Om van winderigheid af te komen ga ik in dit artikel in op de oorzaken van winderigheid en geef ik de beste tips om het te stoppen.
Winderigheid: De oorzaken
Winderigheid is eigenlijk iets heel normaals. De meeste mensen laten tussen de 13 en 21 scheetjes per dag. Als jij denkt dat je er minder laat dan dat kan het heel goed zo zijn dat je het merendeel van de windjes in je slaap laat. Maar als je er geen controle over hebt of er veel meer laat dan dat kan het een behoorlijke impact op je leven hebben. Het is een beetje beschamend als je vaak een scheetje laat waar andere mensen bij zijn, want het hoort niet. Of je moet een stille niet stinkende laten, maar dan nog voelt het niet prettig.
Je voelt je daarom niet ontspannen als je last hebt van flatulentie. Dit kan allerlei momenten verpesten op je werk, met vrienden en bij je partner. Angst voor een windje kan je stemming echt verpesten, terwijl je dan juist vaak wel een masker opzet dat er niets aan de hand is.
Normale functie van je darmen
De oorzaak van winderigheid ligt vaak aan dat je darmen gassen aanmaken tijdens het proces om van je eten energie te maken. Die moeten er op de een of andere manier uit en dat is dan meestal via een windje. Doorgeslikte lucht bij het eten zorgt ook voor winderigheid, maar daar is gewoon niet zoveel tegen te doen behalve veel kauwen.
Uit onderzoek blijkt ook dat vet bij je darmen je gevoeliger maakt voor een opgeblazen gevoel en winderigheid. Geschat wordt dat 40% van de mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel het jaar ervoor vijf kilo zijn aangekomen. Een kwart daarvan herkent zich ook in dit beeld dat de winderigheid en het opgeblazen gevoel is ontstaan toen ze aankwamen. Veel van het vet dat recentelijk is aangekomen zit meestal ook bij je darmen.
Spieren ter ondersteuning van de darmen
Wat ook opvallend is, is dat veel mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid geen goede buikspieren hebben. De spieren rondom je darmen zijn belangrijk voor een goede darmfunctie. Het is niet voor niets dat je door beweging een windje kunt laten, dit is een teken dat er wat gebeurt bij de darmen.
Uit onderzoek blijkt ook dat een derde van de mensen met een opgeblazen gevoel geen enkele sit-up konden uitvoeren. Niet een!
De inhoud van je darmen wordt ook bepaald door je houding. Als je bijvoorbeeld geen sterke buikspieren hebt is de kans groot dat je ribben op de buik rusten in plaats van dat je rechtop staat of zit. Hierdoor wordt de distributie in de darmen anders wordt en je ook last kunt krijgen van obstipatie.
Vreemd genoeg kan obstipatie ook zorgen voor winderigheid. In dat geval is de grote boodschap doen lastig, maar kun je wel gewoon de hele dag een windje laten. Expres of onbedoeld.
Daarnaast zijn er ook allerlei andere oorzaken die aangewezen kunnen worden, zoals hormonale veranderingen. De cyclus van een vrouw kan bijvoorbeeld invloed hebben op haar winderigheid of het opgeblazen gevoel.
Aandoeningen die zorgen voor winderigheid
Tevens kunnen mensen met het prikkelbare darm syndroom meer last hebben van winderigheid dan mensen die dit syndroom niet hebben.
Een andere aandoening die voor winderigheid kan zorgen is dyspepsie. Er is dan sprake van een verstoring in de spijsvertering die voornamelijk tot maagklachten leidt.
Patronen van winderigheid
Er zijn twee patronen waarmee je last kunt hebben van winderigheid, direct na het eten of tegen het einde van de dag. Winderigheid direct na het eten wordt vaak geassocieerd met dyspepsie en het normaal functioneren van de darmen, maar als het tegen het einde van de dag erger wordt heb je ook vaak last van een opgeblazen gevoel dat gedurende de dag steeds erger wordt.
Winderigheid en buikpijn
Winderigheid en buikpijn kan een aantal redenen hebben. Soms is dit heel logisch, je heb veel te veel gegeten en hebt daardoor last van buikpijn en winderigheid. De buikpijn omdat er gewoon te veel eten in je buik zit en de winderigheid doordat al dit eten processen in de spijsvertering activeert waardoor er gassen in je lichaam ontstaan.
Daarnaast is winderigheid en buikpijn ook een symptoom van dyspepsie. Bij dyspepsie is er dan meestal sprake van pijn in de onderbuik, daarnaast kun je dan ook last hebben van misselijkheid, overgeven, diarree, de hik en bebloede ontlasting. Dus als je alleen last hebt van winderigheid en buikpijn hoeft dat niet te betekenen dat je ook dyspepsie hebt.
Ook van minder ernstige dingen kun je winderigheid en buikpijn krijgen, zoals een lactose intolerantie. Je grote darm heeft dan moeite met het verteren van producten zoals melk of die origineel van melk gemaakt zijn. Hierdoor kun je winderigheid en buikpijn krijgen. Lactose intolerantie komt vaker voor bij mensen met een Aziatische of Afrikaanse genen dan bij mensen met Europese genen.
Ook fructose kan voor winderigheid en buikpijn zorgen. Fructose hoort normaal opgenomen te worden door de dunne darm, maar als dit niet goed gaat komt het terecht in de dikke darm waar het gaat fermenteren. Er ontstaan dan gassen zoals methaan en waterstof. Dit kan zorgen voor een pijnlijk gevoel en winderigheid. Als je last hebt van fructose intolerantie worden de klachten erger naarmate je meer fructose eet. Fructose wordt vaak gebruikt als zoetmaker in frisdrank en zit ook in kleine hoeveelheden in fruit.
Winderigheid na het eten
Maaltijden kunnen ook veel invloed hebben op winderigheid. Als je een grote maaltijd hebt gegeten is de kans groter dat je daarna last hebt van winderigheid dan als je maar een kleine maaltijd neemt. Als het je gewoonte is om twee porties te eten, kijk dan eens wat er gebeurt als je 1 portie eet.
De reden dat je na het eten meer last hebt van winderigheid komt doordat de voeding je spijsvertering “aanzet” er vinden allerlei processen plaats die ervoor zorgen dat er gassen ontstaan die weer moeten verdwijnen, daarom moet je ook vaak een boer(tje) laten na het eten.
Zwangerschap en flatulentie
Winderigheid is een klacht waar de meeste vrouwen last van hebben als ze zwanger zijn. Dit komt onder andere door de verandering in de hormoonhuishouding. Daarbij heb je tijdens je zwangerschap niet dezelfde controle over je spieren dan als je niet zwanger bent waardoor je gevoel van controle op de winderigheid lager wordt.
Net zoals een verkeerde lichaamshouding voor winderigheid kan zorgen kan een zwangerschap dat ook. Er zit opeens een baby in de buik die de darmen alle kanten op drukt. Hierdoor kun je meer last hebben van winderigheid dan als je niet zwanger bent.
Winderigheid verhelpen
Misschien is het eerste waar je aan denkt om je winderigheid te stoppen het gebruik van pillen, maar uit onderzoek blijkt dat “Anti-gas-pillen” niet beter werken dan een placebo. Er moet dus iets meer gebeuren om je flatulentie te verminderen dan het slikken van een pil.
Daarom heb ik een aantal tips die je kunt volgen om winderigheid te verminderen naar normale niveaus.
Tip 1 Vermijdt lactose
Zoals gezegd kan een lactose intolerantie zorgen voor winderigheid en buikpijn. Daarom kun je beginnen met het schrappen van melkproducten uit je dieet om te zien of daar de oorzaak van je winderigheid ligt.
Tip 2 Vermijdt fructose
Is het niet de lactose die voor winderigheid zorgt? Dan kan het nog de fructose zijn. Probeer zoveel mogelijk toegevoegde suikers te vermijden.
Tip 3 Vermijdt frisdrank (met prik)
Ja die prik, dat is dus ook lucht, dus houd het bij spa blauw in plaats van spa rood. Ook frisdrank zoals cola en sinas kun je beter laten staan en vervangen voor wat anders. Maar sap is ook geen oplossing, want bijvoorbeeld appelsap zorgt voor veel gas.
Tip 4 Stop met kauwgom
Kauwgom kauwen zorgt ervoor dat je meer dan normaal lucht inslikt dat voor meer winderigheid kan zorgen. Als je elke dag kauwgom kauwt kan daarmee stoppen al genoeg zijn om minder scheetjes te laten.
Tip 5 Kauw je eten goed
Ben jij iemand die drie keer kauwen wel genoeg vindt? Dat is ook een goede manier om meer lucht in je darmen te krijgen dan nodig is. Door goed te kauwen slik je minder lucht in en heb je automatisch minder last van winderigheid. Bovendien kun je op die manier ook beter genieten van de smaak.
Tip 6 Houd een eetdagboek bij
Heb je na deze tips nog steeds last van overmatige flatulentie? Houd dan een eetdagboek bij en vermeld daarbij ook hoe jij je voelt, zoals opgeblazen, winderig of beide. Na verloop van tijd moet je een patroon zien bij bepaalde voeding die je vervolgens kunt schrappen uit je dieet.
Tip 7 Ga over op een glutenvrij dieet
Bij sommige mensen zijn de darmen niet goed ingesteld op het verteren van gluten, dit kan daardoor net als bij lactose en fructose minder goed worden opgenomen door de darmen waardoor er meer gassen ontstaan dan normaal.
Tip 8 Vermijd vet eten
Vet zorgt op zichzelf niet voor winderigheid, maar vertraagt de snelheid waarmee voeding door de darmen gaat. Hierdoor kan vet wel zorgen voor meer flatulentie. Dus laat die vette hap voor wat hij is en pak wat anders.
Tip 9 Beweeg
Ondanks dat winderigheid en een opgeblazen gevoel vaker voorkomen bij mensen die het jaar ervoor zijn aangekomen en die zwakkere buikspieren hebben is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat afvallen en het sterker maken van je buikspieren helpt. Echter meer bewegen helpt wel tegen flatulentie. Mensen die aan hardlopen doen en andere sporten hebben minder last van een opgeblazen gevoel en winderigheid als ze regelmatig sproten dan als ze niet sporten.
Daarbij zorgt beweging ervoor dat voeding sneller door de darmen gaat. Hoe minder tijd het daar zit hoe minder tijd er is om gas te vormen en hoe minder last je van winderigheid hebt, dit geldt ook tijdens een zwangerschap.
Tip 10 Stop met roken
Roken is sowieso slecht voor je, maar als je daardoor winderig bent bij je schoonouders of op het werk… Welk argument heb je nog meer nodig om te stoppen met roken? Roken is slecht en je wordt er winderig van.
Tot slot…
Winderigheid is heel vervelend, maar tot 21 windjes per dag is het heel normaal. Het is vooral vervelend als je er geen controle op hebt en als het daarbij ook pijnlijk is.
Er zijn twee patronen waarmee je last kunt hebben van winderigheid. De eerste versie is winderigheid direct na het eten of winderigheid tegen het einde van de dag. Winderigheid na het eten is redelijk normaal, vanwege de werking van de darmen. Als je ook winderigheid tegen het einde van de dag hebt heb je vaak ook last van een opgeblazen gevoel.
Winderigheid en buikpijn kan duiden op een groter probleem, zoals dyspepsie of het prikkelbaredarmsyndroom. Ook kan het duiden op een vorm van intolerantie waardoor je darmen een bepaalde voedingsstof zoals lactose niet goed in zich kan opnemen.
Een aanpassing in het dieet, langer kauwen en regelmatig bewegen kan zorgen voor een vermindering van de winderigheid.
Bronnen:
Sullivan, S. N. (2012) Functional Abdominal Bloating with Distention. Department of Medicine, University of British Columbia. Vancouver: Canada.
http://www.webmd.com/baby/features/7-embarrassing-pregnancy-symptoms
http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/embarrassing-conditions
http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/lactose-intolerance-topic-overview
http://www.webmd.com/digestive-disorders/news/20030714/fructose-may-cause-digestive-problems
Goedemorgen dank u wel,Gaia zeker proberen.
Groeten Gerrie.
Geen dank! Ben blij dat ik je verder heb kunnen helpen!
Ik zal alle tips aan mijn vriendin doorgeven, enorm bedankt!!
In welke maten werken producten om winderigheid te verminderen?
Mijn dank voor de goede tips!
Geen dank, Louise!
bedankt voor de tips. Hopelijk ga ik er spoedig wat van merken. jAN.
Veel succes, Jan.
Hou je me op de hoogte?
Ik heb zeer lange winden de hele dag, niet gerelateerd aan frisdrank lactose of andere hier gelezen oorzaken. Ook stinken ze helemaal niet. En dat heb ik nu al 2 weken...
Hallo, 't maakt niet uit wat ik eet. Na elke maaltijd blijf ik last v winderigheid houden (stinkende). Nu eet k maar niet tijdens werk (8u!) buikpijn bijna niet. Maar des te erger.
Is't nu lactose, fructose?
Bedankt voor de goede tips
Hallo , mag ik dit met jullie delen ,over mijn spijsvertering , ik hebt al jaren last van verstopping buikkrampen en winderigheid en stinkende ook .
ik diverse onderzoek gedaan , zoals maag lever darm onderzoek en ook voor kanker , maar de uitslag was allemaal goed er was geen afwijking te bekennen .
maar ik wil er van af , ik wil graag mijn massieve ontlasting terug kunnen uitpersen , dat zal heel fijn zijn , maar het gebeurt niet , wat moet ik nog meer doen .
Na mijn winderigheid heb ik bloeding hoe kan dat heb wel eens 4 dagen achtereen wat betekend dit