• Rugpijn en griep

Griep en rugpijn: Wat kun je zelf doen?

2017-08-15T13:50:41+01:00juni 9th, 2017|Rugpijn|4 Reacties

Laatste update: door

Je hebt vast weleens de griep gehad, dus de meeste symptomen hiervan ken je wel. Er is dat gerommel in je maag, gekoppeld aan een loopneus, een hoge temperatuur en een hoest, die maar niet wil overgaan. Maar deze keer is er nog iets anders. Je merkt dat je lage rugpijn ervaart... erg veel pijn zelfs. Kan dit iets met de griep te maken hebben? Er is een goede kans dat de griep inderdaad dat ongemak veroorzaakt.

Wat hebben de griep en lage rugpijn met elkaar te maken?

Als je bekijkt hoeveel symptomen de griep eigenlijk deelt met een verkoudheid begrijp je beter waarom je je zo voelt. Maar je vraagt je waarschijnlijk alleen af hoe de griep ook effect op je rug kan hebben. Als je erover nadenkt, is het echt een wonder als je geen rugpijn hebt ervaren, terwijl je de griep had.

Bedenk goed dat de griep een virus is. Als dat zich door je lichaam beweegt, veroorzaakt het een ontsteking in de spieren en in je andere weefsels. Daarom raken je gewrichten in je hele lichaam een beetje gevoelig en voel je je zo moe. Aangezien het virus zich voor kortere tijd ook in de rug vestigt, worden de spieren daar stijf en komt er ook meer spanning op de schijven te staan.

De zenuwuiteinden zullen ook reageren op deze spanning, waardoor je alles van zware pijn tot een constant kloppend gevoel kunt ervaren. Aangezien het virus zich door je lichaam beweegt, zal de rugpijn uiteindelijk wel wat afnemen.

Je volgende vraag kan zijn hoe het griepvirus spierstijfheid kan veroorzaken en waarom je dat kloppende gevoel zult krijgen. Dat heeft te maken met de manier waarop het virus ervoor zorgt dat het aantal chemokines en cytokines in je lichaam toenemen. Chemokinen zijn eigenlijk kleinere cytokines. Beiden zijn eiwitten die de celbeweging in het lichaam stimuleren.

Deze eiwitten vergroten het potentieel voor het krijgen van een ontsteking. Onder normale omstandigheden is dit niet erg. Het is pas erg wanneer het griepvirus veroorzaakt dat je lichaam teveel van deze eiwitten gaat produceren. In dit geval vestigt de ontsteking zich in verschillende delen van je lichaam, met inbegrip van de onderrug.

En als je daarvoor ook al last van rugpijn had...

Hoewel er veel mensen zijn die tijdens de griep rugpijn ondervinden, is er nog een andere reden waarom rugpijn en de griep met elkaar te maken kunnen hebben; je hebt al veel vaker last van rugpijn gehad.

Als je onlangs door je rug bent gegaan of last hebt van chronische rugpijn, zal deze pijn vaak terugkomen als één van de griepsymptomen. Nogmaals, die pijn die je zult ervaren tijdens de griep, kan de rugpijn weer terugbrengen (of ervoor zorgen dat je rugpijn erger wordt.)

Soms is de relatie tussen rugpijn en de griep ook gewoon toeval. De griep is een zeer veel voorkomend virus en veel mensen lijden elk jaar aan de griep. Met hoge cijfers bij beide condities is het waarschijnlijk dat ze elkaar soms ook gewoon overlappen (wat betekent dat het ene het andere niet veroorzaakt, maar dat het zich helaas gewoon op hetzelfde moment voordoet.)

Wat kun je doen aan de griep?

Er zijn bepaalde tijden in het jaar dat het griepvirus actief is. Helaas is er geen medicatie dat kan voorkomen dat de griep uitbreekt. Het beste wat je kunt hopen, is dat medicatie die je voorgeschreven krijgt het virus zal verzwakken. Hoewel dat ook nauwelijks een oplossing is, kan het wel betekenen dat de symptomen waarvan je last hebt sneller zullen verdwijnen. Veel antivirale geneesmiddelen, die op recept verkrijgbaar zijn, helpen bij het stabiliseren van je maag die waarschijnlijk van streek