Kruiden en Planten

Laatste Update: 14 september 2018

De gezondheidsvoordelen van berenklauw

De Boerhavia Diffusa, beter bekend als de berenklauw, is een bloeiende plant die tot de plantenfamilie Nyctaginaceae behoort en het lichaam verjongt of vernieuwt. De andere veel voorkomende namen van de plant zijn punarnava, de rode berenklauw, paardpostelein, grijsaard, rode spinnen en Tarvine. Dit kruidengeneesmiddel wordt veel gebruikt om pijn te verlichten en de bladeren worden in veel delen van India ook als groene groente gebruikt.

Het woord punarnava betekent letterlijk ‘één die het lichaam vernieuwt’ en dat wil zeggen dat het je je jeugdigheid teruggeeft. De berenklauw is in India sinds de oudheid al een belangrijk geneeskrachtig kruid. De verschillende delen van de berenklauw worden voor de behandeling van talrijke stoornissen gebruikt. De wortel, de bladeren en de bovengrondse delen van de berenklauw of de hele plant worden in de Ayurvedische kruidengeneeskunde (dagelijks door miljoenen mensen in India, Nepal, Sri Lanka en indirect doordat het de belangrijkste invloed is op Unani en de Chinese en de Tibetaanse geneeskunde gebruikt) voor de behandeling van verschillende aandoeningen toegepast.

De berenklauw zelf

De berenklauw, die tot de familie van de Nyctaginaceae behoort, is een eeuwigdurend kruidachtig kruipend soort onkruid. De berenklauw kan ongeveer 0,75-1m lang worden en af en toe wordt het ook weleens 4m hoog maar dit is dan meestal in regenachtige gebieden en de plant heeft dan verspreide takken. De stengel is uitgestrekt, houtachtig of succulent, cilindrisch, vaak paarsachtig, behaard en aan de knopen verdikt. De bladeren zijn groot, dik, vlezig en harig en in ongelijke paren gerangschikt. De vorm van de bladeren varieert aanzienlijk van ovaal, langwerpig, rond of sub-cordaat aan de basis tot glad aan de bovenkant. De randen van de bladeren zijn glad, golvend of gekarteld. Het bovenste oppervlak van de bladeren is groen, glad en kaal, terwijl het aan de onderkant roze-wit en harig is.

De bloemen zijn klein, sub-capitatief, aanwezig in groepjes van 4-10 en voornamelijk rood of rose, maar er zijn ook witte variëteiten bekend. De vrucht lijkt meer op een noot, die rond of ovaal is, ongeveer 1cm lang wordt en zaden heeft, die dof groen of bruin van kleur zijn. De wortel is knolvormig en de stengel meestal cilindrisch en kan lichtgeel, bruin of bruingrijs zijn. De plant is dik, vlezig en zeer bitter van smaak.

De gezondheidsvoordelen van berenklauw

De berenklauw is een geneeskrachtig kruid dat bekend staat om zijn gezondheidsbevorderende voordelen. De berenklauw wordt bij de behandeling van obesitas, het verbeteren van de eetlust, geelzucht en koorts gebruikt. Het woord punarnava wat een andere naam voor de berenklauw is betekent letterlijk 'vernieuwer' of een die het lichaam vernieuwt en het is ooit zo genoemd omdat de berenklauw de neiging heeft om het lichaam en zijn systemen te vernieuwen en te revitaliseren. Bijna alle medicijnen tegen obesitas bevatten als een van de belangrijkste ingrediënten berenklauw. Het helpt ook om een effectieve nierfunctie te behouden. Hieronder staan enkele van de populaire gezondheidsvoordelen van de berenklauw:

  1. Gunstig voor de lever

Berenklauw wordt veel gebruikt om de lever te revitaliseren en te reinigen. Als het lichaam wordt aangevallen door infecties, is het eerste deel van het lichaam dat het zwaar te verduren krijgt de lever. Dientengevolge, zal de persoon moe en traag worden. Dus is het logisch om berenklauw te gebruiken, wat helpt om de gezondheid, het uithoudingsvermogen en de vitaliteit te herstellen. Dit kruid kan ook leveraandoeningen zoals hepatitis, geelzucht, anemie door een ijzergebrek en een trage lever verbeteren. De gezonde lever helpt zelfs bij het verhogen van de basische hemoglobine van een persoon.

  1. Urineweginfectie

Berenklauw werkt als een diureticum. Daarnaast heeft berenklauw ook antimicrobiële, ontstekingsremmende en krampstillende eigenschappen, die gunstig zijn voor de behandeling van urinewegaandoeningen zoals chronische en recidiverende urineweginfecties, inclusief urineweginfecties die optreden tijdens de zwangerschap.

  1. Obesitas

Berenklauw wordt ook gebruikt als een ingrediënt in bijna alle afslankformules op basis van kruiden. Het kruid stimuleert door het plassen te bevorderen zonder het verlies van elektrolyten of kalium de verwijdering van overtollige vloeistoffen en afvalproducten uit het lichaam. Het helpt dus bij gewichtsverlies. Het werkt ook als een mild laxeermiddel.

De gezondheidsvoordelen van berenklauw

  1. Diabetes

Een bepaald extract in de berenklauw is ook zeer gunstig tegen diabetes. Het verlaagt de glucosespiegels in het bloed aanzienlijk en dat verhoogt op zijn beurt de insulinespiegels in het plasma.

  1. Aandoeningen aan de ogen

Berenklauw is gunstig voor het verlichten van aandoeningen aan de ogen, zoals nachtblindheid en conjunctivitis. Laat als behandeling het verse sap van de wortels in de ogen druppelen.

  1. Congestief hartfalen

Berenklauw is echter geen krachtig middel om congestief hartfalen te behandelen, maar het wordt wel gegeven als geneesmiddel voor de ondersteuning van Tapyadi Loha, Terminalia Arjuna Bark poeder en andere nuttige middelen, die worden gebruikt om congestief hartfalen te behandelen. Het vermindert door oedeem te verminderen de belasting van het hart.

  1. Goed voor de gezondheid van de nieren

Berenklauw is een basis geworden voor de genezing van zieke nieren en voor het creëren van een betere gezondheid, met name die van nierpatiënten. Het kruid helpt om overtollige lichaamsvloeistoffen te verwijderen en voorkomt tegelijkertijd de vorming van urinestenen. Slechts een maand dit ayurvedische kruid gebruiken kan de werking van de nieren al verbeteren.

  1. Artritis

Berenklauw biedt verlichting van gewrichtspijn en ontsteking in verband met artritis. Gebruik gewoon een pasta die wordt gemaakt van verse berenklauw en smeer het om de verlichting te kunnen ervaren rechtstreeks op het getroffen gebied.

  1. Impotentie

De zaden van de berenklauw helpen het mannelijke voortplantingssysteem te verjongen. Van het kruid is bekend dat het het libido en de hoeveelheid en kwaliteit van het sperma verhoogt. Het geneest zelfs erectiestoornissen.

  1. Maagaandoeningen

Berenklauw versterkt de maag en bevordert ook de werking. Het behandelt een aantal maagproblemen waaronder darmkoliek. Neem drie keer per dag 5 gram poeder dat is gemaakt van de wortels voor het doden of verdrijven van darmwormen.

  1. Bloedarmoede

Berenklauw helpt patiënten die lijden aan verlies van eetlust en zwakte in verband met bloedarmoede weer beter te worden. Het stimuleert de aanmaak van de rode bloedcellen. Er moet samen met de berenklauw ook ijzersupplementen worden ingenomen.

  1. Waterzucht

Waterzucht is een ziekte waarbij overtollig waterig vocht in de weefsels en de holtes van het lichaam wordt verzameld. Berenklauw verbetert de afvoer van urine en behandelt dus de aandoening. Je kunt om de ziekte te genezen vers gekookt kruid of vloeibaar extract van de plant (4 tot 6 gram) consumeren.

  1. Kanker

Berenklauw wordt beschouwd als een van de beste kruiden voor de behandeling van kanker. Berenklauw bevat een alkaloïde waarvan wordt verondersteld dat het de ontwikkeling van kanker kan verminderen en kan voorkomen. Een onderzoek heeft aangetoond dat berenklauw ook de immuunrespons verbetert en de metastatische progressie van B16F-10-melanoomcellen bij muizen voorkomt. Het extract van de hele plant is erg bevorderlijk voor de genezing van kanker. Het kruid is ook hepato-beschermend, choleretic, cardiokine, anti-kanker en anti-oxidant gebleken.

  1. Jicht en hoog urinezuurgehalte in het bloed

Berenklauw is een uitstekend middel tegen hoge urinezuurspiegels. Het verhoogt de urinezuursecretie via de nieren.

  1. Ascites

Ascites is een aandoening die gekenmerkt wordt door een overmatige verzameling van vocht in de buikholte. Meestal geneest het kruid de ascites dat wordt veroorzaakt door leveraandoeningen.

  1. Bronchiale astma

De gedroogde bladeren van de berenklauw kunnen worden gebruikt als behandeling tegen bronchiale astma. Er wordt gezegd dat het vocht wat je trekt van de bladeren als het wordt gecombineerd met gember sap en zwarte peper een uitstekende slijmoplossend middel is.

Praktisch gebruik van berenklauw

Berenklauw is rijk aan veel geneeskrachtige eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld een diureticum, is het ontstekingsremmend, is het anti-oxidatief, is het anti-arthritisch, is het spasmolytisch, is het antibacterieel, is het analgetisch, versterkt het de immuniteit en gaat het veroudering tegen.

  • Het is ook nuttig bij de genezing van artritis omdat het ontstekingen en pijn in de gewrichten vermindert.
  • Het heeft nuttige toepassingen voor het behandelen van alle aandoeningen met betrekking tot de nieren, omdat het de ureumniveaus in het lichaam zeer efficiënt kan verlagen.
  • Het is goed om de impotentie te behandelen en kan het libido, de erectie en de kwaliteit en hoeveelheid van de sperma verbeteren.
  • Het werkt als een middel dat gas vorming en een opgeblazen gevoel kan verminderen, het verhoogt de eetlust en vermindert ook buikpijn. Het verlicht daarnaast ook nog eens constipatie.
  • Het is een nuttig kruidenmiddel bij het verminderen van productieve hoest en astma.
  • Het is geschikt voor de behandeling van huidziekten zoals schurft en het is een briljante natuurlijke remedie tegen wormen.
  • Deze plant kan in combinatie met andere plantaardige ingrediënten helpen bij de behandeling van bloedarmoede.
  • Het heeft diuretische eigenschappen en wordt gebruikt in ayurvedische preparaten voor nierstenen, cystes en nefritis.
  • Het wordt op grote schaal gebruikt om de lever te verjongen en te ontgiften. Het helpt ook bij de genezing van geelzucht of hepatitis.
  • Het is in ayurvedische preparaten tegen menorragie een krachtig kruid.
  • Het heeft het vermogen om het hele lichaam en de gezondheid te verjongen. Het versterkt het lichaam en dit helpt om de immuniteit tegen ziekten te vergroten.

Gebruik en dosering van berenklauw

  • Slapeloosheid:laat wat berenklauw in 50-100 ml water trekken. Het werkt net als de slaappillen en zorgt ervoor dat je in diepe slaap valt.
  • Cataract: vermaal de wortel van de berenklauw en vermeng het met water. Maak er een soort van pasta van en pas het toe als een eyeliner. Het geneest wordt ook regelmatig gebruikt voor cataract.
  • Tuberculose:neem 5-10 gram van de wortel van de berenklauw en meng het met rijstpoeder. Kook dit dan in het sap van druiven, melk en ghee. Verdik het wat totdat het de consistentie van soep heeft. Geef dit twee keer per dag aan de patiënt, steeds een paar theelepeltjes.
  • Astma:meng 3 gram poeder dat is gemaakt van de wortel van de berenklauw met 500 milligram kurkuma. Meng dit poeder twee keer per dag met wat lauw water. Het geneest astma.
  • Oogaandoeningen:maal poeder dat is gemaakt van de wortel van de berenklauw met ghee. Gebruik het als eyeliner. Het behandelt ook andere aandoeningen aan de ogen. Een andere manier is om de berenklauw met honing te mengen. Gebruik dit als eyeliner. Het behandelt roodheid van het oog.
  • Nieraandoeningen:maak van de hele plant een aftreksel. Neem steeds 10-20 milliliter per keer in. Het geneest alle niergerelateerde aandoeningen.
  • Koorts:meng 2 gram van de wortel met wat melk of betelblad. Het geneest koorts. Je kunt ook wat van het aftreksel van de hele plant geven. Het is gunstig bij een brandend gevoel en koorts als gevolg van een infectie aan de urinewegen.
  • Ascites: maak een vloeibaar extract van de verse of droge plant dat dan in doses van 5-10 milliliter per keer kan worden gegeven of neem wat van het verse gekookte kruid.
  • Astma:berenklauw helpt bij het verwijderen van de catarrale materie of slijm uit de bronchiën. De poeder van de wortel kan om verlichting te krijgen van astma driemaal daags in kleine doses worden ingenomen.
  • Intestinale koliek en wormen:het poeder van de wortel wordt in doses van 5 gram per keer (driemaal per dag) voor de verdrijving van wormen en om verlichting te krijgen van koliek gegeven.
  • Hondsdolheid: in Susrutha kalpa sthana is vermeld dat 1 deel van de hele plant van de berenklauw moet worden gemengd met gelijke delen van de bladeren, de bloem en de wortel van Datura plant, het dan moet worden gedroogd en opgerold en dat het dan in porties van 2 gram per keer moet worden ingenomen. Tweemaal per dag een pil innemen helpt bij de behandeling van hondsdolheid.
  • Alcoholische intoxicatie/alcoholisme:om van de gunstige resultaten te kunnen profiteren moet er tweemaal daags een mengsel van berenklauw en melk worden geconsumeerd.
  • Reumatische aandoeningen:bereid een curry van de berenklauwbladeren en voeg deze toe aan je dagelijkse dieet. Dit vermindert constipatie, bevordert het plassen en vermindert zwelling en pijn.
  • Huidaandoeningen:gaar de wortels van de berenklauw in wat olie. Nadat de olie lauw is geworden, masseer je er de aangetaste huid mee in. Het geneest alle soorten huidaandoeningen.
  • Jeuk en irritatie:breng een paar druppels berenklauw-extract gemengd met wat melk aan
  • Artritis:meng wat van het aftreksel dat je hebt gemaakt van de berenklauw met 1 gram gemberwortelpoeder en wat kamfer. Ga gedurende 7 dagen door met deze behandeling. Het geneest artritis.
  • Geelzucht:neem 10 tot 20 milliliter sap dat is gemaakt van de hele plant met 2-4 gram baheda-poeder erdoor gemengd. Drink dit regelmatig. Het is een zeer gunstig medicijn tegen geelzucht.
  • Gewichtsverlies:neem 1/2 theelepel berenklauw en 1/4 theelepel Trikatu Churna en meng het met een 1/2 kopje warm water met 1 theelepel honing. Laat het 5 minuten trekken,roer het dan goed door en drink het in een keer op. Neem dit mengsel driemaal per dag, voor elke maaltijd in.
  • Urineweginfecties:neem 1/4 theelepel poeder van de berenklauw, wat Gokshura en koriander en 1/8 theelepel Neem. Meng dat met een 1/2 kopje warm water en laat het 5 minuten trekken. Neem het mengsel drie maal daags voor de maaltijd in als je last hebt van een blaasontsteking of een urineweginfectie en ga na de genezing nog enkele dagen door met het gebruik om herhaling van een infectie te voorkomen. (in ernstige gevallen combineer je het met het innemen van ongezoete granaatappe-l of cranberrysap.)
  • Vochtretentie en oedeem:neem 1/4 theelepel poeder van de berenklauw en wat Gokshura. Meng het met een 1/2 kopje gewone gemberthee en neem dit drankje driemaal per dag, voor de maaltijd in. Bij extreme vochtretentie neem je naast het drankje ook nog een pasta die is gemaakt van gelijke delen berenklauw en gemberpoeder en smeer je dat in op de gebieden die vocht vasthouden.
  • Zware menstruatie, stolsels en vleesbomen:neem 1/2 theelepel poeder van de berenklauw en meng het met 1/4 theelepel Ashoka poeder. Meng dit met een 1/2 kopje warm water en voeg 1-2 eetlepels aloë vera toe en een snufje Pippali-poeder (optioneel). Neem dit drankje drie keer per dag voor de maaltijd in. Neem dit de hele maand door totdat de symptomen zijn verlicht.
  • Glaucoom en nachtblindheid:neem een 1/2 theelepel poeder van de berenklauw en meng het met een 1/2 theelepel Triphala Ghrita. Meng dit met een beetje warm water en wacht totdat de ghee volledig is gesmolten. Neem dit drankje drie keer per dag voor de maaltijd in.In ernstige gevallen laat je ook wat van de berenklauw in water trekken en spoel je de ogen met dat water schoon.

Tot slot…

Berenklauw, wat we allemaal kennen als hardnekkig onkruid, heeft een zeer geneeskrachtige werking. Dat is niet recent, want al sinds eeuwen en eeuwen wordt de berenklauw in verschillende delen van de wereld hiervoor toegepast.

Voordat je hier helemaal in los gaat, informeer wel eerst even bij je arts voor eventuele interacties met betrekking tot medicijnen.


Bronnen

www.vitaliseurdemarion.fr/officiel/la-grande-berce/

www.kiwi-nature.com/berce-commune-heracleum

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Robert Jan, is er bij u ook een recept of kruid bekend om het netvlies te vitaliseren? Met name de pigment laag en bloedvaten.

    Hartelijk dank voor de reactie.

    Cor J. Mulder

  2. De bereklauw die je noemt, is een in Nederland bekende plant onder de naam heracleum sphondyphyllum.
    Die heeft vast niet de uitgebreide werkingen,
    Ik ben dus voor altijd de Latijnse naam ze noemen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin1
Share7