7 strategieën voor een hoger concentratievermogen op het werk!

2017-04-07T10:37:10+01:00mei 5th, 2011|Werk en Gezondheid|1 Reactie

Laatste update: door

7 strategieën om je concentratievermogen te vergroten!

concentratie vermogen vergroten ook op het werk

Hoe vaak is het voorgekomen dat je echt even wilt gaan knallen op het werk of thuis even echt geconcentreerd aan iets wilt werken, maar dat je om het minste of geringste wordt afgeleid door de kleinste dingen.

Je hoort dat een geluidje, even snel facebook checken,  je moet naar het toilet of dan komen er andere mensen je weer eens "lastigvallen". Als wij mensen ergens goed in zijn, dan is het wel afgeleid worden. Soms lijkt het wel alsof we bewust naar dingen op zoek zijn die ons kunnen afleiden, helemaal als je de desbetreffende activiteit ook nog eens niet leuk vindt.


Wist je trouwens dat het 20 minuten duurt, vanaf het moment dat je bent afgeleid tot op het moment dat je weer helemaal geconcentreerd bent?

Hoe vaak wordt jij in ieder uur gestoord? Als je vaker dan 3 keer per uur wordt lastig gevallen, kun je dus eigenlijk NOOIT geconcentreerd aan het werk gaan.

En dan vinden we het raar als we het gevoel hebben dat we aan het einde van de dag niet meer weten wat we nu precies gedaan hebben?

Hieronder heb ik een aantal duidelijke tips, waarmee je direct je productiviteit kunt vergroten door goed geconcentreerd aan het werk te gaan.

1. Elimineer afleidingen!

Tegenwoordig hebben we facebook, instant massenger, ping, whatsapp, twitter, email en mobiele telefoons. Al deze "handige gadgets" hebben sowieso 1 ding gemeen en dat is dat ze allemaal 1 grote gadget van afleiding zijn. Wil je echt goed geconcentreerd aan het werk gaan, dan zul je alle afleidingen moeten elimineren.

Zet je telefoon uit, sluit facebook af en ga niet elke 10 minuten je email inbox openen om te kijken of je nog belangrijk nieuws misloopt!

Begrijp me niet verkeerd, al de sociale gadgets zijn heel knap gemaakt en het heeft ook zeker wat toe te voegen, echter is het ook niet verkeerd om even alles af te sluiten en geconcentreerd aan het werk te gaan.

2. Denk in stappen

Als we veel te doen hebben is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Daarom is het belangrijk (ook voor je concentratievermogen) om altijd duidelijk op papier een actieplan te hebben van wat je die dag moet doen. Maak een lijstje en schrijf puntsgewijs op welke verplichtingen je hebt. Hierdoor houd je het overzicht en kun je dit stap voor stap aflopen.

3 .Vertel je omgeving dat je rust wilt

vertel mensen dat je rust wiltJe collega's en vrienden bedoelen het allemaal goed, maar hoe vaak komt het voor dat je druk bezig bent en dat een "gezellige" collega zijn lunchgesprek bij jouw aan je bureau voert. Vaak zul jij je op dat moment bezwaard voelen en zul je hier dus niets van zeggen.

Als je dit van te voren weet, zorg er dan voor dat je vrienden/collega's weten dat jij op dat moment erg druk bent. Ze zullen dit begrijpen en je zeker in alle rust laten doorwerken.

"Voorkomen is toch beter dan genezen?"

4. Maak je (mentale) bureau schoon

Als het bij je thuis een grote rommel is, zal je niets kunne