Werk en Gezondheid

Laatste Update: 12 augustus 2020

7 strategieën voor een hoger concentratievermogen op het werk!

concentratie vermogen vergroten ook op het werk

Hoe vaak is het voorgekomen dat je echt even wilt gaan knallen op het werk of thuis even echt geconcentreerd aan iets wilt werken, maar dat je om het minste of geringste wordt afgeleid door de kleinste dingen.

Je hoort dat een geluidje, even snel Facebook checken,  je moet naar het toilet of dan komen er andere mensen je weer eens "lastigvallen". Als wij mensen ergens goed in zijn, dan is het wel afgeleid worden. Soms lijkt het wel alsof we bewust naar dingen op zoek zijn die ons kunnen afleiden, helemaal als je de desbetreffende activiteit ook nog eens niet leuk vindt.


Wist je trouwens dat het 20 minuten duurt, vanaf het moment dat je bent afgeleid tot op het moment dat je weer helemaal geconcentreerd bent?

Hoe vaak wordt jij in ieder uur gestoord? Als je vaker dan 3 keer per uur wordt lastig gevallen, kun je dus eigenlijk NOOIT geconcentreerd aan het werk gaan.

En dan vinden we het raar als we het gevoel hebben dat we aan het einde van de dag niet meer weten wat we nu precies gedaan hebben?

Hieronder heb ik een aantal duidelijke tips, waarmee je direct je productiviteit kunt vergroten door goed geconcentreerd aan het werk te gaan.

1. Elimineer afleidingen!

Tegenwoordig hebben we facebook, instant massenger, ping, whatsapp, twitter, email en mobiele telefoons. Al deze "handige gadgets" hebben sowieso 1 ding gemeen en dat is dat ze allemaal 1 grote gadget van afleiding zijn. Wil je echt goed geconcentreerd aan het werk gaan, dan zul je alle afleidingen moeten elimineren.

Zet je telefoon uit, sluit facebook af en ga niet elke 10 minuten je email inbox openen om te kijken of je nog belangrijk nieuws misloopt!

Begrijp me niet verkeerd, al de sociale gadgets zijn heel knap gemaakt en het heeft ook zeker wat toe te voegen, echter is het ook niet verkeerd om even alles af te sluiten en geconcentreerd aan het werk te gaan.

Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je website blockers gebruikt zodat je simpelweg niet meer op de social media kunt komen je hierdoor productiever werkt(1).

2. Denk in stappen

Als we veel te doen hebben is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Daarom is het belangrijk (ook voor je concentratievermogen) om altijd duidelijk op papier een actieplan te hebben van wat je die dag moet doen. Maak een lijstje en schrijf puntsgewijs op welke verplichtingen je hebt. Hierdoor houd je het overzicht en kun je dit stap voor stap aflopen.

Uit onderzoek blijkt ook dat bijvoorbeeld studenten met dit soort stappen lijstjes uiteindelijk met hogere cijfers afstuderen dan studenten die dit niet doen(2).

3 .Vertel je omgeving dat je rust wilt

vertel mensen dat je rust wiltJe collega's en vrienden bedoelen het allemaal goed, maar hoe vaak komt het voor dat je druk bezig bent en dat een "gezellige" collega zijn lunchgesprek bij jouw aan je bureau voert. Vaak zul jij je op dat moment bezwaard voelen en zul je hier dus niets van zeggen.

Als je dit van te voren weet, zorg er dan voor dat je vrienden/collega's weten dat jij op dat moment erg druk bent. Ze zullen dit begrijpen en je zeker in alle rust laten doorwerken.

"Voorkomen is toch beter dan genezen?"

4. Maak je (mentale) bureau schoon

Als het bij je thuis een grote rommel is, zal je niets kunnen vinden. Als je bureau/werkplek een grote bende is, is het vanzelfsprekend dat je minder productief bent/kunt zijn dan anders. Je wordt constant afgeleid door de troep om je heen en je kunt ook nog eens niets (zonder te zoeken) vinden. Maak je werkplek schoon, en houd het schoon.

Niet alleen je bureau moet schoon en opgeruimd zijn. Zorg ook dat je lekker in je vel zit. Kleed je netjes aan en verzorg je, hierdoor zal je ook zeker meer energie krijgen.

Ook je brein moet schoon zijn! Hiermee bedoel ik dat je niet teveel aan je hoofd mag hebben. Heb je namelijk teveel aan je hoofd, kan zul je nooit 100% focus hebben voor die ene belangrijke verplichting!

Voor tips hoe jij je hoofd kan leeg maken klik dan op de volgende link: Hoofd leeg maken

5. Prioriteiten stellen

Bij tip 2 vertel ik je dat het belangrijk is om lijstjes te maken van de activiteiten die je moet verrichten. Wanneer je dit hebt gedaan is het makkelijk om prioriteiten te stellen. Vaak is het die "kleine rompslomp" die ons er van weerhoudt om de echte productieve dingen te doen. Deze minder belangrijkere activiteiten "vreten" energie en dit komt niet ten goede van je concentratievermogen.

6. Steeds 1 ding tegelijk

Terwijl we onze koffie drinken, typen we een email, luisteren we naar het nieuws op de radio en zijn me aan het telefoneren. Zeg nu zelf, dit kan toch nooit goed gaan?

Dit klinkt misschien als meest logisch tip, maar toch is dit nu juist het punt waar de meeste mensen mee de fout in gaan. Wij mensen zijn niet gemaakt om te gaan "multi-tasken", ons brein kan dit simpelweg niet aan(3). Computers zijn gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen, maar wij mensen kunnen "slechts" 1 ding tegelijk (hier is ook zeker niets mis mee).

7. Begin met het belangrijkste

In de ochtend ben je altijd het meeste scherp. De meeste "will power" heb je in de ochtend en juist daarom is het belangrijk dat je op die momenten de meest belangrijke activiteiten verricht. Heb je veel energie, dan kun jij je ook een stuk makkelijker concentreren. Als de na-middag nadert, vloeit de energie al gauw weg en wordt het presteren een heel stuk moeilijker.

Plan de belangrijkste dingen in de ochtend in, en voltooi de minst "important task" aan het einde van de dag.

Echt productief zijn?
Volg dan de gratis anti stress cursus
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3123024.3124558
  2. https://psycnet.apa.org/record/1992-10822-001
  3. https://flightsafety.org/asw/aug09/asw_aug09_p18-23.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Handige tips! Ik ben zelf beelddenker en herken me helemaal in het verhaal. Ik denk echter ook dat het niet altijd aan mijn concentratie ligt, maar aan de afleidingsprikkels om me heen.

    Vooral tijdens mijn studie heb ik erg last gehad van afleidingsprikkels. Na mijn studie heb ik een concentratiescherm bedacht en ontwikkeld die zowel visuele prikkels als geluidsprikkels verminderen.

    Ik hoop dat ik met dit concentratiescherm andere kinderen wel een prikkelarme werkplek kan bieden, die ik al die tijd ook graag gewild had.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share