Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 9 augustus 2015

80/20 principe (mindset)

80 - 20 principe

Heb jij wel eens van de 80/20 regel gehoord? Vast wel. Weet jij ook waar deze vandaan komt, wat het principe is en, nog belangrijker, hoe je deze toe kunt passen op allerlei zaken? Niet alleen is dit toepasbaar in het zakenleven, maar ook op jouw privéleven en het halen van je gezondheidsdoelen.

De 80/20 regel: De wet van de minste inspanning

Als we gaan zoeken naar een definitie van de 80/20 regel, dan krijg je allerlei verschillende resultaten. Vaak wordt de definitie gegeven op basis van het vakgebied waarin de wetmatigheid wordt toegepast.

De meest complete en algemene definitie van de 80/20 regel is als volgt:

De 80/20 regel is een algemeen rekenmodel dat een groffe voorspelling kan geven over het feit dat 80% van een bepaald effect verantwoordelijk is voor maar 20% van de oorzaken hiervan. Dit effect werkt twee kanten op: Het tegenovergestelde is dus ook waar.

Met andere woorden: Met een relatieve kleine inspanning, de 20%, kun je al 80% van de beoogde resultaten halen. En als logisch gevolg van de 80/20 regel: om de laatste 20% van de resultaten te halen moet je nog wel de laatste 80% aan inspanningen gaan doen.

Hieruit kun je dus concluderen dat je met relatief weinig inspanningen reeds een groot deel van het resultaat kunt halen. De 80/20 regel wordt daarom ook wel de wet van de minste inspanning genoemd.

Dit rekenmodel is ooit ‘uitgevonden’ of ‘ontdekt’ door een Italiaanse econoom. Hij ontdekte op een bepaald moment dat 20% van alle Italianen samen ongeveer 80% van de Italiaanse grond in eigendom had.

Dit feit vond hij erg interessant, en hij begon verder onderzoek te doen. Hij ontdekte dat deze wetmatigheid op meer landen van toepassing was.

Maar ook ontdekte hij dat het niet alleen toegepast kon worden in het verdelen van het land, maar ook gebruikt kon worden als economisch begrip. Het bleek dus dat de 80/20 regel op heel veel gebieden toegepast kon worden.

Voor de duidelijkheid wil ik hier een aantal voorbeelden noemen:

  • In de wereld is 20% van de mensen in het bezit van 80% van de rijkdom.
  • Gemiddeld is 20% van de bezoekers van mijn website verantwoordelijk voor het lezen van 80% van de artikelen.
  • 20% van al je kleren die in de kast hangen, wordt maar liefst 80% van de tijd gedragen.

Deze drie toepassingen van deze wetmatigheid kun je, logischerwijs, dus ook omdraaien:

  • In de wereld is 80% van de mensen in het bezit van maar 20% van de rijkdom.
  • Gemiddeld is 80% van de bezoekers van mijn website verantwoordelijk voor het lezen van 20% van de artikelen.
  • 80% van de kleding die in je kast hangt, wordt maar 20% gedragen.

 

Gevoelsmatig klopt dit allemaal wel. In de praktijk blijkt ook dat deze regel op nagenoeg alles toegepast kan worden. Maar een échte wetenschappelijke verklaring waarom dit zo is, is nog nooit gevonden. Het is gewoon een feit dat de 80/20 regel, oftewel de wet van de minste inspanning er is, waarom dat deze wet altijd opgaat is een raadsel. Het gekke van deze regel is dat het totaal tegengesteld is aan de algemene verwachtingen. Het zou namelijk vrij logisch zijn dat 50% van je inspanningen zouden kunnen zorgen voor 50% van de resultaten. Met andere woorden, dat er een 1 op 1 relatie is tussen inspanningen en resultaten.

Maar de werkelijkheid is dat je met 20% inspanning 80% resultaat behaald!

Wet van de minste inspanning toepassen op je gezondheid

Met dit in je achterhoofd kun je dus veel effectiever je doelen behalen dan wanneer je hier geen rekening mee zou houden. Als je de 80/20 mindset op je gezondheid gaat toepassen betekent dat 80% van de schadelijke effecten van een ongezonde leefstijl met 20% aanpassing van die leefstijl geëlimineerd kunnen worden.

En andersom  geldt weer dat maar 20% van je voedingspatroon bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het krijgen van overgewicht.

Als het goed is heb je gisteren een lijst gemaakt met doelen en je hebt je ongezonde en gezonde gewoontes in kaart gebracht. Vandaag ga je deze lijst verder toespitsen op de meest ongezonde en gezonde gewoontes. Want je wilt natuurlijk maximaal resultaat in deze dertig dagen!

Tip 7 Stop met de meest ongezonde gewoontes

Nu je weet dat het bereiken van de best mogelijke gezondheid wordt belemmerd door 20% van al je gedrag moet je bij jezelf nagaan wat nou bij jouw nou die ongezonde 20% kant is. Ga bij jezelf na welke grote ongezonde gewoontes je hebt. Welke ongezonde patronen hebben zich in jouw leven ontwikkeld? Dit kan heel voor de hand liggend zijn zoals bijvoorbeeld roken of veel alcohol drinken.

Roken is echt zo’n typische gewoonte waar je jaren geleden mee bent begonnen uit stoerheid maar die nu heel stiekem je gezondheid aan het slopen is. Een beter voorbeeld dan dat is er niet wat betreft de 80/20 regel. Ga maar na, hoeveel minuten per dag besteed je aan het roken van sigaretten? Vast nog veel minder dan 20%, en toch richt dat roken enorme schade aan.

Het kan ook iets subtieler zijn zoals teveel suikers of transvetten eten. Van roken weet je wel dat het ongezond is, maar die suikerinname kan heel sluipenderwijs zijn. Want wist jij dat gemarineerd vlees flink wat kunstmatige suikers zijn toegevoegd? Of dat er in al die onschuldige sausjes enorme ladingen suiker verwerkt zitten? De transvetten zitten ook in vrijwel alle bewerkte voedingswaren. Weliswaar steeds maar een paar gram per honderd gram, maar dat is juist dat kleine beetje wat voor die grote gezondheidsklachten zorgt.

Dit is die 20%  die voor de problemen zorgt, deze extremen moet je leren te vermijden.

Tip 8 Richt je eerst op die 20% en niet meer!

We kennen allemaal de definitie van ‘gezonde voeding’. Dat is nooit een probleem. Het probleem is wel dat we zelf vaak de discipline niet op kunnen brengen om de ‘ongezonde’ voeding helemaal links te laten liggen. Dus je moet ook helemaal niet gaan streven naar 100% gezond! Dit soort extreme voedingspatronen vragen gewoon om fouten, ze schreeuwen om een terugval.

En als je dan terugvalt, dan zeg je tegen jezelf dat het nu toch allemaal al verloren is, en je vervalt daarna direct in je oude patroon.

Het principe zegt dat je niet 100% gezond hoeft te eten, je kunt ook best wat minder gezonde voeding eten als je die 20% van meest ongezonde voeding maar laat staan. Natuurlijk kun je de 80/20 regel op verschillende manieren toepassen.

Je zult nog veel meer over voeding en leefstijl te lezen krijgen maar voor nu is het vooral belangrijk dat je de 80/20 mindset gaat toepassen, je moet leren dat je van alles wat je doet de belangrijkste 20% moet doen. Je hoeft niet bijvoorbeeld niet altijd gezond te eten, mijd juist die 20% aan meest ongezonde voedingsmiddelen!

Actieplan dag 2

Je hebt gisteren een lijst gemaakt met makkelijk en moeilijk te realiseren doelen. Vandaag pak je die lijst er weer bij en je gaat de lijst nog specifieker maken. Want door je eerst te richten op de 20% meest ongezonde gewoontes kun je de grootste verbetering verwachten, 80% resultaat met 20% inspanning!

Pak de lijst met doelen van gisteren er weer bij en ga de doelen bij langs en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn de meest ongezonde factoren in jouw leven?
  • Wat zijn de meest ongezonde eetgewoontes die je hebt?

Vervolgens markeer deze meest ongezonde factoren in de lijst

Als het goed is heb je gisteren een lijst gemaakt van makkelijk naar moeilijk te realiseren doelen. Vandaag heb je in deze lijst de meest ongezonde factoren in je lijst gemarkeerd.

Als je je nu eerst richt op de doelen die je gemarkeerd hebt maak je maximaal gebruik van de 80/20 regel. Je hebt een afweging gemaakt tussen de inzet en het resultaat. Je gaat nu als eerste je energie richten op de doelen die het makkelijkst te realiseren zijn maar die het meest grote effect hebben. Want je alleen op de doelen richten die je makkelijk afgaan maar die geen grote verbetering voor je gezondheid opleveren is natuurlijk mooi en aardig, maar het is niet effectief!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Meestal eet ik mijn eten voor ca 80% op. Deels ook omdat ik eetproblemen heb gehad en moet stoppen zodat ik niet doorsla. Wordt me anders niet in dank afgenomen. Mensen vinden dat je je bord leeg moet eten. Alleen hebben ze - als het ze al zou lukken - alleen invloed op die ene keer dat je samen eet en de andere 364 dagen zien ze je toch niet eten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share