• Tips om minder zout te eten

Tips om minder zout te eten

2014-07-09T09:18:22+01:00juli 9th, 2014|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

Tips om minder zout te eten

Minder zout eten

Het eten van zout is altijd een heel omstreden onderwerp geweest. De één zegt dat zout helemaal niet zo slecht is, de ander zegt dat zout funest is voor je lichaam. In feite hebben ze allebei gelijk. Zout heeft wel degelijk voordelen voor het lichaam. In feite kunnen we er niet zonder. Maar zoals met alles in het leven, wel met mate. Feit is dat we gemiddeld genomen veel te veel zout eten. Dit is vaak niet bewust, want maar een relatief klein deel komt uit de zoutpot op tafel. Het overgrote deel van de rest komt uit industriële producten waar zout gebruikt wordt als smaakversterker en conserveermiddel.

We eten véél te veel zout!

Gemiddeld krijg je per dag ongeveer 10 tot 12 gram zout binnen. Dat is twee keer zo veel als de hoeveelheid die je lichaam werkelijk nodig heeft. Dit zout is als volgt te herleiden:

  • 75% komt uit industriële producten, waar het vaak gebruikt wordt als smaakversterker en/of conserveermiddel
  • 10% komt uit natuurlijke producten, dus onbewerkte producten.
  • 15 % komt uit de zoutpot die in de keuken gebruikt wordt, of altijd op tafel staat.


Zoals eerder gezegd, is zout een broodnodig mineraal waar je lichaam beslist niet zonder kan. Zout is van levensbelang voor het overdragen van de prikkels van de zenuwen. Zonder zout in je lijf kunnen er geen zenuwprikkels doorgegeven worden, met andere woorden: Ook al geven je hersenen opdracht je arm op te tillen, zonder de p