Heb je weleens last gehad van een pijnlijk, branderig gevoel bij het urineren? Misschien heb je last van uitputting en ongemak? Je bent niet de enige. Blaasontstekingen zijn de tweede vaakst voorkomende vorm van infectie in het menselijk lichaam. Deze blaasontstekingen ontstaan wanneer bacteriën en andere kleine organismen, vaak uit het spijsverteringskanaal, zich vastgrijpen aan de wand van de urethra en zich dan vermenigvuldigen. Als je te lang wacht met het behandelen van de infectie dan kan de bacterie via urinewegen naar de nieren trekken. Hoewel deze problemen vaker voor komen bij vrouwen, kunnen mannen ook last krijgen van blaasontstekingen.
Een natuurlijk alternatief
Vaak kunnen mensen vanwege hun eigen drukke schema pas na een paar dagen antibiotica halen, hierdoor kan de infectie verergeren. Andere mensen gebruiken het liefst geen antibiotica als er een natuurlijke manier is om een blaasontsteking op te lossen. Er zijn verschillende natuurlijke manieren voor het behandelden van een urineweginfectie, maar welke manieren werken goed en welke manieren zijn fabeltjes? We zijn op zoek gegaan naar wetenschappelijk bewezen producten.
Cranberries
Cranberries worden al meer dan honderd jaar aanbevolen voor de preventie en behandeling van urineweginfecties. Maar in de afgelopen decennia hebben we pas een wetenschappelijke basis die bewijst dat het ook daadwerkelijk nut heeft. In 1994 is een klinische studie gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA) waaruit bleek dat cranberry sap daadwerkelijk kan helpen om urineweginfecties te voorkomen.
Latere studies toonden aan dat dit effect wordt veroorzaakt door de verbindingen die in cranberries zitten, waaronder proanthocyanidinen – deze stof zorgt ervoor dat E. coli geen grip krijgt op de wand van de urethra, en dit remt de opbouw van bacteriën die urineweginfecties veroorzaken. Sindsdien zijn er talrijke studies geweest die het duidelijk maken dat cranberry’s goed werken tegen blaasontstekingen. Daarnaast zijn er cranberry-gebaseerde supplementen die zijn ontwikkeld voor mensen met terugkerende urineweginfecties.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat 100% puur cranberry sap de duur van niet-agressieve infecties kan verkorten en misschien eventueel behandelen. Echter, eerder dit jaar publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Michigan bevindingen dat cranberry sap terugkerende urineweginfecties niet helemaal kon voorkomen. Het blijkt dus dat cranberries wel helpen bij een blaasontsteking, maar bij terugkerende urineweginfecties niet helemaal effectief zijn.
Uva-Ursi / Berendruif
Uva-ursi, ook wel berendruif genoemd, is een struik die gevonden kan worden in de bergachtige gebieden van Noord-Amerika. Deze struik bevat verschillende chemische stoffen met antiseptische eigenschappen. Een van de belangrijkste stoffen is arbutoside, deze stof wordt omgezet in een vorm van hydrochinon als het door ons blaas-systeem trekt. Dit helpt infecties te bestrijden, een feit dat de indianen al eeuwen geleden wisten. Aan de andere kant kan berendruif mogelijk giftig zijn. Bij grote hoeveelheden is het aangetoond dat het schade aan de lever kan veroorzaken. Hierdoor wordt het niet aangeraden voor langdurig gebruik.
Geelwortel
De Hydrastis Canadensis of Canadese geelwortel bevat de verbinding berberine, dit kan ervoor zorgen dat bacteriën zich niet aan de muren van de urethra kunnen hechten, vergelijkbaar met de proanthocyanidinen in cranberries
D-Mannose
D-Mannose vinden we in veenbessen, bosbessen, appels, en zelfs berken, d-mannose is een eenvoudige suiker die als een magneet voor E. coli werkt. Aangezien D-mannose onverteerbaar is voor het menselijk lichaam grijpt het zoveel mogelijk E. coli als het kan en wordt dan door het lichaam gespoeld zonder onze bloedsuikerspiegel aan te tasten. Daarnaast wordt het ook veilig beschouwd voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, en kinderen, mits het in matige hoeveelheden wordt gebruikt.
Als supplement is D-mannose het meest effectief als concentraat. Natuurlijke D-Mannose is afgeleid van berken / beukenhout met een oplosmiddelvrij scheidingsproces en het is een wit, zoet poeder. Synthetisch geproduceerd D-Mannose kan mogelijk schadelijke stoffen hebben gebruikt bij de vervaardiging. Daarom is het een goed idee om voor een natuurlijk supplement te kiezen.
Natuurlijke vitamine C
Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door de hoeveelheid interferon in ons lichaam te verhogen. Dit is een eiwit dat de vermenigvuldiging van pathogene microben blokkeert. Vitamine C ondersteunt het lichaam op verschillende manieren, en een van de belangrijkste is de rol in ons immuunsysteem. Ervoor zorgen dat jouw dagelijkse vitamine C inname toereikend is kan helpen om een infectie te voorkomen.
Bovendien is vitamine C effectief in het stoppen van de groei van E. coli, aangezien bepaalde bacteriën niet kunnen gedijen in zure milieus. Een dagelijkse inname van 4.000 mg vitamine C verlaagt de pH van de urine, hierdoor wordt onze urine zuurder en minder bewoonbaar, maar deze hoeveelheid gaat wel 2.000 mg over de toelaatbare grens voor volwassenen. Dit zou op de lange termijn gezondheidsproblemen kunnen opleveren.
Conclusie
Natuurlijk zijn er momenten dat een natuurlijke remedie misschien niet meer realistisch is, bijvoorbeeld als de infectie heftig is of al richting de nieren is getrokken. Echter, er zijn verschillende natuurproducten die kunnen helpen bij het verminderen of misschien zelfs voorkomen van een blaasontsteking. Ons lichaam is van nature in staat om bacteriën af te slaan, en door te zorgen voor een optimale gezondheid wordt ons lichaam alleen maar sterker.
Wleke middel wordt aanbevelen? Zijn er preparaten met een samenstelling van verschillende producten die elkaar effecten versterken?
Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een verhoging van de zuurgraad van de urine averechts werkt, tenminste voor wat betreft de colibacterie in 90% de oorzaak van een blaasontsteking. Daarom zijn er mensen die beweren juist van Vitamine C blaasontsteking te krijgen. Beter is dan misschien ontzuurde vitamine C te gebruiken. Lucy.
@ L. Kooistra-Tolsma
Een hoge zuurgraad betekent juist dat iets minder zuur is. Een lage pH, dus een lage zuurgraad, betekent dat iets zuur is.