Acne Medicatie

Laatste Update: 28 januari 2022

Acne en Antibiotica

Veel van de traditionele behandelingen tegen acne is op basis van antibiotica of andere variaties daarop. Vooral de laatste jaren is het gebruik van antibiotica bij huidproblemen dramatisch toegenomen en persoonlijk denk ik dat we moeten oppassen. Want steeds meer mensen raken resistent tegen antibiotica waardoor het middel steeds minder goed werkt. Dit wordt bevestigd door de farmaceutische industrie (1) en berichtgeving van nu.nl waarbij mensen met acne en antibiotica een forse resistentie kunnen opbouwen tegen antibiotica waardoor er problemen ontstaan.

Resistentie

Zelf heb ik hier persoonlijk ervaring mee, toen bij voor het eerst werd vastgesteld dat ik last had van acne kreeg ik een minocycline kuur voorgeschreven. In het begin werkte het medicijn vrij goed en binnen een paar weken waren de meeste ontstekingen en pukkels verdwenen, maar het duurde niet lang of ik kreeg erg last van de bijwerkingen en mijn huid was nooit helemaal gaaf, zelfs met zwaar geschut zoals antibiotica of zelfs roaccutane. Het middel staat ook bekend om het geven van pigmentatie(2).

Te veel antibiotica zorgt voor problemen

Nu weet ik dat veel mensen antibiotica nemen om acne aan te pakken, maar het is niet verstandig als antibiotica de enige manier van behandelen is. Het beste is om verschillende aanpakken te proberen, waaronder een natuurlijke oplossing.

Te veel gebruik van antibiotica kan voor nare problemen zorgen waaronder een resistentie waardoor je meer vatbaar bent voor andere huidproblemen omdat de bacteriën in de huid zich beginnen aan te passen waardoor je mutaties kunt krijgen en verder van huis bent dan alleen acne.

We moeten meer slikken?

Het feit dat onze huid zichzelf beter kan weren tegen antibiotica klinkt de farmaceutische industrie als muziek in de oren. Dit zal betekend dat we eigenlijk alleen maar meer van deze medicijnen moeten slikken (of een zwaardere dosis). Dit zal tijdelijk helpen (met "leuke" bijwerkingen), maar op ten duur zal je huid ook hieraan kunnen wennen. Stel je eens voor dat je lichaam zich goed tegen antibiotica kan weren, wat nu als je echt een zware ontsteking hebt? Normale medicatie zal door het jarenlang slikken van antibiotica minder goed werken waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan.

Meer oplossingen zoeken

Indien je behandeld arts of dermatoloog momenteel alleen maar een antibiotica kuur voorschrijft zo als bij mij een aantal jaren geleden is gedaan is het tijd voor een second opinion. Ook zal er goed gekeken moeten worden naar je huidige leefstijl aangezien er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken concluderen dat mensen met acne een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Of zelfs gewoon te veel chocolade eten(3).

Zo heb ik veel berichten gelezen van mensen met acne die jaren lang ook een antibiotica kuur hebben gevolgd zoals minocylcine en inderdaad goed resultaat hebben gekregen. Maar na verloop van tijd krijgen ze steeds meer last van de bijwerkingen zoals misselijkheid, dunnere huid en verminderde ontlasting en genoodzaakt zijn te stoppen met de kuur. Helaas zijn er op dat moment geen goede alternatieve traditionele oplossingen en wordt na een half jaar weer een kuur ingezet.

Benzoyl peroxide

Zelfs het zogenaamde wondermiddel ‘’ benzoyl peroxide’’ die niet de bijwerkingen heeft van antibiotica werkt maar beperkt. Bij de ene zorgt het voor een mooie huid, terwijl iemand anders erg lats krijgt van een droge huid en huidschilfers.

De oorzaak van acne in door een intern probleem gecombineerd met een slechte hormoonhuishouding waardoor er ontstekingen op de huid optreden. Uit mijn onderzoek en eigen ervaring kan ik zeggen dat je het beste acne kunt aanpakken met een multi dimensionale aanpak waarbij je kijkt naar je gehele leefstijl en niet alleen kijkt naar zalven, pillen, supplementen of voeding.

Voor meer tips om van acne af te komen, kijk dan op mijn acne blog

Bronnen:

  1. https://europepmc.org/article/med/23032935
  2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002086.pub2/abstract
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.14475

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share