Gezondheidsklachten

Laatste Update: 5 juni 2023

20 natuurlijke laxeermiddelen

Laxeermiddelen kunnen krachtige effecten op je spijsvertering hebben. Vanwege hun werking in het lichaam kunnen laxeermiddelen de constipatie verlichten en een regelmatige stoelgang bevorderen.

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)

Verrassend genoeg zijn er ook veel natuurlijke laxeermiddelen beschikbaar die net zo effectief kunnen zijn als de producten die je voorgeschreven krijgt of die je zelf zonder recept kunt kopen om obstipatie te voorkomen.

Dit artikel onderzoekt twintig natuurlijke laxeermiddelen en hoe ze werken.

Wat zijn laxeermiddelen en hoe werken ze?

Laxeermiddelen zijn stoffen die de ontlasting losmaken of de stoelgang stimuleren.

Ze kunnen ook de doorgang door de darm versnellen, wat helpt om de beweging van het spijsverteringskanaal te versnellen om zo de ​​stoelgang te stimuleren.

Laxeermiddelen worden vaak gebruikt om constipatie, een aandoening die wordt gekenmerkt door onregelmatige, moeilijke en soms een pijnlijke stoelgang te behandelen.

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen die op verschillende manieren werken. De belangrijkste soorten laxeermiddelen zijn:

 • Bulkvormende laxeermiddelen: deze bewegen onverteerd door het lichaam, absorberen vocht en zwellen op om ontlasting te vormen.
 • Ontlasting verzachters: ze verhogen de hoeveelheid vocht die door de ontlasting wordt opgenomen om het zo zachter te maken zodat het gemakkelijker door de darmen kan.
 • Smerende laxeermiddelen: deze bedekken het oppervlak van de ontlasting en de darmvoering om zo vochtig te blijven, waardoor er zachtere ontlasting en een gemakkelijkere doorgang mogelijk zijn.
 • Laxeermiddelen van het osmotische soort: deze helpen de dikke darm meer vocht vast te houden, waardoor de frequentie van de stoelgang toeneemt.
 • Zoute laxeermiddelen: deze onttrekken vocht uit de dunne darm om een ​​stoelgang aan te moedigen.
 • Stimulerende laxeermiddelen: ze versnellen de beweging van het spijsverteringsstelsel om zo een ​​stoelgang te veroorzaken.

Hoewel de laxeermiddelen die je zonder recept kunt kopen zeer nuttig kunnen zijn bij het verlichten van constipatie, kan het te vaak gebruiken van deze stoffen leiden tot de verstoringen van de elektrolyten en veranderingen in het zuur-base-evenwicht, wat op den duur kan leiden tot hart- en nierbeschadigingen.

Als je op zoek bent naar wat meer regelmaat in je stoelgang, probeer dan wat natuurlijke laxeermiddelen in je routine op te nemen. Ze kunnen een veilig en goedkoop alternatief zijn voor de producten die je zonder recept kunt kopen en ze hebben trouwens ook maar minimale bijwerkingen.

Twintig natuurlijke laxeermiddelen

Van tijd tot tijd kan het nodig zijn om op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die natuurlijke laxeermiddelen zijn en die obstipatie kunnen voorkomen, aangezien constipatie vanwege verschillende redenen kan optreden.

Gelukkig zijn er verschillende laxeermiddelen in de vorm van natuurlijke voeding die je kunt gebruiken om dit vreselijke probleem aan te pakken. Het beste van alles is dat natuurlijk laxerend voedsel veel meer gezondheidsvoordelen heeft, wat dus betekent dat het ook kan helpen bij de algemene verbetering van je welzijn.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die als natuurlijke laxeermiddelen kunnen werken, maar hieronder vind je de 20 beste voedingsmiddelen voor het aanpakken van je obstipatie.

 1. Chiazaden

Het eten van vezels is een natuurlijke behandeling en een van de eerste verdedigingslinies tegen constipatie.

Het beweegt onverteerd door de darmen, voegt massa aan de ontlasting toe en moedigt een regelmatige stoelgang aan.

Onderzoeken tonen aan dat het verhogen van je inname van vezels de frequentie van de ontlasting kan verhogen en de ontlasting kan verzachten om zo de doorgang te vergemakkelijken.

Chiazaden zijn bijzonder hoog in oplosbare vezels en bevatten bijna 11 gram in slechts 28 gram.

Oplosbare vezels absorberen vocht om een ​​gel te vormen, wat kan helpen bij het vormen van zachtere ontlasting om zo de constipatie te verminderen.

 1. Bessen

De meeste soorten bessen hebben een relatief hoog vezelgehalte, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als een mild natuurlijk laxeermiddel.

Aardbeien bevatten 3 gram vezels per 152 gram, bosbessen zorgen voor 3,6 gram vezels per 148 gram en bramen bevatten 7,6 gram vezels per 144 gram.

Er wordt aanbevolen dat vrouwen 25 gram vezels per dag en mannen 38 gram vezels per dag consumeren om zo bulk toe te voegen aan de ontlasting en het ontwikkelen van chronische ziekte te voorkomen.

Bessen bevatten twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar.

Oplosbare vezels, zoals die in chiazaden, nemen vocht op in de darm om zo een ​​gelachtige substantie te vormen die de ontlasting verzacht.

Onoplosbare vezels absorberen geen vocht, maar bewegen intact door het lichaam, waardoor de massa van de ontlasting toeneemt wat dan ook weer voor een gemakkelijkere doorgang zorgt.

Het toevoegen van bessen aan je dieet is een goede manier om je vezelinname te verhogen en te profiteren van hun natuurlijke laxerende eigenschappen.

 1. Peulvruchten

Peulvruchten zijn een familie van eetbare planten en tot deze familie behoren bonen, kikkererwten, linzen, erwten en pinda's.

Peulvruchten bevatten veel vezels, wat een regelmatige stoelgang kan bevorderen.

198 gram gekookte linzen bevat bijvoorbeeld 15,6 gram vezels, terwijl 164 gram kikkererwten maar liefst 12,5 gram vezels levert.

Het eten van peulvruchten kan helpen om de productie van boterzuur in je lichaam te verhogen, wat een soort vetzuur met een korte keten is dat kan werken als een natuurlijk laxeermiddel.

Onderzoeken tonen aan dat boterzuur door de beweging van het spijsverteringskanaal te vergroten kan helpen bij de behandeling van constipatie.

Het werkt ook als een ontstekingsremmend middel en kan zo de darmontsteking die kan worden geassocieerd met sommige spijsverteringsstoornissen, zoals de ziekte van Crohn of een inflammatoire darmaandoening verminderen.

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)

 1. Lijnzaad

Naast hun hoge omega-3 vetzuurgehalte en grote hoeveelheid eiwitten zit lijnzaad ook nog boordevol andere voedingsstoffen waardoor ze een gezonde aanvulling op elk dieet zijn.

Maar er is meer want lijnzaad heeft ook natuurlijke laxerende eigenschappen en zijn een effectieve behandeling tegen zowel constipatie als diarree.

Een onderzoek uit 2015 op dieren toonde aan dat lijnzaadolie de frequentie van de ontlasting bij cavia's verhoogde. Het was ook in staat om diarree te met maximaal 84% te verminderen.

Lijnzaden bevatten een goede mix van zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat de doorgangtijd in de darmen vermindert en bulk toevoegt aan ontlasting.

Eén eetlepel (10 gram) lijnzaad levert 2 gram onoplosbare vezels, plus 1 gram oplosbare vezels.

 1. Kefir

Kefir is een gefermenteerd melkproduct.

Het bevat probiotica, een soort nuttige darmbacteriën met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde immuunfunctie en een betere spijsvertering.

Probiotica via voedsel of supplementen consumeren kan de regelmaat van de stoelgang verhogen, terwijl de consistentie van de ontlasting verbetert en de doorgangtijd in de darm versnelt.

Van kefir, in het bijzonder, is aangetoond dat het vocht en bulk kan toevoegen aan de ontlasting.

In een onderzoek werd gekeken naar de effecten van kefir op 20 deelnemers met obstipatie.

Na vier weken lang 500 ml per dag te hebben ingenomen, hadden de deelnemers een toename in de frequentie van de ontlasting, verbeteringen in de consistentie en een afname van het gebruik van een laxeermiddel.

 1. Wonderolie

Gemaakt van castorbonen en ricinusolie heeft deze wonderolie een lange geschiedenis van het gebruik als een natuurlijk laxeermiddel.

Nadat de ricinusolie is bewerkt komt er ricinolzuur vrij, een type onverzadigd vetzuur dat verantwoordelijk is voor het laxerende effect.

Ricinolzuur werkt door het activeren van een specifieke receptor in het spijsverteringskanaal die de beweging van de darmspieren verhoogt om zo een ​​stoelgang te induceren.

Een onderzoek toonde aan dat ricinusolie de symptomen van constipatie kon verlichten door de consistentie van de ontlasting te verzachten, de overbelasting tijdens de ontlasting te verminderen en ook het gevoel van onvolledige evacuatie te verbeteren.

 1. Bladgroenten

Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en kool werken op een paar verschillende manieren om de regelmaat van de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen.

Ten eerste zijn deze voedingsmiddelen zeer voedzaam, wat betekent dat ze een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels bevatten en relatief weinig calorieën hebben.

67 gram boerenkool levert bijvoorbeeld 1,3 gram vezels wat de regelmaat van de stoelgang kan verhogen terwijl het maar slechts ongeveer 33 calorieën bevat.

Bladgroenten zijn ook rijk aan magnesium. Dit is in vele soorten laxeermiddelen het hoofdingrediënt, omdat het helpt om het vocht in de darmen te onttrekken om zo de ontlasting een betere doorgang te geven.

Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat een lage inname van magnesium in verband kan worden gebracht met constipatie, dus een adequate inname is cruciaal voor het behoud van de regelmaat van de stoelgang.

 1. Senna bladeren

Geoogst van de Senna Alexandrina plant, is senna een kruid dat vaak wordt gebruikt als een natuurlijk stimulerend laxeermiddel.

Senna wordt aangetroffen in veel voorkomende producten, zoals Ex-Lax, Senna-Lax en Senokot die zonder recept verkrijgbaar zijn.

De constipatie-verlichtende effecten van senna worden toegeschreven aan de sennoside die in de plant zit.

Sennosides zijn verbindingen die werken door de beweging van het spijsverteringsstelsel te versnellen om zo een ​​stoelgang te stimuleren. Ze verhogen ook de vochtopname in de dikke darm om te helpen bij het passeren van de ontlasting.

 1. Appels

Appels bevatten veel vezels en leveren 3 gram vezels per 125 gram fruit.

Bovendien zitten ze vol met pectine, een soort oplosbare vezels die ook kunnen werken als laxeermiddel.

Eén onderzoek toonde aan dat pectine de doorgangtijd in de dikke darm kon versnellen. Het werkte door de hoeveelheid nuttige bacteriën in de darmen te verhogen om de spijsvertering te bevorderen ook als een probioticum.

In een ander onderzoek kregen ratten twee weken lang appels voordat er morfine werd toegediend om constipatie te veroorzaken. Het bleek dat de vezels in appel de constipatie verhinderde door de beweging in het spijsverteringskanaal te stimuleren en de frequentie van ontlasting te verhogen.

 1. Olijfolie

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttigen van olijfolie een effectieve manier kan zijn om constipatie te verlichten.

Het functioneert als een laxerend smeermiddel, waardoor er een coating in het rectum ontstaat die een gemakkelijkere doorgang mogelijk maakt, terwijl het ook de dunne darm stimuleert om de doorvoer te versnellen.

In onderzoeken is er aangetoond dat olijfolie bij zowel een moeilijke stoelgang en het verbeteren van de symptomen van obstipatie goed werkt.

In één onderzoek combineerden onderzoekers olijfolie met een traditionele darm-reinigende functie en konden vaststellen dat de formule effectiever was in combinatie met olijfolie dan met andere laxeermiddelen, zoals bijvoorbeeld magnesiumhydroxide.

 1. Rabarber

Rabarber bevat een verbinding die bekend staat als sennoside A en die enkele krachtige laxerende eigenschappen biedt.

Sennoside A verlaagt de niveaus van AQP3, een soort eiwit dat het vochtgehalte in de ontlasting reguleert.

Dit leidt door de opname van vocht te verhogen om de stoelgang te verzachten en de stoelgang te vergemakkelijken tot een laxerend effect.

Rabarber bevat ook een goede hoeveelheid vezels om de regelmaat van de stoelgang te bevorderen. Er zit maar liefst 2,2 gram vezels in 122 gram rabarber.

 1. Aloë Vera

Aloë vera , een gel die afkomstig is uit de binnenkant van de bladeren van de Aloëplant, wordt vaak als een behandeling tegen obstipatie gebruikt.

Het dankt zijn laxerend effect aan de anthrachinonglycosiden, verbindingen die vocht uit de darmen onttrekken en de beweging van het spijsverteringskanaal stimuleren.

Natuurlijke laxeermiddelen

Eén onderzoek bevestigde de effectiviteit van Aloë vera door een preparaat te maken met celandin, psyllium en Aloë vera. Ze ontdekten dat dit mengsel de ontlasting effectief kon verzachten en de frequentie van de stoelgang kon verhogen.

 1. Haverzemelen

Geproduceerd uit de buitenste lagen van de havergranen, zijn haverzemelen hoog in zowel oplosbare en onoplosbare vezels, waardoor het een goede keuze als een natuurlijk laxeermiddel is.

In feite, bevat slechts 94 gram rauwe haverzemelen maar liefst 14 gram vezels.

Een onderzoek uit 2009 evalueerde de effectiviteit van haverzemelen bij de behandeling van constipatie door het in plaats van laxeermiddelen bij patienten te gebruiken.

Ze ontdekten dat de patienten de haverzemelen goed verdroegen. Het hielp hen ook hun lichaamsgewicht te behouden en liet 59% van de patienten stoppen met het gebruik van laxeermiddelen, waardoor haverzemelen een goed alternatief voor producten werden die zonder recept verkrijgbaar zijn.

 1. Gedroogde pruimen

Pruimen zijn waarschijnlijk een van de meest bekende natuurlijke laxeermiddelen die er zijn.

Ze bieden, met 2 gram in elke portie van 28 gram veel vezels. Ze bevatten ook een soort suikeralcohol dat bekend staat als sorbitol.

Sorbitol wordt slecht geabsorbeerd en werkt als een osmotisch middel, dat vocht in de darmen brengt, waardoor de stoelgang wordt geïnduceerd.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat pruimen de frequentie van de ontlasting kunnen verhogen en de consistentie beter kunnen maken. Pruimen kunnen dit zelfs beter dan andere natuurlijke laxeermiddelen, inclusief psylliumvezels.

 1. Kiwi

Van Kiwi is aangetoond dat het laxerende eigenschappen heeft, waardoor het een handige manier is om constipatie te verminderen.

Dit komt vooral door het hoge vezelgehalte. 177 gram kiwi bevat 5,3 gram vezels, wat maar liefst 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Kiwi's bevatten een mix van zowel onoplosbare als oplosbare vezels. Het bevat ook pectine, waarvan is aangetoond dat het een natuurlijk laxerend effect heeft.

Het werkt door de beweging van het spijsverteringskanaal te vergroten om zo een ​​stoelgang te stimuleren.

In een onderzoek van vier weken werd gekeken naar de effecten van kiwi's op zowel gezonde deelnemers als deelnemers met constipatie. Het bleek dat het gebruik van kiwi's als een natuurlijk laxeermiddel hielp om de constipatie te verminderen. Dit was mogelijk om de doorlooptijd in de darmen te versnellen.

 1. Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat wordt vaak als vrij verkrijgbaar supplement in de apotheek aangetroffen en is een krachtig natuurlijk laxeermiddel.

Magnesiumcitraat blijkt beter in het lichaam te worden opgenomen dan andere vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide.

Magnesiumcitraat verhoogt de hoeveelheid vocht in het darmkanaal, wat een goede stoelgang bevordert.

Er is aangetoond dat als het in combinatie met andere soorten laxeermiddelen wordt gebruikt dat magnesiumcitraat even effectief is als de traditionele colonreinigingsregimes die voor medische procedures worden gebruikt.

 1. Koffie

Voor sommige mensen kan koffie de drang om naar het toilet te gaan vergroten. Het stimuleert de spieren in de dikke darm, wat een natuurlijk laxerend effect kan produceren.

Dit komt grotendeels door de effecten van koffie op Gastrine, een hormoon dat vrijkomt na het eten of drinken. Gastrine is verantwoordelijk voor de afscheiding van maagzuur, dat helpt om het voedsel in de maag af te breken.

Er is van Gastrine aangetoond dat het de beweging van de darmspieren verhoogt, wat kan helpen om de doorlooptijd in de darmen te versnellen en een stoelgang te veroorzaken.

Eén onderzoek gaf deelnemers 100 ml koffie en bekeek vervolgens hun Gastrinegehalte.

Vergeleken met de groep mensen die geen koffie kregen waren de Gastrinespiegels 1,7 keer hoger bij de deelnemers die gedecaffeïneerde koffie dronken en 2,3 keer hoger bij de deelnemers die cafeïnehoudende koffie dronken.

In feite hebben andere onderzoeken aangetoond dat cafeïnehoudende koffie je spijsverteringskanaal net zo goed kan stimuleren als een maaltijd en tot 60% meer dan water.

 1. Psyllium

Afgeleid van de schil en zaden van de Plantago ovata plant, is psyllium een ​​soort vezel met een laxerende eigenschappen.

Hoewel het zowel oplosbare als onoplosbare vezels bevat, zorgt het hoge gehalte aan oplosbare vezels ervoor dat het bijzonder effectief is bij het verlichten van constipatie.

Oplosbare vezels werken door vocht te absorberen en een gel te vormen, die de ontlasting verzacht en het gemakkelijker maakt om door de darm te passeren.

Psyllium is zelfs effectiever gebleken dan sommige laxeermiddelen die verkrijgbaar zijn op recept.

In één onderzoek werden, bij de behandeling van 170 volwassenen met obstipatie de effecten van psyllium vergeleken met die van Docusaatnatrium, een laxerend medicijn.

De onderzoekers ontdekten dat psyllium een ​​groter effect had op het verzachten van de ontlasting en het verhogen van de frequentie van de stoelgang dan het medicijn.

 1. Water

Water is essentieel om gehydrateerd te blijven en om een regelmatige stoelgang te hebben en constipatie te voorkomen.

Onderzoek toont aan dat gehydrateerd blijven kan helpen om constipatie te verlichten door de consistentie van de ontlasting te verbeteren, waardoor het makkelijker wordt om door de darm te passeren.

Het kan ook de effecten van andere natuurlijke laxeermiddelen, zoals vezels versterken.

In één onderzoek kregen 117 deelnemers met chronische obstipatie een dieet bestaande uit 25 gram vezels per dag. Naast de toegenomen vezels kreeg de helft van de deelnemers ook de instructie om 2 liter water per dag te drinken.

Na twee maanden hadden beide groepen een verhoogde frequentie van de ontlasting en waren ze minder afhankelijkheid van laxeermiddelen, maar het effect was nog groter op de groep die meer water dronk.

 1. Suikervervangers

Overmatige consumptie van sommige soorten suikervervangers kan een laxerend effect hebben.

Dit komt omdat ze meestal niet geabsorbeerd door het darmkanaal gaan, waardoor het vocht in de darmen kan onttrekken en de doorgang door de darmen kan bespoedigen.

Dit proces geldt met name voor suikeralcoholen, die slecht worden opgenomen in het spijsverteringskanaal.

Lactitol, een soort suikeralcohol dat is afgeleid van melksuiker, is vanwege het mogelijke gebruik ervan bij de behandeling van chronische obstipatie grondig onderzocht.

Sommige onderzoeken hebben zelfs de overmatige consumptie van suikervrije kauwgom met sorbitol, een ander type suikeralcohol, aan het krijgen van diarree gekoppeld.

Xylitol is een andere veel voorkomende suikeralcohol die als een laxeermiddel werkt.

Het wordt meestal in kleine hoeveelheden in dieetdranken en suikervrije producten aangetroffen. Als je het echter in grote hoeveelheden consumeert, kan het vocht in de darmen onttrekken, waardoor er een stoelgang of zelfs diarree ontstaat.

Grote hoeveelheden van de suikeralcohol erythritol kunnen op dezelfde manier ook een laxerend effect hebben.

Tot slot…

Er zijn veel natuurlijke laxeermiddelen die door de frequentie van de ontlasting te verhogen en de consistentie van de ontlasting te verbeteren kunnen helpen om een regelmatige stoelgang te stimuleren.

Naast het gebruik van deze natuurlijke laxeermiddelen moet je goed gehydrateerd blijven, een gezond dieet volgen en tijd vrijmaken voor regelmatige lichaamsbeweging.

Deze stappen helpen echt om constipatie te voorkomen en houden je spijsverteringssysteem gezond.

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)


Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/318694.php

www.medicinenet.com/constipation/article.htm

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/diagnosis-treatment/drc-20354259

www.rd.com/health/conditions/home-remedies-constipation/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Denk naast appels vooral ook aan appelvezels. Met appels snel klachten maar appelvezels geen last. Gebruik Colon Clean, met psyllium en inuline. Prima spul. En lijnzaad.

 2. Dank je wel voor de uitgebreide informatie. Als extra tip heb ik nog: neem de tijd om te eten, eet bewust. kauw je voedsel 5 keer zolang als je gewend bent. Door het voedsel te vermengen met speeksel verteerd het sneller en beter.

 3. Ik ben enigzins verbaasd!! Als het over appels gaat dan wordt er niet gesproken over de schillen & de pitten, die worden maar al vaak weggegooid, als lastig en/of onsmakelijk laat daar nu de meeste PECTINE inzitten. ‘GOLDEN DELICIOUS’ heeft in dit geval de meeste pitten! Bosbessen en Citroonpitten hebben ook een hoog Pectine gehalte! Dat merk je bij het geleren. {NATUURGENEESKUNDIG-HERBORIST & BOTANICUS}

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

21 Shares
Tweet
Pin21
Share