Candida

Laatste Update: 30 november 2016

Bacteriële overgroei en candida opspoorbaar dankzij ademtesten

Wanneer we het woord ademtest horen denken we meestal aan alcoholcontroles door de politie. Maar wist je dat ademtesten ook in de medische wereld worden toegepast? Voor het opsporen van bepaalde aandoeningen zijn ademtesten de laatste jaren steeds populairder geworden. Onderzoek naar ademtesten voor het opsporen van candida en bacterie overgroei is nog volop gaande. Er zijn nog een aantal tegenstrijdige studies, maar in de opsporing van candida en bacteriële overgroei lijken de ademtesten behoorlijk succesvol.

1200 bewoners

Er wordt geschat dat gemiddeld meer dan 1200 verschillende soorten bacteriën, schimmels en andere organismes het menselijk maag- en darmstelsel bewonen. Alle organismen bij elkaar zijn ze met meer dan 100 miljard en vormen ze onze darmflora. Gelukkig voor ons veroorzaken de meeste van deze bacteriën geen ziektes. Integendeel zelfs, ze beschermen ons juist tegen slechte schimmels, bacteriën en virussen en helpen ons gezond te blijven.

Maar er zijn jammer genoeg dus ook een aantal bacteriën die we helemaal niet nodig hebben of slechts in kleine getale. Als we teveel van deze slechte bacteriën in ons maag- en darmstelsel hebben kunnen we een meerdere ziektes ontwikkelen. Waarvan candida wellicht de meest bekende is.

Kwestie van balans

Eigenlijk is het allemaal een kwestie van balans: zolang de goede bacteriën in de meerderheid zijn is er geen probleem. Er kunnen echter een aantal redenen zijn waarom deze balans verstoord raakt. Medicijngebruik (antibiotica of de anticonceptie-pil) is één van de mogelijke oorzaken. Ook een slecht dieet, alcoholgebruik of stress kunnen de goede bacteriën verdrijven en het terrein overlaten aan de ziekmakende bacteriën.

Deze kennis is al vrij lang beschikbaar, maar tot voor kort hadden artsen weinig manieren om efficiënt te kunnen testen op bacteriële overgroei. Daar lijkt sinds een aantal jaren verandering in te zijn gekomen door de ontwikkeling van ademtesten.

Waterstof-ademtest

De ademtesten zijn gebaseerd op het principe dat er in het menselijk lichaam geen enkele andere bron voor waterstof bestaat dan de verwerking van koolhydraten door onze maag- en darmbacteriën. Hieruit volgt dat als je kan testen welke concentratie aan waterstof iemand uitademt na de consumptie van bepaalde koolhydraten en dit vergelijkt met 'normale waarden', je kan concluderen of er bij de testpersoon sprake is van een afwijking (en dus een ziektebeeld) of niet.

Zo wordt voor het testen op bacteriële overgroei meestal glucose of lactulose toegediend aan de testpersoon. Deze tests worden altijd afgenomen op een volledig nuchtere maag omdat de resultaten anders vertekend kunnen zijn door wat je gegeten hebt. De voeding kan dan voor een foutieve uitslag zorgen.

Roken is taboe voor en tijdens de test omdat het de hoeveelheid waterstof in je adem verhoogt. En zo is ook fysieke activiteit is uit den boze tijdens deze tests omdat het de hoeveelheid waterstof kan verlagen.

Hoewel wetenschappers het erover eens lijken dat ademtesten, zeker in het geval van candida en bacteriële overgroei, de beste manier zijn om vast te stellen of iemand een ziektebeeld heeft of niet, is er toch nog veel discussie over hoe de resultaten van zo'n test nu juist moeten geïnterpreteerd worden.

Bovendien zijn er nogal wat 'valse' positieve resultaten omdat de geteste personen zich niet strikt aan de voorschriften gehouden hebben, ze hebben bijvoorbeeld toch gegeten of gerookt voor het afnemen van de test. En zo krijg je dus het risico dat de ene arts een bacteriële overgroei zal vaststellen waarbij een andere arts op basis van dezelfde test aan z'n patiënt zou kunnen zeggen dat er niets mis is. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

Conclusie over ademtesten

Conclusie

Ademtesten om candida en bacteriële overgroei vast te stellen zijn een nog relatief nieuw maar veelbelovend instrument voor de medische wereld. Als de dokter die de testen laat uitvoeren voorzichtig genoeg is in de analyse van de resultaten én als de patiënt zich goed aan de voorwaarden houdt die bij zo'n test horen dan kunnen ze waardevolle informatie opleveren over de darmflora. Hierdoor kunnen bepaalde ziektes die het gevolg zijn van een onevenwicht tussen goede en slechte bacteriën veel beter behandeld worden. Omdat het onderzoek nog in z'n kinderschoenen staat mag men er echter nog niet teveel op vertrouwen en zijn de traditionelere onderzoeken (bloedtesten, stoelgang- of speekseltests) vaak toch nog noodzakelijk.

Wat betekent een positief resultaat?

Als je een positief resultaat hebt betekent dit dat je last hebt van de candida schimmel in je darmen. Je hebt dan onevenredig veel candida organismen in je darmen zitten waardoor je goede bacteriën hun werk om je lichaam te beschermen niet meer goed kunnen uitvoeren. De kans dat je darmvlies beschadigd raakt wordt dan groter. Bij een beschadigd darmvlies loop je risico op het krijgen van andere virussen en infecties die dan in je bloedbaan terechtkomen. Ook de candida komt daarin terecht, maar door de pH-waarde van je bloed en je witte bloedcellen wordt ook daar nog veel gedaan om je lichaam te beschermen.

Behandeling

Candida overgroei gaat meestal niet vanzelf over. Het minste dat je moet doen is je voeding en levensstijl aanpassen. Over het algemeen krijg je ook schimmeldodende medicatie.

Bij het aanpassen van de levensstijl gaat het erom dat je er alles aan doet om de candida te verzwakken en je immuunsysteem te versterken. Dit betekent dat je veel minder suiker gaat eten en juist meer groente en fruit. Suiker is namelijk iets dat de candida schimmel ook heerlijk vindt en groente en fruit zorgen er juist voor dat je jouw lichaam van de voeding voorziet om zichzelf te beschermen en om het immuunsysteem sterker te maken.

De levensstijl verandering is van belang om minder last te hebben van stress. Stress is namelijk funest voor je immuunsysteem. Door het soms rustiger aan te doen en meer te bewegen zorg je voor een sterker immuunsysteem.

Jouw mening over de ademtest

We horen graag van jullie, onze lezers, hoe vaak en op welke manier deze testen bij ons worden uitgevoerd. Heb jijzelf of een kennis zo'n test ondergaan of heeft je arts er al over gesproken? Stuur ons dan zeker jouw verhaal!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb een vraag.
  Mijn huid rondom mijn ringvinger, waar ik een ernstige kalknagel heb, wordt rood na het gebruik van teatree olie. Ook al verdun ik het. Mijn vraag is nu: Wat is de verhouding om het te verdunnen zonder dat ik uitslag krijg?

  1. Er is geen juiste verhouding, meestal 50% warm water en 50% tea tree olie. Echter, als het helemaal rood wordt is het aan te raden om nog meer te verdunnen. Je kunt ook altijd appel cider azijn gebruiken, ook effectief tegen kalknagels. De bedoeling is de nagel goed schoon te houden en te behandelen totdat er een nieuw nagel is.

   Succes!

 2. Ik heb vorige maand zowel een lactose als lactulose ademtest gedaan. Bij beide testen werd ik zo ziek dat ik in het ziekenhuis op bed belande. De klachten waren extreme vermoeidheid, buikkrampen, huilbuien en een erg ziek gevoel. Bij de lactosetestverlaagde ook bloeddruk en hartslag. De resultaten van de testen echter gaven geen intolerantie o.i.d aan. Bij de lactosetest bleef de score op 0 staan, bij de lactulose was de hoogste score 27. ( volgens mijn arts ligt de grens op 30 en hoger) Ik snap hier helemaal niks van. Als mijn lichaam zo sterk reageert op de drankjes dan is het in mijn beleving een afweerreactie, net als bij een voedselvergiftiging. Je eet iets verkeerds en je lichaam reageert. Dat dan de scores niets uitwijzen, terwijl er zo'n sterke lichamelijke reactie was vind ik wel erg bijzonder en twijfel dan ook aan de betrouwbaarheid van deze testen.

  1. Hallo Jo,

   Ik kan hiervandaan niet beoordelen of de testen betrouwbaar zijn of niet. Maar het is jouw lichaam en jij voelt iets wat niet correspondeert met deze tests. Leg je hier niet bij neer en ga verder zoeken door bijvoorbeeld een afspraak te maken met een allergoloog. Deze is gespecialiseerd in dit soort zaken.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 3. Beste Jack boekhorst

  Ik heb mij pas laten testen op Candida dit omdat ik merendeels van de symptomen heb.
  ik heb dit laten doen in Leusden.
  Dit hebben ze vastgesteld met een Energetische meting met de Bruce Copen M.A.R.S 3
  Hier uit is gebleken dat ik de volgende soorten van Candida heb.

  Microbiologie - Campylobactar
  Parasieten - Ascaris
  Microbiologie - Candida Albicans
  Microbiologie - Candida Crusei

  Mijn vraag is wat kan ik het beste doen om de Candida schimmels te doden ?
  Ik las dat Probiotica van Symbion for life goed werkt..
  Zou u mij wat advies kunnen geven A.u.b

  Met vriendelijke groet Jessica

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share