• Alles over een nierbekkenontsteking

Alles over een nierbekkenontsteking

2018-07-18T16:31:16+01:00juli 25th, 2018|Gezondheid Algemeen|2 Reacties

Een nierbekkenontsteking of pyelonefritis is een soort urineweginfectie, die door bacteriën of een virus kan worden veroorzaakt. Het begint vaak in de urethra of in de blaas en gaat vervolgens door naar één of beide nieren. Een nierbekkenontsteking vereist medische hulp. Als het niet wordt behandeld, kan het, omdat de bacteriën zich via het bloed in het lichaam verspreiden, permanente beschadiging aan de nieren of een levensbedreigende systemische infectie veroorzaken. Vaak voorkomende symptomen van een nierbekkenontstekingen zijn koorts met of zonder rillingen, pijn in de rug, in de zij of in de lies, braken, misselijkheid, frequent en mogelijk pijnlijk urineren en een donkergekleurde urine.

Vrouwen, en vooral zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 2 jaar en personen ouder dan 60 jaar hebben meer kans dan anderen om de symptomen van een nierbekkenontsteking te ontwikkelen. Er wordt geschat dat 15 tot 17 op elke 10.000 vrouwen en 3 tot 4 op elke 10.000 mannen last hebben van een nierbekkenontsteking.

Het is belangrijk om een ​​nierbekkenontsteking te voorkomen omdat het permanente nierbeschadiging of de verspreiding van de infectiesepsis naar andere organen in het lichaam kan veroorzaken en daarom moet dit zo snel mogelijk behandeld worden. Zonder de juiste behandeling ontstaan er mogelijk complicaties.

Huismiddeltjes kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen, waaronder koorts, pijn en uitdroging van nierinsufficiëntie en er zijn verschillende veranderingen in levensstijl die je kunt maken en die je kunnen helpen om het krijgen van een nierbekkenontsteking te voorkomen.

Wat is een nierbekkenontsteking?

Een nierbekkenontsteking is een acute aandoening, die optreedt wanneer bacteriën of een virus naar de nieren reist en wat resulteert in een infectie. De nieren zijn ontworpen om afval uit het bloed te reinigen en om urine aan te maken. De urineleiders brengen deze urine van de nieren naar de blaas, waar het wordt bewaard tot men gaat urineren.

Wanneer er een infectie in de blaas, de urineleiders of in de nieren gaat broeien kan er een UTI ontstaan.

De urinewegen bestaan ​​uit de nieren, de blaas en de urineleiders. De nieren zijn verantwoordelijk voor verschillende vitale functies, waaronder het vochtbalans, de elektrolyteniveaus, afvalverwijdering, de regeling van de bloeddruk en het in balans houden van het aantal rode bloedcellen. De nieren doen dit door dagelijks ongeveer 150 liter bloed te reinigen. Tijdens het reinigen wordt er van het vocht tussen de één en twee liter urine aangemaakt en wordt er ook afval uit het bloed onttrokken.

De urineleiders zijn dunne buisjes, die de urine van de nieren naar de blaas transporteren. De blaas bewaart de urine en kan gemiddeld 1,5 tot 2 kopjes opslaan. Wanneer de blaas vol raakt, worden er signalen naar de hersenen gestuurd, dat je moet plassen.

Er zijn twee soorten nierbekkenontstekingen:

  • Ongecompliceerde acute pyelonefritis: zoals wel blijkt uit de naam, is dit type ongecompliceerd en geclassificeerd als klinisch stabiel, zonder aanwijzingen voor sepsis.
  • Gecompliceerde acute pyelonefritis: als je dit type hebt, ben je behoorlijk ziek of heb je mogelijk een co aandoening en moet je waarschijnlijk voor de behandeling in een ziekenhuis worden opgenomen.

De symptomen van een nierbekkenontsteking

De symptomen van een nierbekkenontsteking zijn bij mannen en vrouwen over het algemeen ver