LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Bloeddruk meten: thuis en bij de huisarts!

De bloeddruk meten is iets wat de meeste mensen ooit wel eens in hun leven hebben laten doen. Het is een eenvoudige en pijnloze procedure, die veel nuttige informatie geeft over het hart en de conditie van de bloedvaten. Maar toch zijn er zeker een aantal valkuilen waar je echt op moet letten! Want een verkeerde meting kan veel stress veroorzaken en dat willen we voorkomen!

In dit artikel en bijbehorende video ontdek je alle over je bloeddruk op een correcte manier te meten!

UPDATE: Heb je mijn gratis eBook al met 29 handige tips om hoge bloeddruk te verlagen? Zodat je niet afhankelijk blijft van pillen en bijwerkingen? Plus, nog een handige tips over bloeddrukmeters.

Download dan hier mijn nieuwste boek tijdelijk gratis: 29 bloeddrukverlagers

Wat wordt er precies gemeten?

bloeddruk meten thuis infografiekDe arts meet de maximale druk (de systolische druk) en de laagste druk (de diastolische druk) die ontstaat door het kloppen van het hart.

De systolische druk is de maximale druk in een slagader op het moment dat het hart slaat en het bloed door het lichaam pompt.

De diastolische druk is de laagste druk in een slagader op de momenten tussen de slagen door.

Zowel de systolische als de diastolische drukmetingen zijn belangrijk - als er een van de twee verhoogd is, betekent dit dat je een hoge bloeddruk hebt (ook wel hypertensie genoemd).

Hoe wordt de bloeddruk door je arts gemeten?

Om de ​​bloeddruk te kunnen meten moet je ontspannen en comfortabel gaan zitten, met je arm goed ondersteund. Je kunt eventueel ook op de onderzoeksbank gaan liggen.

 • Een manchet, die zich opblaast met lucht, zal om je bovenarm worden gewikkeld en met een stukje klittenband aan het manchet wordt het op zijn plaats gehouden. Er is een buis die uit de manchet loopt en naar een rubberen bol leidt.
 • Een andere buis leidt van de manchet naar een meter. De druk die op de manchet staat, staat op de kwikkolom in de meter. Vervolgens wordt er lucht in de manchet geblazen en naarmate de druk wordt verhoogd voel je spanning op de bovenarm.
 • De dokter zet dan een stethoscoop op je arm en luistert naar de pols terwijl de lucht langzaam uit het manchet wegloopt.
 • De systolische druk wordt gemeten wanneer de dokter de hartslagen hoort.
 • Dit geluid gaat langzaam ver weg en verdwijnt uiteindelijk.
 • De diastolische druk wordt gemeten vanaf het moment dat de dokter het geluid van de pols niet meer kan horen.
 • De bloeddruk wordt gemeten in termen van millimeter kwik (mmHg).

De bloeddruk kan ook op andere manieren worden gemeten, zoals bijvoorbeeld door het gebruik van een automatische bloeddrukmeter die ook thuis kan worden gebruikt.

Elektronische meetapparatuur

Elektronische meetapparatuur voor het opmeten van de bloeddruk zie je steeds vaker en dit komt omdat het sneller, makkelijker en nauwkeuriger is dan de meting met kwik.

De meeste meters zijn nauwkeurig genoeg voor klinisch gebruik en zijn relatief goedkoop.

Ze elimineren veel van de fouten in een bloeddrukmeting die mensen over het hoofd kunnen zien.

Ambulante bloeddrukmeting

Een ambulante bloeddrukmeting (ABPM) is eigenlijk het meten van je bloeddruk over een periode van 24 uur terwijl je je normale dagelijkse bezigheden doet en ook slaapt.

Je draagt ​​dan een apparaat dat je bloeddruk met regelmatige intervallen meet. De informatie wordt op een chip in het apparaat opgeslagen en laat de arts een gedetailleerd beeld krijgen van de bloeddrukvariatie tijdens je normale bezigheden.

Een gemiddelde ambulant gemeten bloeddruk is vaak lager dan equivalente bloeddrukmetingen.

Een hoge lezing met behulp van ambulante bloedmeting is:

 • Boven de 135/85 voor gezonde mensen
 • Boven de 130/80 voor mensen met diabetes.

Een ambulante meting kan worden gebruikt:

 • Wanneer de bloeddruk metingen steeds erg afwijkend zijn
 • Wanneer een hoge bloeddruk bestand is tegen medicijnbehandeling – bij gebruik van drie of meer medicijnen en wanneer de symptomen de kans op een lage bloeddruk als gevolg van overbehandeling veroorzaken of ter ondersteuning van de diagnose van een hoge bloeddruk die verband houdt met angst in de klinische omgeving en dit staat ook wel bekend als 'wittejassen hypertensie'.

Thuis je bloeddruk meten

Wanneer je thuis je bloeddruk bijhoudt, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je elke keer een accuraat resultaat krijgt. Verkeerde lezingen kunnen je met onnodige paniek naar de dokter sturen - of erger nog het kan je misschien laten denken dat alles goed is terwijl dat juist niet zo is. We hebben acht eenvoudige stappen beschreven die er voor zorgen dat je het resultaat krijgt waarop je kunt vertrouwen.

Acht stappen die je kunt volgen voor een nauwkeurige meting

 • Een paar uur voordat je een meting wilt gaan doen mag je geen oefeningen doen, een bad nemen, roken of drinken of koffie, thee, cola of andere stimulerende drankjes drinken.
 • Ga aan een tafel zitten.
 • Verwijder alles wat de meting kan beïnvloeden (zoals bijvoorbeeld je horloge of juwelen) en gebruik je arm of pols (afhankelijk van het soort meter dat je gebruikt).
 • Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt en probeer je een paar minuten te ontspannen.
 • Als je een armmeter gebruikt moet je ervoor zorgen dat de manchet in het midden van je bovenarm wordt omgedaan. Laat je arm op de tafel rusten.
 • Als je een polsmeter gebruikt moet je er voor zorgen dat als je de manchet om hebt je de pols naar harthoogte brengt.
 • Doe de meting zoals is aanbevolen door de fabrikant van de meetapparatuur en doe binnen enkele minuten nog een tweede meting. Als deze dan met meer dan 10mmHg verschillen (bijv. een lezing van 120/80 en een andere lezing van 135/80, een verschil van 15mmHg), doe je nog een derde meting.
 • Schrijf alle resultaten, inclusief eventuele gebeurtenissen die een ongewoon resultaat kunnen verklaren op(bijvoorbeeld als je ruzie hebt gehad met iemand of als de kleinkinderen druk om je heen aan het spelen waren terwijl je de meting hebt uitgevoerd).

Gebruik je eigen bloeddrukmeter

Om de nauwkeurigheid te kunnen waarborgen, raden de fabrikanten je aan om na de aanschaf van je bloeddrukmeter je huisarts te bezoeken om je bloeddruk te laten meten met behulp van zowel de meter van de huisarts als de meter die je net zelf hebt gekocht - we raden je aan om tenminste drie keer een meting te doen. Controleer je bloeddruk iedere zes maanden bij een arts en doe dat dan zowel met je eigen meter als met die van de huisarts. Sommige fabrikanten raden je zelfs aan om de meter elk jaar terug te sturen naar de fabrikant voor kalibratie.

Je huisarts kan je het beste adviseren hoe vaak en op welke tijden je je bloeddruk moet meten en als je er niet helemaal zeker van bent of je je meter goed gebruikt kun je vragen of je arts je metingstechniek wil bekijken.

Welke manchet grootte heb je nodig?

Om de juiste manchetgrootte te kunnen bepalen meet je je arm omtrek tussen je schouder en elleboog, terwijl je je arm langs je zijde laat hangen. Bij een omtrek van 18-22cm heb je een kleine manchet nodig, bij een omtrek van 22-32cm heb je een middelgrote manchet nodig en boven de 32cm heb je een grote manchet nodig, maar informeer naar deze maten bij de fabrikant waar je je product wilt gaan kopen.

Meetapparaten voor om de pols hebben meestal slechts één manchet grootte.

Bloeddruk meten

Een normale bloeddruk en een hoge bloeddruk

 • Minder dan 120/80: normaal
 • Tussen de 120/80 en de140/90: normaal tot hoog
 • Gelijk aan of hoger dan 140/90: hoog
 • Gelijk aan of hoger dan 180/110: zeer hoog

Hoe levensstijlveranderingen invloed hebben op de bloeddruk

Als je prehypertensie hebt - tussen de 120/80 millimeter kwik (mmHg) en de 139/89 mmHg - of een hoge bloeddruk - 140/90 mmHg of hoger – zal je arts je waarschijnlijk adviseren om een aantal levensstijlveranderingen te maken. Voordat je bloeddruk medicijnen gaat gebruiken moet je weten dat er een aantal levensstijlveranderingen mogelijk zij die je kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, je gezond te houden en mogelijk de hoeveelheid medicijnen, als je die gebruikt, te verminderen.

De volgende levensstijlveranderingen kunnen de druk in je slagaders verminderen:

 • De handhaving van een gezond gewicht. Het hebben van flink wat extra lichaamsgewicht is in verband gebracht met een hoge bloeddruk. Als je overgewicht hebt moet je weten dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het verliezen van gewicht een dramatisch effect op je bloeddruk kan hebben (1). In feite blijkt zelfs uit de onderzoeken dat voor elke 10 kilo aan lichaamsgewicht die je verliest, je kunt verwachten dat je systolische bloeddruk - het bovenste cijfer -tussen de 5 - 20mmHg kan dalen.
 • Verminder de inname van zout. Het consumeren van een dieet dat hoog is in natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk (2). Als je je natrium inname vermindert tot minder dan 2.400 milligram per dag, wordt je bloeddruk gemiddeld al met 2 - 8mmHg verminderd.
 • Beperk het alcoholgebruik. Voor sommige mensen kan te veel alcohol aanleiding geven tot een verhoging van de bloeddruk. Het beperken van je consumptie tot niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen of twee drankjes per dag voor mannen is een levensstijlverandering die de bloeddruk flink kan verminderen. Mensen die hun alcohol inname binnen deze grenzen houden, kunnen een gemiddelde systolische bloeddrukverlaging van 2 - 4mmHg bereiken.
 • Doe regelmatig oefeningen. Naast dat het je helpt om gewicht te verliezen, kan het je ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk. In feite kan deze levensstijlverandering je systolische bloeddruk met gemiddeld 4 -9mmHg verminderen (3). Je moet dan wel op de meeste dagen van de week minstens 30 minuten per dag oefeningen doen.
 • Eet een gezond dieet. Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van een gezond dieet een effectieve manier is om de bloeddruk te verlagen. Mensen die een dieet volgen om hun bloeddruk te verlagen zoals bijvoorbeeld het DASH-dieet zien gemiddeld verlagingen van 8-14mmHg in de systolische bloeddruk. Het DASH-dieet is rijk aan fruit, groenten, koolhydraten, kalium en calcium en laag in natrium, dieet cholesterol, totaal vet en verzadigd vet.
 • Als je rookt, stop dan. Roken is in verband gebracht met stijve slagaders en een hoge bloeddruk, dus het stoppen met roken is een andere manier om je risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten te verminderen (4). Het stoppen met roken kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid van je slagaders, maar het kan wel 10 jaar of langer duren om de slagaders weer net zo gezond te krijgen als iemand die nog nooit heeft gerookt.

Tot slot...

Het maken van enkele veranderingen in je levensstijl zoals die hierboven zijn vermeld, kan je helpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden of te voorkomen en het implementeren van meer dan één van deze veranderingen kan zelfs resulteren in een verbetering van je bloeddruk. Overleg eventueel met je arts over de veranderingen in levensstijl die je kunt maken om je bloeddruk te verlagen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Maar wist je dat je zelf heel veel kunt doen om je eigen bloeddruk in de gaten te houden, en te corrigeren? Je kunt je eigen bloeddruk gewoon thuis meten, en aan de hand van die resultaten kun je dan zelf actie ondernemen.

Hoe je dat doet?

Dat kun je vinden in mijn nieuwe eBook “29 Bloeddruk Verlagers”. In dit boek gaan we samen, aan de hand van nuttige tips, werken aan je bloeddruk.

Nieuwsgierig geworden?

Het eBook “29 Bloeddruk Verlagers kun je hier GRATIS downloaden >>>

Bronnen

www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Homemonitoring

my.clevelandclinic.org/health/articles/checking-your-blood-pressure-at-home

www.bhf.org.uk/heart-matters-magazine/medical/tests/blood-pressure-measuring-at-home

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Hypertensie verhoogt kans op kanker

Hypertensie verhoogt kans op kanker

1 op de 4 hebben hoge bloeddruk

1 op de 4 hebben hoge bloeddruk

Wat is een normale bloeddruk?

Wat is een normale bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb bloeddrukverlagers gekregen na een veel te hoge bloeddruk 180-90 maar na een paar weken gebruiken ontstond een enorme ruis in mijn linker oor die er nu al een jaar is. Kan ik daar nog iets aan veranderen ik word er gek van.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share