Aambeien terugduwen is een oplossing voor externe aambeien. Maar wat zijn aambeien eigenlijk?
TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel van aambeien af op een zo veilig mogelijke manier? Dit werkt direct >>
Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn bloedvaten en opgehoopt vezelig weefsel in de anus en in het anale kanaal.
Het anale kanaal is medisch beschreven als het gebied van de anus naar binnen uitstrekkende tot aan de basis van het rectum. Het wordt algemeen aangenomen dat aambeien een abnormale conditie van het lichaam zijn, maar aambeien hebben een normale anatomische functie, die iedereen heeft.
Als mensen het over aambeien als een medische aandoening hebben, bedoelen ze meestal ontstoken aambeien. Statistisch gezien komen vergrote of ontstoken aambeien bij 1 op de 25 mensen voor.
Soorten en symptomen van aambeien
Aambeien worden onderverdeeld in twee types: externe en interne aambeien. Elk type heeft verschillende symptomen en ook een andere behandeling nodig. Omdat de zenuwen aan de binnenzijde van het anale kanaal viscerale zenuwen zijn, heb je bij interne aambeien zelden last van pijn.
Viscerale zenuwen zijn alleen gevoelig voor druk en niet voor pijn. In de buitenkant van de anus zitten somatische zenuwen, die wel extreem gevoelig zijn voor pijn. De symptomen van aambeien kunnen variëren van mild ongemak en jeuk tot ernstige pijn en hevig bloeden.
Interne aambeien
Wanneer interne aambeien ontstoken raken, vormen ze een grote bobbel in het anale kanaal. Soms kunnen de inwendige hemorroïden (aambeien) het slijmvlies van het rectum lostrekken van zijn verankering, zodat deze naar beneden gaan hangen en zichtbaar kunnen worden aan de buitenkant van de anus. Dit staat specifiek bekend als verzakte inwendige hemorroïden.
Interne aambeien worden bij elke ontlasting, die door het anale kanaal passeert, geraakt. Harde ontlasting of harde materie in de ontlasting kunnen de aambeien erger maken. In sommige gevallen kunnen de interne aambeien bloedingen veroorzaken of zo groot worden dat ze op de somatische zenuwen drukken, waardoor er een ondraaglijke pijn ontstaat.
Bovendien blijft de verzakte endeldarm slijm afscheiden, zoals het dat gewoonlijk doet in het lichaam. Dit slijm mengt zich met de ontlasting en bij blootstelling aan de huid van de anus veroorzaakt dit extreme jeuk. Hoewel de verzakte endeldarm meestal vanzelf herstelt in het lichaam, moet het in sommige gevallen door een arts worden teruggeduwd. Als deze terug is geduwd, valt deze er gewoonlijk weer uit bij het passeren van de volgende ontlasting.
In zeldzame gevallen kan een inwendige aambei niet worden teruggeduwd naar binnen en kan de bloedtoevoer ernaar toe worden afgeknepen. Dit staat bekend als een opgesloten aambei. Een opgesloten aambei, die geen bloed meer krijgt, heeft een goede kans op het ontwikkelen van gangreen.
Artsen classificeren, op basis van de ernst, de interne aambeien in één van de volgende vier graden
- Eerstegraads aambeien – dit zijn de minst ernstige aambeien. Ze hebben geen verzakking, maar ze kunnen wel bloeden.
- Tweedegraads aambeien – deze aambeien zijn verzakt, maar trekken zich vanzelf weer terug, zonder te hoeven worden geduwd. Zij kunnen wel of niet bloeden.
- Derdegraads aambeien – deze aambeien zijn verzakt maar zullen zich niet vanzelf terugtrekken. Ze moeten worden teruggeduwd en dit gaat vaak samen met bloeden.
- Vierdegraads aambeien – dit zijn de meest ernstige aambeien. Ze veroorzaken een verzakking, die niet kan worden teruggeduwd. Vierdegraads aambeien kunnen trombose of een ander verlies van bloedtoevoer naar de aambei veroorzaken.
TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel van aambeien af op een zo veilig mogelijke manier? Dit werkt direct >>
Externe aambeien
Externe aambeien kunnen pijnlijk zijn maar zijn meestal niet zo ernstig als interne aambeien. Ze kunnen worden gevoeld op het lichaam als een uitstulping aan de buitenkant van de anus. Meestal interfereren ze niet met de normale werking van de anus en zullen dus bijna nooit ontstoken raken door ontlasting.
Externe aambeien zijn echter zeer gevoelig voor trombose. Als de aambei trombose veroorzaakt, zal het veranderen in een harde, pijnlijke knobbel die meestal moet worden behandeld door een arts. Zelfs als de aambei spontaan geneest, zal het vaak een litteken op de huid rond de anus achterlaten. Als deze goot genoeg is, kan het doorgaan met de anus irriteren en goed reinigen van het gebied bemoeilijken.
Tenzij het een interne aambei is, zijn aambeien vaak pijnlijk. Zoals je weet, zijn er twee soorten aambeien. Je hebt interne en externe aambeien. Interne aambeien zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel rectaal bloeden veroorzaken, wat het wel pijnlijk kan maken. Externe aambeien zijn meestal zeer ongemakkelijk.
Aambeien terugduwen
Sommigen van jullie hebben waarschijnlijk wel ooit gehoord over het terugduwen van aambeien, maar dit is niet voor elk type aambei mogelijk. Als je niet gediagnosticeerd bent met externe aambeien, zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om je voorstellen hoe het voelt.
Soms heb je pijn tijdens de stoelgang of als er iets je externe aambei raakt, want het is erg pijnlijk. Wat als deze externe aambei wordt teruggeduwd? Dit is echt pijnlijk en ik denk niet dat er iemand bereid is om deze behandeling te ondergaan.
Verzakte aambeien en hoe je dit kunt oplossen
Het terugduwen van aambeien werkt alleen bij een verzakte aambei. Dit type aambei ontstaat wanneer de interne aambeien opzwellen. Dan steken ze vaak uit het anale kanaal. Je kunt deze aambei dan vanaf buitenaf voelen, omdat het niet meer in je anus zit.
Sommige deskundigen zijn van mening dat er eigenlijk drie soorten aambeien zijn namelijk de interne, de verzakte en de externe aambeien.
Om het probleem van dit soort aambei op te lossen, kun je proberen om de aambei weer terug naar binnen te duwen. Deze oplossing is eenvoudig en wordt uitgevoerd als initiële behandeling. Je kunt de aambei voorzichtig terugduwen in het rectum. Het werkt vaak, maar het werkt niet altijd. Er zijn ook enkele andere oplossingen om je te helpen bij je externe aambeien.
Het terugduwen van de aambeien werkt niet voor de verzakte aambeien, want deze kunnen ontsteken en kunnen buiten de anus worden ingesloten. Je moet eerst aan een arts vragen of deze aambeien niet kunnen worden gereduceerd. Als alternatief kun je je arts ook vragen om ze terug te duwen of te verwijderen, als je het lastig vindt om dat zelf te doen. Onbehandelde aambeien kunnen jeuk veroorzaken.
Er zijn een aantal condities waarbij deze eenvoudige behandeling niet kan werken. Hoewel veel artsen in staat zijn om aambeien terug te duwen naar de plaats waar ze horen, kan het soms ook mislukken omdat de aambeien te gezwollen zijn of vastzitten.
Tot slot…
Aambeien zijn in principe niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel heel erg vervelend en genant. En dan heb ik het nog niet eens over die vervelende jeuk en de pijn.
Je kunt natuurlijk direct naar je huisarts gaan, maar wellicht geef je de voorkeur aan een natuurlijke behandeling. Géén medicijnen, géén vervelende ingrepen, géén genante situaties.
Download dan nu mijn gratis ebook: Weg met aambeien. In dit ebook heb ik al mijn (soms persoonlijke) ervaringen verwerkt in een effectieve methode om aambeien de baas te kunnen zijn.
TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel van aambeien af op een zo veilig mogelijke manier? Dit werkt direct >>
Bronnen
www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics#1
www.cfpc.ca/ProjectAssets/Templates/Resource.aspx?id=4218
www.fascrs.org/patients/disease-condition/hemorrhoids-expanded-version