Candida

Laatste Update: 30 november 2016

Worden candida-infecties veroorzaakt door teveel verzadigde vetten?

Teveel verzadigde vetten consumeren is ongezond. Dat is waar overheidscampagnes en de medische wereld ons nu al een aantal jaren van proberen te overtuigen en stilaan met succes. Mensen letten er niet alleen meer op bij het samenstellen van hun dagelijkse menu, ook de voedingsmiddelenindustrie weert deze vetten steeds meer uit de producten.

Toch worden we nog altijd verleid door kant- en klaarproducten en fast food die een hoog gehalte van deze vetten bevatten.

Er is nu misschien een reden te meer om nog strikter om te gaan met verzadigde vetten: er lijkt namelijk ook een link te zijn tussen verzadigde vetten en candida. De link is echter niet éénduidig. Sommige mensen met candida-infecties beweren juist dat een dieet rijk aan verzadigde vetten hen geholpen heeft de infectie te bestrijden.

Vetten weren is niet mogelijk

Gewoon alle vetten uit je eten weren is niet realistisch en het is ook niet nodig. Voor een goede gezondheid moet een bepaald percentage van onze dagelijkse inname aan calorieën uit vetten komen.

Niet alle vetten zijn hetzelfde. Er bestaan grote moleculaire verschillen tussen de verschillende types en ze hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. Eerst moeten we misschien even op een rijtje zetten welke types er bestaan en wat de verschillen zijn.

Vetten (lipiden) zijn over het algemeen opgebouwd uit vetzuren gehecht aan een glycerol-molecule. In ons lichaam is de verhouding in het algemeen drie ketens van vetzuren voor één glycerol-molecule. Deze kettingen kunnen lang of kort zijn. De vetzuur-kettingen zijn samengesteld uit koolstof- en waterstofatomen.

Indien alle koolstofatomen gebonden zijn aan een waterstofatoom spreken we van verzadigde vetten. Monoverzadigde vetten hebben twee koolstofatomen die aan mekaar gekoppeld zijn in plaats van aan een waterstofatoom. Polyonverzadigde vetten tenslotte hebben twee of meer paren koolstofatomen die niet aan een waterstofatoom gekoppeld zijn.

Om meer in Nederlandse taal te spreken: Je hebt verzandigde en transvetten die uit meer moleculen bestaan en je hebt onverzadigde vetten die uit minder moleculen bestaan. Alleen kokosolie is een verzadigd vet met een iets kortere moleculaire samenstelling.

Vast of vloeibaar?

De vetzuren die we meestal in onze voeding aantreffen zijn omega-3 en omega-6. Andere kenmerken van deze lipiden: korte verzadigde vetzuur-kettingen clusteren relatief goed samen en worden daardoor hard op kamertemperatuur. Mono-onverzadigde vetten zijn al iets minder aan elkaar gehecht en worden daardoor pas vast wanneer ze in de koelkast op koude temperatuur worden bewaard.

Polyonverzadigde vetten blijven altijd vloeibaar. Verzadigde vetten zijn dus erg stabiel van structuur. In de onverzadigde vetten waar koolstofatomen aan mekaar gelinkt zijn is die structuur heel wat minder stevig en stabiel. En ook hun effect op ons lichaam kan dan ook erg verschillend zijn.

Waarom krijgen nu net de verzadigde vetzuren zo'n slechte naam? Ze worden verantwoordelijk gehouden voor hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en nu dus zelfs candida-infecties.

Zo simpel is het niet…

Zo eenvoudig is het echter niet. Ook verzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze beschermen bijvoorbeeld tegen de vorming van schimmels en slechte bacteriën in ons spijsverteringsstelsel. Wel zijn ook weer niet alle verzadigde vetten hetzelfde. Dierlijke verzadigde vetten zouden candida juist kunnen stimuleren.

Kokosnoot-olie wordt echter als een wondermiddel aangeprezen tegen candida terwijl het wel veel verzadigde vetten bevat. Hoe dat komt? Het heeft veel middellange vetzuur-kettingen die een schimmel- en microbenwerende functie blijken te hebben. Vandaar dat er ontelbare discussies terug te vinden zijn op internet over de vraag of verzadigde vetten nu wel of niet goed zijn als je kampt met een candida-infectie. Sommige verzadigde vetten kunnen een goede invloed hebben, anderen juist niet.

Het is dus altijd verstandig om gebruik te maken van 100% kokosolie tijdens het bakken. Dit kan even wennen zijn, maar vooral tijdens het volgen van een candida dieet kan dit een extra stap zijn om sneller van de candida infectie af te komen.

Transvetten zijn wel vetten die je absoluut moet vermijden. Dit is een vrij nieuwe vetsoort die is ontstaan in de voedingsindustrie en van nature eigenlijk nergens thuis hoort. Hierdoor kan je lichaam er ook vrij weinig mee en verzwakt het je lichaam alleen maar. Als je een candida infectie wilt bestrijden kun je eigenlijk geen tegenwerking hebben en daarom kun je transvetten het beste vermijden. Lees daarom altijd de ingrediënten op producten met vet, zoals margarine en boter.

Vezels voeden bacteriën

Vezels voeden de goede bacteriën, ze breken ze niet af. De darmflora fermenteert de vezels, die bestaan uit lange kettingen van suikermoleculen. In dit proces worden nuttige zuren zoals melkzuur, azijnzuur en vetzuren gecreëerd. Deze zuren helpen schimmelinfecties zoals candida te bestrijden. Bovendien helpen ze bij de absorptie van ander voedingsstoffen zoals calcium. En waar vind je de meeste vezels? In plantaardige bronnen. Ergens is het dus logisch dat plantaardige oliën en vetten, zelf als ze verzadigd zijn, geen negatief effect op onze gezondheid hebben.

We hadden het er al over in andere artikelen. Het is niet zo eenvoudig om te stellen: 'deze vetten zijn slecht en deze gezond'. We hebben ze allemaal nodig, maar in de juiste balans. Teveel verzadigde vetten, vooral dan uit dierlijke bron, kunnen een candida-infectie veroorzaken of aanwakkeren.

Maar deze vetten volledig uit je dieet weren maakt je op lange termijn ook niet gezonder. Met wat we nu weten, en het onderzoek loopt nog volop, is de beste aanbeveling waarschijnlijk de volgende: 'Verzadigde vetten kan je best met mate consumeren en dan nog liefst uit plantaardige bron'.

Daarbij is de grootste oorzaak voor candida het eten van te veel koolhydraten of suiker. Dit is voeding waar de candida ook gebruik van maakt.

Ook een antibiotica kuur kan een candida infectie veroorzaken. Dit komt doordat de goede en de slechte bacteriën gedood worden. De candida kan daar dan slim gebruik van maken omdat de goede bacteriën de groei niet meer in de weg staan.

Heb jij een candida-infectie gehad, of heb je ze nog steeds? En heeft het aanpassen van je dieet geholpen? Laat ons en onze lezers weten hoe je je dieet dan juist verandert hebt samen weten we immers meer!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. goede teksten hoor, ik denk dat het eerder komt door al die antibiotica die voorgeschreven wordt, dat verzwakt het lichaam ontzettend. Ik heb dat nooit zo geweten maar ben op het spoor gekomen doordat een natuurarts mij probiotica capules (symbion forte) is gaan voorschrijven en ik zienderogen vooruitgegaan ben. De jeuk is weg en de energie is terug.....en het verschil voelde ik al binnen twee dagen toen was ik mijn opgeblazen buik al kwijt en sliep ik al weer beter. ra ra hoe kan dat? Dit is me nog nooit verteld door mijn huisarts helaas. Daar kreeg ik kuur na kuur die niets hielpen. succes iedereen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share