lichaam binnen, als de voeten na en verweekt zijn. Als je een normale weerstand hebt, zal dit weinig tot geen effect hebben, maar bij een zwakke weerstand kan dit leiden tot een schimmelinfectie aan de voeten.

Tot slot…

Zwemmen kun je heel erg goed integreren in je fitnessprogramma. Als je veel spiergroepen traint, wat je dat je tussendoor altijd 1 of 2 dagen rust moet houden, tenminste voor die specifieke groepen. Tijdens die rustdagen kun je prima gaan zwemmen, omdat de belasting van de spieren heel anders is, dankzij de gewichtloosheid.

Kortom: Zwemmen is een sport wat prima betaalbaar is, en daarnaast is het een erg veelzijdige training voor een gezond lichaam.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Zwemmen is duur. Het kost in Den Haag of Delft meer dan 5 euro en dat voor iets meer dan een uur.
    Een abonnement op een sport school, bijvoorbeeld Basic Fit, als is goedkoper als je al een keer gaat trainen.

    Groet,

    Paul

  2. Zelf doe ik ook aan zwem sporten. Het brengt me tot rust, daarna isme appitite ook een beetje weg, ik voel me heerlijk, en ontspannen. Opzicht in Suriname niet duur. thans 1.5 euro per keer

  3. Ik heb wel degelijk een blessure opgelopen door het zwemmen. Als je alleen schoolslag zwemt zakt je rug een beetje door. Ikzelf heb al een holle, niet al te sterke rug. Toen ik ging zwemmen (schoolslag) kreeg ik veel last van lage rugpijn. Uiteindelijk kwam ik deze blessure tegen op een Belgische site. Zwem nu op mijn rug, waardoor ik aanmerkelijk minder last heb.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share