LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De 7 beste natuurlijke bloeddrukverlagers

Hoge bloeddruk - ook bekend als hypertensie - is een aandoening waar ongeveer 1 op 4 volwassenen last van heeft en dat aantal blijft maar groeien. 90-95% van de gevallen heeft last van de zogenaamde primaire hypertensie, hypertensie die zonder onderliggende medische oorzaak ontstaat.

De rest van de mensen heeft een hoge bloeddruk die wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals nierziekte. Maar wat houdt een hoge bloeddruk eigenlijk in?

Bloed en de bloedsomloop zijn van vitaal belang om te leven. Zij leveren essentiële voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen en organen in het lichaam.

Ze verwijderen ook afval en kooldioxide. Wanneer het hart klopt creëert dit druk die het bloed door je slagaders en aders duwt.

Deze druk, indien je het nog niet had geraden, is de bloeddruk. Twee krachten pompen het bloed door ons lichaam, de eerste is het hart dat bloed in de slagaders pompt, en de tweede treedt op wanneer het hart rust tussen de slagen door en het bloed terug in de spieren wordt getrokken.

Wanneer je bloeddruk stijgt, kan er schade ontstaan en wordt dit systeem verstoord.

Als je last hebt van hoge bloeddruk, moet je hart extra hard werken om bloed door het lichaam te pompen. En terwijl gezonde bloedvaten zijn gemaakt van semi-flexibele spieren, zal een hoge bloeddruk de vaten te veel betalsten. Deze overbelasting kan leiden tot kleine scheuren in de bloedvaten (bekend als vasculaire littekens) die weefsel achterlaten dat dingen zoals cholesterol en andere bloedcellen opvangt.

Dit leidt uiteindelijk weer tot een verhoogd risico op bloedstolsels. De vaten raken ook verzwakt na verloop van tijd. Weefselschade door zuurstoftekorten komt voor in delen van de bloedvaten aan de andere kant van een verstopping, en hartaanvallen en beroertes zijn het resultaat wanneer de druk te hoog wordt.

Wat houdt een bloeddrukmeting in?

Wanneer de verpleegkundige de bloeddrukmeter om je arm legt en vervolgens twee willekeurige getallen roept, wat is er dan aan de hand? Twee krachten pompen het bloed door ons lichaam, zoals hierboven al beschreven. Deze twee krachten staan bekend als systole en diastole respectievelijk, en zijn de cijfers die je ziet op een bloeddrukmeting.

De systolische druk is het nummer aan de bovenkant (wat het eerste wordt gelezen) en het hoogste getal en het tweede getal is de diastolische druk en het laagste nummer.

Dus de volgende keer dat je je bloeddruk laat meten, onthoud dan dat het eerste getal verwijst naar de kracht van het bloed dat wordt weggepompt, en het tweede nummer is het hart in rust. Het systolische nummer moet idealiter kleiner zijn dan 120, terwijl het diastolische nummer kleiner dan 80 moet zijn. Liggen de getallen hoger, dan heb je last van een hoge bloeddruk.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om je bloeddruk te verlagen zonder bloeddrukverlagende medicijnen te moeten nemen. Hieronder heb ik een lijst opgesteld van natuurlijke middelen om je te helpen je bloeddruk op een gezonde manier te verlagen.

bloeddrukverlagers

De beste bloeddrukverlagers uit de natuur

Voordat je instemt met een behandeling op basis van medicijnen, probeer dan eerst veranderingen in je levensstijl door te voeren en de volgende natuurlijke middelen toe te passen. Zaken zoals dieet en lichaamsbeweging spelen een grote rol in het verlagen van de bloeddruk, dus altijd die twee dingen als prioriteit stellen.

Medicijnen kunnen vele bijwerkingen hebben, dus je kunt het beste zoveel mogelijk proberen op een natuurlijke manier je bloeddruk te verlangen zodat je minder of geen medicatie nodig hebt.

1. De oude bekende: minder zout eten

bloeddruk verlagersZout is geen probleem als het gaat om hoge bloeddruk, maar de chemische component natrium is dat wel. Een beetje is goed, maar te veel natrium verstoort het vochtevenwicht in het lichaam. Om het overtollige zout uit je systeem te spoelen, wordt water uit de omliggende weefsels getrokken.

Het grotere volume van vloeistof zorgt ervoor dat het hart harder moet werken om het bloed weg te pompen; hoge bloeddruk dus.

Tuurlijk, we gebruiken veel keukenzout in ons voedsel, maar dit is niet genoeg om een stijging van de bloeddruk te verklaren. Eigenlijk komt slechts 6% van onze zoutinname van keukenzout. De enorme hoeveelheden zout die we dagelijks verbruiken (gemiddeld 1-2 royale theelepels) kan niet  alleen komen van het zout dat we dagelijks op ons eten strooien. Nee, je moet een beetje meer graven om de bron te ontdekken: bewerkt voedsel.

Een buitengewone hoeveelheid zout wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en dus is het gemakkelijk de gezonde limiet van de inname van natrium te overschrijden.

Een specifiek voorbeeld: één magnetronmaaltijd kan zout in het vlees hebben, in het aroma, in de jus, en in de aardappelen, voor een totaal van maar liefst 5.400 milligram natrium.

De maximale inname zou niet meer dan 2.300 milligram moeten zijn - en nog minder voor mannen en iedereen boven de leeftijd van 51. Als je in een van deze categorieën valt, moet je eigenlijk minder dan een ½ theelepel per dag consumeren.

Zelfs voedingsmiddelen die een laag vetgehalte hebben of weinig suiker bevatten, hebben vaak nog steeds veel te veel natrium. Voedselfabrikanten doen dit om de waarde van hun producten te verhogen. We raken verslaafd aan de smaak. Van alle smaken (zoet, zuur, enz.) is zout het moeilijkst om zonder te leven.

Hoe vecht je hiertegen wanneer je je bloeddruk wilt verlagen?

Je hebt nodig…

- Een heleboel wilskracht

Zo pak je het aan

Steeds minder toevoegen aan gerechten, dat is de enige manier. Je kunt het beste zout vervangen voor andere kruiden die smaak aan je eten geven maar die juist bloeddrukverlagend werken!

En natuurlijk de etiketten op het voedsel dat je koopt zorgvuldig lezen. Vergeet niet het nummer 2300 voor de dagelijkse inname van natrium - niet hoger dan dat.

Beter is het natuurlijk om je maaltijden gewoon zoveel mogelijk zelf te bereiden, zodat je ook geen verborgen natrium binnenkrijgt. Des te minder zout je eet, des te meer je eraan zult wennen.

Na verloop van tijd zal bewerkte voeding zelfs veel te zout smaken.

Intensief onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer zout je eet, hoe meer je het nodig hebt. Als je minder zout eet, hoef je minder toe te voegen aan je eten en zul je tevreden te zijn met een kleinere hoeveelheid. We worden niet geboren met een voorliefde voor zout.

Een baby is blij met een druppel suikerwater, maar er is geen verlangen naar zout tot 6 maanden oud. In een studie waar kinderen zoute voedingsmiddelen kregen tegenover kinderen die meer groenten en fruit aten, ontstond een verlangen naar zout in de eerste groep, terwijl dat eerst nog niet het geval was.

Deze verlangens kunnen je eetgewoonten jarenlang vormen. Soep, chips, crackers, pizza's, sauzen, patat, enz. Het is zelfs voor jongeren gemakkelijk om op een vroege leeftijd verslaafd te raken aan zout. Kortom, houd je hoofd erbij!

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn ebook hier!

2. Drink hibiscusthee

Culturen over de hele wereld gebruiken hibiscus om op natuurlijke wijze de bloeddruk te verlagen, maar in de afgelopen tien jaar werden daadwerkelijk studies uitgevoerd waaruit bleek dit meer was dan alleen een sprookje.

Ten eerste fungeert hibiscus als een diureticum, waardoor natrium uit de bloedstroom getrokken wordt, waardoor de druk op de vaatwanden wederom afneemt.

Nog interessanter is hoe het angiotensine converting enzyme (ACE) remmers kan nabootsen.

ACE-remmers zijn een gemeenschappelijke groep van farmaceutische geneesmiddelen gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Ze werken door ACE te remmen, dat een cruciale rol speelt in het hormonale systeem dat de bloeddruk en vochtbalans reguleert.

Door deze remming ontspannen bloedvaten en het bloedvolume wordt verlaagd, wat wederom resulteert in een verlaging van de bloeddruk. Hoewel zeker niet zo effectief als medicijnen, kan het nog steeds verrassend goed werken.

Je hebt nodig…

-1-2 theelepels gedroogde hibiscus

-1 kopje heet water

-Honing, citroen of een snufje kaneel (optioneel)

Zo pak je het aan

Breng water aan de kook en voeg de gedroogde kruiden toe en het snufje kaneel indien van toepassing. Laat 5 minuten trekken. Voeg eventueel honing en citroen toe en drink de thee twee tot drie keer per dag. In de zomer kun je er ijsthee van maken. Lekker verkoelend!

3. Drink kokoswater

Kokoswater wordt gevonden binnenin de schil van groene, onrijpe kokosnoten. De natuurlijke voordelen blijven het beste behouden in biologische en ruwe vorm. Kokoswater bevat kalium en magnesium, die beide betrekking hebben op normale spierfunctie, en natuurlijk het hart - wat een van de grootste spieren in ons lichaam is.

Hoewel er een aantal beperkte studies over het effect van kokoswater op hoge bloeddruk zijn uitgevoerd, melden veel mensen dat het bij hun heeft geleid tot een lagere bloeddruk. We hebben het hier dus over anekdotisch bewijs.

In studies leek het vooral van invloed op de systolische bloeddruk, of de kracht die plaatsvindt wanneer het hart bloed wegpompt.

Als je geen problemen hebt met kokoswater, kan het een uitstekend huismiddeltje voor je zijn.

Je hebt nodig…

- 250ml vers, biologisch kokoswater

Zo pak je het aan

Drink 250ml kokoswater 1-2 keer per dag. De ochtend is ideaal indien je het drankje een keer per dag drinkt, voor twee keer per dag kun je ook nog een drankje nemen in de avond. Kokoswater is verkrijgbaar bij de Tuinen en bij andere natuurwinkels.

4. Visolie

Natuurlijk hoort visolie er ook bij! Misschien rol je nu je ogen omdat je het overal hebt gezien, maar visolie en de overvloedige omega-3 vetzuren zijn fantastisch voor je hart.

Terwijl studies nogal onduidelijk zijn over de vraag of het daadwerkelijk het risico op hartaanvallen of beroertes vermindert, is het zeker wel succesvol als het gaat om het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van triglyceriden en het verhogen van HDL (het "goede" cholesterol).

Harttransplantatie-patiënten krijgen visolie om het risico op hypertensie na een transplantatie te beperken.

Je hebt nodig…

- Visolie van hoge kwaliteit

Zo pak je het aan

Ik geef de voorkeur aan vloeibare visolie in combinatie met wat  vers geperste sinaasappelsap in plaats van de pillen die vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Natuurlijk is dit een persoonlijke keuze. Neem de hoeveelheid die voor jou geschikt is zoals aangegeven op de achterzijde van de fles.

5. Meidoorn voor een gezond hart

Meidoorn is een fantastisch kruid als het gaat om de gezondheid van het hart. Meidoorn is namelijk rijk aan flavonoïden, oligomere procyandins (OPC) en quercetine. Flavonoïden hebben vele voordelen, maar enkele van de meest intensief bestudeerde aandoeningen waar het invloed op heeft zijn de verschillende vormen van hart-en vaatziekten.

Dit omvat aritmie, hartkloppingen, het verbeteren van de functie van de haarvaten, het reguleren van het glucose-metabolisme en natuurlijk het verlagen van de bloeddruk en het risico op hypertensie.

Er zijn verschillende functies van flavonoïden in het bloed, maar ze kunnen een belangrijke rol spelen bij de verwijding van de bloedvaten, wat uiteindelijk de druk van het bloed vermindert.

Je kunt meidoorn in de vorm van thee nemen. De thee smaakt nog beter met kaneel en gember, die tevens de bloedcirculatie stimuleren. Een andere optie is een soort van balletje, zoals in onderstaand recept.

Je hebt nodig…

- 4 eetlepels meidoornbessen

- 1/2 eetlepels kaneelpoeder

- Rauwe honing

- Wat water

- Chocoladepoeder zonder suiker

Zo pak je het aan

Plaats kaneel en de meidoornbessen in een mixer en mix tot een poeder. Voeg net genoeg honing en water toe tot het een pasta wordt. Maak het mengsel dikker met cacaopoeder totdat het een deeg wordt dat je kunt rollen in kleine balletjes niet groter dan je wijsvinger.

Leg ze op een bakplaat en laat ze drogen in een oven bij een zeer lage temperatuur totdat ze droog zijn. Bewaar ze op een droge plek in een glazen pot.

6. Beweging

Samen met een gezond dieet, moet lichaamsbeweging echt nummer één op deze lijst zijn (1). Niets kan vervangen wat beweging doet voor het lichaam, en in een samenleving waarin we steeds meer zitten, kan het een beetje meer moeite kosten om in beweging te komen. Maar het is de moeite waard, vooral als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Het hart is een spier, en het zal sterker worden door beweging. Omdat het gemakkelijker wordt om bloed rond te pompen en het uiteindelijk ook minder inspanning kost, zal het fit houden van je hart uiteindelijk je bloeddruk verlagen.

Beweging is, in veel gevallen, alles wat je nodig hebt om je bloeddruk weer onder controle te krijgen.

Het bovenste getal in een bloeddrukmeting geeft de systolische bloeddruk weer, die wordt gecreëerd wanneer het hart bloed wegpompt. Beweging kan deze meting verlagen met gemiddeld 4-9 millimeter kwik (een eenheid van druk), wat weer overeenkomt met een evenredige hoeveelheid bloeddrukmedicatie.

Een aangename bijwerking van beweging is gewichtsverlies, dat ook je hart en bloedvaten goed doet (2).

Je hebt nodig…

- Voldoende wilskracht!

Zo pak je het aan

Probeer minimaal 30 minuten lichaamsbeweging in te plannen per dag. Je hoeft niet gelijk een marathon te lopen - zelfs eenvoudige klusjes zoals vloeren schrobben kan al helpen. Alles wat je hartslag omhoog krijgt en je sneller laat ademen is een stap in de goede richting. Maken er een gewoonte van. Je kunt enkel van de voordelen van beweging genieten als je het ook blijft volhouden.

7. Kies voor knoflook

Knoflook is een van die huismiddeltjes die al eeuwenlang gebruikt worden (3). Knoflook is rijk aan heilzame bestanddelen die een breed scala van aandoeningen aanpakken, waaronder hoge bloeddruk.

Er is slechts een klein minpuntje. Allicine, de zwavelverbinding die verantwoordelijk is voor de verschillende gezondheidsvoordelen van knoflook, doet het niet zo goed in het menselijk lichaam als knoflook rauw gegeten wordt.

Allicine is relatief onstabiel en wordt meestal gedeactiveerd wanneer het in contact komt met een stof met een pH lager dan 3, zoals ons maagzuur.

Echter, wanneer genomen in de vorm van tabletten, zorgt de stof juist wel voor solide resultaten als het gaat om het verlagen van de bloeddruk.

In diverse onderzoeken zorgde 1,8 milligram per dosis voor een verlaging van de bloeddruk met 10% binnen 12 weken (4).

Je hebt nodig…

- Knoflooktabletten van goede kwaliteit

Zo pak je het aan

Neem de tabletten volgens de voorschriften aan de achterzijde van de fles.

Tot slot

Een hoge bloeddruk kan leiden tot talloze andere aandoeningen en speelt vaak een rol bij de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Hypertensie kan niet alleen leiden tot een hartaanval, maar ook tot een beroerte. Kortom, je bloeddruk verlagen is van groot belang om je levensverwachting te verhogen evenals de algemene kwaliteit van je leven.

Bij een bezoekje aan de dokter is vaak het eerste dat je hoort een aanbeveling voor een medicijn, en vaak voor meerdere geneesmiddelen. Natuurlijk zijn geneesmiddelen wel effectief, maar ze zouden zeker niet je eerste keuze moeten zijn.

Voedingsmiddelen en andere natuurlijke methoden kunnen je bloeddruk namelijk op een gezonde wijze verlagen, zonder dat je last krijgt van allerlei bijwerkingen.

Werd er bij jou een hoge bloeddruk geconstateerd, probeer dan eerst de bovenstaande tips uit vooraleer je naar de pillen grijpt!

Download dan de 29 bloeddruk verlagende tips in PDF formaat? Klik hier om het ebook te downloaden!
.

Bronnen:

1. http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Yourlifestyle/Beingactive

2. http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/ss/slideshow-lowering-bp-tips

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8361870

4. http://www.nhs.uk/news/2008/08August/Pages/Garlicandhighbloodpressure.aspx

5. http://hyper.ahajournals.org/content/36/5/890.full

6. http://www.nhs.uk/Conditions/Blood-pressure-(high)/Pages/Complications.aspx

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ik wil liever geen tips en suggesties over bloeddrukverlaging op mijn e-mailadres ontvangen. Het was voldoende!
    Met vriendelijke groet,
    D.Sikkens

    1. Erg jammer! Maar als u de nuttige tips en adviezen niet meer wil ontvangen, kunt u onderaan de betreffende email klikken op 'uitschrijven'.

  2. Ik heb een vraag ik heb een hoge bloedruk en slik er al 3 verschillende medicijnen voor, nu wil mijn huisarts zwaardere voorschrijven met veel bijwerkingen, nu zou ik liever een natuurmiddel slikken wat raad u mij aan, bvd. Mien Geraedts

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
8 Shares
Tweet
Pin8
Share