Antioxidanten en Vrije Radicalen

Laatste Update: 28 november 2016

Teveel anti-oxidanten in je voedsel kan schadelijk zijn voor je gezondheid

Voedingsspecialisten beweren dat anti-oxidanten je leven kunnen verlengen door het risico op hartziekten en kanker te verlagen. Er waren zelfs rapporten dat ze zouden kunnen leiden tot een beter seksleven. Maar onderzoekers stellen nu dat teveel van dit soort 'supervoedsel' ervoor kan zorgen dat het lichaam niet genoeg pro-oxidanten aanmaakt. Terwijl anti-oxidanten verantwoordelijk worden geacht voor het vertragen van de oxidatie van spieren en organen zouden pro-oxidanten dit proces juist versnellen.

Teveel is geen balans

Maar teveel anti-oxidanten kunnen de balans doen overslaan, het voor oudere personen moeilijker maken te ademen en hen verhinderen de noodzakelijke beweging te nemen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Onderzoekers van de staatsuniversiteit van Kansas in de VS testen verschillende dosissen van anti-oxidanten uit op dieren. De dieren die er teveel van binnenkregen vertoonden een verslechtering van het functioneren van de spieren, zo staat te lezen in de studie die werd gepubliceerd in de Journal of Applied Physiology.

Onderzoeker Steven Cop zei hierover: 'Ik denk dat wat veel mensen niet beseffen is dat de juiste balans tussen anti-oxidanten en pro-oxidanten echt belangrijk is. Eén van de dingen die we vastgesteld hebben is dat niet elke dosis anti-oxidanten een positief effect heeft. Integendeel, je kan bestaande problemen verergeren door een teveel aan anti-oxidanten in je voeding.

Ademhalings-problemen

Voedingsspecialisten zeiden altijd dat anti-oxidanten de effecten van veroudering kunnen vertragen en zelfs ombuigen. Vandaar dat ze onder andere de consumptie van blauwe bessen door mensen die lijden aan dementie promootten. Maar sommige veranderingen in het lichaam veroorzaakt door zo een dieet zijn helemaal niet zo positief.

Zo stoppen ze bijvoorbeeld bepaalde manieren waarop bloedcellen werken doordat ze chemische stoffen, bekend als vasodilatoren, verwijderen. Net deze vasodilatoren moeten helpen om bloedvaten te openen. Dit zorgt ervoor dat oudere mensen sneller buiten adem kunnen raken, waardoor ze ook minder geneigd zullen zijn om aan sport of bewegingsoefeningen te doen.

Wat zeggen de onderzoekers?

Onderzoeker Cop zegt hierover: 'Als je iemand die probeert te herstellen van een hartaanval op een loopband laat lopen zal die persoon hier waarschijnlijk moeilijkheden mee ondervinden. Hun spieren worden gevoelloos en stijf. We proberen te begrijpen waarom de bloedvaten niet goed doorstromen en er niet in slagen zuurstof naar de spieren te sturen.

Nu begrijpen we dat indien een anti-oxidanten-therapie waterstof-peroxide wegneemt of andere natuurlijke vasodilatoren je het je lichaam moeilijker maakt om zuurstof aan de spieren te leveren. Gevolg is uiteraard dat de spieren niet goed kunnen werken.'

In grote lijnen

Het is dus goed mensen te waarschuwen vooraleer ze starten met een dieet rijk aan anti-oxidanten. We zouden meer moeten weten over hoe ze juist werken in fysiologische systemen en wat hun effect is op lichaamsbeweging. Het debat is nog volop gaande, net zoals het onderzoek. Maar zoals altijd geldt dat je misschien niet elke gezondheidshype blind moet volgen en dat dit wel doen zelfs gevaren kan opleveren. Maar daarom hoef je ook niet alle 'supervoedsel' meteen af te zweren. Zoals met alles in het leven geldt ook hier: geniet, maar met mate...

Jouw reacties op dit onderwerp zijn welkom. Welke anti-oxidanten verwerk jij in je dieet? En waarom? Merk je positieve of negatieve effecten? We horen het graag!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack ,ik ben het met je eens dat er een goede balans in wat je lichaam nodig hebt belangrijk is. Ik ben nog zoekende voor en goede verhouding,ik heb net aroniasap ontdekt .
  Aroniasap heeft goede eigenschappen.
  Mijn ontbijt bestaat uit 4 eetlepels muesli, 1 eetlepel chia zaad ,halve eetlepel rauwe cacaopoeder
  dat in 4 a 5 eetlepels griekse yoghurt.
  Nu ben ik benieuwd of aroniasap daarbij niet teveel is, of dat ik een andere mix ga maken.
  Ik heb je recepeten gedownload ,bedankt.

  groeten van Nico

  1. Dag Nico,

   Interessant, want ik heb nog niet eerder gehoord van aroniasap. Ik ga dit volgende week op de blog behandelen, want hoort wel in het rijtje van Superfoods. Wat betreft je ontbijt heb ik niet veel aan te merken. Behalve dat de meeste muesli producten vrij veel geraffineerde suikers bevatten en verzadigde vetten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Mijn voorkeur gaat uit naar havermout.

   Heb je tarwegras al geprobeerd?

   https://www.optimalegezondheid.com/tarwegras-wordt-steeds-populairder/

   Laat me weten hoe het bevalt met de toevoeging van aroniasap.

   Succes!

   Jack

  2. Let op de kiemstoffen kan ontstekingreacties veroorzaken.
   Daarom doe ik het malen en een dag van te voren in kefir water suiker en kiemstoffen worden afgebroken

 2. Hallo, ik eet al meer dan twee jaar supergezond( geen geraffineerde koolhydraten ik eet geen vlees af en toe vis bijna niets wat verpakt is maar heb nu last van een allergie. heb jeuk op mijn lichaam(rug hoofd schouder en buik)
  zou ik misschien te veel antioxidanten binnen krijgen?

  Groetjes Astrid

  1. Hier zou best een verband kunnen liggen. Zoals je al in het artikel gelezen hebt, zorgen té veel antioxidanten voor de aanmaak van andere stoffen die de oxidatie van het lichaam juist bevordert.

   Maak even een afspraak met je huisarts om de juiste diagnose te krijgen.

   Veel succes,
   Jack

 3. Als je teveel mineralen los laat en je lichaam heb mineralen nodig neem ik er na altijd een smoethie met gefermenteerde qinoa, lijnzaat, rouwe, spinazie(filozuur deze stelt je lichaam open voor mineraal en vitamine ) en de fruit waar ik zin in heb.
  Anders wil je lichaam zware metalen opnemen om bouwstoffen te maken dna schade deze pakt je lichaam in met eiwit.
  Deze worden vervolgens aangevallen door je immuun systeem ☺

 4. Hallo Jack, Als avondmaaltijd heb ik vandaag een volle bord vers gekookte spinazie met een klein aardappel gegeten. Daarna heb ik als toetje na, een kom fruitmix ( meloen en manggo ) genuttigd. 3 uur later heb ik een sterk drukkend gevoel op mijn borst gekregen, wat toch wel beangstigend is. Ik weet dat zowel spinazie als manggo rijk aan antioxidanten is. Ik zou graag willen weten of ik niet TEVEEL antioxidanten met deze maaltijd heb opgenomen, want ik heb gelezen dat teveel antioxidanten een negatieve effect kan bewerkstelligen. Graag uw deskundig mening hierover. Bij voorbaat dank. Martin Poth.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share