Rugpijn

Laatste Update: 15 augustus 2017

Griep en rugpijn: Wat kun je zelf doen?

Je hebt vast weleens de griep gehad, dus de meeste symptomen hiervan ken je wel. Er is dat gerommel in je maag, gekoppeld aan een loopneus, een hoge temperatuur en een hoest, die maar niet wil overgaan. Maar deze keer is er nog iets anders. Je merkt dat je lage rugpijn ervaart... erg veel pijn zelfs. Kan dit iets met de griep te maken hebben? Er is een goede kans dat de griep inderdaad dat ongemak veroorzaakt.

Wat hebben de griep en lage rugpijn met elkaar te maken?

Als je bekijkt hoeveel symptomen de griep eigenlijk deelt met een verkoudheid begrijp je beter waarom je je zo voelt. Maar je vraagt je waarschijnlijk alleen af hoe de griep ook effect op je rug kan hebben. Als je erover nadenkt, is het echt een wonder als je geen rugpijn hebt ervaren, terwijl je de griep had.

Bedenk goed dat de griep een virus is. Als dat zich door je lichaam beweegt, veroorzaakt het een ontsteking in de spieren en in je andere weefsels. Daarom raken je gewrichten in je hele lichaam een beetje gevoelig en voel je je zo moe. Aangezien het virus zich voor kortere tijd ook in de rug vestigt, worden de spieren daar stijf en komt er ook meer spanning op de schijven te staan.

De zenuwuiteinden zullen ook reageren op deze spanning, waardoor je alles van zware pijn tot een constant kloppend gevoel kunt ervaren. Aangezien het virus zich door je lichaam beweegt, zal de rugpijn uiteindelijk wel wat afnemen.

Je volgende vraag kan zijn hoe het griepvirus spierstijfheid kan veroorzaken en waarom je dat kloppende gevoel zult krijgen. Dat heeft te maken met de manier waarop het virus ervoor zorgt dat het aantal chemokines en cytokines in je lichaam toenemen. Chemokinen zijn eigenlijk kleinere cytokines. Beiden zijn eiwitten die de celbeweging in het lichaam stimuleren.

Deze eiwitten vergroten het potentieel voor het krijgen van een ontsteking. Onder normale omstandigheden is dit niet erg. Het is pas erg wanneer het griepvirus veroorzaakt dat je lichaam teveel van deze eiwitten gaat produceren. In dit geval vestigt de ontsteking zich in verschillende delen van je lichaam, met inbegrip van de onderrug.

En als je daarvoor ook al last van rugpijn had...

Hoewel er veel mensen zijn die tijdens de griep rugpijn ondervinden, is er nog een andere reden waarom rugpijn en de griep met elkaar te maken kunnen hebben; je hebt al veel vaker last van rugpijn gehad.

Als je onlangs door je rug bent gegaan of last hebt van chronische rugpijn, zal deze pijn vaak terugkomen als één van de griepsymptomen. Nogmaals, die pijn die je zult ervaren tijdens de griep, kan de rugpijn weer terugbrengen (of ervoor zorgen dat je rugpijn erger wordt.)

Soms is de relatie tussen rugpijn en de griep ook gewoon toeval. De griep is een zeer veel voorkomend virus en veel mensen lijden elk jaar aan de griep. Met hoge cijfers bij beide condities is het waarschijnlijk dat ze elkaar soms ook gewoon overlappen (wat betekent dat het ene het andere niet veroorzaakt, maar dat het zich helaas gewoon op hetzelfde moment voordoet.)

Wat kun je doen aan de griep?

Er zijn bepaalde tijden in het jaar dat het griepvirus actief is. Helaas is er geen medicatie dat kan voorkomen dat de griep uitbreekt. Het beste wat je kunt hopen, is dat medicatie die je voorgeschreven krijgt het virus zal verzwakken. Hoewel dat ook nauwelijks een oplossing is, kan het wel betekenen dat de symptomen waarvan je last hebt sneller zullen verdwijnen. Veel antivirale geneesmiddelen, die op recept verkrijgbaar zijn, helpen bij het stabiliseren van je maag die waarschijnlijk van streek is en kunnen een kleine impact op de koorts hebben.

De meeste mensen lopen al snel, als ze griep hebben, naar de apotheek. Geneesmiddelen die je zelf zonder recept kunt kopen, kunnen helpen om de symptomen van keelpijn te verminderen en zullen misschien je loopneus stoppen, maar over het algemeen is het het beste om je koorts niet met medicatie te onderdrukken tenzij je een medische aandoening hebt of in het geval van hele jongen kinderen of ouderen. Vrij te verkrijgen medicijnen genezen de griep niet echt, omdat ze het virus niet aanvallen. Ze maskeren alleen de symptomen en bevatten ingrediënten die slaperigheid, hyperactiviteit, maagproblemen en andere complicaties kunnen veroorzaken. Je profiteert meestal het beste van je eigen koorts, omdat die het virus kan uitroeien. Koorts betekent ontsteking en ontsteking betekent pijn. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de rugpijn, die je voelt tijdens de griep, te verminderen.

Zorg ervoor dat je voldoende vocht en elektrolyten binnenkrijgt. Supplementen met vitamine D of het eten van voedingsmiddelen die dit bevatten, zoals tonijn, zalm, shiitake-paddestoelen en kabeljauwleverolie, zullen je lichaam helpen om de juiste elektrolytniveaus te kunnen behouden.

De inname van anti-inflammatoire voedingsmiddelen, die omega-3 vetzuren en antioxidanten bevatten, zullen helpen om de ontsteking in je lichaam op een natuurlijke wijze te verlagen. Geelwortel of kurkuma is een kruid dat vanwege zijn anti-inflammatoire eigenschappen zeer gunstig is en dit kruid kan aan een verscheidenheid aan gerechten worden toegevoegd. Het gebruik van koude kompressen op je rug kan je helpen om de pijn te verlichten.

Rugpijn en griep

Hoewel het misschien verleidelijk is om de hele dag in bed te blijven liggen als je de griep hebt, moet je echt ervoor zorgen dat je om het uur even opstaat om je lichtjes uit te strekken. Te weinig bewegen zal je spierpijn verergeren.

De beste manier om de griep te overwinnen, is om precies te doen wat je oma je vertelde. Voldoende slapen en drinken totdat je denkt dat je niet meer kunt slapen. Het is een kwestie van afwachten totdat het virus verzwakt en uiteindelijk door je immuunsysteem wordt uitgeroeid.

En die lage rugpijn?

Hoewel het misschien niet zo lijkt, zal het gebruik van de verschillende methoden om de griep te verzwakken je ook indirect met je rugpijn helpen. Naarmate de griep afneemt, zul je merken dat ook je rug minder pijnlijk wordt. Toch betekent het niet als je rugpijn hebt dat je in bed moet gaan liggen en je je maar bij dat ongemak moet neerleggen.

Je eerste gedachte kan misschien zijn om een soort anti-inflammatoire medicatie te nemen en waarschijnlijk denk je dan aan een product dat je zonder recept kunt kopen. Voordat je dat doet, is het verstandig om wel eerst even je arts te raadplegen. Het doel is om er zeker van te zijn dat er niets in dat product zit dat kan interferreren met eventuele andere antivirale medicijnen die je misschien gebruikt.

Je arts zal dan waarschijnlijk het gebruik van een topisch middel aanbevelen. Breng het aan op je lage rug en laat de warmte zijn werk doen om zo de spieren los te maken. Er is ook de mogelijkheid om een warmtekompres te gebruiken om wat verlichting te krijgen. Vergeet niet dat je één ding echt moet vermijden en dat is de crème aanbrengen en dan vervolgens het warmtekompres gebruiken. In dit geval is meer niet altijd beter.

Hier zijn enkele extra tips om je rugpijn te behandelen

 • Houd het koel. Het gebruik van ijs is in de eerste 24 tot 48 uur na een letsel het beste, omdat dit de ontsteking vermindert. Hoewel warmte beter voelt, omdat het de pijn helpt te verlichten en de spieren zal laten ontspannen, bevordert warmte de ontstekingsprocessen. Na 48 uur kunt je wel overstappen op een warmtekompres. Of je nu een warmte- of koude kompres gebruikt – gebruik het maar ongeveer 20 minuten om je huid te beschermen. Als er sprake is van pijn, kun je je arts om advies vragen.
 • Blijf in beweging. Onze ruggen zijn eigenlijk net zoals de rest van ons lichaam - ze zijn bedoeld om te bewegen. Zorg dat je dagelijks voldoende beweging krijgt. Maak de bedden op, ga naar het werk of laat de hond uit. Zodra je je beter voelt, kunnen regelmatige aerobische oefeningen zoals zwemmen, fietsen en wandelen je rug in een betere conditie houden. Overdrijf het niet. Er is geen noodzaak om een marathon te gaan lopen als je last van je rug hebt.
 • Blijf sterk. Zodra je lage rugpijn is verdwenen, kun je voorkomen dat de rugpijn nog terugkomt door de spieren die je rug en kern ondersteunen sterker te maken. Deze spieren helpen je bij het houden van de juiste houding en bij de uitlijning van je ruggengraat. Het hebben sterkere heup-, bekken- en buikspieren geeft je ook meer steun in je rug. Vermijd buikspieroefeningen, omdat deze eigenlijk meer druk op je rug veroorzaken.
 • Let op je (zit)houding. Ga niet de hele dag in elkaar gezakt in je bureaustoel zitten. Sta om de 20 minuten op om je even te strekken. Omdat de meeste van ons veel tijd doorbrengen op het werk, is het belangrijk om de hele dag op te staan en je rug even te strekken. Vergeet niet om ook je benen te strekken. Sommige mensen merken dat hun rugpijn minder wordt als ze rustige bewegingen zoals bij yoga maken.
 • Denk ergonomisch. Ontwerp een goede werkruimte, zodat je niet voorover hoeft te leunen om je computermonitor te kunnen zien of om bij je muis te kunnen komen. Gebruik een bureaustoel die vooral de onderste rug ondersteunt, zodat je je voeten stevig op de vloer kunt neerzetten.
 • Let op je houding. Slungelen maakt het moeilijker voor je rug om je gewicht te ondersteunen. Denk ook an je houding bij het optillen van zware voorwerpen. Buig nooit vanaf de taille af. In plaats daarvan moet je vanuit je knieën tillen.
 • Draag geen hoge hakjes. Vervang die hoge pumps met platte schoenen of lage hakken (minder dan 2,5 cm). Hoge hakken kunnen een meer instabiele houding creëren, waardoor het de druk op je onderste ruggengraat vergroot.
 • Neem afscheid van slechte gewoontes. Roken kan je risico op osteoporose van de wervelkolom en andere botproblemen verhogen. Osteoporose kan op zijn beurt leiden tot compressieve fracturen aan de wervelkolom. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat rokers, in vergelijking met niet-rokers, meer kans hebben op het krijgen van rugpijn.

Als de rugpijn aan blijft houden nadat de andere symptomen al lang zijn verdwenen, neem dan even contact op met je arts. Er kan dan iets anders gaande zijn dat misschien medische aandacht nodig heeft.

Tot slot

Hoewel het op het eerste gezicht niet erg logisch lijkt, heeft rugpijn dus wel degelijk iets te maken met de griep. Rugpijn kan één van de symptomen van griep zijn.

Je eerste prioriteit is dus het bestrijden van de griep, dan verdwijnt de rugpijn ook vanzelf. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven, zodat de rugpijn zo veel mogelijk beperkt wordt.

Bronnen

www.health.com/pain/4-weird-causes-of-back-pain

www.healthcentral.com/article/how-to-survive-cold-and-flu-season-with-low-back-pain

www.fastmed.com/health-resources/sore-throat-with-lower-back-pain/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. de pijn in mijn rug is zo hevig, dat ik niet kan slapen.. liggen, zitten.. alles doet pijn door deze griep.. ik ben echter nog steeds koortsvrij...
  heeft u een tip voor mij...

  1. Bij mij net zo. Zwakke rug. En van de pijn blijf ik wel wakker de hele nacht. Op een paar korte dromen na. Onderrug is stijf. Geen loopneus, geen keelpijn, maar een hoofd dat vol zit en zoemt. Geen maagproblemen. Gewoon griep in mijn rug. Gaat dat ooit over?

 2. Na 2 dagen achter mijn bureau werken sloeg de pijn in mn rechter nekspier toe. Vervolgens naar schouderblad en naar middenriif waardoor ademen en diep zuchten moeilijk is. Patacetamol 500 hiel niets toen didden in de nacht diclofenac ingenomen. Zo n pijn heb ik alleen nog maar gehad met gordelroos . Ik kon niet liggen op mn rug en ook niet op mn rechter zij. Na 4 uur werd ik badend in het zweet wakker. Doodeng. Ik kon niet eens telefoneren dus dacht ik ga vanmiddag wel de dokter bellen. Inderdaad bewegen en rusten afwisselen helpt. Kan nu gewoon rechtop lopen en zitten. Ditartikel helpt mij te onderkennen wat er aan de hand is. Wollen trui is heerlijk maar uiteindelijk weer uit want benauwd. Ademhaling is zelfs vermoeiend bij bewegen. Nu maar weer uurtje slapen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share