Acne Medicatie

Laatste Update: 22 maart 2022

Acne en anticonceptie

Vele factoren (zowel extern als intern) kunnen acne klachten veroorzaken. Zonder dat wij mensen er bij stil staan zorgen we voor 80% ervoor dat we in contact komen met externe factoren die acne kunnen veroorzaken.

Hierbij heb ik het nog niet eens over een slechte manier van huidverzorging of bepaalde voedingsmiddelen. Bepaalde medicijnen ontregelen (of juist regelen) de hormoonhuishouding van de vrouw wat kan zorgen voor acneklachten. De anticonceptiepil is een "medicijnen" wat veel vrouwen gebruiken om ervoor te zorgen dat ze niet ongewenst zwanger worden.

Maar zoals bij elke vorm van medicatie kunnen er ook complicaties optreden. Acne is een mogelijk bijwerking van de anticonceptiepil(1).

De pil zorgt ervoor dat de kans op zwangerschap enorm wordt verkleint, natuurlijk kan dit niet voor 100% voorkomen worden.  Dit komt door de hormonen (de werkzame ingrediënten) oestrogeen en progestageen. De "pil" brengt vele bijwerkingen met zich mee zoals:


Zoals je kunt zien komt er nog heel wat bij kijken. De pil kan de talgvorming beïnvloeden. Door de overproductie van talg kunnen mee-eters ontstaan die zorgen voor de acne klachten. Dat de pil acne kan prikkelen is al jaren bekend, gelukkig is er door de jaren heen een pil ontwikkeld die naast de anticonceptie ook acne kan verminderen.

Echter het probleem van deze pil is, is dat niet iedereen deze goed kan "handelen". Hoe meer voordelen een bepaalde medicatie met zich meebrengt, hoe meer vervelende bijwerkingen deze heeft.

Er zijn 2 soorten anticonceptie pillen die een positief effect hebben tegen acne. Dit zijn medicijnen die een anti-androgene werking hebben. In beide pillen wordt cyproteronacetaat gebruikt als anti-androgeen. Dit is een chemische verbinding die voornamelijk de testosteronreceptor blokkeert. Voor vrouwen kan dit zorgen voor minder acneklachten op lange termijn. De 2 anticonceptie pillen tegen acne zijn Yasmin en de Diane pil.

Yasmin

De Yasmin is relatief lichte pil en wordt vaak gebruikt als "eerste pil". De anti-androgene werking in deze pil is drospirenon.

De voordelen van deze pil zijn: Werkt tegen haaruitval, vette huid, acne (2) en mogelijk gewichtsafname.

Diane
De Diane pil bevat cyproteronacetaat wat als anti-androgeen functioneert. Deze pil is een relatief zware pil omdat deze nogal wat bijwerkingen kunnen hebben (vooral wanneer je in de puberteit bent). Daarom wordt deze pil vaak door de wat oudere vrouwen gebruikt. Deze pil is primair ontwikkeld om acne tegen te gaan, maar kan ook gebruikt worden als anticonceptiemiddel(3).

Conclusie
De pil kan zowel voor- als nadelen hebben wanneer het gaat om acne. De pil kan acne prikkelen, maar een pil met anti-androgene werking kunnen juist weer zorgen dat de acne klachten verdwijnen.

Heb je acne en wil je hier vanaf, dan is de pil wellicht voor jou de oplossing (alleen voor vrouwen), maar alleen op langer termijn. Voordat er echt verschil kan worden waargenomen ben je toch al gauw een aantal maanden verder. De meest gangbare pil tegen acne is "Yasmin" en "Diane 35". Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter voor mogelijk complicaties.

UPDATE DIANE PIL Zoals ik al vaker heb gemeld, hebben medicijnen altijd bijwerkingen. En in het geval van de Diane pil, zijn er zelfs 19 sterfgevallen in Nederland aan het licht gekomen. Daarom is het altijd beter om eerst je klachten met voeding en lifestyle proberen te verhelpen en niet gelijk medicijnen te gaan slikken!!!

Pak de symptomen en oorzaken van acne direct aan! Natuurlijke Acne Oplossing!!

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X14001126
  2. https://europepmc.org/article/med/12659405
  3. https://europepmc.org/article/med/2973646

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share