[vc_row][vc_column][vc_column_text]
De beste tips tegen een winterallergie
De kans is dan heel erg groot dat je last hebt van een winterallergie.
Nee, je bent dan niet allergisch voor de winter zelf, maar je lichaam reageert op situaties en stoffen die verband houden met het jaargetijde.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Wat is winterallergie dan precies?
2: Is het een gewone verkoudheid of een winterallergie?
3: Je huis aanpakken
4: Jezelf aanpakken
5: Tot slot + video
Wat is winterallergie dan precies?
Van alle allergieën is de winterallergie waarschijnlijk de allergie die het minste bekendheid geniet. Maar het is een feit dat steeds meer Nederlanders hier last van krijgen.
Je hebt last van een winterallergie als je gevoelig bent voor allerlei omstandigheden en stoffen die alleen in de winter voorkomen. In deze koude periode worden bijvoorbeeld de huizen minder vaak gelucht. Je zet minder snel even de ramen open, want het is buiten erg koud. En deze kou wil je heel graag buiten houden, al was het alleen maar om energie te besparen. Een hele logische gedachte.
Maar door je huis niet regelmatig te luchten blijven allergie-triggers zoals de haren van huisdieren, dode huidcellen en stof binnen rondzweven. Daarnaast ben je zelf ook veel minder buiten, puur door het feit dat het in de winter vaak donker, somber en vooral koud is. Al de stoffen komen in dan in contact met je huid en adem je zelfs in. Als je dan gevoelig bent voor bepaalde stoffen, dan zullen in je lichaam alle alarmen gaan rinkelen.
Eén van de grootste boosdoeners in dit scenario zijn schimmels, die in allerlei vormen en variaties door het huis zweven. Met name in de badkamer komen deze schimmels veel voor, condens blijft aan de afgekoelde muur ‘kleven’, wat een prima basis is voor een schimmel om zich te vermeerderen en hun onzichtbare werk te doen: de bewoners van het huis ziek maken!
Om een winterallergie te lijf te gaan, moet je wel wat moeite doen. Maar als je dit goed doet, dan heeft het zeker effect en ga je vanzelf merken dat je er minder, of zelfs helemaal geen, last meer van zult hebben.
Laten we de verschillende actiepunten even stuk voor stuk doornemen:
 1) Is het een gewone verkoudheid of een winterallergie?
Een doodnormale verkoudheid lijkt ontzettend veel op een winterallergie. Vandaar dat veel mensen hier ook helemaal geen aandacht aan besteden. Logisch, want een verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over. Je voelt je erg moe, je keel is gevoelig en voelt geïrriteerd aan, en je loopt de hele dag met een loopneus te snotteren.
Allemaal kenmerken die voor zowel een verkoudheid als voor een winterallergie gelden. Maar er zijn gelukkig wel een paar speciale kenmerken die deze twee van elkaar kunnen scheiden.
- Allereerst is er de tijdsduur. Een normale verkoudheid duurt meestal een week, hoogstens twee weken. Een winterallergie duurt daarentegen vele malen langer, of je hebt er meer regelmatig last van gedurende de hele winterperiode. In beide gevallen zijn de symptomen gelijk, maar de tijdsduur is anders.
- Ten tweede worden de symptomen veroorzaakt door verschillende oorzaken. Bij een normale verkoudheid worden de symptomen veroorzaakt door een virus of een soortgelijke ziekteverwekker. Bij een winterallergie ligt dit anders: De symptomen zijn allergische reacties van je lichaam, omdat het in contact is gekomen met bepaalde stoffen die als een soort trigger werken voor jouw lichaam. Uiteindelijk zullen deze triggers uit je leven moeten verdwijnen. Hoe je dat doet, lees je in de volgende actiepunten.
- Ten derde heb je, naast de reeds genoemde symptomen, bij een winterallergie ook nog eens last van typische allergische reacties zoals een branderig gevoel rondom je ogen, een zwelling van de huid rondom je ogen, kriebels in je oren en/of een jeukende huid.
- Ten vierde is er nog een belangrijk kenmerk van een winterallergie ten opzichte van een normale verkoudheid: Bij een winterallergie heb je géén last van koorts, wat normaal wel het geval is bij een forse verkoudheid.
Met behulp van dit bovenstaande lijstje kun je voor jezelf bepalen of er sprake is van een normale verkoudheid of een échte winterallergie. En als het dan een winterallergie is, wordt het zaak om de veroorzakers hiervan stevig aan te pakken. Hoe je dit doet, lees je in de volgende twee punten:
2) Je huis aanpakken
Als eerste moet je je huis eens grondig onder de loep nemen. Natuurlijk maak je regelmatig schoon, maar wordt er ook onder dat vloerkleed schoongemaakt? En zijn er hoekjes waar je eigenlijk nooit komt? En hoe zit het met de badkamer in verband met schimmels? Laat ik je een paar tips geven over hoe je je huis aan kunt pakken:
- Als eerste tip die ik je mee wil geven is je huis regelmatig luchten. Natuurlijk wil je geen warmte verliezen uit je huis, maar toch is het noodzakelijk. Doe bijvoorbeeld de ramen van de slaapkamer even een uurtje wijd open als het winterzonnetje op de ramen schijnt. Het zal dan inderdaad wel wat kouder worden in de slaapkamer, maar de heerlijk frisse lucht maakt alles weer goed. Ditzelfde geldt voor de huiskamer: overdag even een uurtje een raam flink open zetten om alles even goed door te luchten.
- Daarnaast is het belangrijk om de hond buiten te borstelen. Natuurlijk is binnen in de warmte veel fijner, maar door het borstelen breng je allerlei stoffen in de lucht die juist de allergie weer kunnen veroorzaken. De hond buiten borstelen dus!
- Als je last hebt van winterallergie is het ook erg raadzaam om de stofzuiger iedere dag goed ter hand te nemen. Let eens extra op die ‘vergeten’ hoekjes, en vergeet ook niet om onder het kleed te zuigen. Nog sterker, gooi dat kleed regelmatig over de waslijn en klop het even goed uit. Een prima gelegenheid om ook de vloer onder het kleed goed schoon te maken. Hiermee verwijder je al voor het overgrote deel de ziekmakende allergenen.
- Vergeet bij de schoonmaak niet je beddengoed. Tijdens de nacht verlies je veel vocht en dode huidcellen. Dit, samen met het feit dat het bed de hele nacht lekker warm is, zorgt voor allerlei beestjes en allergenen die beslist niet goed zijn voor je gezondheid. Was al het beddengoed minimaal één keer in de week, op een hoge temperatuur.
- En als laatste tip: kijk eens kritisch in de badkamer, waarbij je vooral de ruimte rondom de douchecel niet moet vergeten. Juist op die plekken waar het altijd vochtig is, kunnen schimmels zich verzamelen en vermenigvuldigen. Maak deze plekken goed schoon met heet water en hou deze plekken droog, ook na het douchen. Zolang condens op deze plekken blijft zitten, zullen er schimmels zijn, ook al zie je ze niet. Als je deze plekken droog houdt, krijgen die schimmels uiteindelijk géén kans meer.
3) Jezelf aanpakken
Naast je huis, moet je ook jezelf aanpakken, want er ontstaat vaak een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is: je wordt verkouden of krijgt last van een winterallergie. Hierdoor wordt je moe en gaat je weerstand achteruit waardoor je weer meer vatbaar bent voor de ziekteverwekkers of allergenen. Hiermee zit je in een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Misschien liggen ze heel erg voor de hand, maar de volgende tips kunnen je vast helpen:
- Om je weerstand niet nog meer achterstand te geven, is het belangrijk om goed te slapen, goed te bewegen, goed te ontspannen en natuurlijk goed te eten. Dit is de basis van alles.
- Daarnaast kun je je lichaam nét even die extra dingen geven die op dat moment zo nodig zijn. Martel jezelf dus niet om altijd maar in een koude slaapkamer te willen slapen. Je lichaam warm houden kost ontzettend veel energie. Zet dus, voordat je naar bed gaat, de thermostaat op een temperatuur die voor jou behaaglijk is. Op het moment dat je écht gaat slapen, zet je de thermostaat gewoon weer op de ‘normale’ temperatuur.
- Als je naar buiten gaat is het belangrijk om je neus en je mond te beschermen tegen de koude wind. Deze koude wind is een aanslag op je lichaam en zal zorgen voor een geïrriteerde keel, neus en mond.
- Kortom, hou je lichaam zo warm mogelijk, zowel binnen als buiten. Kleed je dus goed aan!
Tot slot…
Als je de bovenstaande tips allemaal toepast, kun je waarschijnlijk de winterallergie buiten de deur houden, maar in sommige gevallen kunnen mensen zo vast zitten in die vicieuze cirkel van moe zijn en een lage weerstand, dat ze duidelijk hulp nodig hebben. Dat is het moment om op te houden met zelf dingen proberen en contact op te nemen met je huisarts.
Deze kan dan een medicijn voorschrijven die je beter kan ondersteunen in de strijd tegen de allergische reacties.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.webmd.com/allergies/guide/winter-allergies#4Â (waardevolle tips)[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Bedankt voor de tips. Ik had er nog nooit van gehoord.
Geen dank, Wil
Al vanaf 1 december loop ik met behoorlijke verkoudheidsklachten terwijl ik al jaren niet echt verkouden ben geweest. Gister toch maar even langs de apotheek gegaan. Daar vertelden ze me dat het wel eens om een allergie zou kunnen gaan en dus hebben ze me allergie pilletjes meegegeven. Thuis houd ik alles netjes schoon en fris, ramen open en lucht ik, maar op het werk gebeurt dat niet. (inmiddels ook op het werk maar even een raam open gezet). En zo te lezen heb ik écht te maken met de allergie. Bedankt voor de uitgebreide informatie hierover!
Geen dank, Nicole!