Acne Medicatie

Laatste Update: 14 juni 2022

Roaccutane

Roaccutane is een receptmedicijn dat vaak voorgeschreven wordt voor extreme acne. Het medicijn behoort tot de familie retinoïden en wordt ook wel een vitamine A derivaat genoemd (1). Het is een effectief medicijn tegen acne omdat het de olieproductie van de talgklieren vermindert (2).

Daarnaast worden de poriën ook kleiner waardoor je minder last hebt van mee-eters en witte koppen. Toch is er veel ophef over dit ‘’paardenmiddel’’ en in dit artikel ga ik alle voor- en nadelen bespreken van roaccutane.

Wanneer neem je roaccutane?

Je kunt roaccutane alleen krijgen via je dermatoloog nadat hij of zij je grondig onderzocht heeft. Daarbij wordt bij de meeste behandelingen tegen acne eerst andere medicijnen en zalven geprobeerd. Medicijnen op basis van antibiotica in de vorm van pillen of zalven.

[pullquote]Roaccutane is zeker effectief, maar er zijn ook bijwerkingen![/pullquote]

Werking roaccutane

 • Vermindert de talgklieren tot wel 58% en vermindert nog meer de aanmaak van talg. Dit klinkt natuurlijk zeer positief omdat je dan minder last krijgt van acne. Echter, de aanmaak van talg heeft ook een beschermende functie voor de huid waardoor een zeer gevoelig en droge huid het gevolg kan zijn.
 • Acne bacteriën worden ook verminderd omdat deze in de talgklieren voorkomen. Hierdoor krijg je minder last van uitbraken.
 • Het vermindert de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor er minder snel verstoppingen optreden. Dit is ook de reden waarom roaccutane ook gebruikt wordt bij het behandelen van psoriasis.
 • Tenslotte gaat roaccutane ook ontstekingen tegen waardoor acne verder tegengaat.

Dosering

Bij de behandeling van zowel ernstige acne als milde acne wordt er eerst gestart met een relatief lage dosering. Vervolgens wordt de dosering verder verhoogd na een aantal weken. Normaliter duurt de behandeling tussen de 16 en 20 weken en kan verschillen per persoon. Zo wordt roaccutane ook weleens toegepast bij acne rosacea en ligt de dosering velen malen lager. Tevens is de dosering afhankelijk van de persoons gewicht en bij een lager gewicht wordt de dosering aangepast en vice versa.

Wel moet gezegd worden dat het goed kan voorkomen dat je in het begin meer last gaat krijgen van acne symptomen en later verdwijnt dat weer. Persoonlijk heb ik ook ervaring met roaccutane en verschillende doseringen geprobeerd. Bij mij kreeg ik al een extreme droge huid op basis van 20 mg per dag.

[pullquote]Te hoge dosering kan gevaarlijk zijn en ik zie roaccutane als het laatste middel tegen acne wanneer niks anders werkt.[/pullquote]

Bijwerkingen roaccutane

De bijwerkingen van roaccutane is inmiddels een controversioneel onderwerp. Zo kon je in het begin vrij gemakkelijk roaccutane krijgen via de huisarts. Nu moet er een langere weg behandeld worden. Tevens wordt het steeds lastiger om roaccutane online te krijgen.

De grootste bijwerking van roaccutane is dat het gevaarlijk is voor een zwangere vrouw en voor misvorming van het kind kan zorgen. Gelukkig duurt het ongeveer een maand voordat alles uit het lichaam is verdwenen en dan is het ricico ook weer weg.

Hieronder nog een aantal bijwerkingen van roaccutane

(3)

Eigen ervaring

Zelf had ik vooral last van drogere huid, lippen en een overgevoeligheid voor de zon. Ik werd velen malen sneller verbrand door de zon dan normaal. Doordat de resultaten bij mij erg varieerde besloot ik om niet langer roaccutane te nemen en mij te richten op een natuurlijke methode. Indien je toch overweegt om roaccutane te nemen raad ik je het aan om goed op de dosis te letten.

Veel mensen hebben een zogenaamde ‘’sweet spot’’ en bij mij lag die op maar 5 mg per dag. Helaas kun je bij de meeste artsen alleen maar pillen krijgen van 10, 20 en 40 mg.

Belangrijk: nooit roaccutane aanschaffen via het internet omdat belangrijke check ups niet uitgevoerd worden.
Voor een natuurlijk alternatief met dezelfde resultaten als roaccutane of zelfs beter zonder de bijwerkingen.

Neem dan een kijkje op de Acne Catalogus Pagina.

Bronnen:

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/089719009901200502
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4361827/
 3. https://www.koreamed.org/SearchBasic.php?RID=1807462

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Roaccutane is troep.antibiotica moet zeker niet aan beginnen.enigste oplossing is elke dag uitknijpen schoonmaken met een lauw washandje en dan betadine met pleisters op de open wondjes plakken.dan 1 tot 2 dagen weer herhalen.al die medicijnen alemaal troep.veels te veel bijwerkingen.

 2. Wil toch even laten weten dat ik na 8 maanden die troep gebruikt te hebben ik acne vrij was , helaas kreeg ik een hersenberoerte waar volgens de neuroloog de oorzaak bij roaccutane te zoeken was.

  Zal niet bij iedereen gebeuren maar ik heb door een paar puistjes 2 maanden in het ziekenhuis gelegen.
  Dan toch maar puistjes.

  1. Oooh wat heftig!!! Ik ben kapot door mijn acne maar als ik dit lees schrik ik zo!! Weet echt niet wat te doen... ☹ Ben je wel hersteld ervan? Sterkte nog!

 3. Roacuttane heeft mijn leven
  verbeterd ik ben volledig van
  mijn acne af echt een super
  middel ik dank mijn huidarts
  de heer hamminga uit Zwolle
  uit de grond van mijn hart

 4. Ondanks vele bijwerkingen, o.a. zeer droge huid en ontstekingen aan mijn lid, ben ik toch heel blij dat ik het spul gebruikt heb. Inmiddels al vele jaren acne vrij, wat eerst maar niet wilde lukken.

 5. Ik gebruik roaccutane nu 3 maanden en moet zeggen dat het zwaar is... ik heb last van haaruitval en ben bang dat ik kaal word.. ik zit niet lekker in mij vel. Ik weet niet of het te maken heeft met de kuur... ik heb last van rugpijn en mijn schouders.. ben snel prikkelbaar.. eergisteren heb ik getwijfeld om te stoppen.. maar dan kijk ik in de spiegel en ben ik zeer te vreden over mijn huid! De ene dag gaat het beter als de andere dag.. ik slik 40 Mg per dag... en zoals ik al zei zit ik op 3 maanden en heb ik nog 3 maanden te gaan.. het zou zonder zijn dat ik nu zou stoppen.. zit op de helft! Ik wil jullie allemaal moed inspreken we weten allemaal waarvoor we het doen!! We moeten allemaal doorzetten! We krijgen wat moois voor terug!! Onlangs dat het heel zwaar is!

 6. Rond mijn 19e heb ik Roaccutane gebruikt (dokter verwees me gelijk door naar de dermatoloog in het ziekenhuis). Na nauwelijks een blik geworpen te hebben was de diagnose helder. Ik had veel te veel jaren met flinke puisten in mijn gezicht, rug en borst rondgelopen. Binnen enkele weken resultaat! Voor niks jaren met schaamte gelopen! Netjes de kuur afgemaakt. Het enige waar ik - ook nu ik inmiddels 36 ben! - wel last van heb is snel droge lippen. Je lichaam veranderd denk ik wel permanent een beetje. Die droge lippen - na 17 jaar verder te zijn - is sindsdien een blijvertje gebleven. Goed insmeren in de winter dus. Maar o o wat ben ik blij dat ik zo snel van die acne af was. Daar denk ik nog geregeld aan terug. De hele medische wereld kent het product al jaren en jaren dus al die voorbarige negatieve uitingen zijn niet correct. Iedereen kan bijwerkingen krijgen, en ieder lichaam is anders. Dat wordt alleen maar erger als je ziet hoe nieuwe generatie kinderen momenteel achterlijk overdreven beschermd worden opgevoed. Heb je flinke acne? Dan is dit hét middel dat linksom of rechtsom uitstekend werkt.

 7. 'rattenvergif voor de lever', zei mijn apotheker, die mij verplichte te stoppen met Roaccutane, ondanks de goede resultaten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share