Aambeien Behandeling

Laatste Update: 31 augustus 2020

Aambeien Thuis Behandeling Tips

Aambeien tips

Het zal je verbazen hoeveel thuis behandelingen er zijn om aambeien te verhelpen. Je kunt natuurlijk altijd naar je huisarts gaan of een poliklinische ingreep laten uitvoeren, maar er zijn ook een aantal dingen die jij zelf kunt doen wanneer je last hebt van aambeien.

Lees hieronder een aantal handige behandeltips.

Vaak zijn het eenvoudige lifestyle veranderingen die het hem doen! Ik heb het dan over het verwijderen van kleine details uit het dagelijks leven die nauw verbonden zijn met de oorzaak van aambeien, waardoor ze een groot verschil kunnen maken en erg belangrijk zijn als je last hebt van aambeien.

Het is niet voor niets zo dat 1 op de 2 mensen last krijgt van aambeien en dat deze velen malen vaker voorkomen in de westerse wereld dan elders.

[pullquote]Hieronder heb ik een paar "thuisbehandeltips" samengesteld:[/pullquote]

De druk op de aambeien verlichten

Aambeien zijn het resultaat van een te grote druk in het anale gebied van de darmen, waardoor de zwellichamen vergroten tot pijnlijke aambeien.

Het verlichten van de druk in het anale gebied is de eerste stap om van aambeien af te komen. Vaak wordt de druk juist vergroot door een lange tijd in een zitpositie te verkeren of een lange tijd te staan.

Zelf heb ik eigenlijk zittend werk. Ik zit achter pijn pc voor het grootste gedeelte van de dag, bijvoorbeeld om dit soort blogs te schrijven. Dit heeft weleens voor obstipatie gezorgd en dan was er toch een moment van spanning of ik het niet te ver heb laten komen. Na zo'n moment bedacht ik me dat het zo niet langer ging en heb ik een timer op mijn telefoon aangezet. Na elke 30 minuten moet ik even staan en bewegen. Soms ga ik gewoon even gewichtheffen, maar ook een kop thee of koffie zetten hoort bij de beweging die ik elke 30 minuten heb voor het verbeteren van mijn stoelgang. Voor mij werkt dit ontzettend goed en ik heb veel minder last van obstipatie.

Ik snap dat het tegenwoordig moeilijk is om dit aan te passen vanwege bijvoorbeeld je werk of andere delen van je leven, maar probeer toch voor afwisseling te zorgen en niet overdreven lange tijden te zitten of te staan. Je kunt namelijk ook een aantal specifieke oefeningen uitvoeren om de druk te verlichten. Dit kan in de vorm van een korte wandeling maken of simpelweg je bilspieren af en toe spannen en ontspannen terwijl je zit.

Een aantal oefeningen die je kunt doen:

  • Squats
  • Opdrukken
  • Plank
  • Traplopen

Met squats weet je ook direct of je naar het toilet moet. Opdrukken en de plank oefening zijn ook goed voor de buikspieren en daarmee ook voor je darmen. Het traplopen is vooral goed voor je billen en evenwichtsgevoel.

Beweging tijdens de zwangerschap zorgt ook voor minder oncomfortabele zaken, zoals aambeien(1).

Hygiëne en aambeien

Hygiëne is een cruciaal onderdeel van het genezingsproces van aambeien. Je moet er voor zorgen dat je te allen tijde een schoon achterste hebt, om zodoende een infectie te voorkomen en om het genezingsproces te versnellen. Het beste is om achterste regelmatig te wassen, vaak een douche te nemen met een milde zeep, of baby doekjes gebruiken om voor optimale hygiëne te zorgen. Hierdoor gaat de irritatie van aambeien sneller weg en kan je endeldarm goed herstellen(2).

Zorg er in ieder geval voor dat de vochtige toiletdoekjes geen alcohol of parfum hebben. Dat kan de aambei juist irriteren waardoor het genezingsproces langer duurt.

Slaap
slapenAls je ergens last van hebt is het belangrijk om voldoende te slapen. Dit is één van de eenvoudigste manieren om van aambeien af te komen. Dit komt omdat je lichaam drukker bezig is met het genezen van aandoeningen terwijl je slaapt.

Ook kun je overwegen om gedurende de dag een middagdutje te doen als je schema dat toelaat. Een goed uitgerust lichaam kan veel sneller van aambeien herstellen!

Voor ieder mens is het het beste om in ieder geval 8 uur per nacht te slapen. Als je dat nu niet hebt maak daar dan een prioriteit van.

Vezelrijk Eten
De beste tip om wat te doen tegen je aambeien is door wat vezelrijker te eten, zodat de ontlasting gemakkelijker gaat en de druk op het anale gebied vanzelf afneemt(3). Je kunt beginnen door ''lijnzaad'' te halen en door de yoghurt te doen. Of zorg er voor dat je volkorenbrood eet i.p.v. witbrood. Tenslotte is een appeltje een goede tip omdat de schil hiervan ook veel vezels bevat.

Vezels vind je vooral in ontbijtgranen, volkorenproducten, groenten en fruit. Ik ben ook zelf begonnen met lijnzaad toevoegen aan mijn ontbijtgranen in de yoghurt. Daarnaast probeer ik ook elke dag een groene smoothie met vezels van bladgroenten erin te nemen.

Tot slot...

Aambeien thuis behandelen is zeker mogelijk. Het veranderen van je levensstijl en dieet is vaak ook een van de eerste aanbevelingen van de huisarts als je last hebt van aambeien. Dus ook als je wel medicatie of een zalf krijgt is het zeker iets goeds om je levensstijl en dieet iets te veranderen.

De belangrijkste veranderingen in de levensstijl is dat je regelmatig je houding verandert. Het maakt niet uit of je altijd staat of zit. Als je om de 30 minuten tot 1 uur maar eventjes iets anders doet dan staan of zitten. Slaap is ook van belang voor het herstellen van aambeien. Als je slaapt is je lichaam namelijk het meeste bezig met herstelwerkzaamheden. Een gezond mens moet minimaal 8 uur per nacht slapen. Als je last hebt van aambeien moet je dit dus ook minimaal halen. Daarbij kun je ook een middagdutje nemen.

Het dieet is ook erg belangrijk voor het verminderen van de druk rond je anus. Om de stoelgang zo vloeiend mogelijk te laten gaan is het belangrijk om vezels te eten. Hierdoor krijg je iets zachtere ontlasting die minder irriterend voor je aambei is. Laat wit brood en witte pasta dus even staan en ga voor volkoren producten, groenten en fruit. Een extra glas water drinken kan ook geen kwaad.

Vergeet ook niet om naar het toilet te gaan als je moet. Dit kan een hoop ellende voorkomen.

Last van aambeien en zoek je een snelle oplossing? Het Aambeien Verdwijn Plan!!

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0091218286900340
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/drc-20360280
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02553653

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share