21 Manieren om psoriasis aan te pakken

21 tipsPsoriasis is een aandoening waar ongeveer 3% van de bevolking mee te maken heeft. Deze huidaandoening is niet makkelijk te camoufleren omdat deze aandoening vaak grote stukken huid aantast.

Vaak denken mensen dat je last hebt van eczeem of roos terwijl de boosdoener psoriasis is. Veel mensen die te kampen hebben met psoriasis hebben grote moeite om de psoriasisplekken onder controle te houden.

Vaak hebben de behandelingen en middeltjes wel op korte termijn effect, maar op lange termijn komen de plekken weer terug.

Deze dikke plak met huidcellen zorgt er ook voor dat er ontstekingen ontstaan, je moet je huid zien als een soort lopende band; er worden aan het begin nieuwe huidcellen op de lopende band gelegd en aan het eind van de lopende band vallen de dode huidcellen er af.

Bij psoriasis is er ergens op de lopende band een probleem, vroeger werd gedacht dat het een overmatige aanmaak van hoorncellen was, tegenwoordig denkt men meer aan een auto-immuunreactie als gevolg van de interactie tussen de T-cellen, de dendritische cellen en de keratinocyten.

Dat maakt psoriasis ook tot zo’n enorm lastig te behandelen aandoening, als de medische wetenschap er nog niet eens over uit is wat nu eigenlijk de precieze oorzaak is van psoriasis blijft de behandeling ervan min of meer gissen en uitproberen. Daarom beland je met psoriasis ook al snel op het punt dat je huisarts of je zeer sterke medicatie gaat voorschrijven of zegt dat je er maar mee moet leven.

Psoriasis in zo’n aandoening die niet te genezen is maar door er bovenop te zitten kun je beginnende klachten gelijk in de kiem smoren heb je de meeste kans dat je een relatief psoriasisvrij leven kunt leiden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het hangt ook erg af van de mate waarin jij last hebt van psoriasis.

Daarom is het belangrijk dat je een effectieve combinatie vindt die ervoor zorgt dat je ook op lange termijn psoriasis onder controle kunt houden.

Psoriasisproducten uit verschillende landen

Er is veel informatie te vinden over psoriasis, want wereldwijd hebben mensen te kampen met deze huidaandoening. Zo zijn de Grahams huidverzorgingsproducten uit Australië inmiddels ook bekend in Nederland om psoriasis aan te pakken.

1 Kijk verder dan alleen in Nederland

Daarom heb ik ook eens gekeken naar hoe onze Oosterburen psoriasis behandelen. Duitsland is een land met 82,5 miljoen inwoners, logischerwijs zijn er in Duitsland ook veel meer mensen die te kampen hebben met psoriasis.

Wellicht dat er in Duitsland producten zijn die bij ons in Nederland nog niet bekend zijn, maar die wel goed werken. In Duitsland zijn Salicylzuur en Loyon de middelen die je tegenkomt op de verschillende fora over psoriasis. Loyon is een in Nederland onbekend middel, zo zie je maar weer dat je niet alleen in het Nederlands moet kijken naar mogelijke oplossingen.

Om je te helpen psoriasis zoveel mogelijk onder controle te krijgen is het belangrijk om te weten dat je als eerst de schilfers op je huid aan moet pakken en je deze schilfers los moet weken van de huid. Pas daarna kun je de ontstoken huid die onder de schilfers zat, helpen herstellen.

Als je je huid eenmaal weer rustig hebt is het heel belangrijk om deze huid ook rustig te houden. Dit doe je door je huid extra goed te verzorgen en door de prikkels die bij jou psoriasis triggeren vermijden.  Op deze manier heb je de meeste kans dat je psoriasis onder controle krijgt.

Het losweken van de opperhuid

Om te beginnen met het onder controle krijgen van psoriasis is de eerste stap in het psoriasismanagement het losweken van de schilfers. De psoriasisschilfers vormen een dikke harde plak, de schilfers hebben zich op je huid opgehoopt en voordat je de huid eronder kunt verzorgen moet je eerst door die hardnekkige plak met opgehoopte huidschilfers heen zien te komen.

Het losweken van de opperhuid, de zogenaamde epidermis, doe je door middel van het aanbrengen van keratolytica. Dit is de verzamelnaam voor alle opperhuid verwijderende (genees)middelen. Je hebt natuurlijke keratolytica en je hebt sterk werkende medicatie.

2 Loyon

Het middel dat in Duitsland recent op de markt is gekomen is Loyon. Het werkzame ingrediënt van Loyon is anders dan de reguliere keratolytica en is ook gepatenteerd. De ingrediënten van dit middel hebben geen actieve ingrediënten zoals andere geneesmiddelen dat wel hebben.

In Loyon zit Dimeticon, een middel dat je in Nederland kunt krijgen tegen hoofdluis. Het grote voordeel aan Loyon is dat je het kunt aanbrengen als spray, bovendien werkt het “mechanisch”, dat wil zeggen dat er geen lichamelijke processen beïnvloed worden behalve dat de schilfers op de psoriasisplekken ermee weggaan.

Het vormt een soort “siliconenlaagje” op de psoriasisschilfers waardoor deze niet uitdrogen maar het vocht vasthouden.

Dit middel mag daarom zowel bij kinderen als bij zwangere vrouwen toegepast worden. Deze middelen genieten bij mij altijd de voorkeur omdat ze een stuk minder negatieve effecten op je gezondheid hebben. Daarnaast is het middel ook geschikt voor lange termijn gebruik omdat er geen nare bijwerkingen optreden zoals een dunne huid.

Dit middel kun je in Nederland niet krijgen, maar op de grote Duitse websites zoals Amazon.de kun je het gewoon bestellen en kan het gewoon in Nederland geleverd worden.

3 Salicylzuur

Salicylzuur is een ander middel dat een sterke werking heeft wat betreft het losweken van de schilfers. Dit middel wordt gewonnen uit wilgenbast en wordt in kleine hoeveelheden ook gebruikt als conserveermiddel door de voedingsindustrie, het wordt ook veel toegepast in huidverzorgingsproducten. Om de schilfers op te lossen kan in de crème 1% tot wel 15% salicylzuur worden gemengd.

Let wel op, dit middel kan in grote hoeveelheden wel degelijk slecht zijn voor je gezondheid.

Nu zou je zeggen dat dat ontschilferen een zeer ingewikkeld proces is, maar in essentie is het enige wat je doet, de droge psoriasishuid weer van vocht voorzien. Dat bevorder je door geen vocht te laten ontsnappen doordat je een beschermlaagje tussen de lucht en je huid aanbrengt. Doordat er weer vocht vanuit je lichaam in de huid komt laten de schilfers los of ze verdwijnen.

Aan de andere kant probeer je zoveel mogelijk vocht in de droge plekken te laten trekken door bijvoorbeeld in een zoutbad te weken. De derde optie is om die hoornlaag waaruit de schilfers bestaan zo dun mogelijk te maken.

Helaas is dat ook weer gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk dat je weet wat het precieze mechanisme is om de huid te ontschilferen.

4 Uierzalf of vaseline

Heel vaak gebruiken mensen vaseline of uierzalf, dit zijn de eerste middelen waar je aan denkt als je een droge huid weer vettig wilt hebben. Veel mensen hebben wel baat bij uierzalf of vaseline, maar het vergt geduld. Je moet deze zalven wel minimaal een uur laten zitten voordat de huidschilfers week worden.

5 Natriumchloride

Naast Salicylzuur of Loyon zijn er andere middelen die je kunnen helpen het vocht weer terug te brengen in de psoriasisplekken. De andere middelen die je nog tot je beschikking hebt zijn onder andere natriumchloride en ureum.

Natriumchloride heeft de minste bijwerkingen, dit komt je waarschijnlijk bekender voor als keukenzout. Door een warm bad te nemen met een paar flinke soeplepels zout bevorder je het inweken van de psoriasisplekken, hierdoor kan er meer vocht in de plekken trekken.

6 Ureum

Ureum kan tot extra huidirritatie leiden en je mag het ook zeker niet in de buurt van je ogen of slijmvliezen gebruiken. Maar ureum is een stof die door je nieren wordt uitgescheiden bij de afbraak van eiwitten, dus het is lichaamseigen. Op je huid bevordert ureum de opname van vocht, hierdoor nemen de schilfers af.

Resumerend zou ik in de bovengenoemde producten in de volgorde gebruiken waarin ik ze heb opgeschreven, eerst beginnen met de middelen met de minste bijwerkingen. Als die niet helpen kun je overstappen op zwaardere medicatie, maar ik zou de sterkere medicatie die je huisarts in Nederland meestal voorschrijft als laatste redmiddel gebruiken.

Dit is meestal een corticosteroïdenzalf die de celdeling van je huid onderdrukt waardoor de psoriasis minder kans krijgt om te groeien, immers er worden minder huidcellen aangemaakt. Het nadeel is dat je gelijk een sterk werkend medicijn krijgt voorgeschreven die de ontstekingsreactie onderdrukt en die snel voor bijwerkingen zoals een dunne huid zorgt.

Het verzorgen van de aangetaste huid door medicatie

Nadat je de schilfers hebt verminderd door weer vocht in de psoriasisplekken te krijgen kun je voorzichtig de schilfers verwijderen en aan de slag met het kalmeren van de huid die er al die tijd onder heeft gezeten. Dit kan met behulp van veel verschillende medicatie of hulpmiddelen, het belangrijkste is dat je de tere huid goed beschermt zodat de ontsteking (roodheid) weg kan trekken.

Tegen de groei van schilfers kun je medicijnen inzetten, je kunt ook lichttherapie of vitamines gebruiken die de aanmaak van huidcellen remmen. Het is belangrijk om elke dag gebruik te maken van een beschermende crème om te voorkomen dat je huid alsnog weer uitdroogt en je weer te maken krijgt met schilfers. De schilfers zijn het eerste teken van dat er weer een psoriasisplek aan zit te komen.

7 Vitamine D

Een goede manier om de huid te helpen genezen en minder vatbaar te worden voor psoriasis is vitamine D. Je kunt vitamine D zelf aanmaken door regelmatig van de zon te genieten. Koolteer wordt bijna niet meer gebruikt, maar de enige reden waarom je niet regelmatig in de zon kunt wandelen is een koolteerbehandeling.

Afgezien van die behandeling is het juist aan te raden om regelmatig een halfuurtje zonlicht te absorberen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat een vitamine d tekort een grote rol kan spelen in het krijgen van klachten zoals griep maar ook psoriasis.

8 Calcipotriol

Daarnaast heeft vitamine D een gunstige werking op het genezingsproces zelf. Als je dus een synthetische vorm van vitamine D3 op de geïrriteerde psoriasishuid smeert genezen deze plekken beter.

8 Retinoïden

Retinoïden is de verzamelnaam voor afgeleiden van vitamine A zuren. Naast vitamine D hangt vitamine A ook nauw samen met psoriasis. Vaak worden de retinoïden ingezet als aanvulling op andere psoriasis behandelmethoden. Echter, deze behandelingen met chemisch nagebootste delen van vitamine A heeft een heel groot nadeel. En dat nadeel is dat je echt niet zwanger mag worden als je behandeld wordt met retinoïden, de kans dat je een misvormde baby krijgt is aanwezig.

Pas op voor de bijwerkingen

Uit onderzoeken gedaan in Frankrijk onder vrouwen die een vorm van behandeling krijgen met retinoïden blijkt dat de behandelaars deze vereiste van absoluut niet zwanger worden niet heel erg serieus namen. Zwangerschapstesten werden maar zeer zelden (10%) uitgevoerd voordat er met de behandeling gestart werd. Ook tijdens en de twee jaar na de behandeling werden er nauwelijks regelmatige zwangerschapstesten uitgevoerd.

Dit is wel een belangrijke factor die je mee moet wegen als je besluit om je te laten behandelen met retinoïden, laat regelmatig zwangerschapstesten uitvoeren zodat je nog op tijd kunt ingrijpen mocht je onverhoopt zwanger raken en het risico op een misvormd kind niet wilt nemen!

9 Dithranol

Ook Dithranol is een goed middel om de psoriasis onder controle te houden, uit onderzoeken blijkt dat een keer daags smeren met Dithranol hetzelfde effect heeft als twee maal daags smeren met calcipotriol. Een groot nadeel aan Dithranol is dat je erg moet oppassen met deze zalf. Deze celgroeiremmer kan erg snel tot irritatie van de huid leiden. Deze behandeling word meestal in een dagcentrum gegeven maar steeds vaker kun je de behandeling ook gewoon zelf thuis uitvoeren.

Het nadeel van psoriasis behandelen met Dithranol is dat je dikke paarse vlekken op je kleding, beddengoed en meubilair krijgt, de ze vlekken krijg je er niet meer uit, pas dus goed op! De vlekken op je huid verdwijnen na een paar weken, de vlekken op je nagels moeten er uit groeien.

Dit medicijn wordt niet heel vaak meer voorgeschreven, maar het kan heel erg effectief zijn. Plus je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele zwangerschappen, dit geneesmiddel heeft voor zover bekend geen bijwerkingen wat dat betreft.

10 UV lichttherapieën

UV-lichttherapieën kunnen ook ingezet worden om de celdeling van de huid te stoppen. Je krijgt namelijk methoxsaleen capsules of je moet je tien minuten baden in een bad met deze oplossing. Het methoxsaleen bindt zich aan het DNA van je huidcellen. Dit gebeurd door middel van het UV licht waarmee je wordt bestraald. Dit is dus hoe de bekende lichttherapie in zijn werk gaat.

Het nadeel aan lichttherapie is dat je absoluut niet zwanger mag zijn of worden gedurende en tot drie maanden na de therapie. De kans op complicatie bij de baby is te groot.

11 Cortisonpreparaten

Deze cortisonzalven worden vooral ingezet om de ontstekingen, de jeuk en de irritatie te verminderen. Ook cortison behoort tot de groep van hormoonzalven. Het grootste nadeel wat aan deze zalf kleeft is het risico op een permanente beschadiging van de huid omdat deze dunner wordt.

Gelukkig kun je dit geneesmiddel wel veilig gebruiken als je zwanger wilt worden of bent.

Als je deze lijst met medicamenten bekijkt dan valt meteen op dat heel veel van deze medicijnen totaal ongeschikt zijn als je zwanger bent of in de nabije toekomst wilt worden. De enige medicijnen waar helemaal geen risico’s aan kleven zijn eigenlijk de vitamine D supplementen of afgeleiden.

De hormoonzalven zijn wel veilig wat betreft zwangerschap, maar bij te veel of langdurig gebruik kan deze zalf echt tot schade aan je huid leiden. Laten we daarom ook eens kijken of er meer natuurlijke alternatieven zijn die je huid ondersteunen en helpen herstellen van een psoriasisuitbraak

Het verzorgen van de huid door natuurlijke oliën en crèmes

Het alternatief voor medicatie is dat je middelen gebruikt uit de natuur die wel de infectie remmende of regenerende eigenschappen heeft, maar niet de bijwerkingen die de medicatie vaak wel heeft.

12 Grahams huidverzorgingsproducten

Zoals je misschien al een tijdje weet zijn de producten van Grahams juist gericht op het herstellen van huidklachten op basis van crèmes die 100% uit natuurlijke producten bestaan. Dit zijn voornamelijk vitamines, mineralen en flavonoïden.
In een eerder artikel heb ik Grahams huidproducten al nader toegelicht.

13 Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft van nature een schimmeldodende en ontstekingsremmende eigenschappen. Met name bij het herstellen en vochtig houden van de beschadigde huid kun je heel goed appelciderazijn gebruiken.

14 Tea tree olie

Ook tea tree olie heeft van nature antibacteriële componenten. Naast dat het de ontstekingen van de huid op natuurlijke wijze tegengaat helpt de vettige olie ook om je huid beschermd en vochtig te houden.

15 Aloë Vera

Aloë Vera staat er om bekend dat het huid verzorgend werkt. Het is goed voor je haar, het is goed tegen rimpels en ga zo maar door. Mede omdat de grote jongens van de huid en haarverzorgingsindustrie met Aloë Vera aan de haal zijn gegaan wordt de werking van dit plantje nog wel eens onderschat of vergeten, het zit tegenwoordig immers overal in, dus is het niet meer bijzonder.

Aloë Vera is niet alleen verzorgend voor je huid, het heeft wel degelijk ontstekingsremmende eigenschappen.

De huid ondersteunen en psoriasisvrij houden door het elimineren van externe triggers veroorzaakt door voeding of leefstijl

Heel veel auto-immuunreacties en op het eerste gezicht onverklaarbare aandoeningen vinden hun oorsprong in een allergische reactie. De meest heftige reacties kun je door voeding krijgen. Dit komt omdat je eten in je lichaam krijgt.

Het goedje waar jij allergisch voor bent moet door je hele spijsverteringskanaal heen en zelfs daarna kan je lichaam nog last hebben van hetgene waar jij allergisch voor bent omdat het inmiddels door je spijsvertering is afgebroken en in je bloedbaan terecht is gekomen.

16 Suikers

Het is algemeen bekend dat veel suiker eten niet goed is voor je huid. Je kunt er pukkels en ontstekingen van krijgen. Maar veel suiker werkt net zomin niet bevorderlijk voor de huid als je last van psoriasis hebt.

Alleen jouw zwakke plek van je huid is niet acne of rosacea, jij krijgt bij teveel snelle suikers in je voedingspatroon last van psoriasis. De grootste verbetering die je kunt aanbrengen in je voedingspatroon is het verminderen van al die snelle suikers die je terugvindt in al die bewerkte voeding. In deze voeding zitten geen voedingsstoffen maar ballaststoffen.

Geraffineerde of kunstmatige suiker is geen voeding maar brandstof! En bij het verbranden van brandstof komen er schadelijke stoffen vrij.

17 Zuivel

De grote boosdoener wat betreft psoriasis en zuivel is dat je een lactose intolerantie hebt zonder het door te hebben. Jouw spijsvertering is niet in staat om de lactose, die in alle zuivelproducten zit, te verwerken. Dit kan zich uiten door maag- en darmklachten maar het kan zich ook uiten in de vorm van psoriasis.

De enige optie is testen of je inderdaad een lactose intolerantie hebt. Dit kun je laten doen door de huisarts, je kunt ook stoppen met zuivel eten en kijken of je klachten verminderen.

18 Gluten

Je kunt allergisch zijn voor een gedeelte van de gluten, er zijn namelijk twee soorten gluten of je bent allergisch voor beide soorten gluten. Bij een gedeeltelijke gluten intolerantie kun je vaak nog wel rijst, mais of teff eten. Mensen met een totale gluten intolerantie kunnen geen enkele graansoort verdragen en zullen een glutenvrij dieet moeten volgen om de auto-immuunreactie van het lichaam te stoppen.

Glutenvrij zijn dierlijke producten, groente, fruit, boekweit, quinoa, wilde rijst, zonnebloempitten en sojabonen. Zoals je ziet wordt je dieet dan drastisch beperkt.

Je kunt stoppen met het eten van gluten, maar het is verstandiger om je eerst te laten testen door een huisarts of je inderdaad een intolerantie hebt. Ten eerste omdat je jezelf het leven ander onnodig moeilijk maakt, glutenvrij is geen makkelijk dieet. Ten tweede omdat als je op een later moment alsnog de test doet je een hele heftige allergische reactie triggert omdat je lichaam al een hele tijd geen gluten heeft gehad.

19 Het elimineren van stress

Stress is een belangrijke veroorzaker van een heleboel gezondheidsklachten. De stresshormonen zetten je immuunsysteem op non-actief. Hierdoor loop je een groter risico op chronische klachten zoals huidklachten die maar niet afnemen of een toename van de ontstekingswaarden.

Je immuunsysteem werkt maar op een fractie van de normale capaciteit, daardoor kunnen problemen die normaal gesproken geen issue zijn ineens chronisch worden. Zo kan chronische stress zich ook uiten als psoriasis.

20 Verminder de inname van alcohol

Alcohol werkt dehydraterend. En juist die hydratatie van de huid is een probleem als je last hebt van psoriasis. Door alcohol te drinken maak je het vochttekort alleen maar erger. Dus als je last hebt van psoriasis moet je sowieso er alles aan doen om de vochtbalans van je huid te bevorderen. Dit kan door alcohol te laten staan, meer water te drinken of je huid van buitenaf meer te hydrateren.

21 Stop met roken

Net zoals alcohol is roken een hele ongezonde gewoonte. Het veroudert je huid en zorgt ervoor dat je huid minder soepel is en dat je bloedcirculatie op den duur aangetast wordt. Rokers hebben drie keer meer kan op psoriasis dan niet rokers. Als je last hebt van psoriasis is roken een ongezonde gewoonte die je maar het beste kunt laten.

Tot slot:

Natuurlijk kleven er aan bepaalde medicijnen flinke nadelen, maar dat wil niet zeggen dat je deze risico’s dan maar moet nemen. Voordat je op het punt komt dat je deze paardenmiddelen gaat gebruiken kun je zelf natuurlijk ook al een heleboel verbeteringen aanbrengen in je leefstijl, voeding en huidverzorging.
De essentie van psoriasis is een te droge huid die gaat schilferen en daardoor ontstoken is.

Dus je hebt twee mogelijkheden om psoriasis tegen te gaan: de droogheid bestrijden en de ontstekingsreactie verminderen.

Ontstekingen bestrijd je met een gezonde levensstijl zodat je lichaam je immuunsysteem wel energie voorziet. Vermijd stress zoveel mogelijk. Eet voeding dat jou voorziet van alle vitaminen, mineralen en antioxidanten die je nodig hebt. Daarnaast laat je de lege calorieën of de ballaststoffen zoals ik ze liever noem achterwege. Wat er niet inkomt hoeft door het systeem ook niet verwerkt worden.

Daarnaast is het verstandig om je te laten testen op allergieën, want al leef je nog zo gezond een allergie kun je niet laten verdwijnen met een gezonde levensstijl!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20517536
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25753265
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16965431