Veel mensen hebben tijdens de feestdagen een glaasje teveel gedronken. Vaak zijn zij te herkennen aan een vale en onrustige gezichtshuid. Meestal trekt dit na een aantal dagen wel weer weg. Maar als je wat vaker te diep in het glaasje kijkt dan kan je last krijgen van een meer permanente huidaandoening; acne(1). Het is natuurlijk alom bekend dat alcohol niet zo goed is voor de gezondheid, maar een van de meest zichtbare uitingen daarvan is het ontstaan van acne.
Acne is een ontsteking van de talgklieren van de huid, wat puistjes veroorzaakt(2). Bij jongeren wordt dit jeugdpuistjes genoemd, maar acne kan op elke leeftijd voorkomen. Er is niet zo veel onderzoek gedaan naar de invloed van het drinken van alcohol op de ontwikkeling van acne. Het is echter wel bekend dat de ontsierende pukkels en puistjes vaak ontstaan onder invloed van schommelingen van bepaalde hormoonspiegels. En uit recent onderzoek blijkt dat die spiegels nu juist beïnvloed worden door de consumptie van alcohol.
Alcohol en testosteron
Het blijkt dat bij mannen die niet regelmatig drinken maar die ineens een grote hoeveelheid alcohol consumeren de testosteronspiegel omlaag gaat(3). Dit is typisch drinkgedrag van jongvolwassenen mannen. Jonge vrouwen drinken over het algemeen minder alcoholconsumpties per avond dan jonge mannen, maar wel regelmatiger. Bij een onderzoek naar een groep jonge vrouwen die zelf hun alcoholgebruik bijhielden bleek dat de testosteronspiegel van degenen die regelmatig dronken verhoogd was ten opzichte van de geheelonthouders. Zowel de verlaging van de spiegel bij de jongens als de verhoging van de spiegel bij de meisjes kunnen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van acne.
Uitdrogingsverschijnselen en stress
Naast een verandering in de hormoonbalans zorgt het overmatig gebruik van alcohol ook voor uitdrogingsverschijnselen. Dat veroorzaakt de hoofdpijn als je een kater hebt, en de nadorst. Omdat het lichaam een tekort heeft aan vocht probeert het dat aan andere plaatsen van het lichaam te onttrekken, en één van die plaatsen is de huid. Maar een droge huid is juist een goede voedingsbodem voor acne.
Behalve in drankjes zit alcohol ook in een groot aantal producten die op de huid moeten worden aangebracht om de uiterlijke verschijnselen van acne te verminderen. Helaas drogen ook deze zalfjes en lotions de huid uit, wat juist weer meer acne kan veroorzaken. Tenslotte zijn sommige mensen allergisch voor alcohol. Als zij puistjes en vlekjes in het gezicht en op andere plekken van hun lichaam krijgen dan is dat geen echte acne maar een allergische reactie.
Veel mensen associëren alcohol met ontspanning, maar uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik juist stress veroorzaakt. En stress beïnvloed de weerstand en de hormoonbalans, wat weer een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van acne. Eigenlijk is het gewoon beter om niet te drinken. Maar als je dan toch af en toe voor de bijl gaat drink dan niet teveel en doe het niet te vaak.
[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/acne/Alcohol en acne.mp4"
width="478"
height="360"
description="Alcohol en acne"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]
Bronnen:
- https://nutricaoesteticabrasil.com.br/wp-content/uploads/2020/01/Acne-and-Nutrition.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673611603218
- https://www.semanticscholar.org/paper/Habitual-alcohol-consumption-associated-with-semen-Jensen-Gottschau/860c5ab93ff222d13895c827e51334ca8de52cb2