Inhoud:
1. Wat is aspartaam?
2. Voordelen, nadelen van aspartaam
3. ADH van aspartaam
4. Waar zit aspartaam in?
5. FAQ Aspartaam
6. Conclusie
Af en toe beantwoord ik vragen met behulp van een artikel die ik op de website plaats. Meestal zijn dit vragen die ik veelvuldig gesteld krijg. Deze week is het de beurt aan aspartaam. De meeste vragen die ik hierover ontvang liggen allemaal in het verlengde van “is het wel gezond voor mij”.
In dit artikel zal ik je een beknopte samenvatting geven over het onderwerp aspartaam en laat ik je zien wat het met je lichaam kan doen. Het komt namelijk steeds vaker negatief is het nieuws voor, maar is dit eigenlijk wel terecht? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden zal ik je eerst het een en ander over aspartaam uitleggen.
Wat is aspartaam?
Aspartaam is een kunstmatig ontwikkelde (zoet)stof (1) die tot wel bijna 200 keer zo zoet is als “normale” suiker. Sinds de ontwikkeling van dit goedje (begin jaren 80) gaan er veel negatieve berichten rond over aspartaam.
Energetische waarde
Pas de laatste 10 jaar is aspartaam erg populair geworden bij fabrikanten van zogenaamde light-producten. Dit komt omdat de energetische waarden van aspartaam erg laag is maar toch enorm zoet smaakt. Daarom is het de “perfecte” vervanger van normale suiker die een vele hogere energetische waarde heeft.
Metabolisme
Aspartaam wordt door je spijsverteringsstelsel afgebroken in de animozuren fenylalanine en asparaginezuur. Bij de afbraak van aspartaam komt er ook een kleine hoeveelheid methanol vrij wat terecht komt in het bloed (2). Wanneer men zich aan de normale ADH houdt, levert dit normaal gesproken geen problemen op.
Echter, bij een overmatig gebruik van voedingsmiddelen met aspartaam kan dit problemen veroorzaken. Grote hoeveelheid methanol in het bloed is namelijk erg giftig.
Hongergevoel
Aspartaam zou het hongergevoel kunnen prikkelen (3). Aspartaam zal de hoeveelheid serotonine in de hersenen doen afnemen waardoor men “zin” krijgt in koolhydraten (zoetigheid)
Toch zijn er ook mensen die beweren dat aspartaam goed is voor de lijn omdat het weinig calorieën bevat en daarnaast het hongergevoel tegengaat.
Het spreekt elkaar weer goed tegen….
Voordelen, nadelen van aspartaam
Sinds het ontstaan van de zoetstof komt het zowel negatief als positief voor in het nieuws. Hieronder heb ik de meeste bekende argumenten (zowel voor als tegen) onder elkaar gezet. Zelf kan ik me vinden in een aantal voordelen maar toch neig ik om mezelf als tegenstander te zien.
Voordelen
- De afbraakproducten van aspartaam zijn onmisbare animozuren die ons lichaam nodig heeft.
- Goed voor de lijn, omdat het weinig calorieën bevat
- Er is zoveel onderzoek gedaan naar aspartaam. Het feit dat het nog steeds op de markt is, is een teken dat het niet ongezond voor je is.
- Cariës is een ander woord voor tandrot. Aspartaam schijnt dit tegen te gaan.
- Een overdosis aan aspartaam is vrijwel niet mogelijk. Zelf wanneer je 2x de ADH (75mg/kg) binnenkrijgt zullen er nog geen negatieve bijwerkingen hebben
- De hoeveelheid methanol in je bloed door een glas light frisdrank is lager dan bijvoorbeeld een glas vruchtensap.
Nadelen
- Aspartaam zou kankerverwekkend zijn
- Vele bijwerkingen van aspartaam: Hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, oorsuizen en slaapverlies.
- Productie van methanol
- Verwekt verschillende soorten kanker op lange termijn
- Zorgt voor hongergevoel
- Zorgt voor gewichtstoename
ADH van aspartaam
Een man van 80 kilo zou dan ongeveer 20 blikjes light frisdrank moeten drinken om net de top van de ADH aan te raken. Bij een vrouw zal dit liggen rond de 15 blikjes.
Gemiddeld genomen krijgen mensen in Europa ongeveer 3 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag binnen. Slechts een klein deel; 2% krijgt dagelijks teveel binnen.
Waar zit aspartaam in?
Voedingsmiddelen met aspartaam
- Aanmaaklimonade
- Sommige soorten yoghurt
- Vruchtensap (light)
- Kauwgom
- Frisdrank (light)
- Snoepgoed
- Drink yoghurt
- Rosebier
- Zuurtjes
- Natuurlijke supplementen!
- Whey-poeder
- Zoetjes
- Vloeibaar zoetstof
- IJs producten
Medicijnen met aspartaam
- Pijnstillers
- Medicijnen tegen vastzittend slijm
- Antibiotica
- Laxerende middelen
- Anti braakmiddelen
Voor een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen en medicijnen verwijs in naar de website
FAQ Aspartaam
Sommige artsen beweren dat overmatig gebruik van aspartaam hersenbeschadiging kan veroorzaken bij kinderen en baby’s. Dit komt omdat de hersenen van kinderen veel gevoeliger zijn dan die van volwassen mensen.
Val ik er van af?
Er zitten inderdaad een heel stuk minder calorieën in, echter om nu direct te zeggen dat je er van afvalt is wat ver gezocht. Men beweert namelijk dat er toch een hongergevoel wordt gecreëerd waardoor je weer meer gaat eten.
Ik heb diabetes, moet ik nu stoppen met het eten van aspartaam?
Kort door de bocht? JA, aspartaam verhoogt de bloedsuikerspiegel.
Is het slecht voor mijn ogen?
Aspartaam zorgt indirect voor de productie van methanol wat op lange termijn de oogzenuwen kan beschadigen. Onderzoeken naar een direct effect zijn nog in volle gang.
Conclusie
Het komt geregeld voor in de “gezondheidswereld” dat iedereen elkaar tegenspreekt. Dit is nu ook het geval bij aspartaam. Echter, in dit geval ben ik geen direct voorstander voor het binnenkrijgen van aspartaam. Mijn motto is en zal altijd blijven “alles met mate”.
Een keer aspartaam binnenkrijgen is geen probleem, mits je hier natuurlijk bewust van bent! Maak er dus geen gewoonte/verslaving van!
[MOWPOP id="128"]
Bronnen:
Wat vindt jij van Stevia, in Duitse supermarkten kom je t al veel tegen, voor leuke prijzen ! Gr Ton
Dag Ton,
Zal er vandaag een artikel over schrijven!
Jack
20 jaar geleden zijn producten met aspartaam in Japan met onmiddellijke ingang uit de handel gehaald. Dit naar aanleiding van een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek wees uit dat het de gezondheid ernstige schade toebrengt. Aspartaam is nog steeds niet uit de handel gehaald in sommige landen, waaronder Nederland.
Het is mogelijk dat dit komt omdat de farmaceutische industrie dit middel op de markt heeft gebracht. Zij zijn nog steeds heer en meester in dit land.
Ik heb een half jaar ernstige duizeligheid gehad toen ik aspartaam tabletjes gebruikte. Nadat ik stopte verdween de duizeligheid.
Big Farma verdient jaarlijks 700-800 miljard en is zeker geen filantropische instelling.
Als je een of andere ziekte krijgt door aspartaam, leveren ze ook nog de medicijnen.
De lijst aan ernstige bijwerkingen is lang en bewijzen zijn er te over.
Google de documentaires of documenten. Aspartame op z'n Engels.
Als je goed kijkt en luistert weet je wel wie de waarheid spreekt.
Big Business dus.