De 21 gevaren van frisdrank
We weten allemaal dat frisdrank niet gezond voor ons is. We weten dat het veel beter voor ons zou zijn om water, kruidenthee of zelfs een smoothie te drinken. Toch lijkt frisdrank een verslavend effect te hebben, want de frisdrankconsumptie blijft ook in Nederland ontzettend hoog.
Sterker nog, Nederland staat in de top 10 van landen met de hoogste frisdrankconsumptie. Er zijn echter genoeg redenen om hier zo ver mogelijk vandaan te blijven, voor onze gezondheid, maar ook voor ons portemonnee en de natuur. In dit artikel heb ik maar liefst 21 redenen voor je op een rij gezet waarom frisdrank vermeden moet worden als de pest.
Laten we beginnen...
Frisdrank vermijden voor je gezondheid
Een van de belangrijkste redenen om een gewoonte af te leren, is voor je gezondheid. Als je onderstaande lijst van redenen leest, zul je waarschijnlijk verbaasd staan te kijken over hoe slecht frisdrank eigenlijk wel niet is.
1. Frisdrank verhoogt je bloeddruk.
Een onderzoek uit 2011 linkt de consumptie van frisdrank aan een hogere bloeddruk. Deelnemers aan het onderzoek die dagelijks meer dan een portie frisdrank dronken, leden vaker aan hoge bloeddruk en deze werd ook hoger naarmate zij meer dronken. Bovendien hield de studie ook rekening ermee dat overgewicht en andere risicofactoren een rol spelen bij hoge bloeddruk. Desalniettemin werd er toch nog een groter risico bevonden op hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire gezondheidsproblemen.
2. Frisdrank is ontzettend slecht voor je tanden.
In het geval dat je tandarts het je nog niet heeft verteld, door zowel de suiker en de zuurgraad is frisdrank echt verschrikkelijk voor je tanden. De drank bevat fosforzuur en koolzuur, die beiden een zure omgeving in je mond scheppen. Alsof dit nog niet genoeg is, doet de suiker er nog een schepje bovenop en werkt in deze omgeving als de perfecte voedingsbodem voor bacteriën die je tanden afbreken.
3. Frisdrank bevat een stof die verboden is in meer dan 100 landen.
Ongeveer 10% van de frisdrank die tegenwoordig op de markt wordt aangeboden, bevat BVO, of gebromeerde plantaardige olie, die in maar liefst meer dan 100 landen is verbannen. Eigenlijk is het een smaakstof die gebruikt wordt in citrussmaken, en het bestaat uit een combinatie van bromine en plantaardige olie. Hoewel deze laatste wellicht ongevaarlijk mag lijken, is bromine simpelweg giftig.
4. Frisdrank maakt je dik.
Calorieën uit drankjes, en dan met name frisdrank, maken een groot aantal van de totale dagelijkse calorieën die worden geconsumeerd uit. We weten allemaal dat suiker ons dik maakt, maar voor frisdrank lijkt dat nog veel meer te gelden, met name omdat het een vloeistof is die niet voor dezelfde verzadiging zorgt als suiker in vaste voeding.
Frisdrank bevat met name fructose, wat wederom een simpele suiker is en geen effect heeft op het hongerhormoon ghreline zoals bijvoorveeld glucose dat wel doet. Door middel van dit hormoon zorgt je lichaam ervoor dat het precies regelt hoeveel energie er binnenkomt en het zet je honger op een laag pitje wanneer er voldoende is binnengekomen. Bij frisdrank gebeurt dat dus niet, waardoor je meer blijft eten.
In een onderzoek leidde deze vloeibare suiker ertoe dat mensen maar liefst 17% meer energie consumeerden en een andere studie linkte frisdrank consumptie aan een 60% hoger risico op overgewicht. Des te meer reden om een gezond alternatief te vinden dus!
Daarnaast zorgt frisdrank ervoor dat je niet alleen vet bijkomt, maar met name buikvet. Buikvet is niet alleen onsierlijk, het wordt ook gelinkt aan talloze ziekten.
5. Frisdrankconsumptie kan leiden tot diabetes.
We weten dat een te hoge consumptie van suiker kan leiden tot diabetes type 2. Dit gebeurt omdat een teveel aan suiker onze bloedsuikerspiegel in de lucht laat schieten. Gebeurt dit vaak genoeg, reageert ons lichaam uiteindelijk met insulineresistentie en tenslotte met diabetes. Zelfs als je een light frisdrank drinkt, kan het zijn dat je nog steeds een risico loopt. Natuurlijk is ook overgewicht verbonden met diabetes type 2, zodat je nog een grotere kans maakt op deze ziekte wanneer je pondjes bijkomt door de frisdrank.
6. Frisdrank kan leiden tot hart-en vaatziekten.
Volgens een studie gepubliceerd door de American Heart Association, kan de consumptie van een blikje frisdrank per dag - en let op, het maakt niet uit of dit gewone of light frisdrank is - worden geassocieerd met een 48% verhoogd risico op het metabool syndroom, een belangrijke voorloper van hart-en vaatziekten en diabetes.
7. Frisdrankconsumptie is gelinkt aan osteoporose.
Hoewel de onderzoekers de exacte reden nog niet kennen, hebben mensen die regelmatig frisdrank drinken meer kans op osteoporose. Ook dit heeft waarschijnlijk met de hoge suikerconsumptie te maken. Vergeet niet, een glaasje cola bevat namelijk maar liefst 10 (!!) klontjes suiker!
8. Cola kan het risico op nierstenen verhogen.
Een studie gepubliceerd in Epidemiology toonde aan dat een consumptie van 2 of meer blikjes cola per dag is geassocieerd met een verhoogd risico op chronische nierziekte.
9. Frisdrank kan brandend maagzuur veroorzaken.
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat zeer zure frisdrank kan leiden tot brandend maagzuur. Sterker nog, hier zul je waarschijnlijk zelf al vaker last van hebben gehad. Brandend maagzuur ontstaat wanneer het maagzuur de slokdarm weer inloopt, waarbij er schade kan ontstaan aan de slokdarm indien dit langdurig gebeurt.
10. Frisdrank wordt geassocieerd met leverproblemen.
Een van de grote problemen met frisdrank is het hoge gehalte aan fructose (naast glucose). Fructose kan, anders dan glucose, alleen door je lever gebruikt worden. Wanneer we hier veel te veel van binnen krijgen, gaat de lever deze suiker in vet veranderen. Een deel van dit vet blijft opgeslagen in de lever, wat kan leiden tot leverziekte.
11. Frisdrank bevat of aspartaam of fructose-glucosestroop.
Als je light frisdrank drinkt, bevat de drank een of andere soort van kunstmatige zoetstof. Ik heb het al eerder gehad over de gevaren van aspartaam. Als je echter gewone frisdrank drinkt, is de kans groot dat deze fructose-glucosestroop bevat. Er zijn vele discussies gaande over deze ingrediënten en studies zijn tonen aan dat beide grote gezondheidsproblemen kunnen veroozaken. Bovendien zijn beide ingrediënten kunstmatig en moete gewoonweg vermeden worden.
12. Frisdrank verhoogt je kans op kanker.
Ziekten zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker zijn allemaal met elkaar verbonden. Door namelijk overgewicht te hebben, wordt de kans op deze andere aandoeningen ook drastisch groter. Dit is ook de reden waarom dranken die veel suiker bevatten worden geassocieerd met een hoger risico op kanker. Mensen met darmkanker hebben tevens een groter risico om opnieuw kanker te krijgen of te sterven indien ze veel frisdrank consumeren.
13. Frisdrank is verslavend.
Frisdrank bevat veel suiker en tevens veel smaakmakers. Dit zorgt ervoor dat de genotcentra in je hersenen overmatig worden gestimuleerd en als gevolg hiervan dopamine produceren. Hoogstwaarschijnlijk klinkt dat een stuk fijner dan het in werkelijkheid is. Als mensen zijn we altijd op zoek naar deze dopamine-kick.
Hetzelfde gebeurt namelijk ook bij andere verslavingen. Door constant frisdrank te drinken, krijgen we dus ook constant deze dopamine-kick, waardoor we ons gedwongen voelen om opnieuw hiernaar op zoek te gaan zodra het over is - en dus blijven we frisdrank drinken. Misschien heb je zelf al gemerkt dat je ernaar gaat snakken wanneer je een dag lang geen frisdrank drinkt. En wanneer deze frisdrank cola is, is het effect nog eens versterkt, omdat hier ook caffeine in zit, wat ervoor zorgt dat je een vals gevoel van energie waarneemt. Ook hier blijft je lichaam naar snakken en het is dan ook bekend dat koffie ook verslavend is.
De grote hoeveelheid suiker kan in ieder geval leiden tot een eetverslaving, vooral bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
Overige redenen om frisdrank te vermijden
Je eigen gezondheid is waarschijnlijk het belangrijkst, desalniettemin zijn er ook nog genoeg andere redenen om frisdrank te vermijden, zoals bijvoorbeeld de kosten die hiermee gepaard gaan.
14. Frisdrank is duurder dan je denkt.
De gemiddelde Nederlander drinkt behoorlijk wat litertjes frisdrank per jaar.Mensen die alleen frisdrank uit een automaat kopen geven gemiddeld 500 euro per jaar uit. Als je ditzelfde bedrag in plaats daarvan elk jaar op een spaarrekening zou zetten, had je ruim 50.000 euro kunnen sparen. Zelfs als je frisdrank alleen bij de supermarkt koopt, zou je nog de helft hiervan kunnen bereiken. Als je het zo bekijkt is het plotseling een dure gewoonte.
15. Mensen die light frisdrank drinken maken slechtere financiële beslissingen.
Deze had je waarschijnlijk niet zien aankomen. Een onderzoek dat keek naar de besluitvorming na het drinken van frisdrank ontdekte dat consumenten van suikervrije frisdrank meer kans erop hadden om voor de onmiddellijke beloning te kiezen, ook al was het minder geld en niet de beste algehele beslissing.
16. De gevolgen voor de gezondheid op lange termijn leiden tot hoge medische kosten.
Ik heb al tal van gezondheidsproblemen vermeld die gepaard gaan met het drinken van frisdrank. Al zou je ook maar met een van deze gezondheidsproblemen te maken krijgen als gevolg van het drinken van frisdrank, kunnen je kosten voor de gezondheidszorg op de lange termijn omhoog schieten.
Dit geldt overigens niet alleen voor frisdrank, maar ook voor andere slechte keuzes die je maakt met betrekking tot je dieet en levensstijl.
17. Een 2-liter fles frisdrank vergt 132 liter om te produceren.
Deze 132 liter water is inclusief het water dat nodig is om ingrediënten te laten groeien. Gezien er in grote delen van de wereld een chronisch watertekort is, lijkt dit een overbodige luxe.
18. Dat water moet ergens vandaan komen.
Sinds de opening van een Coca-Cola-fabriek in het noorden van Indie, zijn de waterstanden met maar liefst 6 meter gedaald in de omgeving, waardoor de lokale boeren flinke problemen ondervinden.
19. De ingrediënten in de frisdrank moeten ergens heen.
Volgens een Duits rapport kunnen de kunstmatige ingrediënten in frisdrank niet volledig verwijderd worden door rioolwaterzuiveringsinstallaties, en deze ingrediënten kunnen uiteindelijk zelfs in ons drinkwater terecht komen.
20. Elk soort fles is slecht voor het milieu.
Glazen flessen, zelfs indien deze hergebruikt worden, vergen veel meer brandstof om te vervoeren. Aluminium blikjes worden slechts gedeeltelijk hergebruikt, en de ontginning van aluminium heeft verschrikkelijke gevolgen voor het milieu. En net zoals flessen water, vergen plastic frisdrankflessen ook een enorme hoeveelheid olie die geproduceerd moet worden.
21. Het vervoer van frisdrank vergt veel brandstof.
Exacte cijfers over hoeveel brandstof er nodig is om frisdrank te vervoeren zijn niet bekend - maar het is natuurlijk wel duidelijk dat de frisdrank op de een of andere manier van de fabriek naar de supermarkt en dan naar je eigen huis moet worden vervoerd. Dat is een hele afstand!
Tot slot...
Frisdrank is slecht voor je gezondheid, slecht voor je portemonnee en slecht voor de wereld waarin je leeft. Hoeveel argumenten heb je nog nodig m deze kunstmatige drank te vermijden als de pest?
Er zijn talloze alternatieven die niet alleen veel beter voor je zijn en minder kosten, maar tevens ook nog eens lekkerder smaken. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe trend: fruit-infused water. Doe bijvoorbeeld plakjes fruit in een glazen karaf met water, zet voordat je gaat slapen in de koelkast en wanneer je opstaat heb je een heerlijk drankje dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook vol zit met vitaminen en mineralen.
Of drink kruidenthee. Er zijn hiervan zoveel verschillende versies op de markt dat je je nooit hoeft te vervelen. Zelfs koffie is een betere keuze dan frisdrank. Doe iets goed voor je lijf en je omgeving door frisdrank geheel te vermijden!
Bronnen:
http://www.npr.org/sections/health-shots/2011/03/07/134137041/drinking-soda-may-increase-your-blood-pressure
http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2011/brominated-battle-in-sodas
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks-type2-diabetes/index.html
http://articles.latimes.com/print/2007/jul/24/science/sci-soda24
http://www.webmd.com/osteoporosis/features/soda-osteoporosis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17525693
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17850914
Top artikel
thanks!