• Antioxidanten en voeding – waarom zo belangrijk

Antioxidanten en voeding - waarom zo belangrijk

2017-01-16T04:32:57+01:00december 15th, 2013|Antioxidanten en Vrije Radicalen|0 Reacties

Laatste update: door

Antioxidanten en voeding - waarom zo belangrijk

Als je kijkt naar de meest gezonde voedingsmiddelen valt op dat deze rijk zijn aan antioxidanten. Inzicht hebben welke voedingsmiddelen antioxidanten hebben is een belangrijke stap naar een gezonder lichaam.

In dit artikel ontdek je waarom antioxidanten zo belangrijk zijn en welke voedingsmiddelen de meeste bevatten.

De laatste jaren zijn antioxidanten ruimschoots in het nieuws gekomen. Echter, er is wel veel tegenstrijdige informatie wat betreft antioxidanten, vaak wordt de indruk gewerkt dat antioxidanten een wondermiddel zijn. Kijk maar eens goed wanneer je supplementen in de winkel aantreft, de term antioxidanten tref je aan op elke pot.

Maar wat doen ze eigenlijk?

Antioxidanten zijn een groep van component die je lichaam zelf maakt en aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen. Antioxidanten werken samen met je lichaam om je gezond te houden. Ze doen dit door je te beschermen tegen beschadigingen van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen de cellen en weefsel in je lichaam aantasten. Maar dat betekent niet vrije radicalen per definitie slecht zijn, ze zijn een normaal onderdeel of bijproduct van de lichaamsprocessen en stofwisseling in de cellen.

Vrije radicalen komen ook voort uit de omgeving, zoals rook, vervuiling, zonnestraling etc. Als je kijkt naar de verschillende onderzoeken gedaan valt op dat de zogenaamde antioxidanten het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, artritis en bepaalde soorten kanker kunnen verminderen, gezegd moet worden dat de onderzoeken nog niet concluderend[1] zijn, wel is duidelijk dat antioxidanten belangrijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn er ook theorieën (FRTA[2]) dat vrije radicalen mede verantwoordelijk zijn voor het verouderingseffect[3].

Het gevaar achter antioxidanten is naar mijn mening onverantwoord gedrag met supplementen. Als je de potten bekijkt lijkt het alsof je alleen maar een pilletje hoeft te nemen en alles wel goed komt. Het probleem is dat simpele antioxidanten vitamines zijn, en net zo bij normale vitamines moet je er niet te veel van hebben.

Met name de in vet oplosbare vitamines (ADEK) kunnen serieuze bijwerkingen hebben voor je gezondheid omdat deze in je vetweefsel worden opgeslagen bij te grote inname, waarbij de in water oplosbare veel veiliger zijn. Eén onderzoek gedaan in Finland moest vroegtijdig gestopt worden vanwege een vergroot risico op longkanker. waarin één groep betacaroteen en vitamine E[4]supple