Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 12 oktober 2017

Diarree stoppen + natuurlijke tips

Het lijkt misschien alsof diarree iets slechts is, maar probeer het te waarderen voor wat het is: een overdreven beschermende maatregel van je lichaam om zich te ontdoen van iets dat het als een bedreiging ziet.

In eenvoudige termen: je spijsverteringskanaal identificeert een probleem zoals een voedingsmiddel dat het niet kan verteren of waar het allergisch voor is, een kruid of aroma dat de darmen irriteert of een invasieve bacterie die zich in je lichaam probeert te nestelen en die je darmen willen afvoeren.

Gelukkig blijven de meeste gevallen van diarree niet constant aanhouden. De meeste gevallen van diarree gaan vanzelf weer over en verdwijnen tussen de 7 tot 14 dagen. Diarree kan echter ook zeer schadelijk voor je zijn.

Oorzaken van diarree

Infectie met virussen en/of bacteriën

Ziekte en infecties zijn de belangrijkste oorzaak van diarree. Virussen, bacteriën en protozoa kunnen allemaal diarree veroorzaken. De besmetting komt meestal door het eten van verontreinigd voedsel of het drinken van verontreinigd water, het niet wassen van de handen na gebruik van het toilet of het verschonen van een luier of in nauw contact komen met een persoon die ziek is. De bekende gastro-enteritis (maaggriep) infectie zal bijna in alle gevallen een diarree-aanval veroorzaken en de infectie heeft invloed op de maag en de darmen.

De infecties door een voedselvergiftiging zijn verbazingwekkend. Elk jaar wordt ongeveer 1 op de 6 Europeanen ziek, komen er 128.000 mensen in het ziekenhuis terecht en zijn er 3.000 sterfgevallen door vergiftigingen die zijn overgedragen door voedsel.

Bijna alle voedselgerelateerde aandoeningen leiden tot diarree. Daarom is het zo belangrijk om voor een ​​schone keuken en hygiëne te zorgen. In ontwikkelingslanden is het voornaamste probleem besmet water en onzekere levensomstandigheden.

Diarree bij peuters

Diaree bij peuters is de meest voorkomende, maar niet-specifieke, oorzaak van chronische diarree bij kinderen (geen gevolg van een infectie). Dit is vaak dat ze normaal groeien, maar meestal direct na het eten diaree hebben (meer dan drie waterige ontlastingen per dag)

Hoofdoorzaken van diarree bij peuters:

 • Te veel vloeistof in het dieet. Als er te veel vloeistof in het maag-darmkanaal zit, kan het overweldigd worden en kunnen de elektrolyten het vocht niet absorberen.
 • Te veel vruchtensap. Het maag-darmkanaal streeft ernaar om zaken in evenwicht te houden. Wanneer er te veel fructose suikers en sorbitol (zoetstoffen in veel vruchtensappen) in het maag-darmkanaal aanwezig zijn, wordt er vocht uit de dikke darm onttrokken om zo de osmolaliteit te compenseren. Dit komt omdat deze eenvoudige suikers niet goed verteerd en geabsorbeerd kunnen worden.
 • Vetarm dieet. Vet houdt het voedsel langer in het maag-damkanaal. Als er geen vet in het dieet zit, hebben voedingsstoffen geen kans om volledig te worden verteerd en geabsorbeerd. Op die manier krijg je ook een tekort aan een groot aantal in vetoplosbare vitaminen.
 • Onvolwassen maag-darmsysteem. Sommige kinderen hebben snellere systemen omdat die nog verder ontwikkeld moeten worden.

Allergie of intoleranties

Er komt een echte allergie op als het lichaam een ​​immuunrespons op het eiwit in een voedsel creëert. Onder de vele reacties die je dan kunt krijgen is ook diarree.

Een onverdraagzaamheid houdt geen verband met het immuunsysteem. Het veroorzaakt meestal gewoon dat het maag-darmkanaal van streek raakt en dat je diarree krijgt.

Het gevaar van diarree

Uitdroging

Diarree vermindert de vloeistofabsorptie wat tot uitdroging kan leiden. Dit komt doordat de inhoud niet lang genoeg in de dikke darm blijft om opnieuw vloeistof te absorberen. Het gevaar voor uitdroging komt door twee dingen. Ten eerste als er te weinig vocht naar de organen gaat, functioneren ze niet goed. Ten tweede raken de niveaus van elektrolyten uit balans en indien dit niet wordt behandeld en ernstig genoeg is, kan dat leiden tot hartfalen en de dood. Hoe jonger het kind, hoe sneller dit risico een bedreiging wordt.

Gewichtsverlies

De inhoud gaat te snel door het maag-darmkanaal en is daar dus niet lang genoeg om de voedingsstoffen goed op te splitsen. Dit betekent dat calorieën (en andere voedingsstoffen) niet goed worden gemetaboliseerd. Daarnaast onderdrukt de ziekte ook de eetlust. Oudere kinderen kunnen ook angst krijgen om te gaan eten omdat ze weten dat ze dan spoedig naar het toilet moeten.

Slechte opname van voedingsstoffen

Een gebrek aan voedingsstoffen kan zich gaan voordoen als de diarree langer dan twee weken blijft aanhouden. De belangrijkste voedingsstoffen waar dan een tekort aan ontstaat, zijn koolhydraten, zink, kalium en eiwit. Ondervoeding en diarree zijn cyclisch. Kinderen die al ondervoed zijn, hebben een grotere aanleg om diarree te krijgen wat hun voedingsstatus nog verder zal verergeren.

In ontwikkelingslanden is diarree dodelijk

Het is ongelofelijk verdrietig om het te benoemen, maar het is waar. Diarree is wereldwijd de tweede voornaamste doodsoorzaak bij kinderen. Dat is eng. De Clinton Foundation heeft een programma dat gericht is op de behandeling van kinderen in ontwikkelingslanden die chronische diarree hebben. Dit is wat ze doen:

Het toedienen van ORS (zink- en orale rehydratietalzouten) - een zeer effectieve behandeling die minder dan 50 cent per Amerikaans kind kan kosten - dit kan meer dan 90% van deze diarreeverwante sterfgevallen voorkomen, maar minder dan 1% van de kinderen die een behandeling nodig heeft, ontvangt dit ook. De oorzaak van dit probleem is dat aanbieders en consumenten vaak niet weten dat zink en ORS de aanbevolen behandeling is, wat een gebrek aan vraag creëert. Hierdoor hebben leveranciers beperkte aansporing om te investeren in distributie en promotie van deze producten. Om dit te overwinnen, werkt CHAI in India, Kenia, Nigeria en Oeganda er aan om het gebruik van deze producten te vergroten door de vraag te vergroten en ook de beschikbaarheid in zowel openbare- als privé-faciliteiten te vergroten.

Zeven tips tegen diarree

Diarree geeft je meestal niet echt een ziek gevoel maar je bent gewoon bang voor al die signalen, die je dwingen om weer naar het toilet te gaan om de losse, waterige ontlasting kwijt te raken. Je bent gewoon te zwak om iets te doen. Maar je kunt ook buikpijn, een opgeblazen gevoel, krampen, misselijkheid en ernstige drang om naar het toilet te gaan ervaren. In zo'n situatie moet je zo snel mogelijk van je diarree afkomen om je normale leven weer te kunnen oppakken. Toen er nog geen pillen en andere medicijnen beschikbaar waren, hadden je oma en zelfs je overgrootmoeder waarschijnlijk hun eigen remedies tegen diarree. Hier zijn zulke huisremedies tegen diarree van over de hele wereld.

 1. Houd je lichaam gehydrateerd tijdens het vervangen van verloren mineralen

Als je last hebt van diarree kan je lichaam het vocht dat je het geeft niet vasthouden. Niet alleen is er vochtverlies er is ook verlies aan essentiële mineralen zoals natrium, kalium en chloride, genaamd elektrolyt, die van cruciaal belang zijn voor het functioneren van je lichaam. Daarom moet je de vloeistof en mineralen die je kwijtraakt door de vele ontlasting weer vervangen. Je kunt kant-en-klare rehydratiemiddelen met elektrolyt vervangende formules kopen, maar je kunt het ook thuis maken.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Water - 1 liter
 • Zout - ½ theelepel
 • Suiker - 4 theelepels
 • Citroensap - enkele druppels

Bereidingswijze:

 • Voeg het zout, de suiker en het citroensap toe aan het water.
 • Meng het net zolang totdat de suikerkorrels goed in het water opgelost worden.
 • Drink deze vloeistof in kleine hoeveelheden gedurende de hele dag door.

Vergeet niet dat dit een middel is om het verloren vocht en de verloren aan te vullen en dat het je diarree niet zal stoppen. Hiervoor moet je ook andere huisremedies gebruiken. Om je lichaam niet te laten uitdrogen, kun je natuurlijk ook nog volop andere vloeistoffen drinken. Dit kunnen soepen, kippenbouillon, karnemelk of niet-laxerende vruchtensappen zoals appel- of pruimensap zijn.

 1. Laat yoghurt je helpen om de goede bacteriën weer te vermeerderen

Eén van de oorzaken van diarree is het toegenomen aantal schadelijke bacteriën in de darm. Voldoende hoeveelheden vriendelijke bacteriën in je systeem is de sleutel tot een goede darmfunctie. Dus, als je aan diarree leidt, moet je de goede bacteriën in je darmkanaal aanvullen. Yoghurt is één van die traditionele voedingsmiddelen die al sinds vele eeuwen in veel delen van de wereld gebruikt worden om diarree te behandelen omdat het weer goede bacteriën in het lichaam kan introduceren. Uit een onderzoek bleek dat 120 milliliter gewone yoghurt zuigelingen tweemaal zo snel kon behandelen als sommige van de medicijnen tegen diarree. In ziekenhuizen in Rusland, Japan en Italië krijgen patiënten met diarree regelmatig yoghurt. Yoghurt kan je diarree binnen een korte tijdsbestek behandelen. Zorg ervoor dat je yoghurt eet met levende culturen en niet de gepasteuriseerde soort, omdat deze geen goede bacteriën bevat.

Diarree stoppen

Probiotische yoghurt is ook erg effectief als je aan diarree leidt door bepaalde antibiotica. Je kunt zelfs je gewone yoghurt nog effectiever maken voor het behandelen van je diarree door er bepaalde kruiden aan toe te voegen. Hier is een recept dat je kunt gebruiken.

Van de volgende ingrediënten heb je gelijke hoeveelheden nodig:

 • Komijnzaadjes
 • Fenegriekzaden
 • Naturel yoghurt (je kunt ook een soort met culturen of probiotische yoghurt nemen) - 1 kommetje

Bereidingswijze:

 • Roer de komijnzaadjes en fenegriekzaden goed door elkaar en rooster ze in een pan.
 • Maal deze geroosterde kruiden, zodat het poeder wordt.
 • Voeg dan 4 theelepels van deze geroosterde kruiden toe aan je kommetje met yoghurt.
 • Meng het nog een keer goed door elkaar.

Eet drie keer per dag een kommetje van deze kruidige yoghurt totdat je diarree volledig over is, wat niet meer dan een paar dagen zou mogen duren.

 1. Vermijd zuivelproducten en bepaalde andere voedingsmiddelen

Als je spijsverteringsstelsel er zo slecht aan toe is dat het zelfs geen water meer kunt opnemen, moet je heel goed opletten met eten en drinken. Je moet alleen die voedingsmiddelen eten, die je zullen helpen om van je diarree af te komen en andere voedingen, die de reeds prikkelbare darmen kunnen irriteren, vermijden. Allereerst moet je stoppen met melk en andere zuivelproducten waaronder kaas, boter enz. Zoals je eerder hebt gelezen, is yoghurt - ook gemaakt van melk - wel gunstig voor je spijsverteringsstelsel dus daarvan en van karnemelk kun je wel grote hoeveelheden eten om je diarree te verhelpen. Je moet ook als je last van diarree hebt erg vezelrijk voedsel vermijden aangezien dat je zwakke spijsvertering kan onderdrukken en je diarree kan verergeren. Hoewel een beetje suiker in je ORS en andere dranken goed is, kunnen grote hoeveelheden suiker je diarree verslechteren. Hier is een lijst van voedingsmiddelen en dranken die je moet vermijden als je last hebt van diarree.

 • Melk
 • Kaas
 • Boter
 • Voedingsmiddelen of dranken met een hoog suikergehalte, inclusief suikerrijke vruchten
 • Vet voedsel of voedsel dat veel olie bevat
 • Koude vloeistoffen
 • Vruchtensappen (grotere hoeveelheden fructose zijn moeilijk te verteren)
 • Appelsap, pruimensap (ze hebben laxerend effect)
 • Vezelrijke voedingsstoffen zoals bonen, kool of spruiten.
 • Vezelrijk voedsel zoals havermout
 • Dranken met cafeïne
 • Pittig voedsel
 • Alcohol

Behalve het vermijden van al deze voedingsmiddelen, moet je ook fysieke inspanning vermijden. Deze dingen omvatten het doen van oefeningen, seksuele activiteit, sport, dansen etc. Rust goed uit totdat je zwakte is verdwenen en je weer genoeg energie en kracht hebt opgedaan.

 1. Druivenwortel uit Oregon en andere kruiden tegen chronische diarree

Er zijn bepaalde kruiden zoals de druivenwortel uit Oregon en de Canadese geelwortel die berberine bevatten. Berberine is een antimicrobiële stof die wordt beschouwd als een effectieve remedie tegen bepaalde voedselgedragen bacteriën, evenals tegen bepaalde alkaloïden. Ze helpen ook bij het verminderen van de dikke darmafscheiding, wat belangrijk is voor het beperken van diarree. Je kunt ook geranium- en rode frambozenbladeren toevoegen aan de druivenwortel uit Oregon. Deze kruiden hebben astringerende eigenschappen die nuttig zijn voor het behandelen van diarree, aangezien ze bijdragen aan het samentrekken van de dikke darm en de doorgang van de ontlasting vertragen. Dit helpt bij het verlies van vocht en mineralen uit je lichaam. Deze kruiden worden echter alleen aanbevolen voor zeer ernstige gevallen van diarree. Je moet het ook onder begeleiding van een professionele beoefenaar gebruiken, die je advies kan geven over de hoeveelheden van dergelijke thee en tinctuur. Hier is een recept voor een drankje op basis van druivenwortel uit Oregon, dat ook andere kruiden tegen diarree bevat.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Druivenwortel uit Oregon - 2 theelepels
 • Gedroogde bosbessenbladeren (geen verse) of geranium- of rode frambozenbladeren - 1 theelepel
 • Knoflookteentjes - 1-2 teentjes
 • Kamille - ½ theelepel
 • Water - 480 milliliter

Bereidingswijze:

 • Breng het water aan de kook.
 • Voeg de druivenwortel uit Oregon toe, zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten pruttelen.
 • Na 10 minuten zet je het vuur uit en voeg je de resterende ingrediënten toe.
 • Laat het 10-15 minuten trekken.
 • Drink het warm. Laat het niet koud worden.
 1. Volg het spijsverteringsvriendelijke BRAT-dieet en dan het CRAM-dieet

Als je erge last van diarree hebt moet je eerst het BRAT-dieet volgen en wanneer de ernst van je diarree begint te verminderen moet je overstappen naar het CRAM-dieet. Wat je wel en wat je niet eet, is van het grootste belang als je last hebt van gastro-intestinale problemen, waaronder diarree. BRAT staat voor Banaan, Rijst, Appelmoes en Toast en is goed voor je omdat deze voedingsmiddelen puur en extreem laag zijn in voedingsvezels. Tegelijkertijd geven ze je lichaam de essentiële energie, zonder dat je je maag-darmkanaal van streek maken waardoor het goed kan functioneren. Dit is echter geen vervanging voor de oplossing voor orale rehydratie (waarover we het bij de eerste remedie hebben gehad), maar moet in combinatie worden gebruikt. Waarom is het BRAT-dieet zo goed? Laten we eens een kijkje nemen.

 • B van banaan - geeft je kalium, het mineraal dat de vloeistof balans in je lichaam regelt.
 • R van gekookte rijst - geeft je de koolhydraten met lage vezels die zorgen voor energie zonder dat ze voor irritatie van je darm zorgen.
 • A van appelmoes - bevat het component pectine, een oplosbare vezel die de overmatige vloeistof in je darm absorbeert en de doorgang vertraagt.
 • T van toast - geeft je, net zoals rijst, koolhydraten met lage vezels om je te voorzien van essentiële energie die je lichaam nodig heeft om te functioneren en te herstellen, zonder je darmbeweging te belasten. Toast in het BRAT-dieet betekent gewone toast, zonder boter of jam maar je mag natuurlijk wel appelmoes op je toast doen!

Het ideale zou eigenlijk zijn om er het BRATY-dieet van te maken door de Y van yoghurt toe te voegen om zo de vriendelijke bacteriën in je darm aan te vullen. Soms wordt het ook omgezet in het BRATT-dieet met een extra ’T voor thee'. Een milde thee bereid met zwarte theebladeren en zonder melk kan ook worden gebruikt als traditionele remedie voor de aanvulling van vocht tijdens diarree. Terwijl de water in thee helpt om je vocht aan te vullen, helpen de astringerende tannines in thee om de ontsteking van de darm te verminderen.

Zodra je darm sterk genoeg is om een ​​beetje meer druk te kunnen verdragen, moet je overstappen op het CRAM-dieet omdat het BRAT-dieet niet de essentiële eiwitten en vetten bevat die je nodig hebt. Als je het BRAT-dieet te lang volgt, kan dat je lichaam nadelig beïnvloeden omdat je zo een gebrek aan eiwitten en vet krijgt. Dus stap zo snel mogelijk over op het CRAM-dieet. CRAM staat voor Granen (cearel), Rijst, Appelmoes en Melk. Bepaalde onderzoeken in ziekenhuizen in Azië en Zuid-Amerika hebben aangetoond dat een CRAM-dieet in vergelijking met het traditionele BRAT-dieet een effectievere oplossing is. Deze onderzoeken hebben het gebruik van granen, rijst en melk als een dieet plan voor maagproblemen, inclusief een die je tijdens diarree kunt gebruiken, gevalideerd.

Hoe kun je diarree voorkomen?

Handen wassen

Je handen wassen is vaak de nummer één manier om te voorkomen dat je ziek wordt en ziekte verspreidt. Probeer minstens zes keer per dag je handen goed te wassen. Belangrijker nog, zorg ervoor dat je je handen en de handen van je kind altijd wast voor het eten of het bereiden van eten en na het bezoeken van het toilet.

Gebruik reinigingsdoekjes

Als we uit eten gaan, veeg ik de tafel altijd af met reinigings-doekjes. Je zit altijd met je handen aan de vuile tafel en de menukaarten die zelden ontsmet zijn. Ik gebruik deze doekjes voor alles! Voordat we winkelen, veeg ik ook de handgreep van het winkelwagentje af. Na het winkelen reinigen we weer onze handen.

Voor de meeste producten kies ik voor natuurlijk, maar voor het schoonmaken houd ik van de krachtige spullen. Ik houd van de geur van bleekmiddel omdat dat een veilig gevoel geeft. Op maandelijkse basis (hoewel ik het eigenlijk vaker moet doen), veeg ik ook met bleekdoekjes het stuur van de auto af en de handgrepen van de deur van de auto. Ik ga ook door het huis met deze doekjes en neem dan de handgrepen, lichtschakelaars, trapleuningen en andere vaak aangeraakte oppervlakken mee.

Zorg er voor dat je keuken schoon is

Verschoon je theedoeken in de keuken en doekjes voor het aanrecht minstens één keer per dag. Kook voedsel goed gaar en bewaar voedsel op de juiste temperatuur en gebruik schoonmaakmiddelen om de punten die hier zijn uitgelegd te reinigen: je keuken kan wel schoon zijn, maar is het ook veilig?

Borstvoeding

Als je nog borstvoeding geeft, stop dan niet! Het is het beste wat je kunt doen voor de immuniteit van je kindje.

Wanneer moet je je huisarts raadplegen?

 • Onmiddellijk als je baby, jonger dan zes maanden, diarree heeft.
 • De diarree zwart, schuimig of olie-achtig is of bloed of slijm bevat.
 • Langer dan 24 uur duurt.
 • Het samen gaat met een koorts van boven de 37˚C.
 • Je baby gedurende langer dan 12 uur niet wil drinken.
 • Je symptomen van uitdroging ziet: huilen zonder tranen, droge lippen of een droge mond, veel minder natte luiers hebt dan normaal, de huid niet elastisch is en niet terug veert.
 • Je pijn of prikkelbaarheid opmerkt.

Tot slot…

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk diarree. Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en dat het snel over gaat en onthoud dat als je diarree aanhoudt je altijd een arts moet bellen.

Bronnen

www.healthline.com/symptom/diarrhea

www.medicinenet.com/diarrhea/article.htm

my.clevelandclinic.org/health/articles/diarrhea

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste mensen

  Bedankt voor de info en uitleg. Toch heb ik één aanmerking. Onderstaand stukje tekst kan verkeerd gelezen worden.

  "Om je lichaam niet te laten uitdrogen, kun je natuurlijk ook nog volop andere vloeistoffen drinken. Dit kunnen soepen, kippenbouillon, karnemelk of niet-laxerende vruchtensappen zoals appel- of pruimensap zijn."

  Volgens mij zijn Pruimen juist laxerend. Misschien bedoeld u ook wel dat je juist geen Pruimensap moet drinken, maar je kan het ook lezen als voorbeelden van niet laxerende dranken die je wel moet drnken

  Met vriendelijke groeten
  Fokko Pdmos

 2. Ik had dezelfde verbazing tijden het lezen van het stuk.
  Na ruim 2 maanden is het nog steeds niet aangepast.
  Verder staan er goede tips in.

  MVG Irma

  1. Bananen, beschuit etc. kan ik me iets bij voorstellen. Goede tips. Maar Cola?
   Iemand anders die dezelfde ervaringen heeft met Cola?

 3. Cola op kamertemperatuur en zonder prik. Het werkt en het is eens iets anders dan water.
  Ik drink normaal geen limonade of cola. Dan doet het blijkbaar extra zijn werk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share