Als je last hebt van darmproblemen, bijvoorbeeld ten gevolge van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dan heb je waarschijnlijk al veel zaken uitgeprobeerd om dit onder controle te krijgen. Veranderingen in levensstijl, dieet, medicatie of supplementen... Omdat de oorzaak van darmproblemen bij iedereen anders is zal ook de oplossing niet voor iedereen hetzelfde zijn natuurlijk.
Maar een grote groep mensen met darmproblemen getuigen dat ze veel baat ondervonden hebben van specifieke lichaamsoefeningen die erop gericht zijn de buikspieren en darmwand te versterken. We bekijken hier de vijf beste oefeningen.
Wist je dat lichaamsbeweging zelfs het risico op darmkanker kan terugdringen? Sporten zorgt voor een betere darmwerking in het algemeen: dankzij een betere bloeddoorstroming kan de dikke darm meer efficiënt werken. En natuurlijk is sporten ook voor de rest van je gezondheid aan te bevelen.
Maar als je specifiek op zoek bent naar sporten of oefeningen die darmproblemen kunnen doen verminderen of zelfs helemaal weggaan dan moet je nog even verder lezen.
We hebben namelijk niet allemaal de tijd om uren per week in een sportclub of fitnesszaal door te brengen. Werk en familie maken dat jammer genoeg soms onmogelijk. Maar door kleine momenten in je dag in te bouwen waarop je een aantal oefeningen doet of gewoon jezelf te verplichten om kleine fysieke taken te doen tussendoor kan je je lichaam al veel fitter maken.
De trap nemen in plaats van de lift, even te voet naar de bakker in plaats van met de auto, de fiets nemen naar het werk... Het zijn kleine dingen maar als je ze elke dag gedurende een langere periode doet dan betekenen ze wel een wereld van verschil voor iemands gezondheid.
Maar wat nu met die specifieke oefeningen voor de gezondheid van je darmen? Wel wandelen is er al één van, dus je ziet het zelfs die dagelijkse wandeling naar de bakker gaat je darmen erop vooruit helpen. Op voorwaarde dat je daar niet heen gaat voor de lekkere taartjes maar wel voor bijvoorbeeld een gezond speltbrood natuurlijk!
De volgende vijf oefeningen zijn speciaal aanbevolen als je de dikke darm en omringende buikspieren wil versterken en om je darmen en spijsverteringssysteem efficiënter te laten werken:
1. Wandelen, joggen of lopen
Eén groot voordeel dat al deze oefeningen gemeen hebben: je hebt er absoluut niets speciaals voor nodig. Nou ja, goede sportschoenen dan misschien. Het is een erg eenvoudige vorm van lichaamsbeweging maar het zal er wel voor zorgen dat je bloedcirculatie verbetert en dit laat je spijsverteringssysteem toe beter te gaan werken. Het grote voordeel van wandelen is dat het veilig is voor zo goed als iedereen. Zelfs mensen met een slechte conditie of andere aandoeningen kunnen meestal nog wel wandelen zonder gezondheidsrisico's.
Let wel: als je van wandelen echt lichaamsbeweging wil maken moet je er wel een relatief hoog tempo op nahouden, anders is het effect verwaarloosbaar. Lopen heeft als voordeel dat je op kortere tijd een zwaardere inspanning moet doen waardoor je sneller de effecten op je fitheid en gezondheid zou moeten zien. Nadeel is wel dat het nogal belastend is voor knieën en gewrichten.
2. Yoga


Deze ultieme ontspanningstherapie staat vooral gekend om z'n vermogen ons snel van stress af te helpen en ons kalmer en rustiger te doen voelen. Maar wist je dat een aantal typische yoga-oefeningen ook helpen om buikspieren te versterken en zo ook op onze darmen een 'rustgevend' effect hebben? Probeer in het bijzonder deze houdingen: kraai yoga-pose, hoofdstand, omgekeerde staf-pose, cobra yoga-pose, en de held-pose.
3. Sit-ups en kraakoefeningen
Als je deze oefeningen doet merk je het onmiddellijk: hier worden je buikspieren echt sterk mee getraind. In het begin zal je het misschien wat moeilijk hebben om er veel achter elkaar uit te voeren maar al snel voel je hoeveel sterker die spieren worden als je deze oefeningen regelmatig doet.
Sterke buikspieren helpen je lichaam om afvalstoffen en toxische stoffen snel door je spijsverteringssysteem te duwen. Uiteraard helpt dit je darmen om beter te werken en vermindert dit de kans op darmziektes.
4. Trampoline-oefeningen
Heb je voor je kinderen een trampoline in de tuin staan? En waarom zou jij er zelf eens niet op gaan staan rondspringen? Het is niet alleen bijzonder leuk, zelfs voor volwassenen, het helpt ons lichaam ook om een betere peristaltische beweging te krijgen (de spiercontracties die verantwoordelijk zijn voor het door ons spijsverteringsstelsel 'duwen' van voedsel).
Verder zorgen trampoline-oefeningen voor sterkere buikspieren. En het is eens iets helemaal anders dan klassieke fitness-oefeningen!
5. Touwtje springen
De beste oefening hebben we tot het laatste gehouden. Hoe het juist komt is nog onduidelijk maar heel veel mensen met PDS of andere darmproblemen geven aan dat regelmatig touwtje springen een merkelijke verbetering in de symptomen van hun aandoening teweeg bracht. Het is natuurlijk niet voor niets dat boksers of andere atleten touwtje springen vaak als onderdeel van hun trainingsprogramma gebruiken.
Het is een heel goede manier om heel het lichaam te trainen zonder één lichaamsdeel te overbelasten, het zorgt voor een snellere hartslag en betere bloeddoorstroming en er wordt gedacht dat het zo vaak springen en op en neer schudden van de organen ervoor zorgt dat deze als het ware 'schoongemaakt' worden.
Heb jij nog tips voor lichaamsoefeningen die kunnen helpen om darmproblemen te verminderen of te voorkomen? laat het me weten!
De trilplaat kan voor ouderen die slecht ter been zijn ook gebruikt worden om darmklachten te verminderen en blaasontsteking te voor komen. 2x daags 15 min zou voldoende moeten zijn.
Dankjewel voor deze aanvulling, Ben.
Wordt heel erg op prijs gesteld!
Jammer dat het bijna allemaal oefeningen zijn die de knieën erg belasten. Dat lukt dan niet als je van een rolstoel gebruik maakt vanwege knie-problemen. Nog andere oefeningen om toe te voegen?