Superfoods

Laatste Update: 14 juli 2016

De 8 gezondheidsvoordelen van olijven + tips

De 8 gezondheidsvoordelen van olijven + tipsDe 8 gezondheidsvoordelen van olijven + tips

Hoewel ze klein zijn, bevatten olijven toch flink wat voedingswaarde. Het is dan ook niet gek dat olijven een grote rol speelden in het dieet van vele traditionele samenlevingen uit de hele wereld.

Olijven staan er natuurlijk met name bekend om dat ze worden gebruikt voor het produceren van olijfolie. Maar olijven zelf bieden nog een stuk meer gezondheid vanwege hun rijke gehalte aan vitamine E, antioxidanten en de grote hoeveelheid fytonutriënten. Dat is echter nog lang niet alles wat deze kleine vruchten te bieden hebben.

In dit artikel ga ik de 8 beste gezondheidsvoordelen van olijven uitlichten en geef ik je bovendien tips om zelf de beste en smakelijkste olijven te kunnen kiezen in de winkel.

Laten we beginnen...

8 redenen waarom olijven zo goed zijn voor je gezondheid

olijven gezond

1. Rijk aan antioxidanten

Wanneer er sprake is van oxidatie in je lijf, dan heb je een grotere kans op vele ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Olijven bevatten een rijkdom aan antioxidanten en zijn ook rijk aan polyfenolen. Deze stoffen hebben een krachtige werking tegen kanker, diabetes, Alzheimer en andere ziekten en gaan tevens veroudering tegen.

Daarnaast zijn olijven geweldig vanwege hun vermogen om de glutathionniveaus in het bloed te laten stijgen. Glutathion is een antioxidant met de vaardigheid antioxidanten in het lichaam te hergebruiken. Olijven bevatten allemaal veel antioxidanten, hoewel het wel varieert per soort. Antioxidanten hebben een overkoepelende werking in je lijf en zijn zodoende erg belangrijk in de preventie van ziekten en natuurlijk in hun behandeling.

2. Olijven verlagen de bloeddruk en cholesterolspiegel

Anders dan andere vetten, richten olijven geen schade aan in je slagaders, omdat ze alleen maar goede vetten bevatten. Studies hebben dan ook aangetoond dat olijven het vermogen hebben om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Olijven hebben deze bloeddrukverlagende eigenschappen omdat ze oliezuur bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat olijven en olijfolie cardiovasculaire ontstekingen kunnen remmen.

3. Pijnverlichting

Chronische ontstekingen in je lichaam zijn de voornaamste oorzaak van ziekte en pijn in je lijf. Pijnstillers, zoals ibuprofen, kunnen de pijn wel verlichten, maar kunnen ook je lichaam op verschillende manieren beschadigen. Olijven werken als een natuurlijke pijnstiller. De enzymen die de ontstekingen veroorzaken worden uit de weg geruimd, waardoor ook de pijn verlicht wordt. Chronische ontstekingen zijn echter ook een grote factor in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Olijven zijn daarom ook erg gezond voor je hart.

4. Olijven gaan kanker tegen

Bevolkingen die rond het Middellandse-Zeegebied wonen krijgen veel minder kanker dan mensen in Europese en andere westerse landen. De voornaamste reden hiervoor zijn de fenolverbindingen in de olijven die de groei van kankercellen vertragen. Studies hebben aangetoond dat dit het geval is bij onder andere borstkanker, maagkanker en ook darmkanker. Er is zelfs bewijs dat olijven de krachtigste eigenschappen hebben op het gebied van kankerpreventie en -bestrijding. De vooruitzichten zijn in ieder geval veelbelovend, maar zoals in de meeste gevallen is ook hier meer onderzoek nodig.

5. Olijven voor een gezond hart

Om je hart gezond te houden, zijn bepaalde factoren van groot belang. Voor voeding is dit onder andere een grote hoeveelheid antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen, gezonde vetten, voldoende van het mineraal koper en natuurlijk vitamine E. Al deze factoren zijn aanwezig in olijven, waardoor deze de gezondheid van je hart optimaal stimuleren. Eet je dus veel olijven, kan dit niet alleen maar ervoor zorgen dat je je symptomen verlicht, maar ook het risico op complicaties kan sterk verminderd worden door een hogere consumptie van olijven in je dieet. Dit is met name het geval voor personen met een genetische aanleg voor onder andere hartproblemen en hoge bloeddruk.

Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat olijven hart- en vaatziekten daadwerkelijk kunnen voorkomen.

6. Olijven - een natuurlijk probioticum

Uit een analyse van onderzoeken die werden gepubliceerd in het Journal of Nutrition bleek dat olijven de goede bacteriën in je darmen kan doen toenemen vanwege de fenolische verbindingen die ze bevatten. De bifidobacteriën die zich hierdoor vermenigvuldigen produceren niet alleen vitaminen die direct door het lichaam kunnen worden opgenomen, maar hebben ook een antibacteriële werking. Zo verbeteren olijven dus de gezondheid van je darmflora en zodoende, je eigen gezondheid. Want zoals je weet, 70% van je immuunsysteem begint in je darmen.

7. Olijven verlagen het risico op overgewicht en diabetes

Olijven bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, waardoor zij het risico op diabetes en overgewicht verminderen. Dit is met name het geval wanneer ze gebruikt worden in plaats van andere schadelijke vetten, zoals verzadigde vetten uit boter en eieren. Oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door diabetes kan ook voorkomen of verminderd worden door de antioxidanten in olijven. Hierdoor zijn deze vruchten een effectieve behandelingsmethode voor hyperglykemie en andere complicaties die zich bij diabetes kunnen voordoen.

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het American Journal of clinical Nutirtion onderzocht het effect van olijfolie op diabetes type 2. Deze studie volgde duizenden vrouwen tussen de leeftijd van 37 en 65 jaar, evenals een groep vrouwen tussen de leeftijd van 26 en 45 jaar. Geen enkele vrouw in het onderzoek leed aan hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Na deze vrouwen 22 jaar lang gevolgd te hebben, bleek uit de resultaten dat een hogere consumptie van olijfolie is geassocieerd met een beduidend lager risico op diabetes type 2. Ook bleek hieruit dat olijfolie een positief effect had wanneer olijfolie werd gebruikt in plaats van andere soorten vetten, zoals margarine of boter.

Uit een andere gerandomiseerde studie met een controlegroep bleek dat olijfolie bij mensen met overgewicht de bloeddruk verlaagde, het goede cholesterol verhoogde en de cardiovasculaire functies verbeterde.

Hieruit blijkt dat olijven potentieel ook zouden kunnen worden gebruikt als behandeling bij overgewicht.

8. Olijven gaan infecties tegen

Olijven hebben antivirale en antibacteriële eigenschappen, waardoor ze kunnen worden gebruikt bij het bestrijden van schimmelinfecties en andere microbiële infecties. Olijven zelf en het extract van olijfbladeren werden door de volksgeneeskunde ook al duizenden jaren gebruikt. Olijfextract bleek in studies ook effectief in het remmen van de groei van bepaalde bacteriële en schimmelinfecties, waaronder MRSA.

Tips voor het kopen van de beste olijven

Tips voor de beste olijven afbeelding

Om echt te kunnen genieten van olijven, is het belangrijk dat je weet hoe je de beste exemplaren kunt selecteren. Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat, zowel groene en zwarte olijven zijn namelijk beiden erg gezond voor je. Wel is er een duidelijk verschil in smaak. Groene olijven worden alleen geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, hierdoor zijn ze milder en hebben ze een heldere smaak.

Zwarte olijven worden echter pas geplukt wanneer ze helemaal rijp zijn. Hierdoor smaken ze intenser en scherper. Hou er rekening mee dat de fenolische verbindingen in olijven afnemen wanneer ze rijpen, waardoor groene olijven dus een rijkere bron van deze verbindingen zijn. Ook vitamine E neemt toe wanneer olijven rijper worden, maar beginnen na de  rijping snel af te nemen. Groene olijven kunnen hierdoor net iets meer bieden qua voedingsstoffen dan zwarte olijven, maar beide soorten zijn natuurlijk fantastisch voor je gezondheid. En afgezien van de voedingstoffen bevatten ze natuurlijk ook gezonde vetten die essentieel zijn voor je gezondheid.

Hou ook rekening mee dat olijven gevoelig zijn voor schimmels en andere gifstoffen, waardoor het beter is om deze biologisch te kopen.

Tips om de beste olijven uit te kiezen

  • Wanneer je op zoek gaat naar olijven, koop dan altijd olijven waar de pitten nog in zitten. Wanneer deze namelijk verwijderd worden tijdens het productieproces, worden de olijven niet alleen beschadigd, maar zijn ze ook gevoeliger voor schimmels. Bovendien hebben olijven met pitten de beste smaak.
  • Kies altijd olijven in glas in plaats van olijven in blik. Olijven in blik zijn niet alleen maar ouder en van lage kwaliteit, de meeste blikken hebben ook een laag die BPA bevat, dit is een chemische stof die een negatief effect heeft op je hormoonbalans.
  • Controleer indien mogelijk ook het vel van de olijven, en probeer olijven te vermijden die verkleuringen hebben. Dit is zeker belangrijk als je verse olijven koopt uit de bar. Wanneer je ze namelijk vers haalt, heb je eigenlijk geen idee hoe lang ze al daar hebben gelegen. Verse olijven hebben een effen kleur en een glad vel.

Tot slot...

Traditionele culturen hebben de nederige olijf al duizenden jaren geprezen voor zijn gezondheidsvoordelen. En dat is ook niet verwonderlijk, want olijven hebben enkele van de krachtigste ziektewerende eigenschappen in de plantenwereld.

Een van de redenen waarom olijven echter een minder populair aanzien genieten, met name onder jongeren, is omdat de smaak vaak even wennen is. Eigenlijk moeten olijven daarom ook gezien worden als een goed wijntje, na verloop van tijd leer je de smaak vanzelf waarderen.

Met de bovenstaande tips moet het je bovendien lukken om de lekkerste exemplaren te kunnen selecteren. Is de smaak te sterk voor je, ga dan eerst voor de groene olijven, omdat deze milder van smaak zijn.

Olijven bevatten vele gezond vetten en kunnen daarom elke dag gegeten worden. Hou er wel rekening mee dat als je wilt afvallen, je beter niet meer dan een handjevol olijven zou moeten eten per dag, omdat er toch veel calorieën in zitten vanwege het hoge vetgehalte.

Mijn favoriete manier om van olijven te genieten is in een salade. Wat is jouw favoriete manieren om deze gezonde vruchten te consumeren? Laat het me weten in de comments!

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605000117

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11746176

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19219997

http://www.pnas.org/content/105/37/13811.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26450601

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352757/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16406575

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988125

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26223368

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16236331

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135874

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ben blij met uw uitleg over de olijf. Mijn cholesterol is ietwat te hoog. Ik neem Eliquis als bloedverdunner waarbij er weinig voedingsupplementen passen omdat ze meestal ook bloedverdunnend kunnen werken. Daarom lijkt me olijven wel geschikt als ze niet bloedverdunnend werken; is dat zo?!!!
    Kunt u me daarbij wat raad geven, aub.

    Met dank, Maria

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share