Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 25 juni 2014

Alles over acupunctuur

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alles over acupunctuur

Acupunctuur

Ik weet nog goed dat ik vroeger een groot fan was van "Kung Fu" films. De gros van deze films speelde zich af in het verre Oosten. Regelmatig kwam er een scene voor waar een man op een behandeltafel lag en werden er vervolgens een hele hoop naalden in gestoken.

In heel Europa is dit fenomeen nog relatief nieuw, echter in China bestaat het al meer dan 2500 jaar. Wat is dit voor behandeling? Tegen welke aandoening is het zinvol en hoe werkt het eigenlijk?

Nadat ik wat onderzoek heb gedaan over de werking en mogelijke gezondheidsvoordelen zal ik mijn bevindingen met je delen.

Klik hieronder op een kopje om direct het desbetreffende onderwerp door t lezen, of lees rustig het gehele artikel door.

1. Geschiedenis van acupunctuur
2. Wat is acupunctuur?
3. Acupunctuur tegen gezondheidsklachten
4. Acupunctuur in de praktijk
5. Conclusie

Geschiedenis van acupunctuur

Acupunctuur is een vorm van genezing dat al erg lang bestaat. Gedacht wordt dat acupunctuur zijn herkomst heeft gevonden in China. Helaas ontbreken de exacte gegevens waardoor het moeilijk te zeggen wanneer acupunctuur is uitgevonden.

Eén theorie stelt dat acupunctuur per ongeluk werd ontdekt omdat in die tijd soldaten regelmatig werden verwond door pijlen en andere wapens kenmerkend voor de stenen tijdperk.  Bij de minder serieuze verwondingen merkte een aantal soldaten op dat bepaalde gezondheidsklachten minder zijn geworden.

Dit was het begin van acupunctuur en tijdens een lange weg van vallen en opstaan werd het steeds populairder.

In het begin werden vooral naalden van de stam van een bamboe gebruikt. In een later stadium metalen, gouden, zilveren en zelfs koperen naalden werden gebruikt.  Het grote voordeel van gebruik van metalen naalden was de grote nauwkeurigheid.

Het lijkt erop dat acupunctuur zich over een periode van duizenden jaren zich heeft ontwikkeld. Tegenwoordig is acupunctuur nog steeds populair en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt.

Echter, acupunctuur heeft ook veel kritiek over zich heen gekregen. De bekende documentaire op de BBC (1) waarin iemand een hart operatie onderging waarbij acupunctuur werd gebruikt voor verdoving. Later bleek dat er wel medicatie is ingezet waardoor mensen erg kritisch werden of acupunctuur daadwerkelijk werkt.

Daarnaast kunnen experts het maar niet eens worden over de rol van acupunctuur in de moderne geneeskunde. Voor sommige klachten wordt het wel ingezet. Terwijl bij andere aandoeningen acupunctuur compleet wordt afgewezen.

Dit heeft er mee te maken dat acupunctuur over een grote groep niet eenvoudig te testen is zoals bij medicatie wel het geval is.

Dat gezegd wordt acupunctuur tegenwoordig voornamelijk gebruikt om pijn te bestrijden. Zelfden wordt acupunctuur gebruikt bij serieuzere aandoeningen. Dat terwijl de WHO (World Health Organization) acupunctuur als veilig heeft bestempeld indien er steriele naalden worden gebruikt.

Maar laat ik eerst even uitleggen wat acupunctuur precies is?

Wat is acupunctuur

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn er verschillende soorten qi, afhankelijk van de rol in je lichaam:

 1. Aandrijving; alle lichamelijke processen zoals de bloedsomloop en functie van de organen.
 2. Verwarming; in stand houden van de temperatuur in het lichaam.
 3. Verdediging; je lichaam beschermen tegen indringers.
 4. Insluiting; ervoor zorgen dat bloed, vloeistof niet het lichaam kan verlaten of alleen bij grote hoeveelheden zoal zweet, urine etc.
 5. Transformatie; de omzetting van voedsel in brandstof en zuurstof in bloed (xue).

Deze qi energie vloeit door je hele lichaam, van de organen naar de huid etc. Deze energie wordt ondersteund door de meridianen zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Dat zijn strategische plaatsen om de qi zo goed mogelijk te laten verlopen door je lichaam.

Nu zijn er verschillende acupunctuur punten verspreid over je lichaam. De eerste acupunctuur punten zitten aan de meridiaan. Terwijl de tweede punten wat verder van de meridiaan zitten gelokaliseerd. Deze tweede punten zijn uniek en hebben elk helende eigenschappen.  Tenslotte heb je A-shi punten en deze hebben niet een vaste positie op het lichaam. Deze verdwijnen wanneer de aandoening ook verdwijnt.

Oorspronkelijk waren er in totaal 365 punten vanwege de dagen in een jaar. Tegenwoordig zijn er iets van 670 punten bekend vanwege nieuwe ontwikkeling.

Acupunctuur is een behandelvorm die in de categorie alternatieve geneeskunde valt. Zoals eerder vermeld is het reeds 2500 jaar oud, echter in het "Westen" komt het pas net om de hoek kijken. Tijdens deze behandeling worden er naalden op specifieke punten op de huid aangebracht.

Tijdens de traditionele acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van enkel roestvrijstalen naalden. Voordat ik je kan uitleggen hoe en wat deze behandeling juist doet eerst een aantal basisprincipes en uitgangspunten hoe de Chinezen ziekte en gezondheid zien:

1. Wanneer je ziek bent (welke aandoening dan ook) gaat met er vanuit dat je levensenergie (ook wel qi genoemd) uit balans/evenwicht is.

2. Deze levensenergie stroomt door de 12 meridianen en hebben vertakking naar alle organen en lichaamsfuncties.

Met behulp van de naalden probeert men met acupunctuur de balans van je qi (levensenergie) weer terug te herstellen.

De eerste term die je misschien niet bekend voorkomt is meridiaan. Een meridiaan is eigenlijk een soort van netwerk van vaten die door je lichaam loopt. In de Chinese geneeskunde zijn er 12 meridianen die door je gehele lichaam lopen. Hieronder een overzicht van de 12 meridianen en hoe deze door je hele lichaam lopen.

12 meridianen

 

Zie foto: Bronvermelding

Acupunctuur tegen gezondheidsklachten

Volgens de oude Chinese geloofsovertuigingen bestaat de levensenergie uit ‘’qi’’ en onze lichamen, planeet en de gehele universum bestaat daaruit. Iedereen is geboren met een bepaalde hoeveelheid qi en wordt via de moeder overgedragen door de nieren aan het kind.

Indien er een onbalans heerst in deze stroming van energie kunnen er gezondheidsklachten zich ontwikkelen. Traditioneel werd gedacht dat ziekte komt door een onbalans tussen qi, de organen en de meridianen.

Met name omgevingsfactoren zoals het klimaat, voedingspatroon en stress kunnen zorgen voor deze onbalans.

Acupunctuur is een collectie van procedures dus om deze qi onbalans te herstellen. Dit door de huid op specifieke plaatsen (acu-punten) te stimuleren.  Tijdens een behandeling worden er metalen naalden op deze plaatsen aangebracht. Deze naalden kunnen geladen zijn om de effectiviteit te verhogen.

Het eerste wat een therapeut zal doen is om de correcte diagnose te stellen. Deze persoon zal je tong, je adem, geur, stemgeluid, je pols etc. onderzoeken. Daarbij stelt de therapeut gerichte vragen en luistert aandachtig.

De therapeut maakt gebruik van vier pilaren om de diagnose zo goed mogelijk te stellen, namelijk:

Inspectie: aandachtig het lichaam analyseren. Voornamelijk wordt gekeken naar de tong, de vorm, kleur en eventuele laag.

Auscultatie: luisteren naar het geluid afkomstig van je lichaam. Zo wordt er aandachtig geluisterd naar je ademhaling. Maar ook je zweet wordt geanalyseerd.

Onderzoeken:  er wordt onderzoek gedaan naar je digestieve gezondheid (eetlust, dorst etc.), excretie (urine, ontlasting), lichaamstemperatuur, ademhaling, pijn, slaap, bloed en vocht.

Palpatie: met de hand of handen voelen waar er mogelijk problemen zijn. Er wordt gekeken naar de shi punten.

Nu dat de diagnose is gesteld, de volgende vraag is natuurlijk, voor welke klachten werkt acupunctuur?

Pijn: volgens onderzoek (2) is acupunctuur een effectieve behandeling tegen pijn, dit kan pijn in de rug zijn, pijn in de armen, pijn in de gewrichten, spierpijn etc. Hierdoor kan het ook uitkomst bieden om fibromyalgie (3) klachten wat te verminderen.

Misselijkheid: oorspronkelijk werd acupunctuur ingezet om misselijkheid en maagklachten te verminderen.

Vruchtbaarheid: er zijn geen duidelijke studies voorhanden. Echter, er zijn claims dat acupunctuur zou kunnen helpen om de vruchtbaarheid te vergroten.

Astma en ademhalingsproblemen: acupunctuur zou verlichting kunnen bieden tegen astma en andere ademhalingsproblemen.

Verslavingen: één van de bekendste doeleinden van acupunctuur is toch wel tegen verslavingen zoals roken, medicatie etc.

Acupunctuur in de praktijk

Nu is er zeker een goede en foute manier bij het uitoefenen van acupunctuur. Een verkeerde behandeling is zeker niet zonder bijwerkingen. Er kunnen forse complicaties ontstaan wanneer je acupunctuur laat uitoefenen door iemand met weinig kennis. Vandaar dat het zeker aan te raden is om alleen bij gekwalificeerde therapeuten je te laten behandelen.

Maar waar moet je op letten bij de selectie van een therapeut?

 • Zelf onderzoek doen; voordat je naar een therapeut gaat lees eerst eens een boek door over het onderwerp. Zodoende heb je wat basiskennis en maak je geen beginnersfouten.
 • Certificaten; zorg dat de therapeut de nodige papieren heeft. Voordat een therapeut mag oefenen moet deze persoon een opleiding gevolgd hebben. Vraag zeker naar diploma’s indien deze niet in het zicht zijn.
 • Klantbeoordeling; doe wat onderzoek naar eventuele klantbeoordelingen. Indien er haast geen klantbeoordelingen zijn is dat een goede reden om naar iemand anders te gaan.
 • Kosten; het moet natuurlijk niet te duur zijn aangezien het waarschijnlijk niet vergoed zal worden. Echter, goedkoop kan zeker duur koop zijn!

Een geweldige tip om een therapeut te vinden is door online onderzoek te doen. Zodoende kun je in één oogopslag zien welke therapeuten in jouw omgeving beschikbaar zijn. Daarnaast is het internet ook een geweldige hulpmiddel om direct wat klantbeoordelingen op te sporen.

Aanvullende tips

Indien je het wilt gaan proberen om een acupunctuur sessie te ondergaan tegen bepaalde klachten. Dan heb ik nog een aantal handige tips voor je:

 • Geen grote maaltijden eten voor en na de behandeling.
 • Niet te veel sporten voor of na de behandeling.
 • Even geen geslachtsgemeenschap voor de behandeling vanwege de qi energie theorie.
 • Geen alcoholische dranken nuttigen voor en na de behandeling.
 • Voldoende rust voordat je een sessie begint, zorg dat je goed geslapen hebt.

Conclusie

Acupunctuur valt zeker onder het kopje ‘’alternatieve geneeskunde’’. Echter, er zijn zeker al wat onderzoeken gedaan over de effectiviteit. Nu zijn experts het nog niet eens wat de rol moet zijn in de moderne geneeskunde, één ding is wel duidelijk: acupunctuur heeft zeker potentie maar moet wel gezien worden als een medische ingreep. Vandaar is het belangrijk om altijd eerst even te overleggen met je specialist voordat je een sessie gaat proberen.

Vergeet niet om erg kritisch te zijn bij de selectie van therapeuten, doe eerst grondig onderzoek en laat je alleen behandelingen door therapeuten met voldoende praktijkervaring.Heb je toevallig ervaring met acupunctuur? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]

 1. http://www.open.edu/openlearn/whats-on/ou-on-the-bbc-alternative-medicine-programme-1-acupuncture
 2. http://nccam.nih.gov/health/acupuncture/acupuncture-for-pain.htm
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186
 4. http://www.anahata-assen.nl/spirituele-informatie/meridianen-reflexzones/

Boek: Accupressure's Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zeer tevreden na mijn 3e behandeling nog maar!
  Heb reuma en kon mijn grote teen al 6 maanden niet meer bewegen, na de eerste behandeling ging dit terug wel! Ook veel minder moe en van mijn exzeem verlost die ik ook al maanden had! Nu mijn elleboog nog behandelen want na 15 maanden, van kinesist naar osteopaat....nog steeds geen beteringen maar al veel geld kwijt! ( 3 kinesisten, 5 osteopaten)

 2. Hallo,

  Ik ben Nandita en ik heb momenteel al Acupunctuur. Al best wel wat behandelingen gehad. Mijn hulpvraag is de Fantoompijn. Ik heb een linker Beenamputatie en vreselijke, bijna ondraaglijke Fantoompijn. Heb al veel geprobeerd het te verzachten. Van Pijnpoli naar Pijnpoli. EMDR, Spiegeltherapie, Virtual Reality bril, Operatie gehad om een spier aan de Zenuw die de Fantoompijn veroorzaakt, te hechten. OK mislukt, Zenuw blokken, etc. et.c.

  Via een arts bij de Pijnpoli ben ik bij Acupunctuur terecht gekomen en ik ben ervan overtuigd dat ik een goede Therapeut heb. Maar helaas heeft hij al vele malen geprobeerd de pijn de verlichten, echter de Fantoompijn wordt niet minder. Hij behandelt ook andere problematiek. Denk aan slapen, Doorbloeding, Prikkelbaarheid, Longen, etc. etc. Die methoden werken wel bij mij.

  Nu is het zo dat ik de "Klikprothese"draag. (Prothese zonder koker). Er zit een Pin in mijn bot die uitsteekt, zodat ik de Prothese kan bevestigen. Volgens mijn therapeut is het zo dat de Pin in de weg zit en de Qi de voet niet kan bereiken, echter ik voel wel eea gebeuren in de voet......

  Vraag: Is er iemand die weet of mijn pin daadwerkelijk in de weg zit en de energie niet kan geleiden naar de voet. Maar waarom voel ik dan wel eea gebeuren in de voet?

  Heel graag zou ik een antwoord willen van een ervaren iemand.

  Bij Voorbaat Dank en Hartelijke Groet,

  Nandita

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share