Biologisch Leven

Laatste Update: 28 december 2020

Biologische voeding VS. "Normale" voeding...

Er is veel tegenstrijdigheden te vinden wanneer men de volgende vraag stelt:

“Wat is beter: biologisch voeding of niet-biologische voeding?”

Biologisch voeding bestaat in vele verschillende vormen en maten. Naast het biologische vlees (koe, varken kip etc.) komen er tegenwoordig steeds meer andere biologische producten op de markt.

Biologische producten zoals:

 • pindakaas,
 • honing,
 • stroop,
 • jam,
 • mayonaise,
 • groente & fruit,
 • brood,
 • sapjes
 • en koffie zijn niet meer weg te denken uit de schappen van een supermarkt in Nederland.

Even tussendoor: Als we het uitgangspunt van de dieren bekijken (varkens, koe, kip etc.) is er natuurlijk geen twijfel over mogelijk dat biologische producten/voeding een heel stuk beter voor je zijn. Wanneer ik in het onderstaande artikel schrijf “niet-biologische voeding is beter” is dit vanaf het uitgangspunt voor de mens.

De voor- en nadelen (biologisch vs niet-biologisch)

Ik kan een heel stuk gaan typen over de verschillen tussen deze 2 soorten voedingsmiddelen, maar het is een heel stuk duidelijker wanneer ik je een overzicht geef. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen tussen biologisch en niet-biologische voeding.

Voor- en nadelen van biologische voeding
Voor- en nadelen van biologische voeding

Uit Frans onderzoek blijkt dat biologische voeding vaak ook nog eens meer anitoxidanten, vitaminen en mineralen bevat en minder nitraat(1).

Duidelijk is te zien dat de verschillen groot zijn. Ondanks het feit dat er meer voordelen als nadelen verbonden zitten aan biologische producten blijkt dat 95% van alle Nederlanders nog steeds niet-biologische voeding koopt/

De reden hiervoor: Niet-biologische producten zijn een heel stuk goedkoper. Daarnaast is het aanbod van de biologische producten een stuk minder, wat te wijten is aan de kosten die verbonden zijn aan het produceren van deze producten.

De prijstest

Een tijdje geleden is er onderzoek gedaan waarom het gros geen biologische voeding koopt, terwijl dit verser, gezonder en beter is voor de dieren.  De reden is simpel: biologische voeding is duurder.  Op de onderstaande afbeelding is het prijsverschil te zien.

Prijsverschil biologische voeding

Wanneer de prijs tussen niet-biologisch en biologische voeding gelijk is, zal het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking overstappen naar biologische voeding. In 2006 wilde minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erachter komen onder welke omstandigheden men bereidt is om over te stappen op biologische voeding.

Men was opzoek naar de grens wat de consument maximaal extra wilde betalen om over te stappen naar biologische voeding.

Uit het onderzoek is gebleken dat de consument bereid is om 15% tot 20% meer te betalen voor biologische voeding(2).

Wanneer het onderzoek van start ging, werd een groot deel van de biologische producten in de schappen een heel stuk goedkoper. Naast het feit dat de afzet gestegen is, is de omzet ook gegroeid.

Hierdoor heeft de overheid besloten om meer geld uit te trekken voor het produceren van biologische voeding. Aan het einde van het onderzoek (2007) is de doelstelling “binnen 3 jaar is het marktaandeel van biologische voeding 10%” gesteld, echter deze is niet gehaald.

[pullquote]Op dit moment is het marktaandeel van biologische producten 5%.[/pullquote](3)

Conclusie

Het mag duidelijk zijn de biologische voeding gezonder is dan niet-biologische voeding. Echter zijn er altijd voor- en nadelen te verzinnen. Zo is er een onderzoek aan het licht gekomen dat beweerd dat biologische voeding het "gewichtsverlies proces" belemmerd. Daarnaast zijn er mensen die allergisch zijn voor bepaalde biologische producten.

Over het algemeen is biologische voeding gezonder, beter voor het milieu en daarnaast diervriendelijker. We blijven Nederlanders en daarom is de enige factor die ons ervan weerhoudt om biologische voeding te eten de “portemonnee”
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.medecine-nutrition.org/articles/mnut/abs/2011/01/mnut2011471p19-31/mnut2011471p19-31.html
 2. https://edepot.wur.nl/43966
 3. https://www.clo.nl/indicatoren/nl036513-biologische-voedingsmiddelen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Fijn om te horen dat je er wat aan hebt. Ik heb nog meer artikelen over biologische voeding, deze kun je o.a. vinden via de zoekfunctie aan de rechterzijde, of helemaal onderaan het artikel.

   Succes met je spreekbeurt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share