De titel lijkt inderdaad erg op een artikel wat ik een tijd geleden heb geschreven. De titel van dit artikel is : lecithine en cholesterol". Ik kreeg aan het begin van de week de vraag of sojalecithine net z'n goede werking heeft al lecithine om het cholesterol te verlagen.
Men leest overal dat soja er gezond voor je is, maar toch steeds meer nieuwsberichten en onderzoeken naar boven dat dit op langer termijn eigenlijk helemaal niet zo gezond voor ons is. Totdat men eindelijk eens een duidelijke conclusie kan trekken minder in mijn eigen soja inname! Wat kunnen we dus doen met sojalecithine? Hieronder is hetgeen wat ik het kunnen vinden!
Sinds de productie van commerciële lecithine wordt er als bron voornamelijk sojabonen gebruikt. Sinds een aantal jaren is men ook gebruik gaan maken van andere bronnen. Die heeft te maken met zowel commerciële als economische redenen. Op de eerste plaats is men verplicht om op de verpakking te melden wanneer het allergenen bevat. Soja wordt gezien als een allergeen. Dit is marketingtechnisch gezien niet helemaal optimaal. Daarnaast wil de de consument producten die hun oorsprong vinden uit niet genetisch gemodificeerd materiaal. Omdat er steeds minder beschikbaar is, is dit prijstechnisch ook niet meer rendabel genoeg.
Eiwit allergie
Sojalecithine kan sporen van soja-eiwit bevatten waardoor mensen men een allergie hiervoor allergische reacties kunnen ontwikkelen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.
Sojalecithine verhoogt het cholesterol bij vee
Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2016 bij veedieren blijkt dat het toedienen van sojalecithine de hoeveelheid cholesterol en vet verhoogt. Dit is misschien goed in de veehouderij, ik weet het niet, maar als sojalecithine hetzelfde effect heeft op mensen is dat helemaal niet goed. Meestal worden gezondheidsonderzoeken echter uitgevoerd op ratten en niet op vee, het is daarom nog onduidelijk of sojalecithine tegen een hoog cholesterol bij mensen werkt.
In principe verwacht ik wel dat het dezelfde werking heeft als normale lecithine, maar ik kan dit niet wetenschappelijk onderbouwen. De enige onderbouwing die ik tot nu toe heb gevonden is dat het ook gebruikt wordt voor de huid, maar in alle onderzoeken gaat het juist over het promoten van vet en niet het verminderen.
Kies voor een andere bron
Gelukkig worden er ook andere bronnen gebruikt voor lecithine. Een andere goede bron wat steeds meer bekendheid krijgt zijn zonnebloempitten. Dit bevat dezelfde voordelen als sojalecithine, alleen de bron is anders.
Het is inderdaad zo dat gefermenteerde soja prima is, echter dit wordt niet altijd gebruik voor de winning van lecithine. Wil je dus veilig zitten, ga dan voor een product waarvan de lecithine ene andere bron heeft: Zonnebloempitlecithine!
Tot slot...
Er is dus eigenlijk nog te weinig bekend over soja lecithine om te zeggen of je het wel of niet kunt gebruiken om gezonder te leven en om je cholesterol op een positieve manier te beïnvloeden. Vooral in de veehouderij wordt sojalecithine nog onderzocht en dan met name om juist gewichtstoename bij hun dieren te verhogen. Door deze toepassing in de veehouderij denk ik juist dat je dit middel niet moet nemen om je cholesterol te verlagen, misschien juist om te verhogen als je een te laag cholesterol hebt?
Als je toch gebruik wilt maken van soja lecithine voor je cholesterol, neem dan contact op met je behandelend arts om te overleggen of dit een verstandige stap is.
Om je cholesterol te verlagen is het het beste om een actieve levensstijl te hebben en een gezond dieet te volgen vol groenten, fruit, noten, vis en mager vlees.
Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/asj.12660/full
Bewaren
Jaren gebruik ik al soja-lecithine granulaat dagelijk en het voelt goed. Kan ik nu toch beter overstappen op een andere lecithine, bijv. zonnebloem....
dag,Kun je iets vertellen over lechtine bij de ziekte van Crohn? het is bekend dat lechitine ook bij de behandeling ingezet kan worden.Weet jij daar meer van?
Helaas heb ik daar niet voldoende kennis over.
Is er iemand van de lezers die hier meer over kan vertellen?