Alcohol

Laatste Update: 21 november 2016

Alcohol special deel 2: De effecten van alcohol op je lichaam en je directe omgeving

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alcohol special deel 1: De feiten en cijfers

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat het drinken van 1 glas rode wijn positieve effecten kan hebben op je gezondheid. Deze positieve effecten zijn met name het gevolg van de anti-oxidanten die in de rode wijn zit.

Deze anti-oxidanten hebben een beschermend effect op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar rode wijn is niet de enige manier om anti-oxidanten binnen te krijgen. De uitslag van dit onderzoek kun je dus ook nooit gebruiken als smoes om toch maar weer dat glas rode wijn te drinken, dag in dag uit. Het effect van gezond eten en voldoende lichaamsbeweging heeft bijvoorbeeld veel meer effect.

Over het algemeen is alcohol drinken dus niet gezond, en je lichaam heeft het ook beslist niet nodig. Iedere inname van alcohol heeft effect op je lichaam, en bij overdadig gebruik ook nog eens op je directe omgeving. Laten we dit eens op een rijtje zetten:

Alcohol en de hersenen

Na gemiddeld 1 a 2 glazen alcohol beginnen de hersenen al minder goed te werken dan in een normale situatie. Dit hangt overigens af van de leeftijd van de drinker: Bij jongeren reageren de hersenen na veel drankgebruik in een korte tijd heel abrupt, terwijl volwassenen het minder functioneren beter aan kunnen voelen.

Om het even extreem te trekken: Als je voor een langere periode meer dan 25 drankjes per week zou drinken, is er een groot risico op permanente hersenbeschadiging. Je geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en je past je minder snel aan nieuwe situaties. Ook gaan de hersenen krimpen. Bij extreem alcoholgebruik kan dit oplopen tot wel 15%.

Als dit jarenlang doorgaat, kan er onherstelbare hersenschade optreden. De meest ernstige vorm hiervan is het syndroom van Korsakov. Symptomen van het Korsakovsyndroom zijn geheugenverlies, het vermogen om iets nieuws te leren is aangetast, en er is een extreem verstoord begrip van tijd en plaats.

Alcohol en de lever

De lever is het enige orgaan in je lichaam wat in staat is om de ingenomen alcohol af te breken. Als je veel alcohol gebruikt, raakt de lever overspannen en wordt deze functie van de lever ernstig verstoord.

In de minst ernstige vorm kan na enkele dagen drinken een leververvetting optreden. Deze vetophoping in de levercellen kan gepaard gaan met een slechte eetlust, braken, misselijkheid en in sommige gevallen geelzucht. Als er gestopt wordt met drinken, verdwijnt het vet weer  en wordt de oude situatie hersteld.

Maar als je jarenlang zwaar drinkt, kan dit leiden tot een levercirrose: De normale structuur van de lever wordt dan dusdanig aangetast dat er littekens ontstaan. De afbraakfuncties van de lever gaan fors achteruit en niet alle giftige stoffen kunnen meer afgebroken worden. Langzaam maar zeker vergiftig je je eigen lichaam. Deze aandoening ontstaat zeer geleidelijk en kan niet meer teruggedraaid worden, met de dood als gevolg.

Alcohol en de maag

De binnenkant van je maag is bekleedt met een slijmvlies om je maagwand te beschermen tegen het maagzuur. Dit laatste is onontbeerlijk voor het verteren van je voedsel.

Bij langdurig en overmatig alcoholgebruik kan dit slijmvlies beschadigen, met als gevolg dat je maag geïrriteerd raakt. Als het heel ernstig is, begin je bloed op te hoesten. Uiteindelijk kan dit leiden tot maagvliesontsteking of een maagzweer.

Alcohol en de hart- en bloedvaten

Bloedcirculatie

Het gebruik van alcohol heeft grote invloed op de kansen voor hart- en vaatziekten. Hierbij moet je denken aan hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en hersenbloedingen.

Hierbij moet opgemerkt worden dat een zeer matig gebruik van alcohol je cholesterolgehalte kan verlagen, en daardoor het dichtslibben van de bloedvaten enigszins kan tegengaan. Dit effect geldt alleen voor gezonde mannen van boven de 40 jaar, en gezonde vrouwen na de overgang.

Maar alcohol kan in dezen nooit gebruikt worden als medicijn. Het is ontegenzeggelijk beter om de alcohol gewoon te laten staan en gewoon gezond te eten, regelmatig te bewegen en niet te roken. Dit heeft uiteindelijk een veel positiever effect op een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Alcohol en je directe omgeving

Alcoholgebruik heeft een grote invloed op je stemming, en dus op de manier waarop je met je omgeving omgaat. Als je flink aangeschoten bent, of echt dronken bent, kunnen de effecten zowel positief als negatief zijn. Dit laatste is sterk afhankelijk van de hoeveelheid alcohol en de situatie:

  • Van licht ontremd tot extreem en gevaarlijk impulsief
  • Van ‘vlotte praatjes’ tot ‘vervelend gezeik’
  • Van uitbundig en vrolijk tot kwetsend en zeer gespannen.


De echte alcoholverslaafden oefenen een zeer grote invloed op hun directe omgeving uit. Je sociale contacten lopen weg, je partner en vrienden beginnen te ‘zeuren’, problemen op je werk door ziekte en ga zo maar even door.

Veel verslaafden beweren dat ze drinken omdat ze veel problemen hebben, maar ontstaan die problemen niet OMDAT je drinkt?

Als alcoholverslaafde heb je geen idee meer van je omgeving, en zie je de gevolgen ook niet (meer). Maar binnen je omgeving zijn deze symptomen zeer duidelijk herkenbaar.

Laten we eens kijken wat de invloed op je omgeving kan zijn:

  • Als je een probleemdrinker bent, begin je steeds meer sociale contacten te vermijden. De belangrijkste reden hiervoor is om ‘lastige’ opmerkingen over je drinkgedrag te vermijden. Je raakt in sociaal opzicht helemaal geïsoleerd. Je gaat steeds meer drinken met ‘gelijkgestemden’, je drinkvrienden die geen lastige vragen gaan stellen. Samen kom je, door elkaar ‘in de put’ te praten, in een vicieuze cirkel terecht waar je alleen niet meer aan kunt ontsnappen.
  • Binnen je gezin en/of familie ontstaan gemakkelijk woordenwisselingen en ruzies als gevolg van je drinkgedrag. Ook hierin beland je snel in een vicieuze cirkel door te stellen dat je drinkt omdat je partner zo lastig doet. Je partner zegt op zijn/haar beurt dat hij/zij lastig is omdat je zoveel drinkt.
  • Het zal een kwestie van tijd zijn, maar ook problemen op je werk gaan zich openbaren. Je prestaties zullen lager zijn, bent veel ‘ziek’ en je kunt je steeds slechter inleven in de situaties van anderen.
  • In financieel opzicht zal het ook hollend achteruitgaan. Natuurlijk kost het drinken zelf het nodige geld, maar ook inkomstenverlies door het verlies van je werk, slecht budgetbeheer en boetes na problemen met justitie zorgen voor een financiële ramp. Alweer een vicieuze cirkel!

Alcohol en een kater

De basis van een kater ligt in het feit dat je lichaam uitdroogt als je te veel gedronken hebt. Bij de verwerking van het alcohol door je lichaam worden je nieren gestimuleerd tot meer dan normale vochtafscheiding. Door deze uitdroging voel je je de volgende morgen vreselijk beroerd. Met name het gebrek aan vocht in en rond je hersenen veroorzaakt de knallende hoofdpijn.

De meeste drinkers grijpen de volgende ochtend direct naar de koffiepot, in de overtuiging dat hierin de oplossing ligt voor de kater. Maar niets is minder waar! Koffie is, net als alcohol, een vochtuitdrijvend middel waardoor de kater alleen maar erger wordt.

De enige oplossing is om het vocht in je lichaam weer aan te vullen. Dit kun je doen door na ieder alcoholhoudend drankje een glas water of een andere alcoholvrije drank te nemen. Ook het drinken van een paar glazen water voordat je gaat slapen wil de kater nog wel eens verminderen.

Anti-kater pillen worden veelvuldig aangeboden, met name op het internet, maar de werking hiervan is nooit wetenschappelijk bewezen. Overigens zijn veel bestanddelen van zo’n pil, onder andere vitamine C, ook in normale en gezonde voeding terug te vinden.

Lees meer: Tips tegen een kater

Alcohol en een black-out

Een black-out, onder andere als gevolg van overmatig drankgebruik, is een verschijnsel waarbij het korte termijn geheugen niet is opgeslagen aan het lange termijn geheugen. De volgende dag kun je je dus helemaal niets meer herinneren van de gebeurtenissen van de vorige avond. Als dit regelmatig voorkomt, kunnen je hersenen permanent beschadigen. Bovendien is dit een hele duidelijke indicatie van overmatig alcoholgebruik.

Alcohol en seks

Na het drinken van een paar glazen alcohol, vallen veel remmingen weg. Een gevolg hiervan is een verhoogde zin in seks. Maar ook dit heeft zijn grenzen, en verschilt voor mannen en vrouwen.

Vrouwen krijgen na een paar glazen meer lust. Tevens wordt de testosteronspiegel verhoogd, waardoor een eventueel orgasme iets sterker ervaren kan worden. Bij een overmatig alcoholgebruik neemt de zin in seks sterk af en wordt de intensiteit van een eventueel orgasme minder.

Mannen krijgen na een paar glazen ook meer zin in seks maar, in tegenstelling tot vrouwen, wordt de testosteronspiegel juist verlaagd. Direct gevolg is een slechtere erectie die ook minder lang duurt. Ook zal het langer duren voordat je klaarkomt. Bij extreem alcoholgebruik lukt het helemaal niet om een erectie te krijgen, om maar niet te spreken van de onmogelijkheid om klaar te komen.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Alcohol special deel 3: Hoe kan je het beste stoppen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share