Antioxidanten en Vrije Radicalen

Laatste Update: 19 december 2022

Antioxidanten tegen verschillende aandoeningen!

Deze hele website staat in het teken van gezondheid (op lange en korte termijn) en in welke vorm dan ook! Of het nu gaat om mentale gezondheid of fysieke gezondheid. Net als met alles in het leven komt ook een goede gezondheid je niet zomaar aanwaaien. Hier moet dus voor "gewerkt" worden.

Hoe slimmer je werkt, hoe groter de beloning...

Zo is het ook met je gezondheid. In dit artikel wil ik je duidelijk maken hoe belangrijk antioxidanten voor je zijn. Ik heb er al wel eens eerder iets over geschreven, maar steeds vaker komen ze in het nieuws als "wondermiddel" voor je gezondheid!

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Klik dan hier voor een kleine samenvatting

Waarom zou je geïnteresseerd in antioxidanten moeten zijn? Het is net als het woord "vrije radicalen" niet zomaar een trend woord om even interessant te doen. Er zijn enorm veel redenen te bedenken, maar de volgende trekt je misschien wel je aandacht!

Antioxidanten vechten indirect tegen Kanker!
Vanzelfsprekend heb ik dit onderzocht en (zucht) zoals altijd zijn er ook mensen die dit tegenspreken. Ik heb dit onderzocht en zal dit verder onderaan dit artikel bespreken.

Antioxidanten spelen in ieder geval een ondersteunende rol bij chemotherapie. Dit kan bijwerkingen verminderen waardoor je eventueel meer chemo kunt krijgen dan anders. Dit komt omdat met chemotherapie juist veel vrije radicalen worden gemaakt, omdat dit onderdeel is van het vernietigen van cellen, zoals kankercellen, bij voldoende antioxidanten kan je een hogere dosis chemo krijgen (1), maar bij te veel antioxidanten werkt de chemo minder goed.

Als je al kanker hebt zijn antioxidanten dus niet op zich voldoende om de kanker te bestrijden, maar ze spelen wel een rol in het verbeteren en behouden van je gezondheid. Daarbij kunnen ze wel de kans op kanker verminderen en ondersteuning bieden bij andere aandoeningen.

Klik hier om de paragraaf te lezen!

Goed, hopelijk heb ik je interesse een klein beetje geprikkeld. Volgens de titel van dit artikel zal ik je uitleggen waarom antioxidanten verschillende aandoeningen tegen kunnen gaan. Hieronder eerst een overzicht met aandoeningen waarbij de klachten verminderd kunnen worden door antioxidanten!

Antioxidanten tegen aandoeningen

Naast deze lijst zijn er natuurlijk nog veel meer verschillende aandoeningen die ik kan toevoegen aan deze lijst, maar op ten duur leest dit niet meer prettig:). Ik zal niet elke aandoeningen apart bespreken en waarom antioxidanten een positieve invloed kunnen hebben om deze aandoeningen te voorkomen en om deze zelfs te verhelpen!

Wat doen ze met ons?
Hierboven zijn al een aantal termen genoemd en een kleine opfriscursus is nooit verkeerd.

Vrije radicalen: Vrije radicalen zijn overgebleven bijproducten van ons metabolisme ten grote van atomen/moleculen. Dit atoom of molecuul kun je zien als een restafval waar je lichaam niets mee kan, deze zal zich dus overal aan vast blijven "haken" Ze maken alsware gezonde moleculen en atomen kapot! Lees meer: Vrije radicalen

Dit zorgt uiteindelijk voor allerlei ziektes en veroudering (2).

Antioxidanten: Antioxidanten hebben de mogelijkheid om met de vrije radicalen te reageren zodat deze onschadelijk worden! Lees meer: 5 antioxidanten fabels

In figuur vorm....

vrij radicalen en antioxidanten

Wanneer er teveel vrije radicalen in je lichaam zitten kunnen deze gezonde cellen kapotmaken. Het lijstje met de verschillende aandoeningen kunnen hiervan het gevolg zijn!

Het verouderingsproces is eigenlijk niets meer dan dat je lichaam in grote getallen wordt blootgesteld aan vrije radicalen. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen kunnen we dit proces dus enigszins uitstellen.

Hoe gezonder je cellen zijn, hoe langer bepaalde aandoeningen zullen uitblijven! De cellen worden aangetast door vrij radicalen! Deze vrije radicalen kun je met behulp van antioxidanten onschadelijk maken!

Antioxidanten en Kanker

Ieder gevolg heeft zo z'n eigen oorzaak! Dat we soms de oorzaak niet kunnen vinden, betekent simpelweg alleen dat we deze niet kunnen traceren. Kanker komt ook niet zomaar opzetten, voordat kankercellen kunnen "groeien" hebben deze ook bepaalde condities nodig! Steeds vaker hoor je dat voedingsmiddelen en externe factoren invloed kunnen uitoefenen op een eventuele ontwikkeling van kankercellen.

Natuurlijke antioxidanten helpen je lichaam om gifstoffen op te ruimen en het is in verschillende studies bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen (met antioxidanten) inderdaad de kans op kanker kunnen verkleinen.

Kanker door antioxidanten?
Waarom melden sommige websites dan dat kanker juist geprikkeld kan worden door antioxidanten? Tijdens bepaalde chemo behandeling kunnen antioxidanten een negatief effect hebben. Echter, dit onderzoek is nog vrij "jong" en om duidelijke conclusies te kunnen trekken is meer onderzoek nodig. Oncologen kunnen hierdoor niet altijd volledige informatie vertrekken!

Waar haal ik antioxidanten vandaan?

Het belang van voldoende antioxidanten is nu wel duidelijk lijkt me! Maar waar halen we deze vandaan? Zoals je in het bovenste stuk hebt kunnen lezen zijn supplementen met antioxidanten niet altijd de juiste oplossing.

Het is beter om deze uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen, deze zijn beter opneembaar door je lichaam en kunnen beter worden verwerkt! Je kunt het zien alsof antioxidanten uit voeding efficiënter zijn dan antioxidanten uit supplementen!

Natuurlijke antioxidanten zitten in kruiden, zaden, fruit en groente (3).

[pullquote]Supplementen moeten gezien worden als aanvulling en zeker niet als vervanging![/pullquote]

Ik begrijp als geen ander dat het lastig is om elke dag de goede voedingsstoffen binnen te krijgen! Door alle drukte, stress en alle verplichtingen schiet het er wel eens doorheen. Dan kunnen supplementen uitkomst bieden!

Conclusie

Zo, welke conclusie kunnen we nu trekken? Zijn deze "vrije radicale opruimers" nu gezond of niet? Ik denk dat we kunnen vaststellen dat dit zeker het geval is! Maar krijgen we elke dag wel voldoende binnen? Dit hangt natuurlijk af van je voedingspatroon!

Hieronder een overzicht met voedingsmiddelen waar je antioxidanten tegenkomt!
Voedingsmiddelen met antioxidanten

Een kopje groene thee drinken per dag moet toch wel in ieders agenda passen?[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900712000925
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000398610192692X
  3. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/22/4132

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin8
Share