Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 16 april 2021

Methotrexaat tegen Psoriasis

Kleine introductie:
Methotrexaat (of ook wel MTX genoemd) is een geneesmiddel dat ontstekingen remt en het afweersysteem onderdrukt. Dit geneesmiddel wordt vandaag de dag gebruikt als behandeling tegen verschillende aandoening zoals psoriasis, astma, MS, artritis en de Ziekte van Crohn. Meestal word er een (in welke mate de aandoening ook verkeerd) zeer lage dosis voorgeschreven omdat de kans op bijwerkingen toeneemt wanneer er een te hoge dosis wordt genomen. MTX wordt voor 5 tot 30 gram per week voorgeschreven. MTX bestaat al meer dan 50 jaar, het heeft vele psoriasis klachten verholpen (1) en is alleen op recept verkrijgbaar.

Methotrexaat heeft 2 werking voor mensen met psoriasis. Allereerst worden de te snel delende cellen onderdrukt! Dit is het voornaamste probleem bij psoriasis: de te snel delende cellen. En ten 2de wordt heeft dit medicijn een ontstekingsremmende werking.

Methotrexaat heeft de natuurlijke werking om celdeling tegen te gaan. Daarom wordt dit medicijn ook regelmatig ingezet tegen verschillende soorten kanker om de ontwikkeling van deze tumoren te stoppen.

Verkeerde dosering:
Een verkeerde dosering van dit medicijn heeft ernstige gevolgen(2). Het is zelfs voorgekomen dat een arts een te hoge dosering heeft voorgeschreven, met als gevolg dat de patiënt binnen 2 weken kwam te overlijden. Gebruik je methotrexaat? Pas goed op met de dosering hiervan.

Bijwerkingen
Om het verhaal compleet te maken, hier een aantal bijwerkingen. Dit middel remt de natuurlijke celdeling, dit komt goed uit voor psoriasispatiënten. Echter kan dit medicijn geen onderscheid maken tussen gezonde of ongezonde cellen. Hierdoor worden niet alleen "slechte" cellen aangepakt, maar ook de goede!

Logischerwijs merk je vooral bijwerking op plaatsen met snel delende cellen zoals in de maag, darm en de huid! Vooral erg misselijkheid is een veel voorkomende bijwerking!

Methotrexaat richt zich niet alleen op psoriasis

Het nare van Methotrexaat is, is dat het zich niet alleen richt op de huid (wat de basis is van elk psoriasis probleem). Dit middel dringt door tot verschillende organen en om complicaties te voorkomende moet men dit goed onder controle houden, vooral de lever kan het zwaar te verduren krijgen.

Op langer termijn kan er blijvende schade aan de lever ontstaan en tevens kan het zich gaan "bemoeien" met de productie van bloedcellen. In sommige gevallen komt er een lever biopsie aan te pas om te kijken wat de "gezondheidsstatus"  van de lever is. Wanneer je lever klachten begint te ontdekken is het vaak al te laat. Vaak wanneer dit medicijn voor lange termijn voor voorgeschreven, kan een dergelijke biopsie plaatsvinden. Gelukkig komt het niet vaak voor dat men die op langer termijn gebruikt (juist door de nadelen hiervan).

Kan het niet makkelijker?
Je zou denken en een simpele bloedtest volstaat op de kijken wat de status is van de lever, maar tot op heden is dit niet het geval. Er is wel een onderzoek gaande wat dit wel mogelijk kan maken.

Dit medicijn wordt alleen in ernstige gevallen voorgeschreven en in zeer lage doseringen!

Op het moment wordt ook onderzocht of injecties van dit medicijn gecombineerd met hyaluronzuur handiger zijn voor mensen met psoriasis(3).

Bronnen:

  1. https://www.ingentaconnect.com/contentone/ben/cpd/2017/00000023/00000024/art00008
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2230.1996.tb00142.x
  3. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsami.9b15668

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share