Nieuw medicijn tegen candida en schimmelinfectie

Jarenlang is men al op zoek naar dat ene medicijn om de gevaarlijk schimmelinfecties die tot candidiasis kan leiden. Deze ernstige vorm van een schimmelinfectie kan levensbedreigend kan zijn. Onderzoekers zijn er sinds kort een stapje dichter bij.

Veel schimmelinfecties zijn immuun tegen verschillende medicijnen, op dit moment is men bezig met de ontwikkeling van een nieuw “soort” medicijn. Schimmelinfecties staan op de 4de plaats wanneer het gaat om “oorzaken van infecties”. Juist in het ziekenhuis kan een dergelijke schimmelinfectie problemen opleveren.

Normaal gesproken kan ons lichaam schimmelinfectie zelf wel tegenhouden, ons immuunsysteem zorgt hiervoor. De candida albicans schimmel is verantwoordelijk voor de meest voorkomende schimmelinfecties zoals: “schimmelinfectie vaginaal” en “spruw”. Maar wanneer deze schimmel tot complicaties leidt wanneer je in het ziekenhuis ligt kan het levensbedreigend zijn. Je lichaam is door mogelijk operaties verzwakt en zo ook je immuunsysteem.

De cellen van schimmels zoeken bij de mens een plaats om zich te nestelen en om zich te ontwikkelen. Onderzoekers hebben ontdekt hoe de schimmel cellen deze “optimale plaats” herkennen en hoe ze zich aan deze menselijke cellen bevestigen. Er gaat natuurlijk een heel proces aan vooraf, maar men heeft een aantal belangrijke processen weten vast te leggen, die nodig zijn om de cyclus te volbrengen.

Deze schimmel maakt bepaalde stappen om zich te bevestigen en te ontwikkelen in het menselijk lichaam. Nu men deze stappen in kaart  heeft weten te brengen, is men bezig om een medicijn te ontwikkelen die de stappen van de schimmel cellen gaat tegenhouden, zodat zei zich niet kunnen voortplanten.

Huidige medicijnen

Er zijn op dit moment wel medicijnen die dit proces kunnen tegengaan, echter merkt men dat (Darwin heeft gelijk) de micro-organismen (de schimmels) zich ook aan het ontwikkelen zijn om zich tegen de huidige medicijnen te kunnen weren. Eigenlijk is het een constant gevecht tussen evaluerende schimmel en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Op dit moment zijn de schimmels al zo ontwikkeld dat de huidige medicijnen niet of nauwelijks effect hebben. Men zoekt steeds nieuwe manieren om de schimmelinfecties aan te pakken.

Vooral vrouwen hebben “regelmatig” last van schimmelinfectie, maar door het immuunsysteem heeft men dit niet eens door. Men maakt zich vooral zorgen over de kwetsbare ziekenhuispatiënten. De huidige medicijnen zijn niet meer in staat om deze schimmel veilig te "vernietigen". Zwaardere medicijnen kunnen zwakke patiënten meer kwaad dan goed doen en hierdoor wordt het lastig om de schimmels effectief aan te pakken.

Schimmel eiwit

Met behulp van speciale röntgenfoto apparatuur hebben ze een eiwit bestudeert die betrokken is bij het proces van het vinden voor de ideale plek (voor schimmels) om zich te nestelen. Dat eiwit heet adhesin. Door krachtige fototechniek proberen ze dit eiwit compleet te identificeren. Hierdoor kunnen ze erachter komen wat de functie is van dit eiwit in de ontwikkeling van de schimmelinfectie.

Op dit moment is men al zo ver, dat ze een begin kunnen maken van de ontwikkeling van het nieuwe effectieve medicijn tegen schimmelinfecties.