Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 28 december 2020

Tinnitus behandeling: Maskering

Een relatief nieuwe behandeling voor oorsuizen is de zogenaamde tinnitus maskering. Deze manier van behandelen is ontstaan door de “routinematige” handeling die tinnitus patiënten hebben. Sommige mensen die erge last hebben van oorsuizen zoeken een geluid op, die harder is dan de piep in de oren, waardoor ze eigenlijk geen last meer hebben van de oorsuizen. Het is een typische vorm van symptoom behandeling, waarbij het symptoom wordt aangepakt in plaats van het probleem.  Veel mensen hebben veel “resultaten” geboekt en hierdoor is het principe “tinnitus maskering” ontstaan.

Verschillende geluiden worden hiervoor gebruikt, sommige luisteren graag naar hun favoriete muziek en andere liever naar het ruisen van de zee en de klotsende golven. Per persoon kan het geluid (wat resultaat boekt)  verschillen en vaak wordt dit geluid “per ongeluk” ontdekt.

Tinnitus is erg vervelend, maar men kan niet dag en nacht bij de zee gaan staan of de hele dag met een MP3 speler rond lopen. De medische wereld staat niet stil en er zijn verschillende oplossingen gevonden(1)!

Lees meer: "Verschillende oorsuizen behandelingen"

Verschillende manieren van tinnitus maskering

Hoortoestellen : Er zijn verschillen hoorstellen op de markt en normaal gesproken worden deze gebruikt om het geluid wat de oor ontvangt te versterken. Dit kan op zich al een redelijk effect hebben, omdat het geluid van buiten harder wordt op het moment dat je een hoortoestel draagt. Hiermee kunnen de oorsuizen overstemd worden. Speciale hoortoestellen voor tinnitus maskering produceren een geluid (vaak een ruis)  waardoor de oorsuizen overstemd worden.

Op korte termijn kan dit een positief effect hebben, echter veel mensen hebben pas op langer termijn veel positieve resultaten.

Tinnitusmaskeerapparaat: Niet iedereen ziet een hoortoestel zitten. En zijn ook maskeerapparaten die verschillende geluiden produceren om zo de oorsuizen te doen minderen. Op de foto hiernaast treft u een maskeerapparaat aan die 7 verschillende geluiden kan produceren:

 • Vogelgeluiden
 • Regen
 • Wind door de bomen
 • Harteklop
 • Ruisen
 • Stromend beekje
 • Klotsende golven en de ruisende zee

Je hoeft niet per se naar natuurgeluiden te luisteren om een positief effect te bereiken. Als je liever iets anders hoort, zoals bepaalde toonhoogten, dan kan dit ook effectief zijn(2).

Fontein: Er zijn speciale fonteintje die men in de slaapkamer kan plaatsen. Door het geluid van een stromende fontein blijkt men beter bestand te zijn tegen oorsuizen waardoor u beter slaapt. Een goede nachtrust heeft een grote invloed op de oorsuizen en op korte termijn veel effect. Speciale fonteintje voor tinnitus maskering hebben zelfs een timer, zodat de fontein niet te hele nacht aan staat. Daarnaast heeft een goede nachtrust het effect dat je minder stress hebt, dit resulteert ook in minder oorsuizen(3).

Lees verder: "Oorsuizen en slaap"

Lees verder: "Oorsuizen stress"

Gehoorbeschermers: Gehoorbeschermers kunnen je een goede nachtrust geven, maar  kunnen ook dienen om tinnitus te maskeren. Veel tinnitus patiënten krijgen in bed last van oorsuizen. Gehoorsbeschermers kunnen hierbij de uitkomst bieden.

Ook wordt tinnitus erg geprikkeld door harde geluiden. Bijvoorbeeld wanneer u aan het klussen bent, is het verstandig om goede gehoorbeschermers te dragen.

Muziekkussen: Een kussen met ingebouwde speakers kunnen tijdens het slapen je voorzien van muziek waardoor de ruis van tinnitus minder wordt waargenomen. Naast het muziek uit de kussen, is het kussen ook speciaal gevormd om rug- en nekklachten te verminderen zodat men zich in een totaal relaxte omgeving bevindt.

Speciale CD’s: Cd’s met speciale muziek zijn verkrijgbaar om zo tinnitus te overstemmen. Het enige nadeel is, is dat je overal je Cd-speler met je mee kan dragen en de hele tijd met oordopjes in de oren lopen is ook niet de ultieme oplossing. Cd’s met speciale rustgevende muziek kan goed worden gebruikt in combinatie met de bovenstaande muziekkussen.

Conclusie van oorsuizen maskering

Tinnitus maskering werktEr veel mensen hebben baat bij het maskeren van tinnitus. Geluid met geluid bestrijden blijkt goed te werken en steeds meer mensen zoeken hier de oplossingen. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar op langer termijn zeker effectief. Door de verschillende mogelijkheden van maskering is het moeilijk om een keuze te maken en daarnaast werken niet alle maskeringmethoden,  omdat tinnitus in individueel aandoening is.

Heeft u ervaring met tinnitus maskering? Laat hieronder dan een reactie achter.

Voor meer informatie over oorsuizen? Lees dan verder om de oorsuizen blog

Bronnen:

 1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006371.pub3/abstract
 2. https://www.ingentaconnect.com/content/dav/aaua/2016/00000102/00000003/art00016
 3. https://www.researchgate.net/profile/Robert_Folmer/publication/283518883_Tinnitus_Sound_Therapies/links/588663c9a6fdcc6b791936e4/Tinnitus-Sound-Therapies.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  Kunt u mij misschien vertellen waar het maskeerapparaat met 7 geluiden te koop is?
  Maskeerders in mijn oor is vreselijk.
  Alvast bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Carla Spek

 2. Hallo,

  Waar kan ik die cd's met speciale muziek om tinnitus te overstemmen vinden?

  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,

  Joke

 3. Sinds 4 maanden hoor ik een piep in mijn rechter oor, linker was al doof.

  De eerstr nacht schrok ik mij rot, die paniek heeft er voo r gezorgd dat ik die volgende 4 weken de hele dag met mijn oren bezig was.moeilijk slapen, slaapmedicatie gebruikt.na twee maanden, betrapte ik mij er op dat ik er soms niet aan dacht en de piep niet hoorde.De truc is er niet mee bezig te zijn.Als ik slaap doe ik een hoofdband met radio erop aan en val makkelijk in slaap, snachts hoor ik de piep heel hard, en dan is muziek voor nu de enige oplossing.Als je beter slaapt ben je ook minder met de piep overdag bezig.In het begin dacht ik dat ik er snachts aan moest wennen door niets te markeren, maar daar is het nu nog te vroeg voor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share