Alles over aspartaam!

2016-11-08T10:33:01+01:00mei 16th, 2012|Gifstoffen en E-nummers|4 Reacties

Laatste update: door

Alles over aspartaam

Inhoud:
1. Wat is aspartaam?
2. Voordelen, nadelen van aspartaam
3. ADH van aspartaam
4. Waar zit aspartaam in?
5. FAQ Aspartaam
6. Conclusie

Af en toe beantwoord ik vragen met behulp van een artikel die ik op de website plaats. Meestal zijn dit vragen die ik veelvuldig gesteld krijg. Deze week is het de beurt aan aspartaam. De meeste vragen die ik hierover ontvang liggen allemaal in het verlengde van “is het wel gezond voor mij”.

In dit artikel zal ik je een beknopte samenvatting geven over het onderwerp aspartaam en laat ik je zien wat het met je lichaam kan doen. Het komt namelijk steeds vaker negatief is het nieuws voor, maar is dit eigenlijk wel terecht? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden zal ik je eerst het een en ander over aspartaam uitleggen.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatig ontwikkelde (zoet)stof die tot wel bijna 200 keer zo zoet is als “normale” suiker. Sinds de ontwikkeling van dit goedje (begin jaren 80) gaan er veel negatieve berichten rond over aspartaam.

Energetische waarde

Pas de laatste 10 jaar is aspartaam erg populair geworden bij fabrikanten van zogenaamde light-producten. Dit komt omdat de energetische waarden van aspartaam erg laag is maar toch enorm zoet smaakt. Daarom is het de “perfecte” vervanger van normale suiker die een vele hogere energetische waarde heeft.

Metabolisme

Aspartaam wordt door je spijsverteringsstelsel afgebroken in de animozuren fenylalanine en asparaginezuur. Bij de afbraak van aspartaam komt er ook een kleine hoeveelheid methanol vrij wat terecht komt in het bloed. Wanneer men zich aan de normale ADH houdt, levert dit normaal gesproken geen problemen op.

Echter bij een overmatig gebruik van voedingsmiddelen met aspartaam kan dit problemen veroorzaken. Grote hoeveelheid methanol in het bloed is namelijk erg giftig.

Hongergevoel

Aspartaam zou het hongergevoel kunnen prikkelen. Aspartaam zal de hoeveelheid serotonine in de hersenen doen afnemen waardoor men “zin” krijgt in koolhydraten (zoetigheid)

Toch zijn er ook mensen die beweren dat aspartaam goed is voor de lijn omdat het weinig calorieën bevat en daarnaast het hongergevoel tegengaat.

Het spreekt elkaar weer goed tegen….

Voordelen, nadelen van aspartaam

Sinds het ontstaan van de zoetstof komt het zowel negatief als positief voor in het nieuws. Hieronder heb ik de meeste bekende argumenten (zowel voor als tegen) onder elkaar gezet. Zelf kan ik me vinden in een aantal voordelen maar toch neig ik om mezelf als tegenstander te zien.

Voordelen

 • De afbraakproducten van aspartaam zijn onmisbare animozuren die ons lichaam nodig heeft.
 • Goed voor de lijn, omdat het weinig calorieën bevat
 • Er is zoveel onderzoek gedaan naar aspartaam. Het feit dat het nog steeds op de markt is, is een teken dat het niet ongezond voor je is.
 • Cariës is een ander woord voor tandrot. Aspartaam schijnt dit tegen te gaan.
 • Een overdosis aan aspartaam is vrijwel niet mogelijk. Zelf wanneer je 2x de ADH (75mg/kg) binnenkrijgt zullen er nog geen negatieve bijwerkingen hebben
 • De hoeveelheid methanol in je bloed door een glas light frisdrank is lager dan bijvoorbeeld een glas vruchtensap.


Nadelen

 • Aspartaam zou kankerverwekkend zijn
 • Vele bijwerkingen van aspartaam: Hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, oorsuizen en slaapverlies.
 • Productie van methanol
 • Verwekt verschillende soorten kanker op lange termijn
 • Zorgt voor hongergevoel
 • Zorgt voor gewichtstoename


ADH van aspartaam

ADH AspartaamDoor de FDA is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aspartaam vast gesteld. Deze ligt op 50mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit klinkt weinig, maar in de meeste gevallen komen we hier lang niet aan.

Een man van 80 kilo zou dan ongeveer 20 blikjes light frisdrank moeten drinken om net de top van de ADH aan te raken.  Bij een vrouw zal dit liggen rond de 15 blikjes.

Gemiddeld genomen krijgen mensen in Europa ongeveer 3 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag binnen.  Slechts een klein deel; 2% krijgt dagelijks teveel binnen.

Waar zit aspartaam in?