Blaasontsteking

Laatste Update: 15 augustus 2014

Behandeling tegen blaasontsteking (homeopathie)

Wat is een blaasontsteking?

Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. De vrouwen die het al eerder gehad hebben, herkennen de symptomen maar al te snel: Troebele urine die niet erg fris ruikt, veel te vaak naar het toilet moeten en dan maar moeilijk kunnen plassen en natuurlijk dat brandende gevoel als je dan eindelijk aan het plassen bent. Soms ook nog eens in combinatie met lage rugpijn en misselijkheid. Jazeker, ik heb het hier over een blaasontsteking. In de meeste gevallen is antibiotica dé oplossing, maar er zijn ook homeopathische oplossingen.

Steeds meer mensen hebben de voorkeur voor homeopathische middelen, boven de reguliere geneesmiddelen. De reden ligt voor de hand: Reguliere medicatie kan dan misschien wel helpen, maar heel vaak moet je ook andere medicijnen nemen om de bijwerkingen van het eerste medicijn weer te bestrijden. Homeopathische geneesmiddelen hebben (nagenoeg) géén bijwerkingen.  Maar voordat je nu direct homeopathische middelen gaat kopen, lees dan eerst even het volgende:

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking is natuurlijk een ontsteking in de blaas, maar dat is niet het enige wat je hierover moet weten. Een blaasontsteking is in feite een ontsteking van de slijmvliezen in de blaas. Overigens wordt een ontsteking in de lagere urinewegen ook vaak een blaasontsteking genoemd.

In de blaas leven natuurlijk allerlei bacteriën die in een bepaald evenwicht met elkaar leven, net zoiets als je darmflora. Een blaasontsteking kan ontstaan doordat een bepaalde bacterie de overhand krijgt, en de complete balans in de blaas en de urinewegen verstoord. Deze extra bacteriën kunnen op twee manieren in je blaas terecht komen: Via je bloedbaan of van buitenaf via je urinewegen.

Deze laatste is helaas de meest voorkomende oorzaak. En dit verklaard ook direct waarom vrouwen meer last hebben van blaasontstekingen dan mannen: Bij de vrouw liggen de urinewegen veel dichter bij de anus. En rondom de anus krioelt het natuurlijk van de bacteriën, met name de bekende poepbacterie, de Colibacterie. Ook is de urinebuis bij de vrouw veel korter dan bij de man. Maar dat neemt niet weg dat ook mannen last kunnen krijgen van een blaasontsteking.

Niet iedere infectie hoeft natuurlijk te leiden tot een blaasontsteking. Als je een goede weerstand hebt krijgen de bacteriën geen kans om zich te ontwikkelen. Ook wordt altijd aangeraden om, na een toiletgang, het toiletpapier van voren naar achteren te halen. Daarnaast is voldoende water drinken ook een belangrijk munt. Door water te drinken is er sprake van een goede doorspoeling van de blaas en de urinewegen, waardoor de bacteriën snel afgevoerd zullen worden op een natuurlijke manier.

Op het moment dat je een blaasontsteking hebt, is het van groot belang om deze direct te behandelen. Niet alleen om de vervelende symptomen te laten verdwijnen, maar ook om erger te voorkomen. Een verwaarloosde blaasontsteking kan heel gemakkelijk een nierbekkenontsteking worden doordat de bacteriën steeds verder je lichaam in gaan.

In de meeste gevallen wordt direct een antibioticakuur voorgeschreven. Effectief, maar té veel antibiotica is ook weer niet goed. Verderop in dit artikel kom ik hier op terug.

Homeopathie en blaasontsteking

Binnen de homeopathie gaat het niet alleen om de klacht zelf. Natuurlijk moet deze opgelost worden, maar altijd met inachtneming van je hele lichaam. Een homeopaat zal je dan ook heel veel vragen stellen die ogenschijnlijk niks met de blaasontsteking te maken hebben, maar erg belangrijk zijn om de juiste medicatie voor te schrijven. De homeopaat gaat uit van jou, als individu. Generieke middelen, zoals in de reguliere geneeskunde, bestaan niet. Homeopathische middelen zijn altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie, zowel lichamelijk als geestelijk.

Homeopathie en blaasontsteking: Cantharis (Spaanse vlieg)

Dit homeopathische middel wordt vooral toegepast als er sprake is van een acute ontsteking die samen gaan met brandende pijn. Personen die gepassioneerd zijn, en dominant zijn, hebben het meeste baat hiermee.

Cantharis wordt gemaakt van fijngemalen Spaanse vlieg wat vooraf gedroogd wordt. De werkzame stoffen zijn onder andere eiwitten, koolhydraten, organische zuren en cantharidine.

Als er na twee weken geen verbetering waarneembaar is, dan (weer) de homeopaat waarschuwen.

Homeopathie en blaasontsteking: Dulcamara (Bitterzoetplant)

Dulcamara wordt gemaakt uit bitterzoet waarbij de jonge bladeren en scheuten vlak voor de bloei worden geoogst. Dit middel bevat onder andere choline en sapogenine als werkzame stoffen. Het meeste effect wordt bereikt als de persoon gevoelig is voor blaasklachten na het vatten van kou en bij nat weer. Ook stevig gebouwde vrouwen passen binnen het profiel van dit middel.

Als er na één week geen verbetering waarneembaar is, dan (weer) de homeopaat waarschuwen.

Homeopathie en blaasontsteking: Staphysagria (Ridderspoor)

Dit middel wordt in de meeste gevallen voorgeschreven als er sprake is van geïrriteerde urinewegen en/of blaas. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een katheder of na het vrijen. Qua persoonlijkheid passen mensen die emotioneel aangelegd zijn, het beste in de groep die het meeste baat hebben bij dit middel.

Als er na één week geen verbetering waarneembaar is, dan (weer) de homeopaat waarschuwen.

Homeopathie en blaasontsteking: Natrium Carbonicum

Als er sprake is van een patiënt met een overgevoelige maag die terugkerend last heeft van blaasontstekingen, wordt vaak Natrium Carbonicum voorgeschreven. In sommige gevallen ook een Natrium Complex, wat verschillende middelen bevat; onder andere Natrium Carbonicum, Natrium Muriaticum en Natrium Nitricum.

Als er na twee weken geen verbetering waarneembaar is, dan (weer) de homeopaat waarschuwen.

Homeopathie en blaasontsteking: Nux Vomica (braaknoot)

Nux Vomica is een heel veel gebruikt homeopathisch middel. Niet alleen toepasbaar voor een blaasontsteking, maar ook bij maagklachten, emotionele problemen, stress, nervositeit en winderigheid. Deze tinctuur wordt gemaakt van de zaden van de braaknoot-boom met onder andere de volgende werkzame stoffen: Strychnine, brucine, zetmeel, eiwitten, koolhydraten en alkaloïden.

Dit middel is et goed effect toepasbaar op patiënten die een stressvol leven leiden, in combinatie met ongeduld en impulsiviteit als karaktereigenschappen. Met Nux Vomica worden vaak hele goede resultaten bereikt, mits het natuurlijk voor de juiste persoon voorgeschreven wordt, in verband met de persoonlijkheidskenmerken.

Als er na twee weken geen verbetering waarneembaar is, dan (weer) de homeopaat waarschuwen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Als je met regelmaat last hebt van een blaasontsteking, en dit steeds weer op moet lossen met een antibioticakuur, is het een verstandige keuze om wat voorzorgsmaatregelen te nemen met als doel om eventuele toekomstige ontstekingen tegen te gaan. Niet alleen om de vervelende blaasontsteking zelf tegen te gaan, maar ook vooral om zo weinig mogelijk antibiotica in te hoeven nemen.

Als je té veel antibioticakuren inneemt, zal je lichaam daar steeds slechter op gaan reageren, tot het moment dat het lichaam helemaal niet meer reageert en je dus immuun bent voor antibiotica. Slecht nieuws voor de momenten dat je dit medicijn nog harder nodig hebt in bijvoorbeeld een levensbedreigende situatie.

Om vervelende situaties in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen, moet je aandacht besteden aan een aantal zaken:

 • Door regelmatig water te drinken, minimaal 1,5 liter per dag, zorg je voor een goede doorspoeling van de blaas en de urinewegen. Overigens is die 1,5 liter water niet alleen belangrijk voor dit probleem, maar is een basis voor iedereen die serieus bezig is met de gezondheid van zijn of haar lichaam.
 • Natuurlijk is hygiëne erg belangrijk. In de meeste gevallen is de Colibacterie de boosdoener van een blaasontsteking. Deze colibacterie komt voor in je ontlasting. Gebruik je toiletpapier, na de stoelgang, dus van voor naar achteren, en niet andersom, zoals sommige vrouwen nog steeds doen. Als je je toiletpapier van achteren naar voren gebruikt, is de kans groot dat je resterende ontlasting, mét de colibacterie, in of rond je vagina smeert.
 • Maar de belangrijkste tip die ik je kan geven, is het gebruik van Cranberry. Het maakt niet uit hoe je dit neemt, ALS je het maar neemt. Het is wetenschappelijk bewezen dat de bestanddelen in de cranberry de colibacterie verhinderd zich te nestelen in de blaas, waarmee direct een blaasontsteking kan worden voorkomen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op Een blaasontsteking op een natuurlijke manier behandelen 

Tot slot

Hoewel veel homeopathische middelen vrij verkrijgbaar zijn, is een consult van een erkende homeopaat onontbeerlijk. Zelf dokteren met homeopathische middelen zal dan wel niet gevaarlijk zijn, er zijn namelijk nagenoeg geen bijwerkingen, maar de effectiviteit zal niet optimaal zijn. Een homeopathisch geneesmiddel moet met zorg gekozen worden. En die keuze is niet alleen om de symptomen te bestrijden, maar het geneesmiddel moet ook passen bij de persoonlijkheidskenmerken van de patiënt.

Van de andere kant bekeken: Een slecht gekozen homeopathisch geneesmiddel zal misschien het probleem zelf wel oplossen, maar zal weer andere problemen kunnen veroorzaken omdat het middel dan niet past bij de specifieke kenmerken van de patiënt.

In veel gevallen wordt het raadplegen van een erkend homeopaat vergoed, maar het is verstandig om dat eerst even te checken bij je (aanvullende) verzekering.

Wat voor ervaringen heb jij met homeopathie? Positief? Negatief?
Door je verhaal hieronder te delen help je de andere lezers!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn naam is Henk -- 80 jaar
  Al zo.'n 10 of 15 jaar, op en af, last van blaasontsteking. Ik katheteriseer al ongeveer 15 jaar
  Momenteel een ontsteking die al eerder is vastgesteld en wat ik ook zie aan de kleur van de urine : ( [bijna donker] bruin in het laatste deel v/d urine,
  Maar ik doe er niets aan want op zich geen pijn . Alleen doet het soms pijn op het eind als ik katheteriseer .

  VRAGEN :
  1. Is het gevaarlijk er niets aan te doen als het geen pijn doet ?
  2. Ik woon in Amsterdam Zuid ---> hoe vind ik een goede homeopathische arts ?

  Veel dank,
  Henk,

  1. Ook al doet het geen pijn, je urine geeft duidelijk aan dat er iets aan de hand is. Toch maar even een afspraak maken om dit verder te laten onderzoeken.
   Voor een arts in Adam-Zuid, zou ik niet weten. Ik woon aan de andere kant van Nederland. Iemand anders een idee? Of wellicht even Googelen?

   Fijne paasdagen!
   Jack

 2. Bij mij werkt Belladonna D4 of D6 altijd onmiddellijk tegen blaasontsteking. Het is normaal gesproken geen middel tegen deze kwaal, maar bij mij werkt het. Per ongeluk ontdekt.
  Weet iemand hier waarom dat middel zou werken?
  Verder gebruik ik alleen maar homeopathische middelen.Werkt geweldig. Ook bij mijn hond. Helaas wordt het steeds lastiger om eraan te komen, vanwege die hekds vd VVD, die vond dat homeopathie kwakzalverij was en ze heeft ervoor gezorgd dat er niet meer op homeopathische middelen staat waarvoor of -tegen ze werken. Dat was nl niet bewezen! Tja, en bij de farmaceutische industrie stonden ze te juichen. En zij hoeven zich nooit te verantwoorden voor de vele doden jaarlijks door verkeerd voorgeschreven of teveel bij elkaar voorgeschreven pillen voorgeschreven door reguliere artsen.
  Zo oneerlijk. Zo hypocriet!

  1. Toch zie ik Belladonna wel vermeld als middel bij blaasontsteking. Was op zoek naar een homeopathisch middel en kwam je reactie tegen.

 3. Ik gebruik alleen maar homeopathie en natuurmiddelen,ook voor mijn gezin en dieren.Koop de boeken van dr.Alfred Vogel om na te gaan waar middelen voor dienen. De onzin die tegenwoordig op de bijsluiters van homeopathische middelen staan kun je vergeten. Stamt ook uit de pen van de reguliere kwakzalvers.
  VSM heeft ook een boek waarin wordt beschreven waar de middelen voor dienen. Heel overzichtelijk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share