Meer dan 99% van alle professionele ongediertebestrijders melden dat ze in het afgelopen jaar huizen of gebouwen, die besmet waren met bedwantsen, hebben behandeld en ze melden ook dat deze bedbeestjes vaak zeer irritant zijn. En ze gaan, zoals het lijkt, ook waarschijnlijk niet snel weg.
Experts melden dat, ten opzichte van ongeveer 10-15 jaar geleden, incidenten met bedwantsen dramatisch zijn gestegen en experts van over de hele wereld hebben het gevoel dat deze beestjes onlangs ‘een wereldwijde heropleving hebben ondergaan’ maar waarom dat zo is, daar zijn ze helaas nog niet achter. Onderzoeken over ongediertebestrijding tonen aan dat de drie plaatsen waar de meeste bedwantsen worden aangetroffen, appartementen/flatgebouwen, eengezinswoningen en hotels/motels zijn - waardoor zowat iedereen dus kans maakt om in een bed te stappen waarin deze beestjes aanwezig zijn.
Gelukkig zijn er wel manieren om bedwantsen te verwijderen en manieren om de steken van bedwantsen op een natuurlijke en veilige manier te behandelen en het begint allemaal met het begrijpen wat bedwantsen zijn, waar ze vandaan komen en ook te weten hoe je ze kunt herkennen.
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen die, afgezien van matrassen, op veel verschillende oppervlakken in je huis kunnen leven, worden beschouwd als insecten die bloed van mensen en andere dieren nodig hebben om te kunnen overleven. Er zijn wereldwijd veel verschillende soorten bedwantsen, maar twee van de meest voorkomende soorten zijn de Cimex lectulariusen de Cimex hemipterus.
Hoewel hun naam doet vermoeden alsof ze alleen in bedden of matrassen leven, kunnen bedwantsen ook in andere ruimtes en oppervlakken, inclusief in banken of sofa's, bagage, lakens, linnenkasten of in tapijten/kleden overleven. Andere plaatsen dan huizen of motels waar de bedwantsen ook vaak te vinden zijn, zijn onder andere krappe ruimtes waar mensen wonen of werken en dan vooral als de ruimte vol is en niet vaak wordt schoongemaakt, zoals bijvoorbeeld verpleeghuizen, slaapzalen voor studenten, kantoren, scholen, dagcentra en ziekenhuizen.
Het meest voorkomende teken of symptoom van bedwantsen is een soort dermatologische reactie, die een jeukende, hobbelige uitslag veroorzaakt. Een klein percentage van de mensen ontwikkelt enigszins ernstige reacties op bedwantsen die verder gaan dan alleen maar een jeukende huiduitslag en dan kun je denken aan anemische symptomen of verschillende symptomen van allergieën, maar voor de meerderheid van de mensen zijn bedwantsen gewoon alleen maar lastig. Hoewel er geen bewijs is dat bedwantsen gevaarlijke humane pathogenen bevatten, moet je toch proberen om te voorkomen dat je ze hebt en dat ze je bijten omdat het gewoon voor ongemak zal zorgen.
Als je vermoedt dat je bent gebeten, vraag je je waarschijnlijk af hoe je de bedwantsen uit je huis kunt verwijderen en hoe je zonder het gebruik van agressieve chemicaliën kunt voorkomen dat ze terugkomen. Het voorkomen van de bedwantsen en de behandeling van de beten zijn onder andere het gebruik van natuurlijke insectenwerende oplossingen in je huis, zoals het gebruik van essentiële oliën en de behandeling van huiduitslag met huidverzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten.
De symptomen van de beten van bedwantsen
Mensen reageren, afhankelijk van hun tolerantie voor beten en de kracht van hun immuunsysteem, verschillend op de bedwantsen. Huiduitslag als gevolg van bedwantsbeten kan beginnen als kleine vlekjes en later doorgroeien naar grotere, intens jeukende, droge plekken, die kunnen ‘openbarsten’ als ze genezen. Het goede nieuws is dat bedwantsen zelf meestal niet erg gevaarlijk zijn omdat ze meestal geen schadelijke bacteriën, die bij mensen langdurige infecties of virussen kunnen veroorzaken, met zich meedragen. Onderzoek toont aan dat sommige bedwantsen tot wel 40 verschillende soorten microben/bacteriën bevatten, maar ook dat de meesten (zo niet alle) onschadelijk zijn.
De meest voorkomende symptomen van de beten van bedwantsen zijn onder meer:
- jeuk op de huid, wat soms intens kan worden
- kleine rode bultjes, die meestal in lijnen of zigzaggen op de benen of de armen voorkomen en geen rode ring rond het midden hebben, wat wel kan voorkomen bij vlooienbeten
- opengebarsten stukjes van de huid, die mogelijk vóór de genezing wat vocht afscheiden
- droogte van de huid en pigmentveranderingen in de huid wanneer de beten aan het genezen zijn
Houd er rekening mee dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op de beten. Sommige mensen ervaren weinig tot geen symptomen van de beten en hebben daarom ook geen idee dat ze gebeten zijn. Anderen reageren drastischer en kunnen last hebben van allergische reacties, pijn en koortsachtige symptomen.
Voor mensen met een gemiddeld of een sterk immuunsysteem zijn de meeste soorten bedwantsen niet-giftig en relatief onschadelijk. De beten van bedwantsen zijn ongeveer gelijk aan de beten van hoofdluizen of gewone muggenbeten omdat ze huidreacties veroorzaken maar verder niet voor problemen zorgen. Het stimuleren van je immuunsysteem kan allergie-/histamine-reacties op insectenbeten helpen verminderen.
De reden waarom bedwantsen huiduitslag kunnen veroorzaken, komt omdat hun speeksel stoffen kan bevatten, die de menselijke huid kan irriteren. De beten van bedwantsen worden meestal niet gevoeld en doen geen pijn omdat de insecten eerst een verdovend middel in de huid kunnen injecteren waardoor hun hoektanden in wezen niet waarneembaar zijn.
Hoewel de meeste beten kleine reacties, waaronder kleine, rode bultjes veroorzaken, ontwikkelen sommige mensen een meer intense uitslag die vergelijkbaar is met die van een steek van een wesp, zwelling en pijnlijke huidlaesies. De ernstigste reacties treden op bij mensen die over het algemeen ook allergisch zijn voor veel verschillende soorten gewone insectenbeten, zoals die van muggen of van vlooien.
Als je een voorgeschiedenis hebt van sterke allergische reacties op insectenbeten of van tekenen van een infectie, die werd veroorzaakt door eventuele beten, is het het beste om toch even een arts te raadplegen. Een snelle behandeling kan helpen om een eventuele ontsteking van de huid te beheersen en de allergische reactie te voorkomen. Hierdoor kun je ernstige complicaties voorkomen.
Waar komen bedwantsen vandaan?
Bedwantsen worden, aangezien ze sterke insecten zijn die zich snel kunnen voortplanten, door veel deskundigen als één van de meest uitdagende plagen om te behandelen beschouwd. Ze kunnen in veel verschillende klimaten overleven, kunnen erg lang zonder eten en zijn klein genoeg om op kleine plaatsen te kunnen leven en gemakkelijk onopgemerkt te blijven.
Er zijn veel mythen rond bedwantsen, waaronder dat ze alleen 's nachts bijten, alleen in de zomer worden gevonden en door de hele kamer kunnen springen. Bedwantsen wachten niet alleen totdat je slaapt om te gaan bijten; ze kunnen je echt op elk moment van de dag bijten. Hoewel het een algemene misvatting is dat bedwantsen vliegen en snel van kamer naar kamer kunnen bewegen, hebben ze eigenlijk geen vleugels en kunnen ze ook niet ver springen. In plaats daarvan kruipen ze, meestal op zoek naar meer voedsel, van boven naar beneden.
Bedwantsen zijn zoals muggen of mieren meestal geen seizoensgebonden plagen en kunnen zich op elk moment van het jaar in je huis of in andere gebieden vestigen. Hoewel het geen insect is dat op bepaalde momenten in het jaar de neiging heeft om zich extra voort te planten of juist te sterven, tonen enquêtes wel aan dat bedwantsen tijdens de zomermaanden in hogere aantallen worden gemeld. De reden dat experts denken dat dit waar is, komt omdat mensen tijdens de zomer meer de neiging hebben om te reizen en dan vaker in hotels/motels verblijven. Het gebruik van het openbaar vervoer kan in de zomermaanden ook toenemen, waardoor het risico dat de bedwantsen van locatie naar locatie gaan wordt verhoogd.
Tips voor het identificeren van bedwantsen
- Omdat de beten van bedwantsen kunnen lijken op andere insectenbeten, is de beste manier om ze te identificeren/te onderscheiden, het vinden van de daadwerkelijke insecten in je huis of het zoeken naar signalen die ze achterlaten.
- Onderzoek je bed, vooral je matras en ook onder de voering en ga dan op zoek naar donker uitziende, platte, vleugelloze insecten of hun lichtgekleurde eitjes.
- Zorg ervoor dat je al het beddengoed verwijdert en dit ook controleert op tekenen van uitwerpselen van de insecten. ‘Uitwerpselen van insecten’ zijn erg klein, maar zien er meestal uit als donkere vlekjes, die zich over je lakens of matras kunnen verspreiden.
- Verwijder ook de stoffen hoes over de bodem van je boxspring en onderzoek de naden in de houten omlijsting van je bed/hoofdeinde. Verwijder alle stoffen waar het matras mee aan het houten frame van je bed kan zijn bevestigd om te controleren of de insecten zich misschien in deze krappe ruimtes verbergen.
- Houd rekening met onaangename geuren, aangezien bedwantsen feromonen afgeven, die een muffe geur achterlaten.
Hoe zien bedwantsen eruit?
- Volgroeide bedwantsen zijn meestal erg klein en maar tussen de vier tot vijf millimeter lang, maar toch kunnen ze wel met het blote oog worden gezien. Hoewel er veel verschillende soorten bedwantsen zijn, zijn de meest voorkomende soorten plat en hebben een roodbruine kleur.
- De meerderheid is ongeveer zo groot als een zaadje van een appel. Hun eitjes zijn daarentegen wel kleiner, slechts ongeveer een millimeter lang, wat ongeveer de grootte van twee korrels zout is en waardoor het meestal erg moeilijk te herkennen is.

Hoe kun je bedwantsen verwijderen?
-
Inspecteer je huis en ruim de rommel op
Hoewel het een mythe is dat bedwantsen alleen in oude of vuile huizen leven, is het wel waar dat hoe meer rommelige ruimtes je in huis hebt, hoe waarschijnlijker het is voor de bedwantsen om te kunnen overleven en door te gaan met zich voort te planten. Het opruimen van de rommel in je huis geeft hen minder gelegenheid om plekken en oppervlakken te vinden om zich in te verbergen.
Als je vermoedt dat je bent gebeten, probeer dan de insecten in je huis te vinden door je matras, je hoofdkussen en de achterkant van je bed, je tapijt, je lakens en het gebied rond je bed goed te onderzoeken. Een aanwijzing dat je huiduitslag te wijten kan zijn aan bedwantsen is dat als je wakker wordt met jeukende gebieden, die je nog niet had voordat je naar bed ging. Een andere risicofactor is als je onlangs een nieuw tweedehands bed, tapijt of meubilair hebt gekocht.
Sommige mensen merken bepaalde signalen op, die wijzen op bedwantsen rondom hun huis, inclusief:
- Bloedvlekken op de lakens of de kussenslopen of donkere vlekjes, die mogelijk kunnen duiden op de uitwerpselen van de bedwantsen
- Kleine eitjes of huidschilfers
- Een ongebruikelijke geur, die wordt omschreven als ‘muf’
-
Was de getroffen oppervlakken en stoffen grondig schoon
Het wordt aanbevolen dat, als je bedwantsen in huis ziet of tekenen ontwikkelt van beten, je een professioneel servicebedrijf dat hier ervaring mee heeft in de arm neemt. Er zijn een aantal bedrijven die biologische, natuurlijke producten gebruiken om bedwantsen mee te bestrijden, maar de meeste zullen dat ook niet doen. Vraag naar de verschillende opties, die bedrijven in je regio met betrekking tot het soort insecticiden dat zij gebruiken, bieden. Als je ervoor kiest om een bedrijf in te huren dat chemische insecticiden gebruikt, zorg er dan voor dat de producten wel veilig zijn voor gebruik op matrassen omdat dit dan later in contact kan komen met je huid.
Het goede nieuws is dat je niet persé je matras, bank, tapijt of kleding hoeft weg te gooien als je bedwantsen hebt opgemerkt, hoewel veel mensen ervoor kiezen om dat ook wel te doen. Het is mogelijk om stoffen en oppervlakken voldoende schoon te maken om de bedwantsen en hun eitjes te verwijderen. Dit is het meest succesvol wanneer je professionele reinigingsapparatuur gebruikt, die erg krachtig is.
- Kleding of stoffen die in contact zijn gekomen met bedwantsen of hun eitjes moeten in een wasmachine worden gewassen en gedurende ten minste 30 minuten op warm worden gedroogd, waardoor ze kunnen worden gedood.
- Je kunt natuurlijke etherische oliën aan je waspoeder toevoegen om de antibacteriële werking ervan te versterken en citroenolie en tijmolie zijn dan goede keuzes. Tijmolie (Thymus vulgaris) stoot niet alleen insecten af, maar helpt ook de huid die al is gebeten te behandelen. Vanwege de actieve bestanddelen die plagen en parasieten, die zich voeden met het lichaam (muskieten, vlooien, luizen en andere insecten, naast bedwantsen) weghouden, is het een natuurlijke manier om je huid en je huis te beschermen. Voeg een paar druppels tijmolie toe aan je wasgoed, gebruik het om oppervlakken mee schoon te maken, verspreid verschillende druppels in je huis of voeg het toe aan je badwater als je al tekenen van beten hebt.
- Als het aangetaste oppervlak of het matras is verwijderd, moet je het schone matras en de boxspring omhullen met een strak geweven ritssluiting om te voorkomen dat bedwantsen binnendringen of ontsnappen. Houd de hoes minimaal een jaar om je bed om ervoor te zorgen dat alle insecten die mogelijk nog binnenin zitten, sterven en niet naar andere oppervlakken kunnen ontsnappen.
-
Gebruik neemolie
Neemolie is een van nature voorkomend pesticide dat wordt gewonnen uit de zaden van de neemboom. Azadirachtin is de meest actieve component in neemolie die vanwege de sterke geur insecten en plagen helpt af te weren. Neem-olie is veilig en effectief tegen bedwantsen die zowel in privéwoningen als in commerciële omgevingen kunnen voorkomen.
Niet alleen voorkomt het dat bedwantsen zich in je huis zullen vestigen, maar neemolie helpt hen ook te stoppen met zich voort te planten. Twee producten die geconcentreerde neemolie bevatten en klaar zijn voor gebruik zijn: TER-TRU1 (bevat 5,5% koudgeperste neemolie, wat het de beste optie maakt voor huizen) en TER-CX1 (bevat 22% koudgeperste neemolie, waardoor het de beste keuze is voor commercieel gebruik in grote ruimtes).
-
Gebruik diatomeeënpoeder
Een andere natuurlijke insectenbestrijdende stof is diatomeeënpoeder (DE), dat bestaat uit gefossiliseerde overblijfselen van kleine, in het water levende organismen, die diatomeeën worden genoemd. Het komt meestal in de vorm van een wit poeder en wordt ook gebruikt in waterfiltratie, voedselproductie, huidproducten en landbouw om zo op natuurlijke wijze vrije radicalen, virussen, insecten, parasieten en andere schadelijke organismen te elimineren.
DE bevat siliciumdioxide, waarvan in onderzoeken is bewezen dat het insecten kan doden door een deel van de dunne, wasachtige buitenlaag, die de insecten helpt vocht te behouden en te overleven, te verwijderen. Het droogt ze in wezen van binnenuit op zonder het gebruik van chemicaliën en heeft de neiging effectiever te zijn dan producten die afhankelijk zijn van vergiftiging. Strooi de DE-poeder waar nodig is in je huis, wrijf het poeder met een borstel of een bezem in de stoffen/je tapijten en laat het poeder ongeveer 4 tot 12 uur inwerken. Daarna kun je het opzuigen. Het wordt aanbevolen dat je dit proces voor een totaal van drie tot vier weken één keer per week herhaalt.
De jeuk van de beten van bedwantsen stoppen
De huid die is aangetast door uitslag, die is veroorzaakt door bedwantsen, moet met milde anti-jeukoplossingen worden schoongemaakt en worden behandeld. Je kunt om zwelling, jeuk en roodheid te verminderen een natuurlijk antihistamineproduct op je huid gebruiken. Natuurlijke behandelingen tegen de beten omvatten:
- Patchouli-olie.Patchouli-olie heeft antichloristische eigenschappen, wat betekent dat het de kracht heeft om de ontsteking van de huid te kalmeren en de genezing te versnellen. Wrijf verschillende druppels patchouli-olie in op je handen en masseer overal waar je een beet hebt. Was de olie niet af, maar laat het intrekken. Je kunt ook in een warm bad met 5 tot 10 druppels van de olie gaan zitten.
- Koude kompressen.Helpt tegen het zwellen en kan de geïrriteerde huid kalmeren.
- Vermindert jeuk, roodheid en droogheid.
- Essentiele tea tree olie. Tea tree olie heeft veel voordelen voor de huid. Gebruik het om jeuk te verminderen, roodheid en ontsteking te helpen voorkomen en de gevoelige huid terwijl het geneest te behandelen. Meng 1 tot 2 druppels per keer met een dragende olie zoals bijvoorbeeld kokosolie en breng het vervolgens tweemaal daags op de aangetaste plekken aan. Andere producten en essentiële oliën die gunstig zijn tegen huiduitslag zijn toverhazelaar, geranium, roos en lavendelolie, die je kunt mengen met kokosolie om de opgedroogde huid of korstjes mee te verwijderen. Wrijf drie keer per dag 3 druppels etherische olie op het gebied. Als je een gevoelige huid hebt, kun je eerst 3 druppels met een halve theelepel kokosolie vermengen om het zo minder krachtig te maken.
Tot slot…
Een tijdje geleden las ik een berichtje in het nieuws dat bedwantsen steeds vaker voorkomen in studentenhuizen. Natuurlijk ook niet erg verrassend, want het is juist daar waar de hygiëne geen grote prioriteit heeft, en de studenten leven heel dicht op elkaar.
Toch iets om, als student, over na te denken…
Bronnen
www.cdc.gov/dpdx/bedbugs/index.html
www.insectes-net.fr/cimex/cimex2.htm
emedicine.medscape.com/article/1088931-overview