Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 29 november 2016

Magnesiumpilletjes om tinnitus/oorsuizen te stoppen

Magnesium

Eén op de tien volwassenen zou er mee rondlopen en zelfs één op drie zou er ergens in z'n leven mee te maken krijgen. Verschillende klinische studies toonden aan dat een laag niveau van magnesium in het bloed vaak samenging met een groter risico op gehoorverlies ten gevolge van blootstelling aan lawaai.

Tinnitus kan veroorzaakt worden door een hele waslijst aan factoren gaande van oorinfecties, negatieve reacties op sommige medicijnen (waaronder aspirine) en hoge bloeddruk tot leeftijdsgebonden gehoorverlies. Langdurige blootstelling aan lawaai en muziek kan de tinnitus uitlokken. Bekende muzikanten die onder deze aandoening lijden zijn onder andere Phil Collins en Eric Clapton.

Tinnitus kan één of allebei de oren treffen en er is tot nu toe geen echte remedie bekend. De aandoening lijkt gelinkt aan problemen met de haarcelletjes in het binnenoor. Deze celletjes vibreren als reactie op geluidsgolven en deze vibraties worden vervolgens vertaald in elektrische signalen die naar het brein gestuurd worden via de zenuwen.

Als deze cellen verzwakt of beschadigd raken – door een infectie of een te lange blootstelling aan lawaai bijvoorbeeld – dan sturen ze een stroom aan abnormale signalen naar de zenuwen. Het brein interpreteert deze signalen als een ringend, zoemend of suizend geluid. Schade aan deze haarcelletjes kan ook doofheid veroorzaken.

Magnesium en de rol die het in ons lichaam speelt

Magnesium is nodig om een normale zenuwfunctie in het lichaam te verzekeren. Goede bronnen hiervan zijn groene bladgroenten en melkproducten. De dagelijks aanbevolen dosering van magnesium ligt op 300mg. Hogere doseringen kunnen krampen en diarree veroorzaken en voor complicaties zorgen bij mensen met een nierziekte. Hogere doseringen gebruik je daarom best enkel onder medisch toezicht.

Eén functie die magnesium in ons lichaam heeft is ervoor zorgen dat het niet teveel calcium afgeeft. Calcium zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes nauwer worden. Een slechte bloeddoorstroming van de haarcelletjes zou voor tinnitus kunnen zorgen omdat ze op deze manier niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen toegevoerd krijgen. Een andere theorie is dat magnesium glutamaat blokkeert. Een chemische stof in onze hersenen die verantwoordelijk is voor het doorgeven van signalen tussen zenuwcellen.

Teveel of te weinig?

Hoewel deze stof dus belangrijk is voor het doorgeven van boodschappen tussen de hersenen en de rest van ons lichaam kan een teveel eraan ook de zenuwcellen beschadigen, zeker in ons gehoorsysteem. Eerdere studies suggereerden reeds dat blootstelling aan lawaai kan zorgen voor een overproductie van glutamaat.

Dr Ralph Holme, hoofd van een studiedienst voor dove mensen (RNID), zegt: “het dagelijks leven van mensen die lijden onder tinnitus kan erg stresserend en frustrerend zijn. We hopen dan ook snel effectieve behandelmethodes tegen tinnitus te kunnen vinden. Uitgebreidere studies naar het effect van magnesium zijn zeker nodig.”

Nog meer onderzoeken

Overigens zijn andere onderzoekers momenteel bezig met het testen van een nieuwe behandeling voor mensen die lijden aan gehoorverlies ten gevolge van overmatige blootstelling aan lawaai.

Deze test, die wordt uitgevoerd in de VS, Spanje en Zweden zal uitgevoerd worden op 60 jongeren die regelmatig muziek luisteren op een mp3-speler met hoofdtelefoon, 25 soldaten die deelnemen aan gevechtstrainingen in Zweden, 130 Navo-soldaten en 120 fabrieksarbeiders.

De helft van de groep gaat een placebo krijgen, de andere helft zal een dagelijks pilletje krijgen met een mix van het anti-oxidant beta-caroteen en vitamines C en E. Het onderzoeksteam hoopt dat de anti-oxidanten de cellen in het oor van de deelnemers zullen beschermen.

De groep, waarvan niemand momenteel gehoorproblemen ondervindt, zal deze pilletjes gedurende twee jaar slikken en zullen de ganse tijd ook getest worden. Bij studies op dieren bleek al dat de combinatie van deze stoffen kan beschermen tegen gehoorverlies. Dit is het eerste onderzoek dat nu ook gaat kijken wat bij mensen het effect zou zijn.

Wat is het resultaat?

Het onderzoek is dus nog volop bezig, maar de wetenschap lijkt op goede weg om tinnitus effectiever te gaan behandelen. En een paar eenvoudige supplementen zouden wel eens de oplossing kunnen blijken.

We zijn zoals altijd weer benieuwd naar jullie reacties en ervaringen. Mensen met tinnitus, we willen graag weten welke behandelingen jullie ondergaan hebben en wat het resultaat ervan was. Stuur ons dus zeker je reactie door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb erg veel last van tinnitus en gehoorverlies. Ik zou graag meer willen weten over magnesium als geneesmiddel voor tinnitus

  1. Beste Nina, Wat vervelend dat je zoveel last van tinnitus hebt, ik kan me voorstellen dat je naar iets op zoek bent wat helpt. Over de magnesium, je kunt bij de drogist magnesium pilletjes kopen, maar je kunt ze ook via een huisarts krijgen. Ik raad u altijd aan om eerst naar de huisarts te gaan, en met de huisarts te bespreken of het voor u een optie is om met de magnesium pillen te starten, aangezien ik geen dokter ben en niet uw medice achter grond weet.

   1. Beste Nina, er zijn verschillende soorten magnesium in tabletvorm te koop. Ik heb begrepen dat je magnesium citrate het beste in kunt nemen en gebruik zelf die van Solgar. Nu was die toevallig op in de winkel waar ik het normaal koop en ik heb gelijk een toename aan onrust in mijn hoofd en (daarmee?) toename van oorsuizen gemerkt.

 2. Ik heb zelf ook inmiddels bijna 5 jaar last van Tinnitus. Ik ben tot no toe nergens geholpen, hoe dan ook. ik voel altijd een spanningsveld rondom mijn linker oor, het gaat op en af. Ik ben enige tijd geleden gestart met het gebruik van magnesiumolie, te koop bij o.a. De Tuinen.. Ik smeer deze meerdere keren per dag op en masseer hem in rondom mijn oren, achterhoofd nek en schouders. Dit geeft een enorme verlichting. De tinnitus is dan minder dominant aanwezig, de huid en hoofdspieren ontspannen, waardoor ik er veel beter mee om kan gaan. Dus ik kan het van harte aanbevelen

  1. Wat een interessante info Wim, dank je wel. Heb jij ook vaak last van vastzittende nek- en schouderspieren? Bij mij is tien jaar geleden gehoorverlies als gevolg van kalkafzetting op de gehoorbeentjes (in beide oren) geconstateerd. Dit gaat gepaard met tinnitus. In mijn linkeroor is het stijgbeugeltje operatief vervangen door een stukje titanium waardoor ik in ieder geval beter kan horen. De 'geluidssterkte' van de tinnitus is helaas niet afgenomen en wisselt nogal. Ik had zelf nog geen relatie gelegd tussen spierspanning vlakbij het oor en verergering van de tinnitus en slik Magnesium maar wil het zeker ook eens met magnesiumolie proberen. Wel jammer dat je eerst een boek moet kopen om tips te ontvangen...

  2. Beste Wim,
   Interessante optie, die olie, ga ik zeker proberen.
   Mag ik vragen wat in jouw geval de oorzaak was van de tinnitus?
   Greets,
   Roeland

 3. waarschijnlijk weer een waardevolle tip, maar voor mij is het dagelijks goed uitsnuiten onbetaalbaar gebleken, vooral onder de douche zoals een voetballer lekker ordinair neus leeg gooien, fijne zondagavond allemaal

 4. beste jack.
  waar kan ik uw tinnitus verdwijn methode boek vinden en bestellen?
  gr felicia

 5. Bedankt voor de info. Ik heb zojuist magnesium tabletten gekocht bij de Etos. OP het doosje staat 2 tabletten per dag, maar ik den dat 1 van 375mg meer dan genoeg is. Ik hoop dat het helpt de hoge tonen in mijn oren te verminderen.

 6. Mijn naam is Mevr Marthy Bouwhuis Ik gebruik nu Magnesium capsules en het bevalt tot nu toe goed,
  Het is niet altijd dat het helpt dus heb geduld.

 7. Wat ik graag wil delen is dat ik in augustus 2016, na een verdoving van de tandarts met Articaine, na 2 dagen acuut 50% gehoorverlies aan mijn linker oor heb gekregen met enorme tinnitus (stofzuiger in mijn oor) en tevens een volledige Bellse parese (aangezichtsverlamming) heb opgelopen. Dit laatste is direct met acupunctuur met stroom behandeld en volledig genezen (ik was toen 53 jaar en hoe ouder je Bellse parese oploopt, des te minder de kans dat het volledig herstelt, maar is gelukt). Dit is niet het ergste. Ruim een half jaar voor dit incident had ik last gekregen van Tinnitus. Oorzaak? Ik heb in dat half jaar meer dan 6 tandheelkundige behandelingen moeten ondergaan met elke keer Articaine. Dit hield mij bezig, zeker nu ik in augustus een directe link kon leggen. Ik ben IC vpl. in het UMC Rotterdam. Ik liep al bij de KNO arts vanwege de Tinnitus. Toen oorzaak??. Echter ben ik officiële onderzoeken gaan zoeken en vond ik een onderzoek over Articaine. Hierin stond bij zeldzame bijwerkingen: Tinnitus, nervus parese (aangezichtsverlamming) en nog veel meer. Tot en met de professor is dit gedeeld en wordt nu als oorzaak gezien. Ik heb een MRI gehad en daar is een banaanvormige ontsteking te zien van mijn binnenoor, zonder ook maar iets van veranderingen in mijn bloedbeeld (3 x van alles onderzocht, tot en met Lyme). Diagnose: chemische ontsteking + allergie voor Articaine. Articaine wordt ook gebruikt voor verdovingen van een heleboel, ook op de SEH bij hechten van een wond bijvoorbeeld. Ik heb de KNO artsen geadviseerd om in elke anamnese te vragen of iemand bij de tandarts is geweest. Ik weet niet of ze dit advies hebben overgenomen. Ik ben een zeldzaam geval, maar heb nog meer informatie op Google gevonden over Articaine 'gevallen'. Overigens: sinds ik een gehoorapparaat heb, gaat het veel beter (hoor beter, maskeert de suis). De enorme suis is sowieso minder geworden en ben daarnaast alles aan het uitproberen. Ben een tijd nu met Mgcitraat gestart en heb toch het idee dat ik de suis 'meer vergeet'. Ik ga nu stoppen om te kijken of het weer erger wordt. Sorry voor het hele lange bericht, echter is bij mij bijna 100% zeker de oorzaak, de Articaine. En dit wordt heeeeeeel veel gebruikt. Groet, Carla

 8. hallo, ik heb sinds een jaar last van tinitus in mijn linkeroor. dit oor is zeer slecht, en ik heb ook oorapparaten. ik lees van alles van middeltjes die helpen bij de vermindering van oorsuizen en of piepen.. ik wil de ginko tabletten proberen met de magnesiumolie om te smeren tegelijk. Kan deze combinatie wel?

  1. Mits je geen andere medicijnen slikt, zoals antistollingsmiddelen of bloedverdunners, is dit geen probleem, Marjolein. Maar wel met mate en goed naar je lijf luisteren!

 9. Beste Carla,

  Een vijftal jaren terug heb ik net hetzelfde ervaren. Oorsuizen en verminderd gehoor in mijn rechteroor na verschillende tandbehandelingen. Na opzoekingswerk ben ik erachter gekomen dat articaïne inderdaad de oorzaak is. Mensen die een verlaagd niveau van cholinesterase hebben (ongeveer 4% van de bevolking) mogen geen articaïne krijgen. Dit staat in de bijsluiter, maar geen tandarts die er rekening mee houdt. Naast de hoorproblemen had ik ook lange tijd spijsverteringsproblemen, die nu gelukkig van de baan zijn.
  Lieve

 10. Hallo Lieve, wat fijn dat je deelt met mij. Dit geeft een stukje erkenning. Jouw informatie kwam inderdaad ook uit een wetenschappelijk artikel. Ik zou nu Citanest 3% mogen hebben volgens de tandarts. Ik ben blij te lezen dat de klachten bij jou van de baan zijn.
  Ik heb volleybal gespeeld met een vrouw die vertelde dat ze na elke verdoving bij de tandarts aangezichtpijn kreeg. Na mijn verhaal zou ze het gelijk bespreekbaar maken. Niet iedereen neemt je serieus. Ik snap ook daadwerkelijk niet waarom de KNO arts deze vraag niet stelt bij het afnemen van de anamnese.
  Bij mij verbetert het niet meer. Ben 50% doof en ik moet leven met Tinnitis. Ben al erg blij dat de harde piep zachter is geworden en dat ik het geluid kan 'ombuigen' naar iets minder ergs. Maar soms vliegt het me nog aan, zeker als iemand zegt: wat is het heerlijk rustig hier.........Als je Tinnitus hebt is het nooit meer echt rustig. Daar heb ik mee moeten leren leven.

  Groet, Carla.
  PS sorry voor mijn late reactie, ik had verwacht een mail te krijgen als een reactie geplaatst werd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share