Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Tips tegen een loopneus

Het hebben van een loopneus is erg hinderlijk. Wanneer je thuis bent, ervaar je dit fenomeen nog niet als storend. Echter wanneer je op het werk bent, een vergadering hebt, tijdens het sporten of je zit in de bioscoop transformeerd het toch aardig snel naar een probleem. Kortom, wat kan ik ook een loopneus doen? Moet ik 50 keer per dag mijn neus snuiten, of moet ik het ophalen? Meestal krijg je een antwoord die recht tegenover elkaar staan. In dit artikel geef ik je tips tegen een loopneus!

Even belangrijk om te weten!

Eerst even een belangrijke opmerking. In de bovenstaande paragraaf heb ik je de vraag gesteld of het beter is om je neus te snuiten of om je neus op te halen. Ondanks alle tegenstrijdigheid is er daadwerkelijk maar 1 goed antwoord. Het klopt dat het niet zo fris in om het snot op te halen en door te slikken, echter wanneer je overmatig je neus snuit komt er enorm veel druk op je neus te staan.

Snot en slijm beschermt de neus en de neusholte. Het slijm absorbeert de stof, virussen en bacteriën. Wanneer je dit doorslikt, zal je maagzuur de virussen en bacteriën onschadelijk maken.

Wanneer je de neus snuit komt er druk de staan op de holtes. Eigenlijk pers je het snot de neusholtes in. In deze neusholtes kunnen de virussen en bacteriën niet onschadelijk worden gemaakt. Erg gevaarlijk dus.

Wanneer je toch liever je neus wilt snuiten, doe dit dan met beleid!

Oorzaak van de loopneus

Er zijn verschillende oorzaken van een snotterende neus. Hieronder een aantal bekende:

 • Verkoudheid
 • Allergische reactie
 • Overgevoeligheid
 • Temperatuurdaling
 • Medicatie
 • Alcohol
 • Parfum
 • Inspanning/sport


Naast de bovengenoemde oorzaken zaken zijn er natuurlijk nog meer oorzaken. De meeste loopneuzen worden geprikkeld door externe factoren. Wanneer je weet welke factoren dit zijn, kan je preventieve maatregelen nemen. Het hebben van een allergische reactie (gevolg: loopneus) is de oplossing snel gevonden. Hou dus goed in de gaten wanneer je last krijgt van een loopneus.

In de meeste gevallen zal een verstopte neus vanzelf voorbij gaan. Wanneer de verkoudheid of griepje voorbij is, zal ook de loopneus over zijn. Medicijnen tegen een loopneus is in de meeste gevallen niet nodig. Het extra snot beschermt je juist! Wanneer er toch medicijnen gebruikt worden, is dit vaak om de onderliggende prikkels aan te pakken.

Tips tegen een loopneus

1. Neusspray of neusdruppels

Er zijn 2 soorten neusspray's en druppels. Namelijk een spray met xylometazoline en een spray met natriumchloride.

Xylometazoline
Wanneer een neusspray xylometazoline bevat, verlicht het de klachten van verkoudheid en bijholteontsteking. Dit is natuurlijk geen geneesmiddel. Het is een erg sterk middel dat slechts een aantal dagen achter elkaar kan worden gebruikt aangezien het neusslijmvlies beschadigd kan raken bij overmatig gebruik. Dit middel wordt om deze reden ook niet gebruik bij baby's en kleine kinderen.

Natriumchloride
Dit middel is niets anders dan keukenzout. Wanneer je deze spray gebruikt zal het neusslijm en snot verdunnen waardoor je de neus makkelijker kan snuiten.

2. Drink voldoende water

Wanneer je verkouden bent is het drinken van voldoende water enorm belangrijk. Dor het drinken van voldoende water kunnen vloeistoffen je lichaam beter verlaten.

3. Water met een beetje zout

Deze tips zijn gebaseerd op de werking van de neusspray met natriumchloride. Echter in elk soort medicijn, zit een grote bijsluiter. Ook in de bijsluiter van deze neusspray kom je het kopje mogelijke bijwerkingen tegen. Wanneer dit rijtje je niet aanstaat is deze tip perfect voor je. Vul een glas met water en voeg hier een half theelepeltje zout aan toe. Snuif dit dan in zeer kleine hoeveelheden op. Hierdoor zal het slijm verdunnen en raak je dit makkelijker kwijt.

4. Neem voldoende rust/ slaap voldoende

Het klopt dat er niet direct een correlatie is met het hebben van een loopneus en voldoende nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je minder dan 8 uur slaapt, dat je 7x meer kans hebt om verkouden te worden. Wanneer je reeds verkouden bent zorgt voldoende rust ervoor dat je immuunsysteem aansterkt en hierdoor ben je sneller van je verkoudheid genezen.

Conclusie

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het enige concrete wat je kan doen om de loopneus te stoppen is afwachten. Neem voldoende rust, drink genoeg water en gebruik eventueel een neusspray om de klachten wat de verminderen. Echter een direct oplossing is er niet. Er zijn voldoende natuurlijk middelen waarbij men beweert dat ze de oplossing bieden, echter duidelijke onderzoeken zijn er nog niet geweest.

Heb jij een oplossing voor dit probleem? Laat hieronder dat een reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack

  Ik heb een client die na d'r staaroperatie een loopneus heeft, s'middags wordt het minder.
  ik heb hier geen oplossing voor, heb jij toevallig tips want ze schaamt zich rot.

  M.vr.gr.
  LJF Hoogduin.

 2. Mijn inziens is een krijgen van een loopneus een manier van het lichaam om bacteriën en virussen het lichaam te laten verlaten.
  Wat bij mij goed helpt is bij de eerste symptomen een bruistablet 1000mg vitamine C nemen en daardoor word je immuunsysteem extra geactiveerd. Je loopneus stop dan snel omdat de virussen en bacteriën worden vernietigd.
  Je kunt ook een paar extra tabletten per dag innemen. Zo ben je zo van je verkoudheid af als je dit een paar dagen vol houdt.

 3. Gewoon laten lopen op een stuk papier en alleen snuiten als de omgeving dat vereist. Ik heb op strategische plekken een wc-rol liggen. Na één of twee keer is het meestal bekeken.

 4. mijn moeder maakte een grog klaar!
  een geperste citroen een flinke lepel honig en dan in kokend heet wateren die warm opdrinken en dan naar bed lekker liggen zweten
  Dat ga ik nu ook doen
  ik wens volgers succes toe

 5. Een loopneus is juist dat het snot er als water uit komt.
  Waarom staat de tip er dan om met een zoutoplossing je snot te verdunnen?
  Ik hoefde vandaag overigens amper te snuiten, gewoon een doekje eronder leggen en het drupt er vanzelf uit... :-(

  1. De zoutoplossing is om alles zoveel mogelijk leeg te maken. Overigens is jouw loopneus wel een extreme loopneus....

  2. Oh di is zo herkenbaar, ik loop hele dagen met een zakdoekje of tissue, altijd een druppels, niet verkouden zelfs niet iets wat er op lijkt, alleen die vervelende waterdruppels

 6. Bij mij drupt het er ook gewoon uit. Ophalen heeft bijna geen zin op deze manier. Heel af en toe maar even snuiten. Soms heb je geen keus.

  1. 3 dagen per week en bij voorkeur tijdens de week-end heb ik een constante loopneus en traanogen en de oorzaak is onbekend. Het is echter even lastig om, benevens je handtas, ook nog een draagzakje met een doos tissus mee te sleuren en alsdan geen last te hebben tot je terug thuis bent. Er is dus iets in huis wat dit verschijnsel veroorzaakt.

 7. Is dat iets nieuws? Continu waterige loopneus dat er gewoon uit lekt... Ik heb jarenlange ervaring met verkoudheid :), maar dit is toch echt iets van de laatste jaren!

 8. Het is geen snot wat er uit mijn neus komt ,het is gewoon vloeibaar(water) en uit 1 neus gat
  Wat er aan te doen

 9. Wierook helpt ook tegen een verstopte en/of lopende neus.... misschien moet je er ee keertje van niezen maar daarna zul je merken dat het helpt

 10. Hallo,

  Ik heb een constante loopneus, deze komt voor van een allergie. Ik neem pilletjes tegen de allergieën, oogdruppels tegen het jeuken van men ogen. Maar de pilletjes helpen niet echt voor mijn loopneus

  iemand tips hiervoor ??

 11. Als ik uit bed stap en ben gewassen dan ga ik op de bank zitten mijn koffie op te drinken dan begint mijn loop neus. Deze gaat de hele dag door totdat ik weer naar bed ga. Heel erg vervelend, als ik eet dan blijf ik snuiten daarom durf ik niet bij mijn kinderen of uit te gaan eten omdat ik het heel erg vies vind steeds tijdens eten te snuiten. Ook buiten op straat heb ik last van, daarom zit ik de hele dag met een rol toilet papier.en durf ik nergens te gaan.

  1. Wat vervelend om te horen, Albert!
   Heb je hierover al eens een gesprek gehad met je huisarts?
   Heb je bovenstaande tips al toegepast?

 12. Ja ja ik moet er ook aan geloven.Het water loopt uit mijn neus.Heb constant een rol w.c. papier bij me.En een plastic zakje waar ik de gebruikte papiertjes in doe.En een lippen balsem stift voor mijn ruwe neus.Het zijn aanvallen.Gewoon geduld hebben.

 13. Nou ..ik ben ook de pineut...al twee maanden last van n loopneus ,tranende ogen ..het blijft maar doorgaan ..ik wordt snacht gewoon wakker dat het ineens uit mijn neus loopt..pffff....

 14. Mijn druipneus is genetisch bepaald. Mijn moeder en grootmoeder hadden er last van en één van mijn nichtjes ook. Ik heb dus altijd kleding met veel zakken voor papieren zakdoekjes. Ik ben nu 72 en leef mijn hele leven al met mijn druppelneus.

 15. Medicatie in Europa is waardeloos. Ik heb het hele gamma al genomen, zelfs dubbele dosis en niets mag baten. Strategie ? Ooi had ik in Chili een loopneus, puur water, ging naar de apotheker en kreeg daar 1 pil. Resultaat : na VIJF minuten was mijn neus kurkdroog. Jammer dat ik de merknaam of het werkend bestanddeel niet meer weet. Daar kan het dus wél !

  1. Dat middel zou ik ook wel willen hebben. Ben 84 en na staaroperatie aan beide ogen voortdurende loopneus.
   Arnt

 16. Destijds kreeg ik van de huisarts Lumosol neusspray voorgeschreven. Dit bevatte natriumcromoglicaat. Dat is uit de handel genomen omdat de productie te duur uitviel t.o.van de vraag.
  Het nadeel van de spray methode is dat de werking bij lopen neus sterk verminderd ( lees verhinderd) wordt door het snel wegvloeien van het medicament met het snot.
  Mijn huisarts liet als vervanging van Lomusol de apotheker een spray aanmaken, zogezegd met het basisproduct van het oorspronkelijk product. Op het afgeleverde flesjes vond ik de naam van het Lomusol basis product niet terug maar wel “Xylometazoline” en ook mijn naam stond er niet op. Bij Navraag bevestigde de assistent van de apotheker dat wel degelijk het gevraagde en voorgeschreven product in het flesje zit.
  Om het euvel van het vlug wegvloeien van de spray ben ik nu begonnen om een prop (opgerold reinigingstissue) te drenken met het sprayproduct en dit gedurende enige tijd (ongeveer 15 minuten) in het neusgat te houden . Dit met de bedoeling het product de kans te geven effect te hebben op het slijmvlies.
  Ondertussen laat ik binnenshuis eucalyptusolie verdampen, soms samen met lavendelessence. Ook tijmstokjes uit de keuken laat ik in warm (niet kokend)water trekken en de thee verdampen. En er ook wat van drinken! Het effect van die dampen is voelbaar maar moet regelmatig herhaald worden.
  Misschien is mijn verhaal nuttig.

   1. Maar daar stik ik snachts zowat van omdat alles indroogt dus ook het slijm in je keel, en je bijna niet kunt slikken. Heel eng is dat.Dan knijp je j eigen keel dicht.. met slikken. En volgens mij ook niet best om te gebruiken tegen een watersnot nus constant.

 17. HEB AL JAREN LAST VAN EEN LOOPNEUS WAAR IK ME MEEK
  KAN BEHELPEN IS ATRONASE KOOP IK IN BELGIE . 15 EURO VOOR EEN FLESJE
  OP ADVIES VAN NEUS EN KEELARTS IN NEDERLAND NIET TE KOOP DACHT NKO,

  1. Heb ook Atronase geprobeerd.Twee keer gespoten en kreeg prompt neusbloeding en nadien een half jaar met een zeurende hoofdpijn gezeten waar ik voordien meer dan tien jaar nooit last van heb gehad.Vooral bij inspanning, tuinwerk,wandelen ,fitnessen, loopt mijn neus als een. beek.Zeer vervelend.

 18. Die otrivin dat moet je niet langer dan een week doen, anders wordt de kwaal nog erger en kun je helemaal niet meer stoppen met dat spul.

 19. Ik ga nog even geduld hebben tot mijn 150 tissus gebruikt zijn en is die loopneus en en 't niezen en de tranende ogen dan niet gestopt, dan neem ik maar weer ZYRTEC. Het hielp voorheen al enkele malen. 'k Kreeg het zonder voorschrift en ben er dus, voor die zesmaandelijkse aanval, erg mee geholpen.

 20. Ik begint te ontdekken dat mijn loopneus en tranend oog rechts , samenhangt met een onrustig gemoed maar toch ook wel als ik in de kou loopt ,in de rustige avonduren heb ik geen last,het oog moet denk ik toch nagekeken worden want het ziet ook een beetje wazig.

 21. Ik kan niet tegen neussprays, ze doen me pijn.
  Het enige dat voor mij werkt is een watje in mijn neus.
  Om mee te beginnen neem ik wat zigzag watten.
  Omdat ze te dik zijn haal ik de lagen los en maak er ongeveer 4 lagen van.
  Deze lagen knip ik in vierkantjes van ongeveer 4 bij 4 cm.
  Dan rol ik 1 vierkantje op maak er een U van.
  Daarna steek ik de pootjes van de U in mijn neusgaten (1 pootje per neusgat).
  Dit omdat een blokkade van 1 neusgat de ander doet druipen.
  Ok, je kan niet ademen door je neus maar je hoeft niet iedere minuut je neus te snuiten.
  Het kan wel een half uur duren voor het watje vol zit en begint te druipen dus vervangen moet worden.
  Een tweede voordeel van een watje op deze manier in je neus gestoken is dat op deze manier
  je mond niet wordt geblokkeerd en gewoon kan eten en drinken.

 22. Iets dat veel mensen niet weten is dat de normen voor luchtvervuiling in nederland nogal soepel zijn.
  Stof, fijnstof en ultra fijnstof irriteren de luchtwegen.
  Sommige mensen zijn hier zeer gevoelig voor (geworden).
  Er gaan duizenden mensen per jaar dood in nederland door deze luchtvervuiling.
  Hoeveel mensen er klachten door hebben weet ik niet maar het zal een veelvoud van het aantal doden zijn.
  De luchtwegen van mensen die hier gevoelig voor zijn (geworden) zullen zich hiertegen gaan beschermen.
  Hoe? Onder andere met het aanmaken van het vocht dat uit de neus druppelt.
  Zo probeert het lichaam de irriterende deeltjes kwijt te raken.
  Wat kun je hier tegen doen? Buiten niet veel, een mondkapje zal wat effect hebben.
  Echter binnen kan je een heleboel doen.
  Je kan een luchtfilter in je huis plaatsen die lucht van buiten haalt, filtert en dan in je huis blaast.
  Als de filter genoeg lucht aanvoert krijg je hoge luchtdruk in je huis.
  Dat betekent dat er geen lucht vol met allerlei irriterende deeltjes je huis binnen kan komen
  want lucht verplaatst zich altijd naar het gebied met de laagste druk dus naar buiten.
  Heb je ramen en deuren open of een huis met veel tocht werkt dit lang niet zo goed omdat de schone lucht
  te makkelijk naar buiten kan en je daardoor geen hoge luchtdruk opbouwt in je huis.
  Hou ramen en deuren dicht en sluit kieren die tocht veroorzaken af.
  Als je dit hebt gedaan breng dan zoveel mogelijk tijd door in de schone lucht in je huis.
  Hoe meer hoe beter omdat zelfs korte blootstelling een heftige uren lange reactie kan geven.
  die reactie is voor iedereen anders dus zal je moeten experimenteren met hoelang
  je je kan blootstellen zonder een al te heftige en langdurige reactie.

 23. Hallo Beste Mensen, ook ik heb een loopneus, maar alleen in het huis waar ik woon, en soms bij mijn kennissen die een raam open hebben staan. mijn loopneus thuis stopt wanneer ik er voor zorg dat er minder wind in huis komt. het huis is gelegen in een laag deel van de stad, en het is ook een voormalig winkelpand, dus andere normen dan die er gelden voor bewoning. het is een 2-onder-1-kap, met een pad naast het huis, er is altijd teveel wind om die gegeven feiten. Bouwbesluit normen voor maximale wind is 2,5 meter / seconde maar die wordt hier door openstaande ramen bij wind van 19 km/uur ver overschreden.
  ik heb geen last van chronische loopneus, ik heb last van vervelende huisgenoten, die niet snappen dat in een oud houten-vloeren-huis al veel kieren en naden zijn, zodat een raam open zetten op de wind, gewoonweg overbodig is. zodra ramen en deuren dicht zijn, is mijn loopneus weg, wordt het ook weer warmer in huis en heb ik een fijne avond, zonder loopneus. dus geen allergie,huisstofmijt of andere oorzaken die daar aan ten grondslag liggen. ander huisgenootje is ziek geworden van te veel wind, dus ook teveel vocht, maar ja, die wilde dan ook steevast een raam op de wind open hebben, dag en nacht. daardoor teveel vocht en dus ook ziek door schimmelvorming

 24. Mijn man heeft bedacht vanuit het idee dat vroeger auto's een luchtfilter hadden van olie. Toen ik zwaar ziek was en het snot knalgroen uit mijn neus kwam deed ik er vaseline in en nu zo'n stift voor je lippen De vaseline gaf mij weer in 5 dagen gelegenheid om te zingen. Vaseline houd de stofdeeltjes tegen.

 25. Loopneus: oplossing voor als je thuis werkt. Koop mondkapjes: niet die ronde, maar die platte doekjes met een elastiekje om aan je oor je hangen,
  tandartsen gebruiken die wel. Bevestig er een schoon kantoenen lapje aan (je kunt die vastnieten). Smeer aan de bovenste wat tijgerbalsum of iets anders
  met menthol en draag het ding terwijl je werkt. Het heeft twee voordelen: je hoeft minder te snuiten om het snot op te snuiven en het geeft wat rust aan je hoofd wat de genezing bevordert.

 26. Ik heb al maanden last van een loopneus: soms waterdruk, soms taaier slijm. Ik gebruik elke dag 1 druppel Saftulan in elk oog en volgens mij zijn daardoor de problemen ontstaan. Door KNO arts laten onderzoeken, maar die legde geen verband. Ook bij Laren nagevraagd, maar bij werking door neusdruppels niet bekend. Mag ook geen Otrivin gebruiken, want dat verhoogt de oogbol druk! Zo sukkel ik maar verder.

 27. Ik snuif altijd melk op als ik een loopneus heb, dan komt er melk filmpje in je neus en druipt het niet meer zo, heb er altijd last van als ik verkouden ben, en dan vooral uit rechter neus gat.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaring, Harm.
   Zijn er meer lezers die hier ervaringen mee hebben?

 28. Al de hele dag een loopneus, en als ik hier de reacties lees zijn er mensen die veel meer last hebben. De oplossing van het zoute water kende is al. Ik heb hem weer toegepast en het maakt vooral dat de neus beter doorstroomt maar ook dat de voorhoofdsholtes ontsmet worden door het zoute water. Er gaat best een grote scheut zout in dat water want je wil het zelfde zoutgehalte als in je lichaam. En het is fijn al het water hand warm is. Dan maak ik een bakje water tot de rand toe vol steek mijn neus in het bakje en adem in. Het water valt dan in de mond holte. Als er te weinig zout in het water zit voelt het helemaal niet fijn.
  De wierook geprobeerd, 3 stokjes vlak naast me aangestoken, niet veel effect.
  Dan had ik nog gelezen van een apparaatje voor hooikoorts patienten, het is een ledlampje op 635nm golflengte wat je in je neus steekt. Die golflente zou het slijmvies minder gevoelig maken. Ik houd wel van een experimentje dus twee rode leds (=635nm 18 mW led, dus heel zwak) aan elkaar gesoldeerd en een beetje tape er om heen. Elke led in een neusgat aangezet. Vervolgens een serie gaan kijken. En ik moet zeggen dat mijn neus droog bleef. En nu ook nog, het voelt een beetje als het nemen van neusdruppels een plotseling erg droog neusslijmvlies.
  Nu ga ik mensen niet aanraden om leds in hun neus te stoppen en daar elektriciteit op te zetten, maar dat apparaatje is gewoon bij de apotheek te koop.

 29. Ik heb ooit ergens gelezen dat loopneus zonder verkoudheid, allergie o.i.d. kan wijzen op een tekort aan bepaalde vitaminen, wat makkelijk voorkomt bij oudere maar maar gezonde mensen. Waarschijnlijk door verminderde absorptie van voedingstoffen door de darmen. Ik heb dat niet bewaard helaas en nu ben ik ernaar op zoek. Weet iemend dat?

 30. Ik heb afgelopen jaar de griepspuit gehaald en vanaf toen heb ik een lopende neus. Neusdruppels en ook een zoutoplossing helpen niet. Heeft u andere tipos.

  1. Hoi H,

   Een kompres met etherische munt of eucalyptusolie schijnt ook heel effectief te zijn. Deze kan je maken door een 1 druppel etherische olie te mengen met 2,5 ml (eetbare) kokosolie of olijfolie en op te lossen in warm water. Je kan met behulp van een washandje het mengsel rond de neus keel en borst zachtjes op de huid deppen en dit een aantal keren per dag herhalen. Succes!

   Groeten, Robert Jan

 31. Bij een loopneus leerde mijn tante vroeger om water in je handpalm te doen en deze opsnuiven
  Het helpt je niet van je verkoudheid af maar stopt wel voor een tijdje de loopneus.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share