• biologisch eten gezonder

Is biologisch eten echt gezonder? Dit is wat je biologisch zou moeten kopen

2016-11-29T13:48:40+01:00juni 20th, 2013|Biologisch Leven|14 Reacties

Laatste update: door

Is biologisch eten echt gezonder?

Dit is wat je biologisch zou moeten kopen

Uit overheidsstatistieken blijkt dat biologisch geproduceerd voedsel gemiddeld 10 tot 30 procent duurder is dan gewone voeding. Deels komt dit doordat biologisch voedsel op kleinere schaal geproduceerd en verkocht wordt. En deels omdat de opbrengst van biologische landbouw vaak minder is dan die van traditionele landbouw.

Biologisch eten komt dus met een kostprijs. Maar toch willen veel mensen dat verschil betalen omdat het ook gezonder zou zijn.

Maar is dat echt zo?

En kan je misschien beter de voorkeur geven aan bepaalde biologische producten en voor andere voedingswaren eerder voor de gewone variant kiezen ?

We zetten het allemaal voor je op een rijtje

Eerst nog even voor de duidelijkheid: voedsel dat het keurmerk 'bio' wil krijgen moet volledig natuurlijk geproduceerd worden. Er mogen geen chemische pesticiden of kunstmest gebruikt worden en er mogen geen onnatuurlijke additieven aan toegevoegd worden.

Over biologisch geproduceerd vlees kunnen we vermelden dat het vooral diervriendelijker geproduceerd wordt en dat de dieren grotendeels biologisch geproduceerd voer te eten moeten hebben gekregen om aan het keurmerk te voldoen.

Voor groenten en fruit is er één goede reden waarom ze gezonder zouden moeten zijn: ze bevatten geen residu's van kunstmest, pesticiden en onkruidverdelgers.

Is dit inderdaad een goede reden om voor biologische groenten of fruit te kiezen?

Een studie van de universiteit van Stanford biedt misschien een deel van het antwoord. In die studie vergeleken de onderzoekers de gezondheidseffecten van biologisch en traditionele voedingswaren op de bevolking.

Verbazend misschien, er waren slechts enkele verschillen merkbaar. Zo bleek dat in tegenstelling tot wat veel mensen geloven bio-voeding niet meer voedingsstoffen bevat dan traditioneel geproduceerde voeding.

Maar er waren wel enkele andere positieve punten voor biologisch eten. Zo bleek dat mensen die biologisch vlees aten tot 33 procent minder kans liepen op besmetting met antibiotica-resistente ziektekiemen.

Een goede reden om voor biologisch geproduceerd vlees te kiezen dus. Voor groenten en fruit bleek dat er 30 procent minder pesticiden gedetecteerd werden.

Hoe biologisch waar voor je geld te krijgen?

Hoewel biologisch eten dus beter voor je gezondheid (en ons leefmilieu) kan zijn weegt het wel op je budget.