• vocht in het huis

Vocht in huis deel 1: Oorzaken en gevolgen

2017-04-07T09:58:27+01:00februari 18th, 2013|Gezondheid Algemeen|7 Reacties

Laatste update: door

Vocht in huis deel 1: Oorzaken en gevolgen

Meestal merk je het niet, maar in een huis is altijd vocht aanwezig. Een normaal vochtgehalte is prima, maar een té hoog vochtgehalte kan op termijn hele grote problemen geven. Niet alleen voor je huis, maar met name ook voor je gezondheid.

In deze driedelige special gaan we kijken naar alles wat hiermee te maken heeft. In het eerste deel gaan we kijken naar alle vormen van vocht en hoe dit in je huis kan komen. Het tweede deel staat helemaal in het teken van je gezondheid en de invloed van vocht daarop. In het derde deel gaan we aan de slag met allerlei oplossingen en tips om het vochtpercentage in je huis beheersbaar te krijgen en te houden.

In een normaal huis, dat geen last van vochtproblemen heeft, is de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60%. Dit percentage wordt gemeten met een speciale hygrometer, een elektronisch apparaat met een sensor.

De luchtvochtigheid in een huis kan niet alleen heel veel oorzaken hebben, maar staat ook aan de bron van heel veel problemen. Niet alleen met je huis, maar met name met je gezondheid.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Wikipedia geeft de volgende definitie van dit begrip:

De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid die er in een bepaalde hoeveelheid lucht (bij die temperatuur) in kan. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Het is dus niet zo dat, zoals heel veel mensen nog steeds denken, dat je voor een luchtvochtigheid van 100% op de bodem van het zwembad moet zitten. Daarom wordt ook gesproken van relatieve luchtvochtigheid.

Verschil tussen een oud- en een nieuw huis

In vroeger dagen, zonder dubbel glas en met veel kieren en naden in de kozijnen waardoor de huizen konden ventileren, waren er weinig problemen met vocht. Dit was ondanks het feit dat juist de oudere woningen veel last hebben van doorslaand vocht in de muren en optrekkend vocht uit de grond.

Deze zelfde oude huizen zijn inmiddels gerenoveerd en voorzien van dubbel glas. Hierbij is ieder naadje en kiertje zorgvuldig afgedicht. Aangezien de problemen van doorslaand- en optrekkend vocht vaak blijven, hebben tegenwoordig met name oudere huizen last een vochtprobleem.

Maar ook nieuwe huizen hebben vochtproblemen. Wist je dat een gloednieuw huis minstens 2 jaar nodig heeft om zich te ontdoen van alle bouwvocht?

Voordeel van een nieuw huis is het feit dat alle kieren en naden minutieus dichtgemaakt worden. Er is geen sprake meer van een natuurlijke ventilatie, wat in basis heel slecht is voor het leefklimaat in huis.

Zoals je verderop zult lezen, is vocht van buitenaf maar één van de mogelijke oorza