Supplementen

Laatste Update: 19 april 2022

Synthetische supplementen: Wel doen of toch maar niet?

Denk je dat elke vitamine hetzelfde is? Dat je dat elke vorm van vitamine A hetzelfde is? Wanneer het antwoord op deze vraag "ja" is, is dit misschien wel een interessant artikel voor je! niet elke vorm van vitamine is hetzelfde. Sterker nog, er zijn erg veel onderlinge verschillen.

Op elke verpakking staat achter het percentage vitamine de ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) vermeld. Kom je er op een of andere manier achter dat je meer vitamine C per dag binnen moet krijgen is de meest simpele oplossing, natuurlijk het slikken van supplementen. Elke dag een pilletje en ik kom aan mijn ADH van vitamine C. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het antwoord zal je verbazen.

Daarbij is de ADH vaak ook lager dan werkelijk gezondheidseffecten voor je heeft(1).

Het grootste probleem bij het geven van het antwoord, is dat het antwoord nog niet bestaat. Ik geef toe dat dit nogal raar klinkt. Het grootste probleem met supplementen is, is dat zelfs de wetenschappers er nog niet genoeg over weten. Alle nodige voedingsstoffen zijn nog niet geïdentificeerd, laat staan de functies die elke in een bepaalde hoeveelheid met zich mee brengt.

Er is zelfs een studie naar voren gekomen waarin men toegeeft nog niet eens 50% kennis te hebben over wat het menselijk lichaam niet echt nodig heeft!

Wanneer we nog niet weten wat we precies nodig hebben, hoe kunnen we dan wel weten wat de beste manier is om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen?

Wanneer je denkt dat er geen verschil is tussen natuurlijke en synthetische supplementen heb je alleen gelijk wanneer je deze conclusie baseert op de kennis die we NU weten en niet op de kennis die we NIET weten!

Een gebalanceerde maaltijd is voor iedereen het beste, daar is geen twijfel over mogelijk. Voedingstoffen uit verse groenten, graanproducten, biologische producten etc. Eigenlijk voedingsmiddelen die zo min mogelijk bewerkt zijn! Voedingstoffen verkregen uit een pil vorm, bestaan al erg lang.

Maar dit betekend ook direct dat deze bewerkt zijn. Tegenwoordig zijn er pillen die extreem weinig bewerkt zijn, maar naar mijn mening is het zelfs dan, nog beter om alle voedingsstoffen uit voeding te halen! Daarbij zijn er vaak ook weinig regels over de veiligheid, waardoor het ene pilletje zeker niet zo werkt als het andere pilletje(2).

Opname van voedingsstoffen

Wat denk je dat beter door je lichaam verwerkt kan worden: Vitamine C uit sinaasappelen of uit een vitamine C pil? Ik denk dat iedereen antwoord "A" gekozen heeft! Dit komt omdat je lichaam het "natuurlijke" beter kan afbreken dat de pil vorm, simpelweg omdat dit bewerkt is.

Vitamine C supplementen en een sinaasappel werken beide even goed bij vrouwen om cholesterol te verbeteren(3). Dus ja, dan zou ik kiezen voor natuurlijk.

Daarnaast bestaat echte vitamine C uit een heleboel verbindingen. Niet alle vitamine C tabletten bevatten dezelfde verbindingen zoals we het kunnen uit de natuur!

Iemand heeft mij verteld dat supplementen geprefereerd worden boven natuurlijke voedingsbronnen omdat supplementen een hogere dosis bevat.

Ik gaf als antwoord dat dit wellicht niet nodig is wanneer we alle nodige voedingsstoffen uit voeding halen. Wellicht hebben we die hoge dosis niet nodig aangezien ons lichaam natuurlijke producten beter en effectiever kan afbreken en gebruiken. Dat klopt ook, maar het probleem is dat "geld en gemak" altijd van "waarheid en logica" wint... Dat klopt!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://isom.ca/wp-content/uploads/2020/01/JOM_2003_18_3-4_12_Can_Vitamin_Supplements_Take_the_Place_of_a_Bad_Diet.pdf
  2. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/iad/2016/00000010/00000002/art00002
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2003.10719330

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share