Antioxidanten en Vrije Radicalen

Laatste Update: 16 januari 2017

Antioxidanten en voeding - waarom zo belangrijk

Als je kijkt naar de meest gezonde voedingsmiddelen valt op dat deze rijk zijn aan antioxidanten. Inzicht hebben welke voedingsmiddelen antioxidanten hebben is een belangrijke stap naar een gezonder lichaam.

In dit artikel ontdek je waarom antioxidanten zo belangrijk zijn en welke voedingsmiddelen de meeste bevatten.

De laatste jaren zijn antioxidanten ruimschoots in het nieuws gekomen. Echter, er is wel veel tegenstrijdige informatie wat betreft antioxidanten, vaak wordt de indruk gewerkt dat antioxidanten een wondermiddel zijn. Kijk maar eens goed wanneer je supplementen in de winkel aantreft, de term antioxidanten tref je aan op elke pot.

Maar wat doen ze eigenlijk?

Antioxidanten zijn een groep van component die je lichaam zelf maakt en aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen. Antioxidanten werken samen met je lichaam om je gezond te houden. Ze doen dit door je te beschermen tegen beschadigingen van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen de cellen en weefsel in je lichaam aantasten. Maar dat betekent niet vrije radicalen per definitie slecht zijn, ze zijn een normaal onderdeel of bijproduct van de lichaamsprocessen en stofwisseling in de cellen.

Vrije radicalen komen ook voort uit de omgeving, zoals rook, vervuiling, zonnestraling etc. Als je kijkt naar de verschillende onderzoeken gedaan valt op dat de zogenaamde antioxidanten het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, artritis en bepaalde soorten kanker kunnen verminderen, gezegd moet worden dat de onderzoeken nog niet concluderend[1] zijn, wel is duidelijk dat antioxidanten belangrijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn er ook theorieën (FRTA[2]) dat vrije radicalen mede verantwoordelijk zijn voor het verouderingseffect[3].

Het gevaar achter antioxidanten is naar mijn mening onverantwoord gedrag met supplementen. Als je de potten bekijkt lijkt het alsof je alleen maar een pilletje hoeft te nemen en alles wel goed komt. Het probleem is dat simpele antioxidanten vitamines zijn, en net zo bij normale vitamines moet je er niet te veel van hebben.

Met name de in vet oplosbare vitamines (ADEK) kunnen serieuze bijwerkingen hebben voor je gezondheid omdat deze in je vetweefsel worden opgeslagen bij te grote inname, waarbij de in water oplosbare veel veiliger zijn. Eén onderzoek gedaan in Finland moest vroegtijdig gestopt worden vanwege een vergroot risico op longkanker. waarin één groep betacaroteen en vitamine E[4]supplementen namen.

Het lijkt erop dat radicalen ongetwijfeld een rol hebben in het veroorzaken van gezondheidsklachten. Maar dat betekent niet automatisch dat antioxidanten supplementen het antwoord is. Veel beter is om voeding rijk aan antioxidanten te eten zodat je er nooit te veel van binnenkrijgt.

Daarnaast worden vitamines en mineralen ook beter opgenomen uit natuurlijke bronnen versus synthetische supplementen. Nu zijn er honderden antioxidanten in je lichaam, maar er zijn maar een paar ‘’super’’ antioxidanten die de meeste bekendheid hebben. Deze super antioxidanten hebben een belangrijkere rol in het lichaam. Deze antioxidanten werken onderling samen waardoor het effect op je lichaam groter is.

De belangrijkste zijn: Vitamine C, Vitamine E, Coenzyme Q10, Glutathione en Liponzuur. Vitamine C en Vitamine E. Deze vitaminesn worden niet door het lichaam zelf gemaakt, deze moet je dus halen uit je voeding. Coenzyme Q10, Glutathione en Liponzuur wordt wel door het lichaam zelf gemaakt, maar bij het ouder worden gaat dit minder goed. Vandaar dat een voedingspatroon rijk aan deze antioxidanten extra belangrijk is bij het ouder worden. Gelukkig kan een voedingspatroon met voldoende antioxidanten je hierbij helpen.

De weg naar voldoende antioxidanten in je voedingspatroon is vrij simpel. Allereerst aan de hand van een lijst met voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten weten wat je moet eten. Om je een voorbeeld te geven heb ik hieronder een handige checklist gemaakt van voedingsmiddelen met voldoende antioxidanten. Het beste is om zo gevarieerd mogelijk te eten waardoor je ook verschillende antioxidanten binnenkrijgt.

Een paar van mijn persoonlijke favorieten zijn wilde bosbessen, blauwe bessen, tomaten, bonen, broccoli, spinazie en zoete aardappelen. Een kanttekening wil ik even maken wat betreft tomaten. Onderzoek toont aan dat regelmatig tomaten eten je huid tegen UV straling tot wel 30% extra kan beschermen. Daarnaast hebben tomaten ook nog een bloeddruk  verlagend effect, zeker handig om elke dag een tomaat te eten!

Wat moet er zeker op je menu?

antioxidanten voeding

*interessant is dat bonen (ook veel vezels) veel antioxidanten bevatten. Je maaltijden meer laten bestaan uit bonen met een gezonde groente is een eenvoudige manier om meer antioxidanten binnen te krijgen!

*onderzoek[5] toont aan dat tomaten in je voedingspatroon je huid met maar liefst 30% extra kan beschermen tegen UV straling.

Voorlopige conclusie

Antioxidanten krijgen veel aandacht en dat is ook zeer logisch. Onderzoeken beginnen steeds meer de richting te geven dat vrije radicalen mede verantwoordelijk zijn voor gezondheidsklachten. Ik ben van mening dat een vers, gezond en gevarieerd voedingspatroon de manier is om voldoende antioxidanten te krijgen. Indien je niet voldoende groente of fruit eet, dan kun je een multivitaminen overwegen (wees kritisch bij de selectie).

Echter, de beste bronnen antioxidanten haal je uit voedingsmiddelen zoals in deze lijst. Heb je zelf nog goede tips wat betreft antioxidanten of een aanvullend onderzoek gevonden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Delen via social media wordt erg gewaardeerd!


Bronnen


[1] http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Free-radical_theory_of_aging

[3] http://www.uccs.edu/Documents/rmelamed/harman_1956_13332224.pdf

[4] http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199404143301501

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340098

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share