Voedingsadvies

Laatste Update: 26 augustus 2015

Is tarwe gezond? 14 tarwe feiten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Is tarwe gezond? 14 tarwe feiten

tarwe gezondDe laatste tijd is er veel discussie ontstaan over of tarwe nu wel of niet gezond is. Er zijn verschillende argumenten om tarwe gezond te noemen en ook redenen om tarwe ongezond te noemen.

Om jou het inzicht te geven dat je nodig hebt om zelf een beeld te hebben over in welke mate tarwe gezond voor je is heb ik hier 14 feiten op een rij, die allemaal over tarwe gaan.

Feit 1: Tarwe is graan

Tarwe is graan dat zichzelf bestuift met behulp van de wind. Er zijn dus geen bijen nodig om tarwe te laten groeien. Bij de meeste andere planten zijn bijen wel van levensbelang. Omdat tarwe onafhankelijk is van insecten kan het ook groeien op hoogtes waar die dieren bijna niet voorkomen.

In totaal zijn er 21 tarwesoorten, dus het is niet eenvoudig te zeggen of tarwe wel of niet gezond is, doordat dit kan variëren tussen de verschillende soorten. Spelt is bijvoorbeeld ook een tarwesoort, en die staat bekend om de gezonde eigenschappen.

Feit 2: Tarwe zit al decennia in ons voedingspatroon

Tarwe is als een van de eerste gewassen door de mensheid op grote schaal gebruikt. Dat wordt cultiveren genoemd. Het was dus één van de eerste planten waar we controle over wilden hebben. Dit gebeurde al 4000 jaar voor Christus. Vanaf 200 jaar voor Christus aten we ten noorden van de Alpen veel spelt. In de middeleeuwen is spelt verdrongen voor andere tarwesoorten, dus daarvoor aten we vooral producten waar spelt in zat, daarna begonnen we gewone tarwe te eten.

Feit 3: Tarwe is één van de belangrijkste voedingsmiddelen voor de wereld

Tarwe is na rijst het belangrijkste product waarmee de mensheid gevoed wordt. Er wordt jaarlijks meer dan 700 miljoen ton tarwe geoogst. Er wordt meer land voor gebruikt dan voor mais en rijst en de handel in tarwe is groter dan in mais en rijst samen. Er wordt meer mais verbouwt dan tarwe, maar mais wordt ook veel gebruikt om dieren te voeren zoals koeien, paarden, kippen en varkens.

Feit 4: Volkorenproducten zijn gezonder

Als je volkorenproducten van tarwe koopt is de hele tarwezaad gebruikt. Dan krijg je vitaminen, mineralen en eiwitten binnen. Als je bijvoorbeeld wit brood eet is er vooral zetmeel gebruikt. Dan wordt slechts een deel van het zaadje gebruikt dat eigenlijk vooral zetmeel is en dan misschien nog toevallig wat mineralen, vitaminen en eiwitten heeft. Zetmeel wordt door je lichaam omgezet in suiker, dit kan je lichaam wel verbranden, maar het wordt vaak opgeslagen als vet dat overgewicht kan veroorzaken.

Bij volkorenproducten heb je ook de vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam helpen om de nuttige stoffen ook op te nemen. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat je geen piek in de bloedsuikerspiegel krijgt.

Feit 5: Diëten zonder tarwe zorgen ervoor dat je afvalt

Diëten zonder tarwe zijn bijvoorbeeld het Paleodieet en het Atkinsondieet. Uit onderzoeken blijkt dat deze diëten binnen één jaar voor afname van overgewicht zorgen een betere vetverbranding. Na twee jaar kan je wel weer iets zijn aangekomen, maar je bent nog steeds significant lichter dan tijdens het begin met dit dieet. Ook heb je daarna minder triglyceriden in je bloed.

Feit 6: Diëten zonder tarwe zorgen voor ketose

Door tarwe te eten zorg je ervoor dat het lichaam koolhydraten krijgt, daar is niets mis mee. De koolhydraten worden als suikers verbrand door het lichaam. Daardoor kun jij een lekkere wandeling maken en je goed concentreren op je werk. Als je minder koolhydraten eet, is de kans groot dat je lichaam in plaats van suiker ketolichamen gaat verbranden.

Je lever maakt van vet ketolichamen. Je lichaam verbrandt ketolichamen voor energie, dat proces wordt ketose genoemd. Bij diëten zonder tarwe is de kans op ketose, verbranding van ketolichamen in plaats van suikers, groter. Je lichaam gaat dan je vet verbranden.

Feit 7: Diëten zonder en met tarwe zorgen voor een lager cholesterol

Ja er is hier geen eenduidig antwoord op. Uit het ene onderzoek blijkt namelijk dat mensen die eigenlijk niet veel tarwe eten en dit dan opeens wel gaan doen een lager cholesterol krijgen.

Een ander onderzoek laat zien dat mensen die wel tarwe eten en daar dan mee stoppen ook een lager cholesterol krijgen.

Dit zijn twee tegenstrijdige resultaten, maar wat wel te zien is, is dat het dieet verandert het is dus niet zo dat mensen van tarweproducten naar meer tarweproducten een verbetering hebben en je jouw cholesterol ook niet kunt verbeteren als je al weinig tarwe at door nog minder tarwe te eten.

Dus de keuze om wel of geen tarwe te eten hangt hier eigenlijk af van het dieet dat jij normaal gesproken volgt.

Feit 8: Diëten met tarwe zorgen voor een stabielere bloedsuiker

Het vorige feit betekent niet dat je moet stoppen met het eten van tarwe, want er zijn ook diëten met volkoren tarweproducten waaruit blijkt dat dit juist wel gezond is.

Het Mediterraan dieet heeft wel tarwe, dan wel van volkorenproducten, dit dieet is beter voor je als je last hebt van diabetes dan een dieet zonder tarwe. Je insulineresistentie neemt af en de bloedsuikerspiegel is lager dan bij een dieet dat helemaal geen tarwe meer heeft.

Dit wordt nog eens bevestigd in een onderzoek dat niet eens specifiek naar het Mediterraan dieet kijkt, maar die het effect van een ochtendontbijt met volkoren producten en een ontbijt zonder volkoren producten met elkaar vergelijkt.

Feit 9: Diëten met tarwe zorgen voor een lager risico op diabetes type 2

Ook als je nog geen diabetes hebt hoef je tarwe niet te laten staan om dit te voorkomen. Tarwe kan het risico op diabetes type twee namelijk verlagen.

Feit 10: Diëten met tarwe zorgen voor een betere darmfunctie

Uit het laatste onderzoek dat in feit 8 wordt genoemd blijkt ook dat tarwe voor een verbeterde darmfunctie zorgt waardoor je vitaminen en mineralen beter opneemt.

Feit 11: Tarwe verlaagt het risico op hart en vaat ziekten

Uit een tienjarig onderzoek waarbij duizenden vrouwen gevolgd zijn blijkt dat vrouwen die een hogere inname hadden van volkorenproducten een lagere kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten. Dit verschil kon niet volledig verklaart worden door de vezels die ook in volkorenproducten zitten en dus moet het verschil worden toegeschreven aan de tarwe.

Feit 12: Tarwe gaat niet samen met een glutenallergie

Helaas zitten er gluten in tarwe. Dus voor mensen met een glutenallergie is de enige oplossing om geen reactie te krijgen ook om geen gluten te eten, dus ook geen producten waarin tarwe verwerkt is.

Er is wel onderzoek uitgevoerd naar maximale hoeveelheden die mensen met een glutenallergie zouden moeten kunnen verdragen, maar bij kinderen is dit minimaal (enkele milligrammen) en bij volwassenen ligt dit iets hoger, maar niet veel hoger. Daarnaast zijn er veel individuele verschillen.

Niet iedereen krijgt bij dezelfde hoeveelheid dezelfde allergische reactie. Daarom is het de beste oplossing om tarwe te vermijden als je last hebt van een glutenallergie.

Feit 13: Tarwe kan zorgen voor een broodbuikje

Hier moet eigenlijk gezegd worden: Te veel tarwe of alleen maar tarwe kan zorgen voor een buikje. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je veel tarwe eet je hier inderdaad dikker van kunt worden, terwijl het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten wel kan dalen.

Daarbij proberen sommige mensen af te vallen door minder te eten, waardoor er eigenlijk alleen nog ontbijt, lunch en avondeten gegeten wordt. Het ontbijt en de lunch bestaan dan vaak uit brood met beleg, maar dat is helemaal geen gevarieerd dieet.

Hierdoor kunnen er tekorten in je lichaam ontstaan waardoor je toch nog een vetrandje krijgt, dat wordt ook weleens het broodbuikje genoemd.

De kunst is dus om tarwe voldoende te combineren met andere voeding. Neem dan bij het ontbijt een omelet zonder brood, dat kan al een heleboel schelen en dan kun je tijdens de lunch nog gewoon een boterham met beleg eten.

Daarnaast geldt het broodbuikje ook vaak voor mensen die alleen wit brood eten of witte pasta’s. Volkoren is echt beter!

Feit 14: (niet volkoren) Tarwedieet kan voor angststoornissen en depressies zorgen

Als je een broodbuikje hebt doordat een te groot deel van je dieet bestaat uit geraffineerde tarwe kun je ook last krijgen van angststoornissen en depressies. Dat komt doordat in geraffineerde tarwe te weinig magnesium zit dat je nodig hebt voor je hersenen.

Vooral als je alleen geraffineerde bloem eet, dus wit brood, krijg je hiervan te weinig binnen. Dit kun je behandelen door meer magnesium te eten, dat wel in de volkoren producten zit. Bij behandelingen met magnesiumcapsules zijn sommige depressies binnen 7 dagen verdwenen.

Tot slot

Zoals je ziet is de vraag of tarwe gezond is geen echte gesloten vraag. Je kunt niet direct ja of nee zeggen. Het hangt af van de gezondheid die je nu hebt, zoals overgewicht, cholesterol, voedingswaarden in je lichaam, huidige dieet en glutenintoleranties. Daarom is het belangrijk om voor jezelf na te gaan welke feiten op jouw situatie van toepassing zijn en hoe jij dan met tarwe om moet gaan.

In het kort komt het erop neer dat als je last hebt van overgewicht of een broodbuikje je best even kan stoppen met het eten van tarwe of je tarwe consumptie moet vervangen voor iets anders, zoals eiwitten.

  • Als je bang bent voor diabetes of dit al hebt kun je het beste tarwe blijven eten.
  • Heb je een glutenallergie dan kun je tarwe het beste helemaal schrappen uit je dieet.
  • Heb je last van je darmen? Dan kan tarwe je darmfunctie ondersteunen.
  • Ben je de laatste tijd wat angstig en depri, dan kan dat best eens liggen aan je witte brood en wit pasta dieet. Probeer eens volkoren te eten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681

http://www.nature.com/ejcn/journal/v68/n3/full/ejcn2013290a.html

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916

http://ajcn.nutrition.org/content/77/4/967.short

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2006.02768.x/pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521013000969

http://jn.nutrition.org/content/142/7/1304.short

http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/412.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475307000026

http://ajcn.nutrition.org/content/55/2/420.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987706001034

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share