Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 juli 2018

Alles over een nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking of pyelonefritis is een soort urineweginfectie, die door bacteriën of een virus kan worden veroorzaakt. Het begint vaak in de urethra of in de blaas en gaat vervolgens door naar één of beide nieren. Een nierbekkenontsteking vereist medische hulp. Als het niet wordt behandeld, kan het, omdat de bacteriën zich via het bloed in het lichaam verspreiden, permanente beschadiging aan de nieren of een levensbedreigende systemische infectie veroorzaken. Vaak voorkomende symptomen van een nierbekkenontstekingen zijn koorts met of zonder rillingen, pijn in de rug, in de zij of in de lies, braken, misselijkheid, frequent en mogelijk pijnlijk urineren en een donkergekleurde urine.

Vrouwen, en vooral zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 2 jaar en personen ouder dan 60 jaar hebben meer kans dan anderen om de symptomen van een nierbekkenontsteking te ontwikkelen. Er wordt geschat dat 15 tot 17 op elke 10.000 vrouwen en 3 tot 4 op elke 10.000 mannen last hebben van een nierbekkenontsteking.

Het is belangrijk om een ​​nierbekkenontsteking te voorkomen omdat het permanente nierbeschadiging of de verspreiding van de infectiesepsis naar andere organen in het lichaam kan veroorzaken en daarom moet dit zo snel mogelijk behandeld worden. Zonder de juiste behandeling ontstaan er mogelijk complicaties.

Huismiddeltjes kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen, waaronder koorts, pijn en uitdroging van nierinsufficiëntie en er zijn verschillende veranderingen in levensstijl die je kunt maken en die je kunnen helpen om het krijgen van een nierbekkenontsteking te voorkomen.

Wat is een nierbekkenontsteking?

Een nierbekkenontsteking is een acute aandoening, die optreedt wanneer bacteriën of een virus naar de nieren reist en wat resulteert in een infectie. De nieren zijn ontworpen om afval uit het bloed te reinigen en om urine aan te maken. De urineleiders brengen deze urine van de nieren naar de blaas, waar het wordt bewaard tot men gaat urineren.

Wanneer er een infectie in de blaas, de urineleiders of in de nieren gaat broeien kan er een UTI ontstaan.

De urinewegen bestaan ​​uit de nieren, de blaas en de urineleiders. De nieren zijn verantwoordelijk voor verschillende vitale functies, waaronder het vochtbalans, de elektrolyteniveaus, afvalverwijdering, de regeling van de bloeddruk en het in balans houden van het aantal rode bloedcellen. De nieren doen dit door dagelijks ongeveer 150 liter bloed te reinigen. Tijdens het reinigen wordt er van het vocht tussen de één en twee liter urine aangemaakt en wordt er ook afval uit het bloed onttrokken.

De urineleiders zijn dunne buisjes, die de urine van de nieren naar de blaas transporteren. De blaas bewaart de urine en kan gemiddeld 1,5 tot 2 kopjes opslaan. Wanneer de blaas vol raakt, worden er signalen naar de hersenen gestuurd, dat je moet plassen.

Er zijn twee soorten nierbekkenontstekingen:

 • Ongecompliceerde acute pyelonefritis: zoals wel blijkt uit de naam, is dit type ongecompliceerd en geclassificeerd als klinisch stabiel, zonder aanwijzingen voor sepsis.
 • Gecompliceerde acute pyelonefritis: als je dit type hebt, ben je behoorlijk ziek of heb je mogelijk een co aandoening en moet je waarschijnlijk voor de behandeling in een ziekenhuis worden opgenomen.

De symptomen van een nierbekkenontsteking

De symptomen van een nierbekkenontsteking zijn bij mannen en vrouwen over het algemeen vergelijkbaar en kunnen de volgende zijn:

 • Rugpijn, vooral wanneer het plotseling en intens is
 • Een dringende behoefte om te plassen
 • Vermoeidheid
 • Gezwollen benen, handen, voeten of enkels
 • Bloed in de urine of moeite met urineren
 • Opgeblazen gevoel
 • Gezwollen ogen
 • Randen in de vingernagels
 • Huidproblemen
 • Misselijkheid en/of braken
 • Metaalachtige smaak in de mond

Infecties en nierstenen zijn twee van de meest voorkomende nierproblemen. In het algemeen zijn infecties het gevolg van de bacterie E. Coli, die toegang krijgt tot de urinewegen waar ze verbinding maken met de nieren. Technisch gezien is een nierbekkenontsteking een vorm van urineweginfectie ook wel een UTI genoemd en het wordt behandeld met antibiotica.

Nierstenen zijn, aan de andere kant, solide, chemische afzettingen die zich vormen in de nier. Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van nierstenen. Een niersteen kan voor het blote oog bijna onzichtbaar zijn of wel zo groot als een knikker of zelfs nog groter.

Kleine nierstenen komen via de urine uit het lichaam, dus je bent je daar nooit bewust van. Grotere nierstenen kunnen echter vast komen te zitten in de urineleider wat een dunne buis is die de nieren en de blaas verbindt. Wanneer ze vastlopen, kunnen deze stenen hevige pijn aan je zij of aan de rug, bloed in de urine en moeite met urineren veroorzaken. Het kan wel dagen of zelfs weken duren voordat een niersteen vanzelf overgaat, dus als je symptomen van een niersteen ervaart, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Bovendien zijn er drie soorten ernstige nieraandoeningen: acuut nierfalen, chronische nierziekte en nierziekte in het eindstadium.

Acuut nierfalen (ARF) kan te wijten zijn aan een verwonding of het opnemen van giftige stoffen. Acuut nierfalen reageert als de nieren niet ernstig beschadigd zijn over het algemeen goed op de behandeling.

Wanneer de nieren geleidelijk het vermogen om te functioneren verliezen, is dit meestal te wijten aan een chronische nieraandoening of CKD, het meest voorkomende type nieraandoening. Vaak zijn er geen symptomen van CKD totdat de aandoening is gevorderd. Patiënten kunnen dan gevoelloosheid en/of zwelling in de handen en de voeten, vaak moeten plassen, misselijkheid, bloedarmoede en een slechte eetlust ervaren.

Ten slotte is er ook nog de nierziekte in het eindstadium (ESRD) een ernstige aandoening waarbij er geen of een zeer kleine nierfunctie overblijft en de schade aan de nier permanent is. Als dat zo is moet een patiënt dagelijkse dialysesessies of een niertransplantatie ondergaan.

Nierkanker lijkt, hoewel het niet heel vaak voorkomt, wel toe te nemen. In de vroege stadia zijn er maar weinig symptomen. Naarmate de kanker zich vordert, kunnen de symptomen bloed in de urine, koorts die komt en gaat, vermoeidheid, rugpijn en gewichtsverlies zijn. Nierkanker kan afhankelijk van de locatie, de grootte, het type en de algehele gezondheid van de patiënt worden behandeld met chirurgie, bestraling en diverse geneesmiddelen.

Oorzaken en risicofactoren

Erkende oorzaken van een nierbekkenontsteking zijn onder andere:

 • De E. Coli is vaak de bacterie, die de eerste infectie veroorzaakt
 • Een blaasontsteking, die zich via de urineleiders naar de nieren verspreidt
 • Een bacteriële infectie elders in het lichaam, die zich via de bloedbaan naar de nieren verspreidt
 • Een nieroperatie
 • Een verstopping van de urinewegen: een urinewegblokkade zoals een niersteen of iets anders dat de urinestroom vertraagt, kan een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Erkende risicofactoren voor een nierbekkenontsteking zijn onder meer:

 • Vrouw zijn: anatomisch gezien is de urethra bij vrouwen korter, wat het voor bacteriën gemakkelijker maakt om van buiten het lichaam naar de blaas te reizen. Een extra uitdaging is de nabijheid van de vagina en anus tot de urethra, waardoor er meer kansen voor bacteriën zijn om de blaas binnen te dringen.
 • Zwangerschap: een nog groter risico dan alleen vrouw zijn, is wanneer een vrouw zwanger is want dan loopt ze een hoger risico omdat de baby de urineleiders onder druk zet en de urinestroom kan belemmeren of kan vertragen.
 • Een vergrote prostaat
 • Diabetes
 • HIV/AIDS
 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Een urinekatheter
 • Immunosuppressiva
 • Vesicoureterale reflux, een aandoening die ervoor zorgt dat urine op de verkeerde manier vloeit

Conventionele behandeling

Het diagnosticeren van een nierbekkenontsteking vereist vaak zowel een urinetest als een bloedtest. Het urinemonster kan bacteriën, bloed of pus in de urine zichtbaar maken en het bloedmonster kan erop wijzen dat de infectie zich heeft verspreid naar je bloedbaan.

In bepaalde gevallen kan een CT-scan, een echografie of een gespecialiseerde röntgenfoto vereist zijn. Als je een terugkerende nierbekkenontsteking ondervindt, moet je mogelijk een nefroloog of een uroloog raadplegen.

Om een ​​nierbekkenontsteking bij mannen te kunnen diagnosticeren, kan een digitaal rectaal onderzoek nodig zijn om te bepalen of de gezwollen prostaat de hals van de blaas blokkeert.

Een behandeling voor nierpijn en infecties voor ongecompliceerde acute pyelonefritis omvat in het algemeen antibiotica. Het type en de dosering zullen afhangen van het type bacteriën dat in de urinemonsterproef wordt gevonden.

Voor gecompliceerde acute pyelonefritis is waarschijnlijk een ziekenhuisopname noodzakelijk. De behandeling zal afhangen van de complicaties, die aanwezig zijn, evenals van elke onderliggende oorzaak. Als de infectie zich heeft verspreid naar de bloedbaan, kunnen intraveneus toegediende antibiotica en vloeistoffen nodig zijn.

Als de nierbekkenontsteking als gevolg van een structureel blok of vesicoureterale reflux wordt veroorzaakt, kan er een operatie nodig zijn. Na de behandeling moeten je urine en bloed dan opnieuw worden getest om er zeker van te zijn dat de infectie is verdwenen.

Voorzorgsmaatregelen

Een ernstige nierbekkenontsteking of een ingewikkelde nierbekkenontsteking kan een ziekenhuisopname en antibiotica dat wordt toegediend via een infuus vereisen. Wacht als je symptomen verslechteren of veranderen of als je ernstige nierpijn ervaart niet langer met het zoeken van medische hulp.

Onbehandelde nierbekkenontstekingen kunnen leiden tot levensbedreigende complicaties:

 • Hematurie
 • Chronische nierziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Nierfalen
 • Septicaemia (bloedvergiftiging)
 • Zwangerschapscomplicaties
 • Emphysemateuze pyelonefritis (EPN) - een zeer zeldzame en mogelijk dodelijke complicatie waarbij de weefsels van de nier zeer snel worden vernietigd.

Vijf huismiddeltjes voor de symptomen van een nierbekkenontsteking

 1. Warmte toepassen

Het aanbrengen van een verwarmingskussen op de buik, op de rug of in de zij kan de pijn verlichten.

Het is belangrijk om het gebruik van een verwarmingsmatras te beperken tot sessies van 20 minuten, waardoor je lichaam tussenin minstens 30 minuten rust krijgt. En ga nooit naar bed met een elektrisch deken (of iets dergelijks) aan. Er kunnen ernstige brandwonden optreden of zelfs brand ontstaan.

 1. Etherische pepermuntolie

Onderzoek wijst uit dat essentiële pepermuntolie een groot aantal voordelen biedt, waaronder het verbeteren van de mentale focus en het opfrissen van de adem. Bovendien is het een van de beste natuurlijke pijnstillers.

Supplementen met enterisch pepermuntolie kunnen helpen bij het verlichten van buikpijn, gas en een opgeblazen gevoel wat meestal geassocieerd is met IBS-symptomen. Wanneer je als gevolg van een nierbekkenontsteking buik- of rugpijn ervaart, volg dan de doseringsrichtlijnen op de verpakking.

Ook kan pepermuntolie worden gemengd met een dragende olie en op de buik worden gemasseerd om zo de pijn te verlichten. Hoewel de meeste klinische onderzoeken zich op het actuele gebruik om hoofdpijn te verlichten richten, is het ook geïndiceerd voor spierpijn en fibromyalgie. Meng verschillende druppels pepermuntolie met wat kokosolie en masseer het dan zachtjes in op elk gebied waar je pijn ervaart.

 1. Rustgevende slaap

Slaap is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen bij het bestrijden van een infectie, zoals een nierbekkenontsteking,.

Rustgevende slaap krijgen kan, zoals onderzoekers aangeven, een uitdaging zijn omdat infecties de kwaliteit van de slaap en de lengte van de slaap kunnen beïnvloeden. Slapeloosheid kan ook leiden tot een slechte gezondheid omdat het verband houdt met ongelukken, hypertensie, obesitas, diabetes, een hartaanval en zelfs een beroerte.

Alles over een nierbekkenontsteking

Het vinden van het juiste natuurlijke slaapmiddel dat voor jou werkt, is noodzakelijk en het kan een combinatie van supplementen en veranderingen in levensstijl vereisen om je te helpen de slaap te krijgen die je nodig hebt. Zelfs als je niet goed kunt slapen, kan het helpen om gedurende de dag periodiek te rusten.

 1. Drink meer water

Gehydrateerd blijven is cruciaal bij de bestrijding van een nierbekkenontsteking. Vergeet niet dat je urine het afval uit je bloed haalt en het uit je lichaam spoelt. Probeer dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken. Als je koorts hebt, kun je om de symptomen te verzachten en te verlichten een beetje nippen aan een glas koel water of kruidenthee.

 1. Vitamine C-supplement

Een vitamine C-supplement en het drinken van ongezoet cranberry sap, kan de groei van sommige bacteriën beperken. Neem bij het bestrijden van een infectie dagelijks 1000 milligram vitamine C.

Natuurlijk kan het ook helpen om vitamine C-rijk voedsel aan je dieet toe te voegen. Sommige van de beste keuzes, waaronder guave, sinaasappels, kiwi's en aardbeien, kun je gebruiken voor het maken van geweldige smoothies of als toppings voor yoghurt. Streef om je immuunsysteem een ​​boost te geven en om infecties te bestrijden dagelijks naar twee tot drie porties.

10 tips om een nierbekkenontsteking te voorkomen

En nu het goede nieuws: voor het grootste deel zijn de omstandigheden, die leiden tot een nierbekkenontsteking, te vermijden.

Vraag aan je arts of verpleegkundige, om de gezondheid van de nieren te kunnen bepalen, om drie uitslagen: de BUN-waarden (bloedureumstikstof) en creatinine en de eGFR-cijfers (geschatte glomerulaire filtratiesnelheid).

De BUN-testresultaten meten de nier- en leverfuncties. Het gezonde bereik wordt beschouwd als 10-20 mg/dL; iets hoger kan wijzen op nierproblemen.

Op dezelfde manier vertelt de BUN/creatinine-ratio aan je arts of jouw nieren efficiënt afval verwijderen. Als de creatininespiegels verhoogd zijn, kan er een probleem zijn met de nieren. Een gezonde BUN/creatinine-verhouding ligt tussen 10:1 en 20:1, hoewel dit bij mannen en ouderen hoger kan zijn terwijl ze toch gezond zijn.

De eGFR-test zoekt naar tekenen van nierbeschadiging. Dit is een bijzonder nuttige test voor patiënten met diabetes en/of hoge bloeddruk, die beide nierproblemen kunnen veroorzaken. Het correct lezen van de uitslagen is echter wel erg belangrijk. Het is bijvoorbeeld volkomen normaal dat een 16-jarige een eGFR van 300ml/min heeft, terwijl een 60-jarige 100ml/min kan scoren - maar in beide gevallen zijn de nieren prima. Een score lager dan 60ml/min. Geeft echter aan dat de nierfunctie verminderd is.

Scores van deze testen vertellen je hoe sterk jouw nieren nu zijn. Helaas weten maar liefst de helft van alle mensen met nierproblemen niet dat ze een risico lopen. Als je je cijfers kent, kun je op de hoogte blijven van de situatie, zodat je je gedrag dat schadelijk kan zijn kunt wijzigen.

Hier volgen aanvullende stappen, die kunnen helpen om de nieren gezond te houden:

Hydrateer

Grondig gehydrateerd blijven is het belangrijkste dat je kunt doen om nierstenen te voorkomen en de nieren sterk te houden. Water verdunt de urine en dat voorkomt dat mineralen en zouten samenkomen en nierstenen vormen. Ik adviseer vaak dat patiënten die risico lopen op nierstenen, de dag te beginnen door vers citroensap gemengd met een glas water op kamertemperatuur te drinken.

Probiotica

Zorg ervoor dat je gezonde populaties van vriendelijke bacteriën ook wel bekend als probiotica in je darmen hebt. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze micro-organismen gekoppeld zijn aan een betere algehele en spijsverteringsgezondheid, evenals een lange lijst van andere voordelen. Een daarvan is het helpen van nieren bij de verwerking van afvalmaterialen en het verminderen van de kans op het ontwikkelen van nierstenen.

Een recent klinisch onderzoek met patiënten met chronische nieraandoeningen wees uit dat de groep die probiotica gebruikte de scores van de nierfunctietesten en de algehele kwaliteit van leven verbeterde.

Eet minder vlees

Vermijd teveel dierlijke eiwitten. Nierstenen komen het meest voor bij populaties die veel vlees consumeren. Ik stel voor te streven naar minder dan 65 gram dierlijke eiwitten per dag.

Vermijd fosfor

Let op je fosforinname. Je hoort zelden over een minerale inname van fosfor, waarschijnlijk omdat tekorten zo zeldzaam zijn.

Het mineraal wordt gevonden in de meeste voedingsmiddelen, maar koolzuurhoudende frisdranken en bereide, bewerkte voedingsmiddelen zijn vooral rijk aan fosfor. Je hebt dagelijks slechts 800 mg tot 1200 mg fosfor nodig; grotere hoeveelheden worden door gezonde nieren uit het lichaam gespoeld.

Wanneer de nieren niet goed werken, hoopt fosfor zich op in het lichaam en veroorzaakt mogelijk ernstige aandoeningen, zoals bot- en hartaandoeningen, evenals verkalking (verharding) van weefsels. De eenvoudigste manier om er zeker van te zijn dat je niet te veel fosfor krijgt, is door een voedzaam dieet voor heel voedsel te eten en alle fastfood en convenience-producten volledig te vermijden.

Stop met roken

Roken is slecht voor de nieren, dus als dat een van je ondeugden is, moet je stoppen. Onnodig te zeggen dat dit niet de enige reden hoeft te zijn om te stoppen met deze zéér ongezonde gewoonte.

Drink Sap

Een van de beste manieren om een ​​goede niergezondheid te ondersteunen, is door dagelijks sap te persen.

Mijn favoriet is om een ​​hele bos koriander of peterselie te persen wat twee kruiden zijn die niervriendelijk zijn en helpen bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. Je kunt het dan naar smaak mengen met water, citroensap en rauwe, biologische honing. Als je niet zo van sap houdt kun je ook gewoon veel groente eten.

Eet deze voedingsmiddelen

Eet voldoende nier-ondersteunende voedingsmiddelen, waaronder watermeloen, bessen (veenbessen, bosbessen en aardbeien), paprika's, appels, knoflook, uien, kool, bloemkool en olijfolie.

Gewicht verliezen

Als je extra kilo’s met je meedraagt doe je je nieren een plezier door af te gaan vallen. Obesitas is reeds meerdere keren in verband gebracht met een verhoogde kans op het ontwikkelen van nierkanker.

Stop met het gebruik van pijnstillers

Verminder het risico op het krijgen van nierkanker nog verder door je gebruik van pijnstillers, waaronder niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin, Nuprin), naproxen (Aleve) en acetaminophen (Tylenol ) te minimaliseren. Producten als deze zijn erg onvriendelijk voor de nieren. Erger nog, onderzoekers hebben ontdekt dat deze geneesmiddelen het risico op het ontwikkelen van nierkanker verhogen.

Gebruik Epsom zout

Trakteer jezelf op een detox-bad in Epsom-zouten. Het verwijderen van afval en toxines geeft de nieren een boost en verbetert tegelijkertijd ook je algehele gezondheid.

Het aanbrengen van de veranderingen die ik hierboven heb genoemd, zal je nieren ten goede komen en voor een betere gezondheid zorgen. Maar daarnaast zijn er nog drie belangrijke bedreigingen die echt actie van jouw kant vereisen. Als je lijdt aan een te hoge bloeddruk, pre-diabetes of diabetes, kunnen je nieren daar ook onder lijden. Deze aandoeningen kunnen met natuurlijke remedies en veranderingen in levensstijl worden verbeterd, maar daarvoor is wel enige toewijding van jouw kant vereist. Ik hoop dat je het ermee eens zult zijn dat het zorgen voor je nieren een lonend doel is en dat je de noodzakelijke veranderingen aan zult brengen om deze vitale organen te beschermen.

Tot slot…

Nierbekkenontsteking is beslist géén pretje. Het is juist daarom dat het beter is om dit te voorkomen door bovenstaande tips op te volgen. In het kort komt het neer op gezond eten en regelmatig bewegen. Een gezonde levensstijl!


Bronnen

www.healthdirect.gov.au/kidney-infection

www.sharecare.com/health/bacterial-infections/how-pyelonephritis-affect-the-body

www.docdoc.com/info/condition/pyelonephritis/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share