• De gezondheidsvoordelen van berenklauw

De gezondheidsvoordelen van berenklauw

2018-09-14T11:49:57+01:00oktober 14th, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

De Boerhavia Diffusa, beter bekend als de berenklauw, is een bloeiende plant die tot de plantenfamilie Nyctaginaceae behoort en het lichaam verjongt of vernieuwt. De andere veel voorkomende namen van de plant zijn punarnava, de rode berenklauw, paardpostelein, grijsaard, rode spinnen en Tarvine. Dit kruidengeneesmiddel wordt veel gebruikt om pijn te verlichten en de bladeren worden in veel delen van India ook als groene groente gebruikt.

Het woord punarnava betekent letterlijk ‘één die het lichaam vernieuwt’ en dat wil zeggen dat het je je jeugdigheid teruggeeft. De berenklauw is in India sinds de oudheid al een belangrijk geneeskrachtig kruid. De verschillende delen van de berenklauw worden voor de behandeling van talrijke stoornissen gebruikt. De wortel, de bladeren en de bovengrondse delen van de berenklauw of de hele plant worden in de Ayurvedische kruidengeneeskunde (dagelijks door miljoenen mensen in India, Nepal, Sri Lanka en indirect doordat het de belangrijkste invloed is op Unani en de Chinese en de Tibetaanse geneeskunde gebruikt) voor de behandeling van verschillende aandoeningen toegepast.

De berenklauw zelf

De berenklauw, die tot de familie van de Nyctaginaceae behoort, is een eeuwigdurend kruidachtig kruipend soort onkruid. De berenklauw kan ongeveer 0,75-1m lang worden en af en toe wordt het ook weleens 4m hoog maar dit is dan meestal in regenachtige gebieden en de plant heeft dan verspreide takken. De stengel is uitgestrekt, houtachtig of succulent, cilindrisch, vaak paarsachtig, behaard en aan de knopen verdikt. De bladeren zijn groot, dik, vlezig en harig en in ongelijke paren gerangschikt. De vorm van de bladeren varieert aanzienlijk van ovaal, langwerpig, rond of sub-cordaat aan de basis tot glad aan de bovenkant. De randen van de bladeren zijn glad, golvend of gekarteld. Het bovenste oppervlak van de bladeren is groen, glad en kaal, terwijl het aan de onderkant roze-wit en harig is.

De bloemen zijn klein, sub-capitatief, aanwezig in groepjes van 4-10 en voornamelijk rood of rose, maar er zijn ook witte variëteiten bekend. De vrucht lijkt meer op een noot, die rond of ovaal is, ongeveer 1cm lang wordt en zaden heeft, die dof groen of bruin van kleur zijn. De wortel is knolvormig en de stengel meestal cilindrisch en kan lichtgeel, bruin of bruingrijs zijn. De plant is dik, vlezig en zeer bitter van smaak.

De gezondheidsvoordelen van berenklauw

De berenklauw is een geneeskrachtig kruid dat bekend staat om zijn gezondheidsbevorderende voordelen. De berenklauw wordt bij de behandeling van obesitas, het verbeteren van de eetlust, geelzucht en koorts gebruikt. Het woord punarnava wat een andere naam voor de berenklauw is betekent letterlijk 'vernieuwer' of een die het lichaam vernieuwt en het is ooit zo genoemd omdat de berenklauw de neiging heeft om het lichaam en zijn systemen te vernieuwen en te revitaliseren. Bijna alle medicijnen tegen obesitas bevatten als een van de belangrijkste ingrediënten berenklauw. Het helpt ook om een effectieve nierfunctie te behouden. Hieronder staan enkele van de populaire gezondheidsvoordelen van de berenklauw:

  1. Gunstig voor de lever

Berenklauw wordt veel gebruikt om de lever te revitaliseren en te reinigen. Als het lichaam wordt aangevallen door infecties, is het eerste deel van het lichaam dat het zwaar te verduren krijgt de lever. Dientengevolge, zal de persoon moe en traag worden. Dus is het logisch om berenklauw te gebruiken, wat helpt om de gezondheid, het uithoudingsvermogen en de vitaliteit te herstellen. Dit kruid kan ook leveraandoeningen zoals hepatitis, geelzucht, anemie door een ijzergebrek en een trage lever verbeteren. De gezonde lever helpt zelfs bij het verhogen van de basische hemoglobine van een persoon.

  1. Urineweginfectie

Berenklauw werkt als een diureticu