Biologisch Leven

Laatste Update: 29 november 2016

Is biologisch eten echt gezonder? Dit is wat je biologisch zou moeten kopen

Dit is wat je biologisch zou moeten kopen

Uit overheidsstatistieken blijkt dat biologisch geproduceerd voedsel gemiddeld 10 tot 30 procent duurder is dan gewone voeding. Deels komt dit doordat biologisch voedsel op kleinere schaal geproduceerd en verkocht wordt. En deels omdat de opbrengst van biologische landbouw vaak minder is dan die van traditionele landbouw.

Biologisch eten komt dus met een kostprijs. Maar toch willen veel mensen dat verschil betalen omdat het ook gezonder zou zijn.

Maar is dat echt zo?

En kan je misschien beter de voorkeur geven aan bepaalde biologische producten en voor andere voedingswaren eerder voor de gewone variant kiezen ?

We zetten het allemaal voor je op een rijtje

Eerst nog even voor de duidelijkheid: voedsel dat het keurmerk 'bio' wil krijgen moet volledig natuurlijk geproduceerd worden. Er mogen geen chemische pesticiden of kunstmest gebruikt worden en er mogen geen onnatuurlijke additieven aan toegevoegd worden.

Over biologisch geproduceerd vlees kunnen we vermelden dat het vooral diervriendelijker geproduceerd wordt en dat de dieren grotendeels biologisch geproduceerd voer te eten moeten hebben gekregen om aan het keurmerk te voldoen.

Voor groenten en fruit is er één goede reden waarom ze gezonder zouden moeten zijn: ze bevatten geen residu's van kunstmest, pesticiden en onkruidverdelgers.

Is dit inderdaad een goede reden om voor biologische groenten of fruit te kiezen?

Een studie van de universiteit van Stanford biedt misschien een deel van het antwoord. In die studie vergeleken de onderzoekers de gezondheidseffecten van biologisch en traditionele voedingswaren op de bevolking.

Verbazend misschien, er waren slechts enkele verschillen merkbaar. Zo bleek dat in tegenstelling tot wat veel mensen geloven bio-voeding niet meer voedingsstoffen bevat dan traditioneel geproduceerde voeding.

Maar er waren wel enkele andere positieve punten voor biologisch eten. Zo bleek dat mensen die biologisch vlees aten tot 33 procent minder kans liepen op besmetting met antibiotica-resistente ziektekiemen.

Een goede reden om voor biologisch geproduceerd vlees te kiezen dus. Voor groenten en fruit bleek dat er 30 procent minder pesticiden gedetecteerd werden.

Hoe biologisch waar voor je geld te krijgen?

Hoewel biologisch eten dus beter voor je gezondheid (en ons leefmilieu) kan zijn weegt het wel op je budget. Om je blootstelling aan pesticiden te verminderen hoef je echter niet noodzakelijk alles biologisch te kopen.

Je kan ook proberen slimme keuzes te maken.

In een gids die dit jaar werd uitgebracht door een werkgroep rond pesticide-reductie vinden we een lijst terug met groenten en fruit geklasseerd volgens hoeveel pesticiden ze bevatten als ze op traditionele wijze geproduceerd worden.

Hiervoor vergeleken ze 28.000 stalen die getest werden door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit.

Aan de hand van deze lijst kan je dus een weloverwogen keuze maken of het interessant is om voor de biologische variant van een bepaalde groente of fruit te kiezen of dat het de moeite niet loont.

Hieronder geven we je alvast een overzicht:

Appels: 99 procent bleek pesticide-residu's te bevatten en alles bij elkaar bevatten ze het meeste pesticiden van alle onderzochte groenten en fruit.

Aardbeien: Scoorden tweede op de ranglijst van pesticide-residu's en deze vervang je dus ook beter door hun biologische variant.

Druiven: Bevatten tot wel 64 verschillende chemicaliën en 15 soorten pesticiden op één druif!

Selder: Van alle groenten de meest vervuilde, tot 13 verschillende soorten pesticiden werden teruggevonden.

Perziken: Een vijfde plaats op de pesticiden-ranglijst voor deze zoete lekkernij.

Spinazie: Tweede meest vervuilde groente op de lijst.

Paprika: 15 verschillende soorten pesticiden werden teruggevonden op sommige paprika's.

Komkommer: Een negende plaats op de lijst, te hoog dus en ook dit vervang je beter door de bio-variant.

Aardappelen: De gemiddelde aardappel bevat behoorlijk veel pesticiden in vergelijking met andere gewassen.

Kerstomaten: bevatten tot 13 verschillende pesticiden

Pepers: Een plaats 12 op de lijst is niet goed genoeg, beter biologisch kopen dus.

Maar de volgende groenten en fruit bevonden zich onderaan deze ranglijst, wat wil zeggen dat ze dus de minste pesticiden-residu's bevatten.

Deze hoef je niet noodzakelijk door de bio-variant te vervangen, zodat je voedingsbudget niet de pan uit rijst:

Asperges, aubergine, ui, avocado, citrusvruchten, papaya, zuurkool, kiwi, ananas, mango, meloen, zoete maïs, erwtjes, paddenstoelen en zoete aardappelen.

Samengevat:

Voor vlees en gevogelte kies je best altijd biologisch als je gezondheid je lief is. Antibiotica-resistentie is geen lachertje en kan ernstige gevolgen hebben indien je ziek wordt.

Voor wat betreft groenten en fruit hoef je niet altijd biologisch te shoppen. Wil je jezelf beschermen tegen pesticiden dan kies je bio voor die groenten en fruit waarvan bekend  is dat ze veel pesticiden bevatten. Verder maakt het immers geen verschil voor wat betreft de hoeveelheid vitaminen of voedingsstoffen die ze bevatten.

Heb jij nog tips of aanvullingen biologisch voedsel?

Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het gaat hier om een amerikaans en niet een nederlands onderzoek. Dat is wel een essentieel verschil. Daarnaast zou ik uberhaupt geen residu van pesticiden in mijn voedsel willen al is het maar een klein beetje. Uitbannen die rotzooi. Vroeg of laat betalen we de prijs toch wel in de vorm van gezondheidsklachten of de rekening van de heren medici.

 2. De vraag is of de kunstmest, pesticiden en onkruidverdelgers alleen -op- of ook -in- de groenten zitten.
  Met andere woorden, kun je niet-biologische groenten pesticide-vrij krijgen door ze intensief te wassen?

 3. Dag Jack
  Om helemaal biologisch te eten is niet gemakkelijk als je van een bijstand uitkering rond moet komen, ik bak zelf mijn eigen brood spelt/boekweit soms met bio rozijnen of bio muesli, ik gebruik ook havermelk en bio havermout, ook de eieren en aardappelen, maar geen groente en fruit anders kom je niet uit met de centen, het zou veel beter zijn dat er strengere regels zouden
  zijn en het op de verpakkingen zou staan wat er in zit, dat staat niet bij de groenten en fruit vermeld, en het is natuurlijk zo hoe meer mensen er gebruik van zouden maken hoe goedkoper het zou kunnen, maar nu er zoveel mensen bezuinigen moeten wordt er ook op het eten bezuinigd, dit is mijn verhaal
  groetjes R v.d. Meer

  1. Beste Rika,

   Ik ben het met je eens dat het niet altijd gemakkelijk is om biologisch te eten met een laag budget.
   Ik zou ook graag zien dat de prijzen omlaag zouden gaan.

   Succes!!

 4. En niet te vergeten, biologisch geteeld voedsel put de grond niet uit, en zorgt dus voor een gezonde aarde.

 5. Hallo Jack,

  Ik wil je toch eens aanraden het boek van dokter Lenkei te lezen zeeeer interessant.

  Vr Gr. Paula

 6. Hey Jack,
  Hierzo weer eens een berichtje uit China,
  Ik denk dat het allemaal geldklopperij is,alle bio producten zijn teneerste veel duurder en tja hoe bio zijn ze,hetzelfde als met die Light producten,hoe light en hoeveel gezonder zijn die maar niet!!!.
  De enige echt bio producten zijn de producten uit je eigen tuin en van je eigen beesten en in Nederland hebben we natuurlijk een zeer goede controle op deze producten maar tja er zijn natuurlijk wel wat meer landen waar dat niet zo is,aha China bijv,totaal geen controle.
  En by the way uit je eigen tuin is misschien ook wel niet zo vertrouwd want wie weet wat voor rotzooi er in de grond zit,maar ja zo kunnen we wel een beetje doordraven want dan kun je ook wel stoppen met ademen haha en das niet zo gezond natuurlijk,ok grapje.
  Tja wat is gezond en wat is het niet ik denk dat elk mens dat maar voor zijn eigen moet uitmaken.
  Ok Jack dit is mijn verkorte mening,vele greetz uit warm China yeah!!!

  Jan.

 7. We vergeten de fytochemische stoffen die de plant krijgt als het groeit in weer en wind. Die beschermt de plant tegen schimmels. Waar wij (als wij die groentes en fruit eten) ook de afweer van krijgen.
  Vriendelijke groetjes,
  Agnes

 8. Dit las ik op de website van Greenjump:

  'Uit onderzoek blijkt dat in 2008 in Nederland Aubergine één van de meest vervuilde groentes is. Dit wijkt dus af van de internationale onderzoeken.'

 9. Bio+ bloemkool smaakt bv wél veel lekkerder dan de 'gewone' variant! Koop ik gewoon bij de Poiesz of Plus markt. Probeer het maar eens, je proeft echt een duidelijk verschil!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share