Suiker

Laatste Update: 7 april 2017

De 5 gevaarlijkste bijwerkingen van aspartaam

De 5 gevaarlijkste bijwerkingen van aspartaamaspartaam

Aspartaam is een natuurlijke zoetstof die onder andere wordt verkocht onder de merknamen Canderel en Equal. Bovendien wordt de zoetstof vaak gebruikt in allerlei dieet- en suikervrije producten.

Alhoewel de zoetstof populair blijft heeft hij ook met de nodige controverse te maken gehad in de afgelopen jaren. Veel tegenstanders beweren dat aspartaam eigenlijk slecht voor je gezondheid is. Hoewel de Amerikaanse FDA aspartaam heeft goedgekeurd, wordt wel een maximale inname van 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht aangeraden.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een populaire zoetstof die vaak wordt gemengd met een vulstof omdat Aspartaam zelf zo zoet is. De ingrediënten van aspartaam zijn asparaginezuur en fenylalanine. Beide zijn natuurlijk voorkomende aminozuren. Asparaginezuur wordt geproduceerd door je lichaam en fenylalanine is een essentieel aminozuur dat je binnenkrijgt via voedsel.

Wanneer je lichaam aspartaam verwerkt wordt een deel daarvan afgebroken in methanol. Alhoewel giftig in grote hoeveelheden, zijn kleine hoeveelheden methanol niet giftig. Het wordt natuurlijk aangemaakt in het lichaam en wordt ook teruggevonden in fruit, vruchtensap, gegiste dranken, en sommige groenten. De hoeveelheid methanol als gevolg van de afbraak van aspartaam is laag. Het is zelfs lager dan de hoeveelheid die wordt teruggevonden in gewone voedingsmiddelen.

Dat wil echter niet zeggen dat je aspartaam zonder problemen kunt nemen. Daar komen we zo op terug.

Een aantal van de regelgevende instanties en gezondheid gerelateerde organisaties hebben aspartaam goedgekeurd. Tot deze instanties behoren onder andere:

 • Food and Drug Administration (FDA)
 • Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties
 • Wereldgezondheidsorganisatie
 • American Heart Association
 • American Dietetic Association

In 2013 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een meta-analyse uitgevoerd van meer dan 6000 studies over aspartaam. Hoewel volgens deze analyse bleek dat de zoetstof niet schadelijk is voor de gezondheid, blijven er twijfels bestaan.

Aspartaam werd voor het eerst geproduceerd rond de tijd dat de FDA kunstmatige zoetstoffen zoals cyclamaat en sacharine ging verbieden. Studies toonden toentertijd aan dat hoge dosissen van deze twee zoetstoffen kanker en andere aandoeningen konden veroorzaken. Hoewel aspartaam wel is goedgekeurd door de FDA, zijn er verschillende studies die problemen aantonen met de zoetstof, met inbegrip van studies uitgevoerd door de Harvard School of Public Health.

Het verbod op sacharine is inmiddels teruggedraaid. Cyclamaat wordt ondertussen ook weer in de meeste landen verkocht en aspartaam is overal vrij verkrijgbaar en bovendien te vinden in talloze bewerkte producten.

Producten met aspartaam

Wanneer een product het label 'suikervrij' draagt betekent dit vaak dat een kunstmatige zoetstof in plaats van suiker werd gebruikt. Hoewel niet alle suikervrije producten aspartaam bevatten is het nog steeds een van de meest populaire zoetstoffen die worden gebruikt in bewerkte producten.

Enkele voorbeelden van producten die aspartaam bevatten zijn:

– Light frisdrank

Caloriearm vruchtensap

– Sommige merken kauwgom

Yoghurt (hier wordt ook vaak een combinatie van zoetstoffen gebruikt afhankelijk van het merk)

Suikervrij snoep en gebak

Als je al aspartaam gebruikt, kan het gebruiken van andere, natuurlijke zoetstoffen je helpen aspartaam te beperken. Nog beter is het natuurlijk aspartaam geheel te vermijden, maar dan zul je ook zeker moeten opletten voor verpakte producten. Aspartaam draagt meestal het label 'bevat fenylalanine'.

Aspartaam bijwerkingen

Aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Dus is slechts een hele kleine hoeveelheid nodig om eten of dranken een zoete smaak te geven. De aanbeveling voor een acceptabele dagelijkse consumptie is 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Deze aanbeveling komt van de Amerikaanse FDA. Anderen geven een ietwat lagere aanbeveling van 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht.

Om je een idee te geven hoeveel je binnenkrijgt: Een blikje light frisdrank bevat ongeveer 185 milligram aspartaam. Een persoon van 68 kilogram zou dus meer dan 18 blikjes frisdrank per dag moeten drinken om de dagelijks aanbevolen inname te overschrijden.

Voordat je nu echter denkt dat aspartaam helemaal veilig voor je is zolang je er maar kleine hoeveelheden van consumeert, is het beter eerst even verder te lezen. Ook al heeft de FDA het goedgekeurd, er zijn in de afgelopen jaren verschillende studies uitgevoerd die de veiligheid flink betwisten.

De componenten van aspartaam ​​kunnen volgens deze studies leiden tot een grote verscheidenheid van aandoeningen. Sommige van deze problemen vinden geleidelijk aan plaats, terwijl andere directe, acute bijwerkingen veroorzaken.

Een belangrijk onderdeel van aspartaam is fenylalanine. Deze stof is synthetisch bewerkt en verantwoordelijk voor de zoete smaak van aspartaam. De fenylalanine wordt echter gemakkelijk afgebroken en kan dan methanol vormen. In groenten en fruit is methanol gebonden aan een vezel genoemd pectine, waarmee de stof veilig via het spijsverteringskanaal wordt afgevoerd. Echter, in aspartaam is methanol niet gebonden aan iets dat kan helpen het te elimineren uit je lichaam.

Eenmaal in je lichaam, wordt de methanol door het alcohol dehydrogenase (ADH) enzym omgezet in formaldehyde, dat schade kan aanrichten aan je DNA en gevoelige eiwitten. Alle dieren behalve mensen kunnen methanol omzetten in methaanzuur.

De 5 belangrijkste aandoeningen geassocieerd met aspartaam ​​heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Maar let op; dit zijn maar enkele van de vele aandoeningen die tot nog toe gerapporteerd zijn.

1. Aangeboren afwijkingen

Een studie gefinancierd door Monsanto om mogelijke geboorteafwijkingen veroorzaakt door het gebruik van aspartaam ​​te bestuderen was afgesneden nadat voorlopige gegevens schadelijke informatie toonden over aspartaam. Aspartaam ​​wordt ook verdacht van het veroorzaken van schade aan de hersenen bij gevoelige personen. Een foetus kan een verhoogd risico lopen op deze effecten. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat hoge doses aspartaam ​​gepaard kunnen gaan met problemen, variërend van duizeligheid en subtiele veranderingen van de hersenen tot retardatie.

2. Hersentumoren

In 1981 verklaarde een statisticus die toentertijd voor de FDA werkte dat de gegevens over aspartaam met betrekking tot hersentumoren ​​zo zorgwekkend zijn dat hij geen goedkeuring van voor de zoetstof kan aanbevelen.

In een tweejarige studie, uitgevoerd door de fabrikant van aspartaam, ontwikkelden twaalf van de 320 ratten die een normaal dieet met toevoeging van aspartaam kregen ​​hersentumoren, terwijl geen enkele van de ratten in de controlegroep tumoren ontwikkelden, en vijf van de twaalf ratten met tumoren ontwikkelden deze bij een lage dosis aspartaam.

3. Diabetes

Hoewel aspartaam goedgekeurd werd door verschillende instanties voor mensen met diabetes, ziet het eigenlijke plaatje er toch wat minder rooskleurig uit. Er zijn namelijk verschillende studies die aantonen dat aspartaam juist de aanleiding kan zijn van diabetes of pre-diabetes.

De volgende gevolgen van de consumptie van aspartaam werden geregistreerd:

 • Snellere vordering van klinische diabetes
 • Slechtere beheersing van suikerziekte bij diabetici die insuline of orale geneesmiddelen gebruiken
 • Leidt tot de verergering van diabetische complicaties zoals retinopathie, staar en neuropathie
 • Veroorzaakt epileptische aanvallen

Volgens de onderzoekers ontwikkelden veel mensen tijdens het onderzoek door het gebruik van aspartaam ernstige metabole, neurologische en andere complicaties. Dit werd aangetoond door een afname van de controle over suikerziekte, de intensivering van hypoglykemie, het optreden van de epileptische aanvallen die uiteindelijk toe te schrijven waren aan aspartaam, en de verergering van diabetische complicaties (vooral verminderd gezichtsvermogen en neuropathie) tijdens het gebruik van producten met aspartaam. Dramatische verbeteringen van deze functies traden pas op na het vermijden van aspartaam, en een snelle voorspelbare herhaling van deze problemen wanneer de patiënt dezelfde ​​producten weer begon te consumeren, bewust of per ongeluk.

4. Emotionele stoornissen

In een dubbelblind onderzoek naar de effecten van aspartaam ​​bij personen met stemmingsstoornissen, bleek uit de resultaten dat er een grote toename van ernstige symptomen was bij personen die aspartaam gebruikten. Omdat enkele van de symptomen zo ernstig waren, moest de studie uiteindelijk gestaakt worden. Drie van de deelnemers waren van mening dat ze vergiftigd waren door aspartaam.

De onderzoekers concludeerden dat personen met stemmingsstoornissen bijzonder gevoelig zijn voor deze kunstmatige zoetstof en het gebruik ervan in deze populatie moet worden ontmoedigd.

Daarnaast zijn er talrijke gerapporteerde gevallen van lage serotonineniveaus, depressie en andere emotionele stoornissen die zijn verbonden met aspartaam ​​en vaak worden verlicht door het stoppen van de inname van aspartaam.

5. Epileptische aanvallen

Met het grote en groeiende aantal epileptische aanvallen veroorzaakt door aspartaam, is het triest om te zien dat er nog steeds instanties zijn die het gebruik van aspartaam bevorderen of in ieder geval als veilig beschouwen. In een recente studie uitgevoerd door het Massachusetts Institute of Technology, werden 80 mensen een epileptische aanval hadden na het gebruik van aspartaam onderzocht. De onderzoekers concludeerden uit het onderzoek dat aspartaam snel van de markt moet worden gehaald, wat echter nooit gebeurde.

Verschillende luchtvaartmagazines hebben artikelen gepubliceerd die waarschuwen voor de vele gevaren van aspartaam ​​alsmede de ijlende effecten van methanol en de grotere kans op aangeboren afwijkingen. De artikelen wijzen erop dat de consumptie van aspartaam de ​​piloten vatbaarder maken voor aanvallen en duizeligheid.

Een telefoonnummer werd zelfs opgezet voor piloten die lijden aan acute reacties op aspartaam. Meer dan 600 piloten hebben symptomen gemeld, waaronder een aantal die hebben gemeld dat ze last hadden van epileptische aanvallen in de cockpit.

Natuurlijke alternatieven voor aspartaam

Hoewel er vele studies onder het tapijt geveegd worden, worden mensen zich wel steeds bewuster van de risico's van kunstmatige zoetstoffen. Hoewel aspartaam de meeste meldingen heeft ontvangen vanwege gezondheidsproblemen, is het ook een feit dat andere kunstmatige zoetstoffen eveneens problemen opleveren. Bovendien is het vaak zo dat we simpelweg niet genoeg gegevens hebben op de lange termijn om de veiligheid echt te kunnen garanderen. Desalniettemin zijn deze stoffen vaak verkrijgbaar op de markt en worden ze in verschillende producten gebruikt.

Het is dus aan ieder van ons om een bewuste keuze te maken de kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Dit doe je natuurlijk door zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijke producten en de bewerkte voedingsmiddelen links te laten liggen. Uiteindelijk zul je hier nog veel meer gezondheidsvoordelen door krijgen. Maar wat doe je nu als je geen suiker EN geen zoetstof kunt gebruiken?

Er zijn talloze natuurlijke zoetstoffen verkrijgbaar die niet schadelijk zijn voor je gezondheid zolang je ze met mate gebruikt. De volgende opties zijn een goede keuze:

Hou er wel rekening mee dat - afgezien van stevia - natuurlijke zoetstoffen ook (natuurlijke) suiker bevatten en dus je bloedsuikerspiegel flink kunnen laten stijgen. Gebruik ze dus met mate. Stevia is de beste optie voor diabetici omdat deze geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel en bovendien geen calorieën bevat.

Tot slot...

Hoewel er door veel instanties nog iets anders geroepen wordt, is het na talloze studies wel duidelijk dat aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Moeder natuur weet het nog altijd beter.

Gebruik dus zoveel mogelijke natuurlijke, volle producten en vermijd alles wat in de fabriek gemaakt is. Zoetstoffen en andere ongewenste kunstmatige toevoegingen sluipen zo ook je dieet niet in.

En door minder zoet te eten, zul je bovendien ontdekken dat je op den duur veel minder trek hebt in iets zoets en fruit ontzettend zoet is. Suiker en zoetstoffen zullen dan zelfs niet meer lekker smaken.

Succes!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/03/Jan03/012203/02P-0317_emc-000202.txt

http://www.mpwhi.com/hhc-dmartini2.htm

http://www.rense.com/general35/evid.htm

http://www.dorway.com/diabetes.txt

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935

http://www.aspartamesafety.com/Article4.htm

https://www.sussex.ac.uk/webteam/gateway/file.php?name=em-letter-to-efsa-on-aspartame-20feb2013.pdf&site=25

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn reactie is dat ik al meer dan 29 jaar liep met klachten zoals pijn in de borst en armen als ik maar een tukje ging lopen moest ik als een oude lopen, inspanningen erge storm gaf allemaal last van mijn borst en armen het leek op een brandend gevoel.
  Ben naar de dokter gegaan kreeg massa medicatie toen nasr de hartespecialist die zei afvallen anders moet ik u dotteren ik had volgens hem angina pectoris , door de medicatie werd de klacht niet minder , hij zei nog meer afvallen .
  Een secend opini van een andre hartspecialist onderzoeken gedaan. De specialist zei mevrouw u ben brandshoon het ziet er allemasl goed uit.
  Mawr liep nog wel met de klacht slokdarm onderzoek gedaan alles was ook schoon.
  Zo heb ik nog jaren gelopen met de klacht ging haast niet meer wandelen en met de combinatie van zout werd het erger.
  Totdat mijn Broer mij op attendeerde toen hij zag dat ik natrena gebruikte dat die zoetje erg slecht omdat ze onder Aspertaam vallen , ik ben er gelijk met natrena gestopt , binnen een paar dagen was ik van de klachten af kon weer lekker normaal lopen .
  Ik had er s,avond ook last van soms moest ik rechtop zitten om de pijn te laten zakken dankon ik pas gaan liggen.
  Ik ben herboren ben mijn Broer ontzettend dankbaar hiervoor.

  1. Wat een mooi resultaat, Thea!

   Aspartaam is inderdaad een verborgen gif waar veel mensen slecht op reageren. En jij bent daar weer een heel mooi voorbeeld van. Blij voor je dat het nu voorbij is!

 2. Ik heb ernstige Burning mout syndroom en pijn door mijn hele lichaam en ik eet ontzettend veel Kougum en schocolade paste op mijn brood en ik ga nu stoppen met al dat zoetigheid ik ben zelf van mening dat mijn Burning mout syndroom hier de oorzaak van is. De doktoren weten niet waar door ik ernstige Burning mout syndroom heb maar ik ben zelf opzoek gegaan en kom er achter dat dit wel eens de oorzaak hiervan is en stop direct met alle zoetigheid want het beheerst heel mijn leven en ik ga hieraan onderdoor, ik nodig geen familie of vrienden meer uit en ben hierdoor vaak eenzaam en kan niet meer slapen al ander half jaar niet en de doktoren kunnen niets vinden, maar mijn lichaam vraagt iedere dsg naar zoetigheid en nu ik dit gelezen heb weet ik zeker dat het komt doordat te veel zoetigheid tot mij neem. Kan iemand mij zeggen hoe ik dit kan oplossen help mij groetjes Liny Lutgens

 3. Ben naar eigen onderzoek er achter gekomen dat de hartstilstand op 1-5-'12 het gevolg bleek van overmatig aspartaam gebruik. Had n.l. de 2 dagen er voor 120 m2 straatwerk gelegd bij 30+ temp. Gevolg hiervan was dat mijn vrouw me i.p.v. gewone cola, aanmaaklimonade en light drank te drinken gaf gedurende die 2 dagen. Gevolg was dat s'morgens om 5.50 uur het licht uit ging en ik weer wakker werd in Rijnstate Arnhem. Gedurende de volgende 4 dagen bleek geen ene Bèta blokker te werken waarop men mij alleen met een ICD kon laten gaan i.s.m. Verapamil. Een laatste redmiddel. In het jaar dat ik weer thuis was om te revalideren kwam mij onderzoek van een professor aan het licht die veel hartstilstanden onderzocht in Azië. Hier bleek aspartaam de grootste boosdoener. Heb toen zelf weer een glas aspartaam gebruikt. geen reactie. Bij 2 glazen bleek mijn hart bij het opstaan tegen te sputteren.
  Bij mijn schoonzoon op het werk bleken wat mensen bij de cardioloog te lopen wegens ritme stoornissen. Hij gaf hun te kennen wat mij was overkomen en alle drie zijn gestopt . De eerste die bij de cardioloog kwam kreeg een verbaasde arts te zien die zijn eeg beoordeelde, en hem vroeg wat hij aan levensgewoonte gewijzigd had. Ben alleen gestopt met cola light en weer na gewone cola overgestapt. Zijn hartritme was in de 3 weken tussen stoppen en arts bezoek verdwenen. Ook van de collega's was dit het geval.

  1. Dit is heel erg om te horen, Nabil.
   Mag ik vragen wat er precies gebeurt is?
   Zou je dit met ons willen delen?

 4. Mijn reukvermogen is erg omlaaggegaan door aspartaam. Dit is een aandoening die ik heb gekregen door aspartaam, mijn dokter zegt dat het misschien ooit weg zal gaan maar waarschijnlijk niet.

 5. als ik een glas cola light of iets drink waar aspartaam in zit lig ik binnen het uur op de I C van het zieken huis

 6. ik was jaren lang echt verslaafd aan cola zero, op een gegeven moment kreeg ik hevige klachten..pijn over heel mijn lijf die niet uit te staan was
  vooral in de hartstreek, er werd onderzocht maar niets gevonden
  mijn kuiten en enkels waren enorm gezollen
  uiteindelijk bleek het te gaan aspartaam maar het was al te laat
  een zwaar hartinfarct was het gevolg
  nu leef ik zonder die troep en het gaat beter, maar de oude wordt ik nooit meer....

 7. Enorme pijnen in onderbuik, chaotisch voelen, verstijfde spieren waar geen lenigheid meer in zat, veel pijnscheuten in lichaam en nog veel meer klachten die ik zeker 10 jaar had, zijn binnen 2/3 weken verdwenen nadat ik stopte met aspartaam en acesulfaam-k. Sinds 2007 nooit meer klachten gehad.
  Lucia

  1. Fantastisch nieuws, Lucia!
   De gevolgen van aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen wordt vaak onderschat en weggewuifd.
   Maar dit is wéér een bewijs dat het méér met je lijf doet, dan je in eerste instantie zou denken.

 8. Ik had nog nooit eerder van aspartaamintoleranten gehoord. Wel van mensen die er achter kwamen dat ze lactose- en/of glutenintolerantie hadden en daarna klachtenvrij waren (krampen, gassen, opgeblazen) na een aanpassing van hun dieet. Misschien dat er daarmee meer problemen tegelijk werden opgelost.

  Anekdotisch bewijs is altijd onbetrouwbaar. Iemand die met coke stopt en van zijn klachten af is? Waarmee wordt de coke vervangen, met iets dat wel vitamine c bvat wellicht? Dat is misschien meer onderzoek waard, zou ik zeggen. maar als onderzoek onder duizenden en duizenden personen niets oplevert, zegt een klein handvol mensen die wel problemen ondervindt niet gelijk dat er slecht onderzoek is afgeleverd (meerdere keren, op verschillende continenten) en dat er DUS iets aan de hand moet zijn (mensen kunnen hoofdpijn krijgen van nieuwgeplaatste UMTS masten die nog niet eens aangeslotn zijn).

  Wikipedia heeft het volgende te melden;

  "Aspartaam is een dipeptide en wordt in het maag-darmkanaal volledig gehydrolyseerd. Net als bij andere eiwitten gebeurt, splitsen de spijsverteringsenzymen (peptidase en esterase) het molecuul in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze aminozuren komen ook in eiwitten in het dagelijks voedsel voor in combinatie met andere aminozuren. Het aspartaat (de geïoniseerde vorm van asparaginezuur) wordt snel gemetaboliseerd, zodat deze stof niet in verhoogde niveaus in het bloed wordt aangetroffen, ook niet bij een excessief gebruik van aspartaam. De verhoging van de concentratie van fenylalanine in het bloed, als gevolg van een hoge dosis aspartaam, is weliswaar meetbaar, maar komt niet boven gemeten concentraties na een maaltijd.[3]
  Bij de afbraak ontstaat ook een geringe hoeveelheid methanol, dat eerst geoxideerd wordt tot formaldehyde en vervolgens tot mierenzuur. "

  Heeft niet veel om het lijf dus.

  Maar aspartaam helpt wel een ongezond leef- en eetpatroon in stand te houden, dus daarom zeg ook ik; "Aspartaam... Boe."

 9. Als ik cocacola light of zero drink dan wordt ik 's-nachts gillend wakker omdat daar teveel aspartaam in zit. Dan krijg ik ineens enorm hevige spierkramp en moet iemand mijn voet naar boven buigen om weer een beetje te ontspannen.. Bij pepsi max heb ik dat gelukkig niet.

   1. Afgelopen weken elke nacht wakker worden midden in de nacht. Mijn hele lichaam voelde aan of het onder stroom stond. Sterke tintelingen net onder de huid. Ik kwam er niet van in slaap. Ook een paar maal net na het wakker worden flinke kramp in mijn kuiten terwijl ik nog in bed lag.
    Ik drink veel koffie met een zoetje
    Vanaf de zomer ook begonnen met cola zero. Gisterenavond nam ik 1 glas en nu kwam direct dat tintelende gevoel op. Uiteraard direct gestopt en vannacht sinds lange tijd weer normaal geslapen
    Toeval? Kan. Maar ik stop met cola zero (en wss de zoetje)
    Vanaf deze

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

133 Shares
Tweet
Pin
Share133